ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Täydellinen tietopaketti naisten virtsatietulehduksesta

Virtsatietulehdus tai virtsatieinfektio on yleinen vaiva, ja ilmestyy munuaisten, virtsarakon tai virtsaputken altistuessa tulehdukselle. Virtsatietulehdus on erityisesti naisia koskettava ongelma, ja naisten mahdollisuus saada tulehdus riesakseen onkin jopa 50%, kun taas vain 10% miehistä joutuu kärsimään siitä. Virtsatietulehdus voi olla erittäin kivulias ja harmillinen vaiva, ja saattaa hoitamattomana johtaa vakaviin seuraamuksiin. Tämän vuoksi on tärkeää tunnistaa tulehduksen oireet ajoissa, ja ottaa käyttöön oikeanlaiset hoitotoimenpiteet.

Mistä virtsatietulehdus johtuu?

Virtsatietulehdus johtuu bakteerien pääsystä virtsatiehyeisiin virtsaputken kautta (virtsaputki kuljettaa virtsaa pois kehosta). Bakteerit kulkeutuvat virtsarakkoon ja lisääntyvät, jolloin syntyy tulehdus. Vaikka bakteerien pääsy virtsaputkeen ja tätä kautta elimistöön on harvinaista, voi se tapahtua ulkoisten tekijöiden seurauksena.

Virtsatietulehduksen oireet naisella

Bakteerien pääsy elimistöön voi aiheuttaa virtsatietulehdusta eri tavoin. Esimerkiksi ruoansulatusjärjestelmän kautta elimistöön päässeet kolibakteerit (Escherichia coli tai E. coli) poistuvat kehosta ulosteen mukana, ja saattavat näin päästä kosketukseen virtsaputken kanssa. Tämän estämiseksi lääkärit kehottavat naisia pyyhkimään edestä taaksepäin vessakäyntien yhteydessä.

Muita syitä naisten virtsatietulehduksen syntyyn voivat olla yhdyntä tai sukupuolitaudit. Emätin sijaitsee lähellä virtsaputkea, joten bakteerien kulkeutuminen on helppoa jos hygieniasta ei pidetä hyvää huolta. Tästä syystä naisia kehoitetaan käymään vessassa yhdynnän jälkeen, jolloin mahdolliset bakteerit poistuvat luonnollista kautta virtsaamisen myötä.

Muita syitä naisten virtsatietulehdukseen voivat olla geeniperimä ja erilaiset sairaudet. Joillakin naisilla virtsaputken muoto voi altistaa virtsatietulehduksille. Lisäksi esimerkiksi diabetes tai muut sairaudet voivat johtaa immuunijärjestelmän heikkenemiseen, jolloin bakteerien poistaminen virtsatiehyeistä vaikeutuu. Myös virtsankulkuun vaikuttavat ongelmat kuten aivohalvaus ja munuaiskivet voivat aiheuttaa virtsatietulehduksen riskiä.

Virtsatietulehduksen oireet

On tärkeää tunnistaa virtsatietulehduksen oireet, jotta vaiva saadaan hoidettua mahdollisimman pikaisesti. Virtsatietulehduksen oireet naisella voivat vaihdella yksilöllisesti, eivätkä jotkut huomaa tulehdusta lainkaan sen varhaisessa vaiheessa. Tästä listasta löytyvät yleisimmät virtsatietulehduksen oireet ja merkit:

 • Voimakas ja usein toistuva virtsaamisen tarve
 • Pistävä tai polttava tunne virtsatessa
 • Usein toistuva vessassa käynti ja pieni virtsan määrä kerralla
 • Samea virtsa
 • Punainen, pinkki tai ruskea virtsa
 • Veri virtsan joukossa
 • Vahvanhajuinen virtsa
 • Kipu alavatsassa

Erityyppiset virtsatietulehdukset

Virtsanerityselimistö voidaan jakaa kolmeen osaan - munuaisiin, virtsarakkoon ja virtsaputkeen. Tulehduksen sijainnista riippuen sen oireet voivat vaihdella. Virtsanerityselimistön tulehdukseen liittyviä paikallisia oireita voivat olla:

Munuaiset (akuutti pyelonefriitti)

 • Kipu yläselässä tai kyljessä
 • Korkea kuume
 • Vilunväreet ja vapina
 • Pahoinvointi
 • Oksentaminen

Virtsarakko (kystiitti)

 • Paineen tunne alavatsassa
 • Epämukava tunne alavatsassa
 • Usein toistuva virtsaamisen tarve ja kipu virtsatessa
 • Veri virtsan seassa

Virtsaputki (uretriitti)

 • Pistävä tunne virtsatessa
 • Vuoto

Naisen virtsatietulehduksen hoito

Jos huomaat yllä mainittuja virtsatietulehduksen oireita ota yhteys lääkäriin. Tulehdus varmistetaan virtsanäytteestä, ja yleisin virtsatietulehduksen hoitoon käytetty lääke on antibiootti. Tulehdus paranee usein jo kolmessa päivässä, mutta oireiden ollessa vakavampia jopa viikon kuuri voi olla tarpeen.

Antibioottien lisäksi virtsatietulehduksen oireita voi helpottaa monin keinoin kotona. Runsas veden juonti auttaa huuhtomaan bakteereita ulos elimistöstä. Voit myös kokeilla parasetamolia tai alavatsan päälle asetettua lämpötyynyä. Apteekista saattaa löytyä myös virtsatietulehduksen kotihoitoon tarkoitettuja tuotteita joita voit tiedustella lääkäriltä tai apteekkarilta. Tuotteiden käyttötapa ja tehokkuus kannattaa varmistaa ammattilaisen kanssa, erityisesti silloin kun tahdot välttää antibioottien käyttämistä hoitokeinona.

Kuinka ehkäistä virtsatietulehdusta

Jos tavoitteenasi on virtsatietulehduksen ehkäiseminen tai ainakin riskin pienentäminen voit kokeilla muutamaa eri vinkkiä.


Koska naisten virtsatietulehduksen pääasiallinen syy on bakteerien kulkeutuminen emättimestä tai peräaukosta virtsaputkeen, on intiimihygieniasta huolehtiminen erittäin tärkeää. Pyyhi intiimialueet edestä taaksepäin vessakäynnin jälkeen, ja muista peseytyä riittävästi.

Älä pidättele, vaan käy tyhjentämässä virtsarakko aina kun tunnet virtsaamisen tarvetta. Käy vessassa heti yhdynnän jälkeen, jotta bakteerit poistuvat virtsan mukana. Pidä intiimialueesi puhtaana ja kuivana, ja vältä tiukkoja alushousuja sekä hengittämättömistä materiaaleista valmistettuja vaatteita.

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä vinkkinä on karpaloiden lisääminen ruokavalioon. Antioksidantteja pursuavat karpalot voivat auttaa ehkäisemään tulehdusta ja torjumaan bakteereita. Voit syödä karpaloita, juoda karpalomehua, tai hankkia luonnollisen ja kätevän karpalo-ravintolisän, joka tarjoaa kaikki tuoreiden marjojen hyödyt vähemmällä vaivalla!

Tiivistetysti

Naisten virtsatietulehdus on erittäin yleinen vaiva, eikä siinä ole mitään häpeilemistä. Kun tunnet tulehduksia aiheuttavat syyt voit vähentää infektioriskiä, ja kun tunnet virtsatietulehduksen oireet voit hoitaa ongelman pian pois päiväjärjestyksestä.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa