ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Hiustenlähtö

Mikä on telogen effluvium? Oireet, syyt ja 7 vinkkiä äkilliseen hiustenlähtöön

Kuvittele hetkeksi, että kohtaat suuren stressaavan tilanteen elämässäsi. Se voi olla mitä tahansa työstä eroon pääsemistä, sairautta, synnytystä tai häitä ja yhtäkkiä alkanutta menettää paljon hiuksia. Onko se jotain mitä olet koskaan itse kokenut? Satunnainen ja äkillinen hiustenlähtö on suhteellisen normaali tila, ja sitä kutsutaan myös telogen effluviumiksi.

Tässä artikkelissa annamme sinulle täydellisen yleiskatsauksen telogen effluviumista, miksi koet äkillistä hiustenlähtöä stressin vuoksi, parhaista telogen effluviumin hoidoista ja parhaista neuvoistamme terveiden hiusten kasvun palauttamiseksi.

Mikä on telogen effluvium (satunnainen hiustenlähtö)?

Normaalioloissa menetämme jopa 150 hiusta päivittäin. Jos kuitenkin koet stressaavan tapahtuman, se voi johtaa siihen, että sinulle kehittyy telogen effluvium, mikä voi johtaa normaalia enemmän hiustenlähtöön. Telogen effluvium on yleisin syy satunnaiseen ja äkilliseen hiustenlähtöön miehillä ja naisilla, ja se on toiseksi yleisin hiustenlähtöön kaljuuntumisen (androgeeninen hiustenlähtö) jälkeen.

Mutta miksi saat yhtäkkiä telogeenieffluviumin? Tälle on itse asiassa hyvä selitys. Tämä johtuu usein yhdestä tai useammasta erityisen stressaavasta tapahtumasta elämässäsi, jotka saavat suuremman osan hiuksistasi siirtymään kasvuvaiheesta hiusten kasvusyklin lepovaiheeseen. Kun hiukset ovat sisällä, verta ei enää lisätä karvatupiin ja hiukset lakkaavat kasvamasta. Lopulta hiukset putoavat ja tekevät tilaa uusille hiuksille. Satunnaista ja äkillistä hiustenlähtöä esiintyy noin kolmesta neljään kuukautta stressaavan tapahtuman jälkeen (kun hiukset ovat saavuttaneet syklin hylkäysvaiheen).

Telogen effluvium häviää yleensä itsestään noin kuuden kuukauden kuluttua, mutta on joitain asioita, joita voit tehdä itse saadaksesi normaalin hiusten kasvun satunnaisen hiustenlähdön jälkeen, mitä selitämme tarkemmin hieman myöhemmin tässä artikkelissa.

Satunnaista ja äkillistä hiustenlähtöä esiintyy usein stressin seurauksena, ja se yleensä häviää itsestään.

Mitkä ovat telogen effluviumin oireet?

Satunnainen hiustenlähtö

Satunnainen hiustenlähtö miehillä ja naisilla on yksi yleisimmistä telogen effluviumin oireista. Toisin kuin hajanainen hiustenlähtö (androgeeninen hiustenlähtö), jossa hiusraja on väistymässä tai hiukset ohenevat päässä, telogen effluvium aiheuttaa yleensä hiustenlähtöä koko päähän. Siksi telogen effluviumin diagnosointi ei ole aina helppoa, mutta ajan myötä huomaat, että hiuksesi ohenevat.

Äkillinen hiustenlähtö

Usein hiustenlähtö tapahtuu nopeasti johtuen telogen effluvium nopeasti, ja se on myös yksi tärkeimmistä syistä, miksi tila voi tuntua niin traumaattinen. Tämän tyyppinen hiustenlähtö voi johtaa siihen, että menetät paljon hiuksia, ja seuraavaksi tuntuu, että voit vetää suuria hiustuppeja pois kampaaessasi tai peseessäsi hiuksiasi.

Mitkä ovat telogen effluviumin syyt?

Vaikka satunnaiseen ja äkilliseen hiustenlähtöön voi olla monia eri syitä, se johtuu yleensä neljästä eri tekijästä: lääkitys, raskaus ja synnytys, stressi, ruokavalio ja ruokavalio.

1. Lääkkeet

Joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksena on telogeenieffluviumia. Tässä suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos epäilet lääkkeen aiheuttavan äkillistä hiustenlähtöä.

2. Raskaus ja synnytys

Kehossasi tapahtuu suuria hormonaalisia muutoksia raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen, minkä vuoksi raskaana oleville naisille ei ole epätavallista satunnaista ja äkillistä hiustenlähtöä.

3. Stressi

Stressi on hyvin yleinen syy satunnaiseen ja äkilliseen hiustenlähtöön. Kyse voi olla "normaalista" henkisestä stressistä työ-, parisuhteen tai vastaavan aiheuttamasta stressistä, mutta myös fyysisistä traumoista kuten leikkauksista, vakavista vammoista, hormonaalisista muutoksista ja vastaavista. Kaikki tämä voi johtaa telogeenieffluviumiin.

Varmista, että syöt terveellisesti ja monipuolisesti, mukaan lukien runsaasti biotiinia, sillä se antaa hiuksillesi parhaat kasvuolosuhteet.

4. Ruokavalio ja ravinto

Tärkeät ravintoaineet, kivennäisaineet ja vitamiinit voivat johtaa äkilliseen hiustenlähtöön miehillä ja naisilla. Ja täältä voit ottaa yhden biotiinilisät, joissa on sinkkiä, seleeniä ja MCT:tä, jotka voivat auttaa ratkaisemaan tämän ongelman, varsinkin jos sinulla on hiustenlähtöä ja ohuita hiuksia, koska biotiini ja sinkki ovat tärkeitä normaalille hiusten kasvulle.

Mikä hoito on paras satunnaiseen ja äkilliseen hiustenlähtöön?

Koska satunnaisen ja äkillisen hiustenlähdön ensisijainen syy on stressi, paras hoito telogeenieffluviumille on selvittää stressisi taustalla oleva syy. Oletko stressaantunut töissä? Harkitse siis keskustelua pomosi kanssa työtottumustesi tai ympäristön muuttamisesta, sillä stressi voi hiustenlähdön lisäksi johtaa muihin vakavampiin terveysongelmiin. Jos sinulla on raskauden aiheuttamaa hiustenlähtöä, sinun ei tarvitse huolehtia, sillä synnytyksen päätyttyä voit odottaa taas normaalia hiusten kasvua.

Telogen effluviumille ei kuitenkaan ole lääketieteellistä hoitoa, mutta ei ole syytä huoleen, sillä se on yleensä tilapäinen tila ja 6-12 kuukauden kuluttua voit odottaa hiusten kasvun normalisoituvan.

Lisäksi hyvällä hiustenhoitorutiinilla ja oikeista ravintoaineista koostuvalla terveellisellä ruokavaliolla voit myös auttaa hiuksiasi kasvamaan terveemmiksi ja vahvemmiksi, ja vaikka se ei olisikaan hoito sinänsä, se on myös hyvä muistaa.

Äkillinen hiustenlähtö on normaalia, mutta onneksi voit saada apua terveiden ja normaaliin hiusten kasvuun oikeilla apuvälineillä.

7 hyvää vinkkiä parempaan hiusten kasvuun satunnaisen ja äkillisen hiustenlähdön jälkeen

Mutta mitä voit tehdä hiusten kasvun parantamiseksi, jos yhtäkkiä koet hiustenlähtöä ajoittain? Onneksi meillä on tähän 7 hyvää vinkkiä, joiden avulla voit antaa hiuksillesi parhaat kasvuolosuhteet.

1. Matka kampaajalle

Voi kuulostaa oudolta leikata arvokkaat hiukset nyt, kun sinulla on ongelmia satunnaisen hiustenlähtöön. Mutta kampaus voi todella auttaa sinua tällaisessa tilanteessa. Liian lyhyet hiukset eivät ole niin painavia ja hiustenleikkauksen jälkeen huomaat usein lisää volyymia hiuksissa. Tämä luo illuusion paksummista ja täyteläisistä hiuksista. Lisäksi vältyt lisävaurioilta, jos kärjet leikataan, sillä näin vältyt hiusten kuivumiselta. Keskustele kampaajasi kanssa sinulle parhaiten sopivasta hiustyylistä satunnaisen hiustenlähtötilanteessa.

2. Terve ja monipuolinen ruokavalio oikeilla ravintoaineilla

Jos haluat terveen ja normaalin hiusten kasvun telogen effluviumin jälkeen (tai kaikentyyppisten hiustenlähtöjen yhteydessä), on tärkeää, että sinulla on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio oikeilla ravintoaineilla. Etenkin siksi, että huono ruokavalio voi olla yksi äkillisen hiustenlähdön johtavista syistä. Muista siis syödä runsaasti täysjyvätuotteita, vähärasvaista proteiinia kanasta ja kalasta, terveellisiä rasvahappoja, hedelmiä ja vihanneksia.

Hiusten terveyttä voi kuitenkin olla vaikea ajatella illallisella, kun juokset ruokakaupassa ostoksille, ja siksi voit helpottaa itseäsi täydentämällä ruokavaliotasi ravintolisällä. Tällä tavalla on hieman helpommin hallittavissa saada kaikki ravintoaineet, joita hiuksesi tarvitsevat edistääkseen tervettä hiusten kasvua äkillisen hiustenlähdön jälkeen. Täällä voimme erityisesti suositella omaamme Biotiinikumit, jotka sisältävät hiusten kasvua edistäviä ainesosia, mukaan lukien jopa 5000 mcg biotiinia. Toinen hyvä vaihtoehto on Biotin Complex -kapselit, joissa on korkea pitoisuus jopa 10 000 mikrogrammaa biotiinia päivässä.

Käytä scalperolleria

Foligian Hair & Scalp -rullan avulla voit käyttää mikroneulausta päänahan stimuloimiseen ja nuorentamiseen, mikä on ihanteellinen, jos sinulla on ongelmia satunnaisen hiustenlähdön kanssa, koska se auttaa stimuloimaan päänahkaa nuorentamaan prosessia ja antaa näin ollen parhaat olosuhteet vahvojen hiusten saamiseksi.

4. Vältä hiustenkuivaajia, kihartimia ja vastaavia

Äkillisen ja satunnaisen hiustenlähdön sattuessa on tärkeää, että hoidat ja pidät huolta omistasi, joita et ole menettänyt. Koska oikealla hiustenhoidolla voit estää hiuksia katkeamasta, etkä näin pahenna tilannettasi.

Yksi suurimmista "syyllisistä" kuluneiden ja vaurioituneiden hiusten suhteen on lämmittimet, kuten kihartimet, hiustenkuivaajat ja vastaavat. Mieti siis tarvettasi käyttää näitä, jos haluat hoitaa hiuksiasi parhaalla mahdollisella tavalla.

5. Älä värjää hiuksia

Värjäys kuluttaa hiuksia ja voi aiheuttaa normaalia enemmän katkenneita hiuksia. Joten jos koet äkillistä ja satunnaista hiustenlähtöä, sinun tulee hillitä hiusten värjäystä, koska se voi vain pahentaa ongelmaa.

Stressi on yksi tärkeimmistä tekijöistä satunnaiseen ja äkilliseen hiustenlähtöön. Harkitse joogan tai meditaation aloittamista, sillä sillä on stressiä lievittävä vaikutus.

6. Stressitason vähentäminen

Yksi äkillisen ja satunnaisen hiustenlähdön tärkeimmistä syistä on stressi, sekä henkinen että henkinen. Joten muista löytää keinoja auttaa stressiäsi, olipa se sitten työhön liittyvää, parisuhdetta tai jotain aivan muuta. Koska poistamalla stressin syyn annat itsellesi parhaat olosuhteet terveen ja normaalin hiusten kasvun saavuttamiseksi telogen effluviumin jälkeen. Harkitse myös joogan tai meditoinnin aloittamista, koska se voi auttaa sinua lievittämään stressiä.

7. Biotiinihoitoaine ja shampoo hiustenlähtöön

Harkitse tavallisen hoitoaineesi ja shampoosi korvaamista biotiinituotteilla. Koska biotiinishampoolla tai hoitoaineella saat hiuksillesi parhaat kasvuolosuhteet ja lisäät myös tärkeitä hiusvitamiineja sekä hiuksiin että päänahkaan, mikä on ihanteellista, jos koet satunnaista ja äkillistä hiustenlähtöä – tai vain hiustenlähtöä yleensä.

Oletko epäröivä? Ota yhteys lääkäriin

On tärkeää huomauttaa, että sinun on mentävä lääkäriin, jos sinulla on yhtäkkiä hiustenlähtöä. Lääkäri voi selvittää satunnaisen ja äkillisen hiustenlähtösi ensisijaisen syyn ja voi myös diagnosoida, johtuuko se telogeenieffluviumista tai mahdollisesti muusta vakavammasta sairaudesta.

Lue myös nämä