ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Vältä näitä 6 ruoka-ainetta jos sinulla on virtsatietulehdus

Virtsatietulehdus tai virtsatieinfektio voi olla todella epämiellyttävä kokemus. Kyseessä on erittäin yleinen vaiva, sillä noin 50-60% naisista on kärsinyt virtsatietulehduksesta vähintään kerran elämänsä aikana. Tulehduksen aiheuttavat virtsaputken kautta virtsarakkoon kulkeutuneet bakteerit, ja virtsatulehduksen oireita ovat esimerkiksi kipu virtsatessa, krampit ja veri virtsan seassa. Kaikeksi onneksi virtsatietulehduksen hoito on helppoa, vaikka parantumiseen saattaakin vierähtää pieni tovi. Samalla kun virtsatietulehduksen hoito etenee, kannattaa sinun poistaa ruokavaliostasi seuraavat 6 ruoka-ainetta.

1. Kofeiini

Vaikka aamukahvista luopuminen voi tuntua aluksi hankalalta, kannattaa kahvi jättää väliin virtsatietulehduksen aikana. Kofeiini voi ärsyttää virtsarakkoa ja pahentaa oireita. Virtsatietulehduksen kotihoidon aikana voit vaihtaa teen tai kahvin maukkaaseen yrttiteehen, tai valita kofeiinittoman vaihtoehdon. Jos aamukahvista luopuminen on ylitsepääsemättömän vaikeaa, rajoita kahvin juominen yhteen kupilliseen päivässä.

2. Happamat hedelmät

Vaikka hedelmät ovat yleisesti ottaen terveellinen osa ruokavaliota, sujuu virtsatulehduksen itsehoito paremmin jos vältät tiettyjä hedelmiä hoidon aikana. Happamat hedelmät kuten sitruuna, appelsiini, greippi ja jopa tomaatti (kyllä, tomaatti on hedelmä!) voivat pahentaa tulehdusoireita, sillä niiden happamuus voi aiheuttaa ärsytystä. Muista välttää myös kyseisistä hedelmistä valmistettuja mehuja - sekä drinkkejä! Valitse virtsatietulehduksen hoitoon sen sijaan muita hedelmiä.

3. Alkoholi

Kaikki alkoholia sisältävät juomat kuten olut, viini ja väkevät juomat voivat ärsyttää virtsarakkoa ja vaikeuttaa tulehdusta. Jos tämä ei vielä estänyt baariin lähtöä, kerromme toisenkin syyn siihen, miksi alkoholia kannattaa välttää jos kyseessä on virtsatietulehduksen hoito ilman lääkkeitä: nesteytys. Riittävä nesteen saanti on erittäin tärkeää jos sinulla on virtsatietulehdus, sillä se huolehtii bakteerien pois huuhtoutumisesta. Alkoholin juominen kuivattaa elimistöä, eikä tue elimistön puhdistusprosessia millään tapaa.

4. Mausteinen ruoka

Mausteet ja chilipaprikat pitävät huolen aterioidesi maukkaudesta - mutta ne eivät todellakaan pidä huolta virtsatietulehduksen hoidosta! Tulinen ruoka voi ärsyttää virtsarakkoa ja pahentaa tulehdusoireita, joten mausteista ruokaa kannattaa välttää siihen saakka kun tulehdus on parantunut. Valitse siis miedompi curry ja jätä jalapenot sivuun pizzastasi! Sinun ei tarvitse vältellä kaikkia mausteita ja makuja, kunhan ruoka ei ole liian tulista.

5. Kuplivat juomat

Kuplivien juomien tiedetään ärsyttävän virtsarakkoa jo ilman tulehdustilaa - mieti siis mitä tapahtuu tulehduksen jyllätessä! Kaikista haitallisimmat kuplajuomat sisältävät kofeiinia ja sitrusta, aikaisemmin mainituista syistä. Jätä siis kofeiinipitoiset kolajuomat ja sitruunalimpparit rauhaan, ja valitse virtsatietulehduksen kotihoitoon herkullinen mehu (joka ei sisällä happamia hedelmiä) tai simppelisti pelkkä vesi. Ja jos kuplivaa on aivan pakko saada, valitse kofeiiniton vaihtoehto.

6. Keinotekoiset makeutusaineet

Vaikka keinotekoiset makeutusaineet ovat sokeria terveellisempi vaihtoehto, ne eivät sovi virtsatietulehduksen ehkäisyyn tai itsehoitoon lainkaan. Ne voivat vaikeuttaa tulehdusoireita, joten ne kannattaa poistaa ruokavaliosta kokonaan hoidon ajaksi, ja korvata vaikkapa tavallisella ruokosokerilla - tai jos tahdot valita terveellisemmän vaihtoehdon, kookossokerilla! Ja jos jätät teen sekä kahvin väliin virtsatietulehduksen kotihoidon ajaksi, et ehkä tarvitse makeutusaineita ollenkaan!

Tiivistetysti

Virtsatietulehduksen hoito luontaistuotteilla tavallisen hoidon tukena ja vauhdittamiseksi on mahdollista. Ikävän vaivan aikana nämä 6 ruoka-ainetta kannattaa laittaa kokonaan sivuun. Joillekin erityisesti teen tai kahvin pois jättäminen, tai saunakaljan välttäminen voi tuntua vaikealta - kannattaakin muistaa, että tämä on vain väliaikaista, ja tavalliseen ruokarutiiniin voi palata hyvillä mielin heti tulehduksen parannuttua! Ja jos tahdot lisäboostia vaivan hoitoon, voit ottaa luonnollisen virtsatietulehdusta ehkäisevän ravintolisän ruokavaliosi oheen.

Lue myös nämä