ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Vaihdevuosioireet: Vaihdevuosien hoito luontaistuotteilla

Suurin osa naisista kokee vaihdevuosioireita jossain vaiheessa elämäänsä. Suomalaisella naisella vaihdevuodet tulevat keskimäärin 52-vuotiaana. Vaihdevuosi oireiden moninaisuus, kesto sekä voimakkuus vaihtelevat potilaskohtaisesti, mutta niiden hoitoon ja lieventämiseen on olemassa luonnollisia hoitokeinoja.

Mitä on vaihdevuodet?

Vaihdevuodet eli menopaussi voivat olla monelle naiselle pelottava ja ahdistava kokemus. Tämä ajanjakso merkitsee naisen kuukautiskierron loppumista ja kuukautisten pysähtymistä, jolloin nainen myös menettää hedelmällisyytensä ja kyvyn tulla raskaaksi. Musarjojen kyky tuottaa estrogeeniä heikkenee ja tämä johtaa alentuneisiin estrogeenitasoihin verenkierrossa. Tämä muutunut hormonitasapaino johtaa vaihdevuosioreiden alkamiseen.

Nämä kehon melko suuret muutokset voivat tuntua sekä fyysisesti että henkisesti raskaalta. Keski-ikä vaihdevuosille on suomalaisilla naisilla noin 51 vuotta, mutta on myös niitä jotka kokevat vaihdevuodet aikaisemmin tai myöhemmin. Menopaussi on normaali osa elämää yhtenä virstanpylväänä, kuten murrosikäkin on. Vaihdevuosioireita voi onneksi lievittää useilla keinoilla.

Vaihdevuosioireet voivat tulla pikkuhiljaa ja niitä voi olla vaikea tunnistaa. Yleisin oire vaihdevuosien alkamisesta on kuukautiskierron epätasaisuus ja harveneminen. Vaihdevuosien alkaessa keho voi myös reagoida piiskaamalla hormonituotannon ylikierroksille, jos se huomaa alentuneet estrogenitasot. Tällöin hormonin tuotanto on ylisuurta ja oirena voi olla runsas kuukautisvuoto, tällöin kyseessä on perimenopaussi.

Mitkä ovat yleisiä vaihdevuosien oireita?

On normaalia kokea epämiellyttäviä oireita vaihdevuosien aikana, sillä keho kokee suuria fyysisiä muutoksia. Kuukautisten pysähtymisen lisäksi yleisiä oireita ovat kuumat aallot, mielialavaihtelut, unettomuus, yöhikoilu, ahdistuneisuus ja seksuaalinen haluttomuus. Jotkut naiset kokevat vaihdevuosien oireita jo vuosia aiemmin, laskeneet estrogeenitasot voivat laukaista ylläolevia oireita.

Yleiset vaihdevuosioireet

  • Kuumat alllot ja yöhikoilu
  • Muutokset emättimessä: kuivat limakalvot, epämukavuuden tunne, kutina ja kipu seksin aikana
  • Univaikeudet
  • Vähentynyt seksuaalinen halu
  • Mielialan vaihtelut kuten väsymyksen tunne, aggressiivvisuus, ärsyyntyneisyys, hermostuneisuus, masennus ja ahdistuneisuus
  • Päänsärky, keskittymisvaikeudet tai huonomuistisuus
  • Virtsatievaikeudet- kuten virtsatietulehdus, virtsankarkailu
  • Rintakivut ja sydämen tykytys
  • Tuntohäiriöt käsissä ja jaloissa, sekä nivel että lihaskivut
  • Ummetus ja painonnousu

Vaihdevuosien ensimmäisiä oireita ovat yleensä kuukautiskierron päättyminen, sukupuolivietin heikkeneminen ja emättimen kuivuus. Jotkut naiset saattavat tuntea kipua yhdynnän aikana, mikä johtuu tulehduksesta emättimessä. Kuumat aallot ja unettomuus ovat myös tyypillisiä merkkejä ennen vaihdevuosia, niiden aikana ja niiden jälkeen. On joitain pieniä asioita, joita voit tehdä vähentääksesi näitä epämiellyttäviä oireita. Alkoholin, kofeiinin ja sokerin vähentäminen sekä tupakoinnin lopettaminen voivat auttaa. Hormonikorvaushoito on yleisin hoitomuoto, mutta usein se ei poista kaikkai oireita. Hormanikorvaushoidon lisäksi on olemassa hyviä lisäravinteita, voiteita ja öljyjä jota voivat lievittää oireita ja tasapainottaa estrogeenitasoa entisestään, mikä on yksi tyypillisimmistä syistä näihin oireisiin.

