ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Vaihdevuodet ja vaihdevuosivaivat

Vaihdevuosien aikana elimistön estrogeenituotanto hiipuu ja päättyy aikanaan. Kuumat aallot ovat ehkä tunnetuin vaihdevuosivaiva. Ne alkavat useimmiten ylävartalolta ja siirtyvät kasvojen ja kaulan alueelle aiheuttaen lämmöntunnetta ja punotusta. Muita vaihdevuosioireita ovat huimaus, päänsärky ja sydämentykytykset.

Kuumat aallot

Kuumat aallot ovat ehkä tunnetuin vaihdevuosivaiva. Ne alkavat useimmiten ylävartalolta ja siirtyvät kasvojen ja kaulan alueelle aiheuttaen lämmöntunnetta ja punotusta. Yhdessä hikoilun, usein yöllisen hikoilun, kanssa kuumat aallot ovat tavallisimpia vaihdevuosivaivoja. Kuumat aallot ja yölliset hikoilut saattavat johtaa univaikeuksiin, jotka puolestaan voivat vaikuttaa mielialaan. Muita vaihdevuosioireita ovat huimaus, päänsärky ja sydämentykytykset.

Kuivat limakalvot

Vaihdevuosien aikana elimistön estrogeenituotanto hiipuu ja päättyy aikanaan. Estrogeenin tehtävänä on alavatsan kudosten verenkierron helpottaminen, eritetuotannon ylläpitäminen ja infektioiden estäminen. Estrogeenituotannon hiipuessa sekä emättimen että virtsaputken limakalvot ohenevat, haurastuvat, kuivuvat ja menettävät kimmoisuutensa. Limakalvojen ohetessa hermopäät jäävät lähemmäksi pintaa ja emätin saattaa ärtyä hankauksesta esimerkiksi yhdynnässä. Estrogeenin puute vaikuttaa myös alapään pH-arvoon ja muuttunut bakteerikanta lisää tulehdusalttiutta. Kuivat limakalvot ovat useille ihmisille vakava ongelma. Vaiva aiheuttaa muun muassa sienitulehduksia, kipua virtsateissä ja sukupuolielimissä, nenän limakalvojen ohenemista sekä kariesta. Elimistön limakalvot toimivat suodattimena elimistön läpi kulkevia aineita vastaan. Limakalvot hyödyntävät valikoivasti tärkeitä ravintoaineita, mikä puolestaan vaikuttaa tärkeällä tavalla immuunivasteeseemme. Siksi limakalvojen hyvä toiminta on edellytys optimaaliselle hyvinvoinnillemme. Virtsateiden ja sukupuolielinten hauraat limakalvot aiheuttavat naisille turhan paljon kärsimystä.

Luuston haurastuminen

Useilla naisilla esiintyy luiden haurastumista vaihdevuosien käynnistyttyä. Usein nainen voi menettää jopa 20 % luumassastaan. Luukato alkaa muutamia vuosia ennen vaihdevuosien alkamista ja hiipuu niiden jälkeisinä vuosina. Dramaattisen luukadon pysähtymisestä huolimatta on todettu, että luumassa vähenee noin kolme prosenttia vuodessa vaihdevuosien jälkeen. Tätä voidaan verrata yhteen prosenttiin vuodessa 30 ikävuoden jälkeen, jolloin se on huipussaan. Siksi tulisi huolehtia luuston terveyttä vahvistavista elintavoista vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen.

Uniongelmat

Jotkut naiset kärsivät vaihdevuosien aikana nukahtamisvaikeuksien lisäksi myös toistuvista kuumista aalloista ja hikoilusta johtuvista yöheräämisistä. Joskus yöhikoilu on niin runsasta, että lakanat on vaihdettava useita kertoja yössä.

Mielialavaihtelut

Mielialavaihtelut ovat erittäin tavallisia vaihdevuosien aikana. Ei ole varmaa tietoa siitä, että ne johtuisivat pelkästään hormonaalisista muutoksista. Elämä voi olla rasittavaa monesta syystä ja vaihdevuodet ovat naiselle uusi elämänvaihe, joka sinänsä saattaa aiheuttaa normaalista poikkeavaa epätasapainoa mielialaan.

Muita vaivoja

Nivelkivut, lihaskipu, huimaus, sydämentykytys ja keskittymisvaikeudet ovat muutamia vaivoja, joita naiset usein kokevat ensimmäistä kertaa vaihdevuosien aikana. Ei ole tietoa siitä, ovatko nämä vaivat peräisin hormonitasojen muutoksista vai onko kysymys normaalista ikääntymisestä.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa