ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Suonikohjujen hoito kotona

Joka kolmas ihminen maailmassa, sukupuolesta riippumatta, kärsii suonikohjuista. Laskimolaajentuma on pinnallinen ja näkyvä laajentunut laskimo, jotka esiintyvät lähinnä säärissä ja jaloissa, mutta niitä voi esiintyä myös muualla kehossa. Lievempi versio on katkenneet pinnalliset verisuonet. ShytoBuy tarjoaa tehokkaita tuotteita molempiin ongelmiin. Häivytä suonikohjut ja nauti kauniista sääristä.

Ikävät suonikohjut - näillä keinoilla onnistuu suonikohjujen hoito

Suonikohjut ovat monille tuttu vaiva: noin joka kolmas suomalainen saa suonikohjun jossain vaiheessa elämäänsä. Lääketieteellisessä mielessä suonikohju tarkoittaa alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa, mutta arkikielessä sillä viitataan usein tämän vajaatoiminnan aiheuttamiin näkyviin oireisiin. Suonikohju johtuu laskimoiden laajentumasta, jonka puolestaan aiheuttaa kohonnut laskimopaine. Kyseessä onkin itse asiassa krooninen laskimoiden vajaatoimintatila, jonka näkyvimpiä oireita suonikohjut ovat.

Mielikuvissa suonikohjut ovat rumia ja mustelmaisia alueita iholla, mutta tosiasiassa suonikohju voi olla näkymätönkin. Usein suonikohju alkaa oireilla näkyvästi vasta kauan sen jälkeen, kun laskimon vajaatoiminta on alkanut. Näkymättömistä ja oireettomista suonikohjuista on turha huolehtia, koska ne eivät aiheuta terveydelle mitään vaaraa. Suonikohjujen itsehoitoa voi tehostaa suonikohju-voide sekä luontaistuote suonikohjuihin. Muun muassa hevoskastanjauute voi helpottaa suonikohjujen oireita. Puristuksen avulla laskimopainetta lievittävät tukisukat ovat myös yksi yleisimpiä suonikohjujen hoitotapoja. Vaikeammissa tapauksissa suonikohjut on hyvä näyttää lääkärille, joka voi laatia yksilöllisen hoitosuunnitelman. Esimerkiksi suonikohjujen poisto laserilla on nykyisin tehokas ja potilaan kannalta helppo toimenpide.

Suonikohjut ovat erittäin yleinen ongelma - syitä ei täysin tunneta

Tavallisesti suonikohjuja syntyy erityisesti säärten alueelle. Ei ole täysin varmaa, mikä kohonneen laskimopaineen ja sitä myötä kiusalliset suonikohjut aiheuttaa. Riskitekijöitä tunnetaan useita: esimerkiksi sukupuoli, ylipaino, geeniperimä, raskaudet sekä ikä voivat kaikki vaikuttaa alttiuteen suonikohjuille. Jostakin syystä naiset ovat selkeästi miehiä alttiimpia suonikohjuille - vaikka on myös mahdollista, että naiset hakeutuvat hoitoon miehiä useammin, mikä voi vääristää tilastoja. Raskaudet altistavat suonikohjuille, mutta eivät kuitenkaan itsessään aiheuta niitä. Suonikohjut raskauden jälkeen ovat monia naisia vaivaava ilmiö.

On myös monia muita tekijöitä, kuten tupakointi ja alkoholin käyttö, joiden on epäilty vaikuttavan suonikohjujen ilmestymiseen, mutta tästä ei ole varmaa tieteellistä näyttöä. Voi olla, että pitkällinen paikoillaan oleminen sekä tietyt elintavat saavat hiljalleen valtimoiden läppien toiminnan rapistumaan, mikä johtaa hydrostaattisen paineen nousuun alaraajoissa ja sitä myötä suonikohjujen kehittymiseen. Sekä naisilla että miehillä suonikohjut yleistyvät iän karttuessa.

Suonikohjut ilmestyvät, kun laskimoiden toiminta häiriintyy

Laskimoiden tärkeä tehtävä on kuljettaa verta. Joskus niiden toiminta kuitenkin häiriintyy, kun kohonnut hydrostaattinen paine pullistaa laskimoa, mikä johtaa raajan turpoamiseen ja suonikohjujen syntyyn. Tällöin laskimoiden läpät eivät toteuta normaalia tehtäväänsä, vaan päästävät osan verestä virtaamaan takaisin päin eli “väärään suuntaan”. Laskion seinämät venyvät, ja laskimoläppien toiminta heikentyy. Näin laskimoiden kohtaan ilmestyy ikävän näköisiä suonikohjuja. Suonikohjut ovatkin siis oikeastaan pintalaskimohaarojen laajentumia, joiden aiheuttaja on kohonnut laskimopaine.

Suonikohjut ilmestyvät usein sääriin, varsinkin pohkeiden yläosiin tai reisiin. Tämä johtuu siitä, että säären ja reiden sisäsivulla sijaitsee nivusista nilkkoihin asti ulottuva pitkä pintalaskimorunko. Nilkasta polvitaipeeseen asti taas kulkee pohkeen takaosassa lyhyt pintalaskimorunko. Näitä pintalaskimorunkoja ei normaalisti näe paljain silmin ihon läpi, mutta ne muodostavat monimutkaisen verkoston, joka kuljettaa verta alaraajojen alueelle. Suonikohjut ilmestyvät pintalaskimoverkoston sivuhaaroihin, kun laskimoiden läpät rappeutuvat tai niiden seinämissä esiintyy rakenteellisia muutoksia. Ei ole täyttä varmuutta siitä, mikä tähän ilmiöön johtaa, vaikka monia riskitekijöitä tunnetaan.

Suonikohjut voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten jalkojen turvotusta, kipuilua ja kiristäviä tuntemuksia. Kun laskimoiden vajaatoiminta jatkuu pitkään, voi siitä aiheutua myös ihottumaa, kutinaa ja tummien kohtien ilmestymistä ihoon. Joskus suonikohjut aiheuttavat tukkotulehduksia pintalaskimoissa. Suonikohjut voivat myös puhjeta, mikä johtaa verenvuotoon, ja laskimoiden vajaatoimintaan liittyvä häiriö verenkierrossa voi aiheuttaa haavaumia säärissä.

Suonikohjut oireilevat usein kipuna, särkynä ja turvotuksena

Suonikohju voi oireilla tapauksesta riippuen lievästi tai hyvinkin kiukkuisesti. Tavallisimpia oireita ovat jalkojen turvotus, kipuilu sekä paineen tunne. Myös omituinen pistely ja polttelu ovat yleisiä. Krampit ja “suonenveto” saattavat myös yleistyä, etenkin ilta-aikaan. Aamuisin turvotus, pingotus, suonenveto ja muut oireet ovat yleensä lieviä ja pahenevat päivän mittaan.

Ikävimpiä suonikohjun oireita ovat ihon värjäytymät, jolloin suonikohjun alue tummuu ruskeaksi tai mustelmamaiseksi. Myös säärihaava on tavallinen suonikohjun oire. Säärihaava johtaa ihon haavoittumiseen ja verenvuotoon pienimpienkin raapaisujen jälkeen. Onneksi säärihaavasta kärsii kuitenkin vain noin prosentti heistä, joilla on riesana suonikohjut.

Lievien suonikohjujen hoito kotikonstein tepsii - käy näyttämässä vaikeammat tapaukset lääkärille

Kun oireesi ovat melko lieviä - satunnainen turvotus, pingotus ja kipuilu - on olemassa keinoja, joilla onnistuu suonikohjujen hoito kotikonstein. Jos kuitenkin turvotus on jatkuvaa ja kipuilu tai muut oireet vaikeuttavat elämää, kannattaa käydä lääkärissä, joka voi laatia sinulle hoitosuunnitelman. Suonikohjut eivät yleensä ole vaarallisia, mutta niiden hallitseminen parantaa elämänlaatua.

Tietyt tavat, kuten pitkään paikoillaan seisoskeleminen ja saunominen, saattavat pahentaa oloa, jos sinua vaivaavat suonikohjut. Ne eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta niitä voi välttää, jos ne pahentavat oireita. Jos esimerkiksi joudut työpaikalla seisomaan pitkiä aikoja, kannattaa investoida hyviin tukisukkiin ja mukaviin jalkineisiin, jotka voivat ennaltaehkäistä pahimpia oireita. Kokeile myös työpäivän jälkeen nostaa jalat kohoasentoon ja lepuuttaa niitä kunnolla. On hyvä tietää, että vaikka suonikohjujen aiheuttamat oireet tuntuvat epämiellyttäviltä, niistä ei aiheudu terveydelle vakavaa vaaraa ja niiden hallitseminen on mahdollista.

On olemassa myös erilaisia tuotteita, kuten suonikohju-voide ja luontaistuotteet suonikohjuihin, jotka voivat tuoda avun ikäviin oireisiin ja ennaltaehkäistä uusien suonikohjujen syntyä. Lämmittävä suonikohju-voide sekä kuumat jalkakylvyt lievittävät oireita ja hemmottelevat kehoa. Itsehoito voi helpottaa oloa huimasti!

Voimakkaasti oireilevat suonikohjut - oireet voi saada kuriin lääkärin avulla

Kun suonikohjut aiheuttavat voimakkaita oireita, jotka heikentävät elämänlaatua, älä tuskaile kotona vaan käy näyttämässä niitä lääkärille. Viimeistään silloin, kun suonikohjut näkyvät ihon pinnassa tummumisena tai ihottumana, tai jos kärsit laskimotukkotulehduksista tai verenvuodosta, on hyvä hakeutua hoitoon.

Lääkäri voi varmistaa, että kyseessä ovat varmasti suonikohjut eikä muu tauti, kuten iskias tai jännetulehdus. Usein omalääkäri voi alustavasti diagnosoida suonikohjut yksinkertaisesti tunnustelemalla jalkojasi, kun seisot. Omalääkäri voi arvioida oireita myös aiemman sairaushistoriasi perusteella. Saatat saada lähetteen verisuonikirurgille, joka varmistaa diagnoosin ultraäänitutkimuksen avulla. Venografia eli laskimoiden ultraäänitutkimus tai varjoainetutkimus antavat lääkärille käsityksen syvän laskimojärjestelmän toimintatehokkuudesta, koska vaikeat suonikohjut ovat usein merkki syvemmällä sijaitsevista ongelmista laskimoiden toiminnassa.

Diagnoosin perusteella voidaan tehdä sinulle oma henkilökohtainen hoitosuunnitelma, joka auttaa saamaan suonikohjut oireet kuriin ja helpottaa elämää. Oireita voidaan lievittää esimerkiksi tukisukkien tai rohdosvalmisteiden avulla. Vaikeissa tapauksissa on olemassa myös toimenpiteitä, joilla voi päästä tehokkaasti suonikohjuista eroon, kuten termoablaatio ja suonikohjujen vaahtoruiskutus. Suonikohjujen lääketieteellinen hoito on viime vuosina parantunut huimasti, ja on mahdollista päästä ikävistä kohjuista eroon jopa yhdessä iltapäivässä ilman pitkällistä toipumisaikaa.

Hoitosukat ovat yleinen suonikohjujen hoito

Hoitosukkien käyttö on yksi tunnetuin suonikohjujen hoito. Tukisukkien teho perustuu puristukseen, joka estää pinnallisten laskimoiden laajenemista ja tehostaa nesteen poistumista alaraajoista. Tukisukat myös ennaltaehkäisevät uusien suonikohjujen syntymistä estämällä verisuonten laajenemista. Tukisukat ovat suhteellisen helppokäyttöinen ja hellävarainen suonikohjujen hoito, jota monet lääkärit suosittelevat.

Ei ole kuitenkaan täysin varmoja tutkimustuloksia siitä, miten hyödyllisiä tukisukat todellisuudessa ovat. Suonikohjujen hoito riippuu potilaasta, ja tukisukat tuovat helpotuksen monille, mutta eivät välttämättä kaikille. Erityisesti vaikeissa tapauksissa voi pitkällä aikavälillä olla edullisempaa ja tehokkaampaa keskittyä varsinaiseen suonikohjujen parantamiseen pelkän oireiden lievittämisen sijaan. Jos tukisukat eivät ole soveltuva suonikohjujen hoito potilaalle, jos oireet tuntuvat uusiutuvan jatkuvasti, tai jos suonikohjut ovat erityisen vaikealaatuisia, voidaan leikkausta suositella.

Tukisukat ovat siitä puutteellinen suonikohjujen hoito, että ne voivat tepsiä oireeseen mutta eivät sen aiheuttajaan. Tukisukka ei korjaa laskimon vajaatoimintaa, eikä sitä voi käyttää vuorokauden ympäri. Tukisukka ei kuitenkaan ole täysin hyödytön - kun oireet tuntuvat sietämättömän ikäviltä, se voi auttaa parantamaan oloa. Lääkäri voi auttaa sinua löytämään oikean kokoisen tukisukan ja määrittelemään sopivan puristusluokan ja pituuden. Tukisukka on perinteinen suonikohjujen hoito, joka on tuonut avun monille potilaille.

Suonikohjujen hoito onnistuu myös laskimon vajaatoimintaa korjaamalla - kajoavan hoidon tavoitteena on suonikohjujen poisto

Hoitosukka auttaa vain oireisiin, mutta on myös mahdollista hoitaa laskimon vajaatoiminta ja ratkaista näin ongelma sen lähteessä. Tätä kutsutaan kajoavaksi eli suonen sisäiseksi hoidoksi. Kajoava hoito on kokonaisvaltainen suonikohjujen hoito, joka parhaassa tapauksessa johtaa täydelliseen paranemiseen. Lääkäri voi suositella sopivinta hoitomenetelmää sen mukaan, millainen henkilökohtainen tilanteesi on. Nykyään vanhanaikaisia suonikohjuleikkauksia ei enää juurikaan tehdä, koska niiden toipumisaika on pitkä.

Sen sijaan nykyisin on mahdollista suorittaa suonikohjujen hoito yhdellä vastaanottokäynnillä, koska uudet suonikohjujen hoitotekniikat ovat selkeästi vanhanaikaisia leikkauksia tehokkaampia ja potilaan kannalta helpompia. Suonikohjujen hoito laserilla eli lämpöablaatio sekä suonikohjujen vaahtoruiskutus ovat yleisesti käytettyjä ja tehokkaita tapoja päästä eroon suonikohjuista.

Termoablaatio eli suonikohjujen hoito laserilla auttaa tehokkaasti pääsemään eroon suonikohjuista

Kun puhutaan termoablaatiosta tai lämpökatetrihoidosta, kyseessä on suonikohjujen hoito laserilla. Termoablaation tavoitteena on kutistaa laajentunut verisuoni kuumentamalla sitä. Yleensä termoablaatiossa hyödynnetään laseria, mutta myös radioäänitekniikkaa voidaan käyttää. Suonikohjujen hoito laserilla tai radioäänitekniikalla tuhoaa ja tukkii suonen kuumentamalla, mikä lopulta johtaa suonen ja oireiden häviämiseen. Ennen termoablaatiota potilaalle tehdään paikallispuudutus ja annetaan mahdollisesti rentouttava lääke. Tämän jälkeen iholle tehdään pieni haava, jonka kautta lämpökatetri asetetaan ultraääniohjauksen avulla pintalaskimorunkoon. Suoni puudutetaan, minkä jälkeen tehdään termoablaatio eli lämpökäsittely. Suoni suljetaan lämmön avulla ja se arpeutuu, mikä johtaa vääränsuuntaisen virtauksen loppumiseen. Näin suonikohjut muutaman viikon tai kuukauden kuluessa elpyvät ja häviävät.

Suonikohjujen hoito laserilla on nopea ja vaivaton operaatio, ja monissa tapauksissa potilas voi lähteä normaalisti liikkeelle heti toimenpidehuoneesta poistuttuaan. Termoablaatiosta toipuminen käy yleensä nopeasti, mutta tietyissä ammateissa vaaditaan kuitenkin 1-5 päivän mittainen sairausloma ennen töihin paluuta.

Suonikohjujen vaahtoruiskutus on leikkausta hellävaraisempi suonikohjujen hoito

Suonikohjujen vaahtoruiskutus on nykyisin suosittu toimenpide, koska se on kajoavista hoidoista hellävaraisin keino saavuttaa suonikohjujen poisto, eikä se yleensä vaadi juurikaan sairauslomaa. Potilaan kannalta suonikohjujen vaahtoruiskutus onkin ehdottomasti helpoin vaihtoehto. Tämän tekniikan avulla on mahdollista jopa suorittaa suonikohjujen hoito tunnin mittaisen lääkärikäynnin aikana - suonikohjut voidaan poistaa helppona rutiinitoimenpiteenä. On edistytty huimasti siitä, kun suonikohjut piti poistaa raskaan koukutusleikkauksen avulla. Toisaalta suonikohjujen vaahtoruiskutus ei välttämättä ole riittävän tehokas toimenpide vaikeisiin suonikohjuihin.

Suonikohjujen ruiskutushoito toimii siten, että vaahtomaista ainetta ruiskutetaan ultraääniohjauksen avulla laskimoon. Tavoite on sama kuin termoablaatiohoidossakin: vioittuneen laskimon kutistaminen ja sitä myötä suonikohjuoireiden helpottaminen. Pienet neulat syöttävät ultraäänen avulla lääkeainetta viallisiin suoniin. Tämä lääkeaine hajottaa suonen sisäpintaa kemiallisesti, jolloin se lopulta tukkeutuu ja häviää.

Vaahtohoidon toipumisaika on vielä lyhyempi kuin termoablaation - sairauslomaa ei monissa tapauksissa tarvita ollenkaan. Tietyissä ammateissa voi kuitenkin olla tarpeellista pitää lyhyt sairausloma. Heti hoidon jälkeen suonikohjut eivät vielä häviä, koska suonien kutistuminen vie aikaa ja jättää aluksi jälkensä. Muutamien kuukausien kuluessa vialliset suonet kuitenkin kuihtuvat pois kokonaan ja pääset suonikohjuista eroon. Vaahtohoito ei aina tehoa vaikeimpiin suonikohjuihin, joten tietyissä tapauksissa termoablaatio on parempi vaihtoehto.

On olemassa myös vanhanaikaisempia suonikohjuleikkauksia, mutta niitä suositellaan nykyään vain harvoin, koska niiden toipumisaika on selkeästi pidempi: jopa kolme viikkoa. Vanhanaikainen suonikohjuleikkaus on potilaalle selvästi raskaampi, ja se tehdään nukutuksessa. Viallinen pintalaskimorunko irrotetaan ja suonikohjuiset sivuhaarat revitään pienistä haavoista virkkuukoukkutekniikalla. Kyseessä ei ole erityisen miellyttävä toimenpide, vaikkakin sen aikana potilas on nukutuksessa.

Suonikohjut uusiutuvat herkästi, mutta toimenpiteen jälkeen voi pyrkiä varmistamaan uusien suonikohjujen ehkäisy elämäntapavalinnoilla ja hoitavilla tuotteilla. Suonikohjujen hoito laserilla vähentää niiden uusiutumisriskiä - vaahtohoidon jälkeen suonikohju uusiutuu herkemmin kuin laserhoidon jälkeen. Uusiutumisriskiä voidaan pienentää valitsemalla oikeanlainen toimenpide - lääkäri ja verisuonikirurgi voivat yksilöllisten oireiden ja taustasi perusteella arvioida, millainen hoito johtaa todennäköisimmin täydelliseen toipumiseen.