Vaihdevuosien voi sanoa alkaneen kun viimeisimmästä kuukautisesta on kulunut yksi vuosi. Tämä ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta tulla raskaaksi. Ehkäisyä tulisi käyttää ainakin yksi vuosi kuukautisten päättymisen jälkeen jos olet yli 50 vuotias, ja kaksi vuotta jos olet alle 50 vuotias. Teoreettinen mahdollisuus tulla raskaaksi on olemassa ja jos olet asiasta epävarma on hyvä jutella asiasta gynekologisi kanssa, ennen ehkäisyn poisjättämistä.

Vaihdevuosien sanotaan olevan aikaisessa, jos oireet alkavat ennen 40 ikävuotta. Tällöin on syytä tehdä tarkempia tutkimuksia, miksi oireet alkoivat näin varhain. Jos vaihdevuodet alkaa varhain on hyvinkin suuri mahdollisuus että voit silti tulla raskaaksi.

Vaihdevuosioireisiin toimivat hoitokeinot?

On olemassa tiettyjä hoitoja, jotka voivat auttaa vähentämään vaihdevuosien oireita:

Alla on lueteltu muutamia keinoja vaihdevuosioireiden lievittämiseen:

Omega 3, 6, 7 ja 9 rasvahapot - On osoitettu olevan tehokas apu helpottamaan vaihdevuosiin liittyviä mielialavaihteluja.

Paroksetiini - Hoito lievittää vaihdevuosien aiheuttamia kuumia aaltoja.

Soija ja kasvisestrogeeni - Voivat edistää kehon yleistä terveyttä.

Hormonikorvaushoito estrogeenillä - Estrogeeni hormonikorvaushoito on saatavana tabletteina, geeleinä tai laastareina. Hormonikorvaushoitoa voidaan annosttella myös paikallisesti emätinpuikkoina- voiteina ja -renkaina, jolloin vaikutus on paikallinen. Nämä voivatkin tehokkaasti hoitaa emättimen kuivuutta ja epämukavuuden tunnetta yhdynnän aikana. Ne toimivat vapauttaen pienen määrän estrogeenia, joka imeytyy emättimen kudoksiin. Hormonikorvaushoito määrätään lyhytaikaisesti.

Vaihdevuosioireiden lievittäminen, itsehoito

Vaihdevuosiin on olemassa vaihtoehtoisia hoitoja, erittäin suosittuja ovat kasvirohdosvalmisteet. Menopaussi eli vaihdevuodet ovat osa normaalia naisen elämää, jossa kuukautiskierto päättyy ikääntymisen johdosta. Vaihdevuosien aikana kehon on aika siirtyä hedelmällisyyden tilasta hedelmättömyyteen. Tämä prosessi voi kestää useita vuosia, oireet alkavat suomalaisnaisilla yleensä 40-60 vuoden välillä. Keskimääräinen alkamisikä on noin 51-vuotta. Vaihdevuosien tarkoitusta ei tarkalleen tiedetä. Ehkä niiden tarkoituksena on biologisesti estää lapsikatraan liiallinen kasvu. Uusista jälkeläisistä huolehtiminen ei enää onnistuisi iän karttuessa.

Yleisin oire vaihdevuosissa on limakalvojen taipumus ohentua, tätä tapahtuu erityisesti sukupuolielinten ja virtsateiden limakalvoilla. Luonnollisesti tästä ohenemisesta voi aiheutua oireita kyseisille alueille.

Mitä ShytoBuylla on tarjottavana vaihdevuosioireisiin?

ShytoBuy on koonnut joitain luonnollisia tuotteita, jotka voivat lievittää ja vähentää epämiellyttäviä oireita, joita yleensä tapahtuu vaihdevuosien aikana. Myymme tuotteita niin kapseleiden kuin voiteiden muodossa. Tuotteemme eivät aiheuta ikäviä sivuvaikutuksia, vaan ainoastaan helpottavat arkeasi vaihdevuosien aikana.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa