Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Syyhyn hoito - Eroon syyhypunkin aiheuttamasta kutinasta

Syyhy on yleinen ja helposti leviävä ihosairaus, joka tuntuu erittäin epämukavalta ja tarttuu helposti ihmiseltä toiselle. Tämä ihosairaus voi iskeä niin nuoriin kuin vanhoihin sukupuolesta riippumatta. On tärkeää hoitaa syyhy nopeasti, jotta bakteerien leviäminen jäisi mahdollisimman minimaaliseksi.

Mikä on syyhy?

Syyhy on tarttuva ja erittäin kutiava ihosairaus, joka ilmenee ihottumana ja kutinana. Sen aiheuttaa hyvin pieni hyönteinen eli syyhypunkki (Sarcoptes scabiei), joka on läpimitaltaan noin 0,2-0,4 mm ja elää ihmisen iholla aiheuttaen vakavaa kutinaa. Hoitamattomana syyhypunkki munii pieniä muniaan ihon sisään. Elinaikanaan se voi munia jopa 40-50 munaa, jotka kehittyvät pienistä toukista aikuiseksi punkiksi noin 10-15 päivän kuluessa. Syyhy voi elää jopa 1-3 vuorokautta ilman kontaktia ihmiseen tai eläimeen.

Tämä tauti on todella yleinen ja voi iskeä niin nuoriin kuin vanhoihinkin miehiin ja naisiin. Uskotaan, että noin 11 000 ihmistä kuukaudessa sairastuu tähän epämiellyttävään tautiin. Eniten sairastumisia tapahtuu talvella, todennäköisesti siitä syystä, että ihmiset ovat enemmän kosketuksissa kylminä kuukausina.

Miten syyhy tarttuu?

Syyhypunkit leviävät nopeasti kosketustartuntana ihoalueelta, kuten halaamisessa, kiinni pitämisessä tai seksuaalisessa kanssakäymisessä. Yleensä pelkkä kättely ei aiheuta tartuntaa. Se voi tarttua myös lattian, huonekalujen ja tekstiilien kautta sekä mahdollisesti myös ilmateitse. Siksi on erittäin tärkeää, että tauti hoidetaan niin aikaisin kuin mahdollista.

Mitkä ovat syyhyn oireet?

Naarassyyhypunkki tunkeutuu ihon sisään esim. Sormien väleihin, ranteisiin, kyynärtaipeisiin, kainaloihin ja sukuelimiin, johon se munii muodostaen pieniä käytäviä. Syyhy oireilee kutisevana ihottumana, jota esiintyy erityisesti öisin.

Syyhyn epäily alkaa yleensä kutinasta. Iholla esiintyy näppyöitä, rakkuloita ja raapiman jälkiä. Aikuisilla ihottumaa ei esiinny kasvoissa, mutta lapsilla sitä voi esiintyä myös kämmenissä ja jalanpohjissa. Mikroskoopin ja neulan avulla punkin voi poistaa käytävästä tunnistettavaksi.

Miten syyhy hoidetaan?

Syyhyn hoito on tehtävä nopeasti, sillä se on erittäin tarttuva ja nopeasti leviävä. Lisäksi se aiheuttaa tuskallista kutinaa. Jos sitä ei hoideta, se voi kehittyä vakavammaksi, jolloin siitä voi olla vaikea päästä eroon. Yksi hoitokeino syyhyyn ja kutiavaan ihoon on reseptilääkitys tai luonnontuotteet. Tyypillinen hoitokeino on käyttää antibakteerisia voiteita tai syyhyvoiteita. Ne ovat helppokäyttöisiä ja vaikuttavat usein heti, jos niitä käytetään oikein. Kutina voi jatkua vielä muutaman viikon hoidon jälkeen. Jos kutina jatkuu tämän jälkeen, on hoito todennäköisesti epäonnistunut.

Jos kärsit syyhystä, on tärkeää, että myös perheenjäsenesi käsitellään hoidoilla. Lisäksi on hyvä ilmoittaa myös muille henkilöille, joiden kanssa olet ollut kosketuksissa. Tämän lisäksi vuodevaatteet ja pyyhkeet olisi syytä pestä vähintään 60 asteessa. Tekstiilit, huonekalut ja lattiat tulee imuroida huolellisesti ja pölypussi tulee vaihtaa välittömästi.

Luonnolliset ja tehokkaat hoidot

Onneksi on olemassa hoitoja, jotka voivat tappaa punkin sekä vähentää voimakasta kutinaa. Me ShytoBuylla haluamme tarjota luonnollisia ratkaisuja, jotka voivat tehokkaasti vähentää tai jopa poistaa syyhyn.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa