Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Verenkierto - Näin saat jalkojen verenkierron paremmaksi

Kehosi verenkiertoelimistö on velvoitettu lähettämään verta, happea ja ravinteita koko kehoon. On tärkeää, että verenvirtaus on niin vahva, että pysyt terveenä. Huono verenkierto tai heikentynyt veren virtaaminen voi johtua valtimokovettumataudista tai valtimon kovettumista. Niiden oireita usein ovat tunnottomuus, kipu ja pistely, useimmiten jaloidda ja käsissä. Hyvä verenkierto on tärkeää, sillä se pitää sisäelimet tehokkaasti toiminnassa ja auttaa meitä liikkumaan.

Huono verenkierto - tunnista nämä merkit

Elimistön verenkierto on vastuussa veren, hapen ja ravintoaineiden kuljettamisessa kehon eri osien välillä. Kun veren virtaus tiettyyn kehon osaan vähenee, saatat huomata huonon verenkierron oireet hyvinkin helposti. Huonoa verenkiertoa esiintyy erityisesti raajoissa, kuten jaloissa ja käsissä. Olet ehkä huomannut, että kädet kylmenee tai jalkoja alkaa paleltaa. Tämä on myös yksi kehon puolustreaktio, erityisesti jos olet kylmissäsi keho pyrkii puolustamaan tärkeiden elinten verenkiertoa ja rajoittaa verenkiertoa raajoissa.

Huono verenkierto ei ole mikään lääketieteellinen vaiva. Se on usein seurausta muista terveysongelmista ja siksi olisi syytä selvittää voiko huono verenkierto johtua jostakin. Huono verenkierto on vain yksi oire jonka elimistö antaa. Monet taudit voivat oireilla huonon verenkierron kautta: yleisimpiä syitä huonoon verenkiertoon ovat liikalihavuus, diabetes, sydänsairaudet ja valtimoihin liittyvät sairaudet.

Yleisimpiä huonon verenkierron oireita ovat

Hyvin tavallista on että jalat tai kädet kylmenee nopeasti, muita raajoihin liittyviä oireita ovat pistely, tunnottomuus, kipu raajoissa ja lihaskrampit. Oireet voivat olla myös taudin kuvaan liittyen hyvinkin yksilöllisiä. Ääreisverenkierron häiriön oireena olla myös erektiohäiriöt erityisesti miehillä. Verenkierron heikentyminen kehon uloimpiin osiin on yksi merkki huonontuneesta verenkierrosta.

Puutteellinen verenkierto vaikuttaa elimistön kykyyn kuljettaa ravinteita, tämä voi aiheuttaa väsymystä. Erityisesti jos elimistön kyky kuljettaa happea ja vitamiineja häiriintyy, tämä voi aiheuttaa myös hidastunutta aineenvaihduntaa. Seurauksena on hyvin usein käsittämätöntä väsymistä.

Väsyminen ja veren kyky kuljettaa ravinteikasta happea voi johtaa myös aivojen toiminnan heikkenemiseen. Saatat huomata, että ajatus katkeilee tai muisti on heikentynyt, tämä kaikki voi olla seurausta huonosta verenkierrosta. Saatat myös huomata, että työskentelystä on tullut katkonaista ja että keskittyminen asioihin on vaivalloisempaa.

Koska aineenvaihdunta voi hidastu voi elimistön kyky pilkkoa ravinteita olla myös vajaa. Saatat tuntea olosi heikoksi ja saatat jopa voida pahoin.

Vakavampia ja selvempiä merkkejä verenkierron häiriöstä on monia. Suonikohjut ovat selkeä merkki laskimoiden heikentyneestä verenkierrosta. Käsien ja jalkojen voimakas turvotus on hälyttävä merkki joka tulisi ottaa vakavasti, tällöin kehon kyky kuljettaa nestettä verisuonissa on heikentynyt. Kolmas yleinen merkki on haavat ja haavaumat säärien alueella.

Riittämätön verenvirtaus voi aiheuttaa myös vastustuskyvyn heikkenemistä, jolla voi olla monenlaisia seurauksia. Riittämätön vastustuskyky voi laukausta sairastumiskierteen tai saatat sairastua flunssaan aiempaa herkemmin. Kehosi suojautumismekanismit eivät ole tällöin riittävät.

Heikentynyt verenkierto voi esiintyä myös erilaisina oireina, jotka näkyy vaikkapa haurauna kynsinä tai hiusten irtoiluna tai haurastumisena.

Voiko huonoa verenkiertoa esiintyä myös nuorilla?

Usein saatetaaan kuvitella, että huono verenkierto on vain vanhojen ihmisten vaiva. Näin ei kuitenkaan ole. Myös hyvin nuoret voivat kärsiä verenkierron häiriöistä, heikko verenkierto ei kuljeta happea ja ravinteita kehoon riittävästi. Huono verenkierto nuorilla voi johtua muun muassa liian vähäisestä liikunnasta tai puutteellisesta ruokavaliosta.

Millä tavalla parantaa verenkiertoa

Verenkierron parantamiseen on monenlaisia keinoja. Paremmat elämäntavat saattavat suojella sinua huonosta verenkierrosta. Näitä tapoja ovat itsestään huolehtiminen olipa se ruokavaliot tai liikunnan harrastaminen. Tietyt nautinto-aineet voivat heikentää verenkiertoa yksi tällainen on tupakointi ja erittäin rasvaiset ruoat.

Kuten arvata saatta omasta painosta huolehtimine ja ylipainon välttäminen on keskeisessä roolissa verenkierron kannalta. Tämän tavoitteen saavuttamisessa liikunta voi olla oleellisessa roolissa, sillä se tunnetusti lisää ääreisverenkiertoa. Parempi verenkierto urheilun aikana voi myös karkoittaa väsymystä ja tunnet olosi paremmaksi.

Ruoan osalta turvallinen valinta on paljon terveellisiä omega-3 rasvahappoja sisältävät kalat. Kasvissyöjille on myös tarjolla vegaanisia omega-3 ravintolisä, joiden avulla voit huolehtia riittävästä rasvahappojen saamisesta. Voi olla hieman yllättävää, mutta teen juonti voi lisätä verenkierron toimivuutta, mustan ja vihreän teen antioksidanteilla saattaa olla yhteys parantuneeseen verenkiertoon.

Riittävästä raudan saannista huolehtiminen auttaa veren hemoglobiini tasojen ylläpidossa, joiden avulla veri kuljettaa happea kehon eri osien välillä. Tässä ei kuitenkaan kannata mennä liialliseksi, sillä liian korkealla rautapitoisuudella voi olla yhteys korkeaan kolesteroliin ja kasvaneeseen vyötärönympärykseen.

Millaiset merkit voivat olla oire huonosta verenkierrosta jaloissa

Jalkojen osalta helpoimmin havaittava oire on jalkojen kylmyys ja tuntuva pistely sekä puutuminen että tunnottomuus. Jos luulet että kylmät jalat on oire jostain muusta vakavasti on aina syytä keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kylmien jalkojen hoitoon on monenlaisia keinoja, lämpimien sukkien käyttö voi taatusti auttaa. Voit myös kokeilla liikunnan määrän lisäämistä.

Koska jalat ovat oleellinen osa päivittäistä elämää ei näitä merkkejä tulisi sivuuttaa. Kaatumisella voi olla vakavat seuraukset, joten on syytä tarttua oireisiin ja selvittää mistä jalkojen huono verenkierto voisi oikein johtua. Ääreisverenkierron häiriöille on monenlaisia syitä.

Kiinnitä myös huomiota siihen miten pitkään istut tuolilla, liiallinen istuminen ja jopa seisominen voivat vaikuttaa verenkierron määrään jaloissa. Jos työskentelet toimistossa, olisi syytä jaloitella noin puolen tunnin välein. Myös istuma asennolla voi olla vaikutusta siihen miten jalat saavat verta. Kokeile leveää istuma asentoa, äläkä risti jalkoja. Sillä se voi aiehuttaa verenkierroon heikentymistä.

Useat diabeteksestä kärsivät ovat usein riskissä huonoon ääreisverenkiertoon, yksi ratkaisu on liikunnan lisääminen mutta jos tämä ei ole mahdollista. On suositeltavaa kokeilla voisiko jalkojen lihasten stimulaatio auttaa. Tähän tarkoitukseen suunnitellut jalkojen verenkierron tehostajat ovat markkinoilla todlela suosittuja. Elektronin lihasten stimulointi saa jalkojen lihakset supistelemaan mikä puolestaan auttaa kohentamaan jalkojen verenkiertoa.

Yksi kätevä keino kohentaa jalkojen verenkiertoa on nostaa ne koholle, jos jalat ovat kipeät voit myös kokeilla olisiko kylmä-kuuma hoidosta apua jalkakipuihin.

Älä jää istumaan huonon verenkierron kanssa

Huono verenkierto voi olla merkki myös jostakin vakavasta ja sen syy tulisi aina selvittää, erityisesti jos oireet ovat jatkuneet pidemmän aikaa. Koska on olemassa useita tekijöitä jotka vaikuttavat verenkiertoon on usein syytä keskustella oireista tarkemmin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Jaa