
Tuottavatko suonikohjut harmia? Näin on tilanne myös monella muulla, nimittäin noin puolet aikuisväestöstä kärsii samasta vaivasta. Suonikohjut ovat violetinvärisiä, pullistuneita verisuonia jotka löytyvät useimmiten jalkojen ja jalkaterien alueelta. Vaikka kyseessä on erittäin yleinen vaiva, joutuu suonikohjuista lukemaan tai kuulemaan jos jonkinlaista myyttiä ja suoranaista puppua. Me autamme sinua erottamaan faktat fiktiosta, ja esittelemme yleisimmät suonikohjuja koskevat myytit!
Raskaana oleminen aiheuttaa suonikohjuja
Raskaus ja suonikohjut eivät kulje käsi kädessä, eikä raskaana oleminen tarkoita sitä, että joudut automaattisesti kärsimään suonikohjuista. Sen sijaan raskaus saattaa tehdä verisuonista helposti näkyviä, jolloin jo olemassa olevat suonikohjut tulevat paremmin esiin.
Jalkojen ristissä pitäminen voi aiheuttaa suonikohjuja
Suonikohjut aiheutuvat verisuonten sisäisestä paineesta, eikä ulkopuolelta tuleva paine esimerkiksi jalat ristissä istuttaessa aiheuta epämukavia pullistuvia suonikohjuja.
Tukisukat eivät estä suonikohjuja
Tukisukat parantavat jalkojen verenkiertoa painetta aiheuttamalla. Jos kysymyksenä on miten estää suonikohjut, ei vastaus löydy tukisukista - vaikka ne voivat tuoda helpotusta silloin, kun suonikohju oireet ovat epämukava olo ja jalkojen turvotus.
Suonikohjujen kanssa voi käyttää vain väljiä vaatteita
Vaikka väljien vaatteiden suosiminen on terveellisempää kuin tiukkojen, ei se ole aina tarpeen sillä tiukat housut tai kengät eivät ole suonikohjujen syy.
Suonikohjuja voi hoitaa hieromalla
Suonikohjujen hoito voi sisältää turvotusta, kipua ja epämukavaa oloa helpottavaa hierontaa, mutta jos ihmettelet voiko suonikohjut hävitä hieromalla - eivät voi.
Geeniperimä on suonikohjujen taustatekijä
Tämä myytti on vain osittain totta. Noin 50% ihmisistä joilla on suonikohjuja kertovat, että niitä löytyy myös muilta perheenjäseniltä. Suonikohjut voivat kuitenkin ilmestyä myös ilman perintötekijöiden vaikutusta.
Ylipaino aiheuttaa suonikohjuja
Sekä ylipaino että lihavuus voivat aiheuttaa verisuonien lisäpainetta, ja tuloksena saattavat olla suonikohju oireet tai samankaltaiset vaivat.
Suonikohjujen hoito pitää tehdä vasta lasten saannin jälkeen
Sekä suonikohjujen hoito kotikonstein että suonikohjujen laserhoito voidaan tehdä ennen raskautta tai jopa sen aikana. Lasten saaminen ei siis vaikuta asiaan, mutta laserhoitoa varten tarvitaan huolellinen lääkärintarkastus.
Tatuoinnit pahentavat suonikohjuja
Jos haluaisit tatuoinnin mutta suonikohjujen vaarat huolestuttavat, voimme kertoa sinulle että tatuoinnin ja suonikohjujen pahenemisen välillä ei ole mitään havaittua tai todistettua yhteyttä. Jos otat tatuoinnin aivan suonikohjun päälle saatat tuntea tavanomaista enemmän kipua, mutta sillä ei ole vaikutusta verisuonten sisäiseen rakenteeseen.
Tiivistetysti
Nyt tiedät yleisimmät suonikohjuja koskevat myytit, ja osaat erottaa totuuden tarusta. Jos mietit miten välttää suonikohjut, voimme kertoa että suonikohjujen luonnollinen hoito on ulottuvillasi. Suonikohjujen hoito kotona onkin hyvä ensiaskel kalliiden tai kivuliaiden tuotteiden tai hoitotoimenpiteiden sijaan. Voit myös yrittää välttää suonikohjut tekemällä elämäntyyliisi verenkiertoa parantavat muutokset.