Suonikohjujen hoito kotikonstein helpottaa oireita - suonikohju-voide ja luontaistuotteet voivat tuoda avun

Suonikohjujen itsehoito onnistuu monien täsmätuotteiden avulla. Suonikohju-voide voi lievittää oireita, kuten kipua ja jalkojen raskautta, sekä ennaltaehkäistä uusien suonikohjujen syntymistä. Esimerkiksi Varesil kaksitehoinen suonikohju-voide voi auttaa pääsemään eroon suonikohjuista ja niiden aiheuttamista ikävistä oireista! Myös esimerkiksi homeopaattinen Native Remedies VaricoGo-suonikohjujen hoitotuote voi hellävaraisesti vähentää suonikohjuja sekä lievittää niiden oireita. Myös lämmittävä suonikohju-voide voi helpottaa epämukavaa oloa. Jos suonikohjut aiheuttavat jatkuvasti kipuja, turvotusta ja muita ikäviä oireita, voi oikeanlainen täsmähoitotuote helpottaa elämää merkittävästi.

Suonikohju-voide tuo avun monelle suonikohjujen kanssa tuskailevalle potilaalle, mutta sen ohella myös luontaistuote suonikohjuihin voi tehostaa hoitotuloksia. Luontaistuotteista esimerkiksi hevoskastanjansiemenuute voi vähentää laskimoiden kroonisen vajaatoiminnan aiheuttamia oireita, kuten kipuja ja turvotusta. Myös niin kutsutut flebotoniset aineet, jotka tehostavat laskimoiden jäntevyyttä, voivat helpottaa suonikohjuihin liittyvää turvotusta. Näitä aineita voi saada rohdosvalmisteista, jotka sisältävät viininlehtiuutetta ja flavonoideja.

Ruokavalioonkin kannattaa kiinnittää huomiota. Ylipaino ja seisomatyö pahentavat suonikohjujen oireita, joten ylipainoiset suonikohjupotilaat voivat hyötyä kevyemmästä ruokavaliosta. Monipuolinen, kasvispainotteinen ruokavalio auttaa kontrolloimaan suonikohjutautia. Kannattaa myös kiinnittää huomiota erityisesti kalkin saamiseen, sillä se vahvistaa sidekudosta laskimoiden seinämissä ja ehkäisee näin suonikohjujen syntymiseen johtavaa laskimoiden rappeutumista.

Suonikohjujen ehkäisy - miten välttää suonikohjut?

Suonikohjuja aiheuttavia tekijöitä ei täysin tunneta, joten ei ole olemassa sataprosenttisen varmaa reseptiä niiden ehkäisemiselle. On kuitenkin tiettyjä asioita, joilla vaikuttaisi olevan vaikutus suonikohjuihin. Vaikka nämä tekijät eivät välttämättä sinällään aiheuta laskimoläppien vajaatoimintaa ja sitä myötä suonikohjuja, ne voivat kuitenkin pahentaa oireita, ja niitä kannattaa siksi välttää.

Ylipaino usein pahentaa suonikohjujen oireita. Näin ollen terveellisen painon ylläpito kannattaa kokonaisterveyden lisäksi myös suonikohjujen ehkäisemisen kannalta. On myös hyvä pitää jalat liikkeessä, koska tämä tehostaa jalkojen verenkiertoa ja lieventää laskimopainetta - olit sitten ylipainoinen tai et, on hyvä harrastaa säännöllisesti liikuntaa tai edes kävellä välillä paikasta toiseen. Samoin jos joudut työpaikalla seisomaan pitkiä aikoja, on hyvä hyödyntää tilaisuus jaloitella aina kuin vain mahdollista tai vaikka kävellä paikoillaan.

Monet ihmiset, joiden ongelmana on suonikohjut, havaitsevat oireiden pahenevan kuumassa saunassa. Saunomista ei kokonaan tarvitse välttää, mutta jos se aiheuttaa epämiellyttäviä oireita, kannattaa sauna-aikoja lyhentää. Jos pystyt nostamaan saunassa jalat ylös kohoasentoon, tämä myös ehkäisee ja lievittää suonikohjujen oireita. Lämpö itsessään usein helpottaa suonikohjujen oireita, ja mukavimpia itsehoitomenetelmiä ovatkin kuumat jalkakylvyt sekä alaraajojen pitäminen lämpimänä mukavien vaatteiden avulla.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa