Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Voiko tee parantaa ruoansulatusta ja helpottaa ummetusta

Voiko tee tehostaa ruoansulatusta?

Teellä on maine terveellisenä juomana, joka sisältää runsaasti antioksidantteja. Tiesitkö, että on olemassa myös teetä, joka voi helpottaa ummetusta? Esimerkiksi sennaa ja rohtopaatsamaa sisältävät teet voivat antaa lisäpotkua ruoansulatukseen. Ne eivät varsinaisesti ole mitään ihmelääkkeitä, mutta ne voivat kuitenkin tehostaa ummetuksen hoitoa. Tällaiset teet sopivat vain lyhytaikaiseen käyttöön.

Ummetus on yleinen ongelma, joka aiheuttaa esimerkiksi turvotusta ja jopa vatsakipua. Jos se jatkuu pitkään, se voi helposti aiheuttaa erittäin tuskallisen ja epämukavan olon. On olemassa monia ruoka-aineita, jotka voivat tuoda helpotuksen ummetukseen - esimerkiksi runsaskuituiset marjat ja kuivatut hedelmät ovat hyvä luonnollinen ummetuslääke. Jos kuitenkin haluat tehostaa ummetuksen hoitoa entisestään, voit ottaa avuksi myös teet, joita on käytetty tähän tarkoitukseen jo vuosisatojen ajan.

Miksi teetä käytetään ummetuksen hoitoon?

Kun kärsit ummetuksesta, runsas nesteen juominen on erittäin tärkeää, koska se auttaa ruokaa liikkumaan elimistön läpi. Vesi soveltuu tähän tarkoitukseen hyvin, mutta myös tietyt yrttiteet voivat sopia erityisen hyvin ummetuksen hoitoon. Yrttiteen sisältämä vesi voi nesteyttää elimistöä samalla kun sen sisältämät orgaaniset yhdisteet virkistävät aineenvaihduntaa. Ne tarjoavat elimistölle luonnollisen ja hellävaraisen avun ilman sivuvaikutuksia. Esimerkiksi rohtopaatsamaa on käytetty laksatiivina jo vuosisatojen ajan, ja se on myös yleinen ummetusta hoitavan yrttiteen raaka-aine. Senna on toinen yleisesti laksatiivina käytetty yrtti, josta valmistetaan usein teetä. Tällaiset yrttiteet voivat tuoda tehokkaan avun ummetukseen, mutta muistathan, ettei niitä ole suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön.

Millainen yrttitee soveltuu ummetuksen hoitoon?

Ummetusta hoitavan yrttiteen valmistamiseen on olemassa lukuisia eri reseptejä, joista monet ovat hyvin perinteisiä. Osassa resepteistä käytetään vain yrttejä, toisissa taas yhdistetään yrttejä ja teelehtiä. Älä koskaan juo yrtitteetä, jos et tiedä mitä se sisältää, varsinkin jos sinulla on allergioita. Tässä 5 yleisintä ummetuksen hoitoon käytettyä yrttiteetä:

 1. Rohtopaatsamatee

  Rohtopaatsamateellä voi olla voimakkaan laksatiivinen vaikutus. Tätä myös “cascara”-nimellä tunnettua kasvia käytettiin Pohjois-Amerikan intiaanien keskuudessa ummetuslääkkeenä jo vuosisatoja sitten. Kaupallisia rohtopaatsamavalmisteita alettiin valmistamaan 1800-luvulla. Rohtopaatsama on yhä nykyäänkin yksi suosituimmista luonnollisista ummetuslääkkeistä, jota on helppo nauttia teen muodossa.

 2. Senna

  Senna, tarkemmin sanoen aleksandriansenna, on hernekasvi, jolla on voimakkaan laksatiivisia vaikutuksia. Senna stimuloi vatsalaukussa sijaitsevaa Auerbachin hermopunosta ja tehostaa siten suolen toimintaa. Sennateetä tai muita valmisteita ei tule käyttää liikaa tai pitkäkestoisesti, tai ne voivat aiheuttaa pahoinvoinnin kaltaisia sivuvaikutuksia. Sennasta valmistettu tee maistuu usein kitkerältä, joten voit halutessasi lisätä siihen esimerkiksi hunajaa.

 3. Vihreä tee

  Vihreä tee ei varsinaisesti ole yrttiteetä, mutta sekin sisältää runsaasti ECGC-katekiineja, jotka voivat kiihdyttää aineenvaihduntaa ja siten tehostaa ruoansulatuksen toimintaa. Vihreää teetä käytetään myös joidenkin yrttiteesekoitusten pohjana.

 4. Voikukkatee

  Voikukkaa pidetään yleisesti puutarhan rikkaruohona, mutta tiesitkö, että siitä voi valmistaa myös lievästi laksatiivista teetä? Voikukan vaikutus ei ole niin voimakas kuin esimerkiksi sennan, mutta siitä voi valmistaa täysin luonnonmukaista yrttiteetä, joka voi helpottaa ainakin lievempään ummetukseen yhdessä runsaskuituisen ruoan kanssa nautittuna.

 5. Piparminttutee

  Piparminttutee maistuu paljon miellyttävämmältä kuin senna, ja tukee myös tehokkaasti ruoansulatuksen terveyttä! Piparminttutee voi helpottaa ummetusta, eikä siinä kaikki: säännöllisesti nautittuna se voi myös auttaa esimerkiksi lievittämään vatsakipuja ja nopeuttamaan aineenvaihduntaa.

Kuinka paljon teetä pitää juoda ummetuksen hoitoon?

Ummetuksen hoitoon tarkoitettua yrttiteetä tulee yleensä juoda vain yksi kupillinen päivässä. Jos muutaman päivän kuuri ei riitä, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla hankkimassa voimakkaampaa laksatiivista lääkettä. Tarkka annostus riippuu siitä, millaista teetä käytät. Esimerkiksi sennan kanssa kannattaa olla tarkkana, koska liian suuri annos voi aiheuttaa epämukavia sivuvaikutuksia. Sen sijaan vaikkapa piparminttuteetä voi juoda rauhassa enemmän, koska sen laksatiiviset vaikutukset ovat lievempiä.

Onko yrttiteellä sivuvaikutuksia?

Yrttitee on luonnollinen ja turvallinen keino ummetuksen hoitoon, kunhan noudatat suositeltua päiväannosta ja käytät tuotetta vain lyhytkestoisesti. Elimistö voi tulla riippuvaiseksi joistakin valmisteista pitkäkestoisessa käytössä, jolloin ummetus uusiutuu aina, kun lopetat tuotteen käytön. Tietyt voimakkaammat yrtit, kuten senna ja rohtopaatsama, voivat myös vahingoittaa elimistöä pitkäkestoisesti käytettynä. Tämän välttämiseksi on hyvä rajoittaa yrttiteekuurit muutamaan päivään kerrallaan. Jos kärsit ummetuksesta usein, on hyvä selvittää, mitä oireen taustalla on. Muista, että yrttitee toimii parhaiten, kun sitä käytetään yhdessä runsaskuituisen ruokavalion kanssa.

Pieninä annoksina yrttiteellä ei itsessään ole sivuvaikutuksia, mutta jos käytät samalla muita lääkityksiä, muista ottaa selvää mahdollisista yhteisvaikutuksista. Esimerkiksi verenpainelääkitykset tai verta ohentavat lääkkeet eivät välttämättä toimi ihanteellisesti, jos käytät niitä samanaikaisesti yrttiteen kanssa.

Yrttiteetä ei tule antaa lapselle. Jos lapsi kärsii ummetuksesta, liikunta, vedenjuonti ja runsaskuituiset ruoat, kuten puuro ja marjat, voivat auttaa. Myöskään raskaana olevien naisten ei tule käyttää tiettyjä yrttivalmisteita. Esimerkiksi sennaa ei suositella odottaville äideille, koska se voi kuivattaa elimistöä. Keskustele lääkärisi kanssa ennen yrttivalmisteen käyttöä, jos et ole aivan varma sen soveltuvuudesta.

Näin pääset eroon ummetuksesta pysyvästi

Useimmissa tapauksissa lyhyt yrttiteekuuri auttaa ummetuksen hoitoon, ainakin yhdessä liikunnan ja oikeanlaisen ruokavalion kanssa. Jos haluat ehkäistä ummetuksen uusiutumisen, on hyvä kiinnittää huomiota elämäntapoihin. Säännöllinen liikunta ja runsaskuituinen ruokavalio ovat parhaita keinoja ehkäistä ummetusta. Syö täysjyväviljoja, marjoja, manteleita ja muita runsaskuituisia elintarvikkeita joka päivä. Näin varmistat, että ruoansulatusjärjestelmä saa jatkuvasti tarpeeksi käsiteltävää eikä jumiudu. Muista myös riittävä vedenjuonti.

Veden lisäksi voit kokeilla ottaa myös vihreän teen osaksi jokapäiväistä ruokavaliotasi. Vihreän teen katekiinit voivat auttaa ylläpitämään tehokasta aineenvaihduntaa, eikä se aiheuta sivuvaikutuksia pitkäkestoisessakaan käytössä!

Jaa