Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Silsa - Ihon sieni-infektio ja sen hoitaminen

Silsaa eli sieni-infektiota voi esiintyä vartalon eri osissa. Yleisimpiä ovat vartalon-ja päänahan infektiot mutta silsaa voi esiintyä myös nivussissa ja jopa jaloissa.

Ihon sieni-infektiot eli silsat

Ihoa vaivaavat sieni-infektiot johtuvat erityyppisistä sienistä ja voivat olla pääsyynä muun muassa herkästi kutiavaan ihoon.

Silsat valtaavat ihon pesiytymällä ja kasvamalla ihon kuolleessa keratiiniproteiinissa. Ihmisellä keratiinia on etenkin hiuksissa ja kynsissä, mutta silsa voi helposti asettua myös iholle. Erinäiset silsat ja muut sieni-infektiot on lajiteltu eri ryhmiin, riippuen siitä, minkä tyypin sieni kussakin tapauksessa on kyseessä.

Jalkasilsa (Tinea pedis)

Mies pitelee jalkaa lenkillä

Iholla silsa viihtyy kosteissa ja lämpimissä paikoissa, ja siksi sitä esiintyy ihmisillä enimmäkseen varpaiden välissä tai nivusissa. Silsa aiheuttaa kutinaa, punottavaa ihoa sekä kuivuutta. Myös jalkapohjat voivat muuttua kuiviksi ja halkeileviksi tai niihin voi syntyä kivuliaita rakkuloita.

Jalkasilsa tarttuu yleisimmin kosteilta pinnoilta (esimerkiksi uimahallista tai muilta kosteilta lattioilta) ja se on erittäin herkästi leviävä. Jalkasilsa voi myös tarttua muualle kehoon jaloista, jos et esimerkiksi pese käsiäsi sen jälkeen, kun olet koskenut jalkojasi.

Kynsisilsa (Tinea unguium)

Kynsien sieni-infektio alkaa usein kynsien reunasta ja leviää siitä kohti kynsinauhaa. Kynsisilsa kehittyy hitaasti, joten sen oireet saattavat olla hankalia diagnosoida heti tartunnan alussa. Kynsisilsa haalistaa kynsiä ja tekee niistä lohkeilevia. Myös kynsiä ympäröivä iho voi kärsiä ja lopulta kynnestä tulee niin paksu, että kenkien käyttö on epämukavaa. Kynsisilsaa esiintyy etenkin jaloissa mutta se ei ole harvinainen käsissäkään.

Silsa leviää helposti käsiin, jos kärsit jalkasilsasta, mutta useimmiten käsien kynsisilsaa esiintyy jo valmiiksi hauraissa tai vaurioituneissa kynsissä.

Silsa muualla vartalossa (Tinea corporis)

Silsaa voi esiintyä myös muilla kehon ihoalueilla, etenkin sellaisilla, jotka ovat usein suojaamattomia, kuten kädet, jalat tai kasvot. Vartalolla silsa muodostaa usein punaisen ympyrän muotoisen ihottuman ja voi helposti levitä kosketuksesta myös muille ihmisille. Silsa on sitkeä sieni-infektio ja se voi tarttua myös esimerkiksi sängystä tai lakanoista tai muilta yhteisten tilojen pinnoilta. Maatilaeläimistä etenkin lampaat ja lehmät kantavat juuri sen tyyppistä sieni-infektiota, joka aiheuttaa ympyränmuotoista ihottumaa ihmisillä ja myös joidenkin kotieläinten, kuten kissojen ja koirien on todettu levittävän silsaa.

Nivusissa kasvavaa silsa (Tinea cruris)

Silsaa voi ilmestyä myös nivusiin ja yläreisiin etenkin nuorilla miehillä. Tämän tapainen sieni-infektio syntyy, jos miehen sukupuolielimet hankaavat esimerkiksi reittä ja luovat siten hyvän alustan silsan kasvulle. Naisilla nivusten silsaa saattaa esiintyä, jos käyttää runsaasti kireitä ja hikoilevia vaatteita. Nivusten silsa esiintyy kutiavana punaisena ja hilseilevänä ihottumana nivustaipeissa tai yläreisissä.

Samalla tavoin kuin vartalosilsa, nivusissa esiintyvä silsa voi levitä helposti myös muualle vartaloon. On hyvä muistaa pestä aina kädet tai vartalon osa, jos koskee silsaa jollain muulla kehon alueella. Näin sen leviämistä voidaan ennaltaehkäistä.

Päänahan silsa (Tinea capitis)

Mies pitelee nivusia

Päänahan silsa on yleisin pienillä lapsilla, mutta se ei ole poikkeuksellinen muillakaan ikäluokilla. Päänahan silsaa voi esiintyä kaikkialla päänahassa, mutta yleensä sitä esiintyy laikuittain, ei koko ihoalueella. Oireet ovat usein samoja kuin muissakin ihon sieni-infektioissa, iho hilseilee paljon ja kutisee. Hoitamaton päänahan silsa voi aiheuttaa hiusten ohenemista ja lähtöä, mutta sen ei ole todettu aiheuttavan pysyvää kaljuuntumista. Päänahan silsa tarttuu hiusharjan välityksellä ja joissakin tapauksissa jopa vaatteiden kautta.

Hiiva

Jotkut ihon sieni-infektioista johtuvat hiivasienestä. Hiivapohjaisen silsan yksi mahdollinen oire ovat vakavat hiertymät, jotka syntyvät toisiaan vastaan hankaavien ihonosien väliin, jolle on ominaista mm. ihon vetistävä punoitus. Ärsytystilaa esiintyy ylipainoisilla ihmisillä etenkin vatsan alueella. Jos kärsit hiivasienen aiheuttamasta tulehduksesta voi vatsasi seudun iho muuttua punaiseksi tai jopa rusehtavaksi, ja jos se on kostea ja lämmin saattaa iho halkeilla ja hilseillä.

Sienen aiheuttama pitkäaikainen ihottuma (Tinea versicolor)

Lääketieteelliseltä nimeltään ptyriasis versicolor on toisen hiivasienen aiheuttama pitkäaikainen pinnallinen ihottuma, jossa on ruskeankellertäviä lievästi hilseileviä läiskiä. Sitä esiintyy etenkin nuorilla miehillä selän ja ylävartalon alueella. Tämän tyyppinen hiivasieni ei kutia runsaasti, joten sitä voi olla vaikeampi huomata. Jos sinulla on tummempi iho, saattaa ihoalue menettää hieman väriä jolloin sieni on helpompi tunnistaa.

Candida albicans

Candida albicans on yleinen hiivasieni, joka elää etenkin suussa, vatsassa, iholla ja naisen emättimessä. Hiivasieni ei usein aiheuta suuria ongelmia, mutta jos olosuhteet ovat otolliset voi hiivasieni kehittyä tulehdustilaksi. Tähän vaikuttavat etenkin jos:

 • Käytät tiukkoja ja ihonmyötäisiä vaatteita
 • Olet antibioottikuurilla
 • Immuniteettijärjestelmäsi ei toimi normaalilla tavalla, koska olet joko raskaana tai kärsit esimerkiksi diabeteksesta

Hiivatulehdus näyttää usein pieniltä valkoisilta tai punertavilta läikiltä. Emättimen hiivasienitulehdus aiheuttaa kutinaa ja valkoista paksua, mutta hajutonta valkovuotoa.

Hiivatulehdus voi esiintyä myös suussa, joskin tämän kaltainen tulehdus vaivaa usein vain vauvoja tai vanhempia ihmisiä (etenkin tekohampaita käyttäviä). Suusilsa voi olla hankala ja kivulias sieni-infektio sekä vaikeuttaa perustoimenpiteitä, kuten päivittäistä ruokailua ja juomista.

Sieni-infektion oireita

Punoittavaa ihottumaa naisen selässä

Sienipohjainen ihoinfektio eli silsa ja sen oireet riippuvat siitä, minkä tyyppinen sieni on kyseessä ja missä päin ihoa infektio sijaitsee. Joskus silsaa on myös vaikea erottaa muista ihotaudeista kuten psoriaksesta tai ekseemasta.

Silsat aiheuttava erityyppisiä ihottumia ja punoitusta riippuen taudin aiheuttajasta. Jotkut ihottumat ovat punaisia, hilseileviä ja kutisevat runsaasti, kun taas toisia on vaikea erottaa normaalista kuivasta ihosta, sillä oireilu on lievää. Sieni-infektiot voivat olla joko paikallisia tai vaivata useilla eri kehon alueilla. Päänahan silsa voi aiheuttaa hetkellistä hiustenlähtöä.

Silsat eivät välttämättä vaadi lääkärissä käyntiä, sillä suurin osa sieni-infektion lääkkeistä ovat reseptittömiä. Myös farmaseutit osaavat vastata eri kysymyksiin silsasta ja sen oireista. Jos kutina ja ihottuma kuitenkin pahenevat itsehoidolla, suosittelemme olemaan yhteydessä yleislääkäriin.

Silsan diagnosoiminen

Yleislääkäri kysyy oireista ja tutkii mahdolliset infektoituneet iho-alueet. Lääkäri kysyy yleensä myös potilashistoriasta. Silsa diagnosoidaan usein tarkastelemalla ihottumaa, tai ottamalla pienet näytteet päänahasta, kynsistä tai hiuksista. Laboratorio kertoo usein lopullisen diagnoosin.

Silsan hoito

Itsehoito

Heti suihkun tai kylvyn jälkeen pidä huolta, että kuivaat infektoituneen ihoalueen huolellisesti, sillä silsa viihtyy eniten kosteassa ihossa. Muista myös kuivata poimuttuneen ihon välit huolella. Silsa leviää helposti, joten esimerkiksi vaatteiden, lakanoiden ja pyyhkeiden huolellinen peseminen ja kuivattaminen ovat helppo tapa ennaltaehkäistä silsan leviäminen. Ihottuman ollessa pahimmillaan jotkut ovat kokeneet myös löysien vaatteiden käytön tai luonnonmateriaalien kuten puuvillan käyttämisen helpottavan oloa, jolloin ilmankosteus pysyy poissa iholtasi ja iho saa hengittää rauhassa.

Lääkkeet

Lääkärin diagnisointivälineet

Sieni-infektioita hoidetaan useimmiten erilaisilla sienivoiteilla ja öljyillä, jotka toimivat paikallisena hoitona silsalle. Moni näistä tuotteista ovat reseptittömiä.

Jos silsan aiheuttama ihottuma on levinnyt laajalle alueelle ja vaurioittanut päänahkaa tai kynsiä, paras hoitomuoto on suun kautta otettavat lääkkeet. Näihin tarvitaan usein resepti, mutta yleislääkäri osaa arvioida tilanteen paremmin etenkin, jos ihon päälliset hoidot eivät ole toimineet. Jotkut tableteista voivat aiheuttaa muita iho-ongelmia sivuoireina, mutta tämä on harvinaista.

Joskus silsa ei lähde ensimmäisestä hoitokerrasta vaan palaa takaisin. Siksi on tärkeää jatkaa hoitoa (vaikka ihottuma näyttäisi päällisin puolin jo lähteneen) vähintään kaksi viikkoa oireiden katoamisen jälkeen. Jotkut kuureista ovat jopa kahdeksan viikkoa pitkiä ja aggressiivisemmissa kynsisilsoissa jopa puolentoista vuoden tehohoitoja.

Syitä sieni-infektioihin

Silsaa esiintyy tilastollisesti eniten seuraavissa tapauksissa:

 • Olet ylipainoinen
 • Et kuivaa ihoasi huolella joka suihkun tai kylvyn jälkeen
 • Olet koskenut toista ihmistä tai eläintä joka kärsii silsasta
 • Olet ollut kosketuksissa infektoituneiden vaatteiden, lakanoiden tai pyyhkeiden kanssa
 • Kävellyt paljain jaloin yhteisissä suihkutiloissa uimahallissa
 • Käytät tiukkoja ja hengittämättömiä vaatteita
 • Sairastat diabetesta
 • Olet ollut antibioottikuurilla
 • Olet raskaana
 • Kärsit normaalia heikommasta immuunijärjestelmästä ja sairastat esimerkiksi HIV:tä tai Aidsia.

Sieni-infektioiden ennaltaehkäisy

Silsaa on mahdollista ennaltaehkäistä sekä sen leviämistä kontrolloida. Olemme listanneet alle tehokkaimmat keinot välttää silsan leviäminen sekä puhkeaminen.

Sandaalit uima-altaalla
 • Kuivaa ihosi huolella heti suihkun jälkeen
 • Pese sukat, vaatteet sekä lakanat huolella jos epäilet sieni-infektiota
 • Käytä muovitossuja yhteisissä pesutiloissa kuten suihkuissa, saunoissa tai uima-altaassa.
 • Käytä hengittäviä luonnonkuituisia vaatteita jotta kosteus ei pysyisi ihollasi
 • Älä jaa pyyhettä, hiusharjaa tai kampaa muiden kanssa
 • Vaihtele kenkiä muutaman päivän välein, jotta ne saavat kuivua kunnolla
 • Monitoroi huolella verensokeriasi jos olet diabeetikko
 • Jos joku perheessäsi kärsii silsasta, huuhtele harjat, kammat, pyyhkeet ja lakanat kuumassa vedessä valkaisuaineen kanssa

Silsa ei estä sinua toimimasta päivittäisessä elämässä, voit yhä käydä töissä ja lapset voivat käydä koulussa. Hyvällä hygienialla ja varovaisuudella estät kuitenkin silsan leviämisen muille.

Voivatko vaihtoehtoiset yrtti- ja kasvipohjaiset hoidot kuten teepuuöljy auttaa silsan hoidossa?

Tutkimustuloksia ei olla saatu tarpeeksi siitä, että erinäiset vaihtoehtohoidot todella auttaisivat silsan ja muiden sieni-infektioiden hoidossa. Jotkut tutkimukset ovat sitä mieltä, että teepuuöljy saattaa hoitaa joitain silsoja, mutta emme suosittele sitä infektion ainoaksi hoitomuodoksi.

Älä luota vaihtoehtoisiin yrtti tai kasvihoitoihin ainoana keinona päästä eroon silsasta vaan konsultoi myös lääkäriä. Luonnonmukaiset ainesosat eivät automaattisesti tarkoita terveellisiä yhdistelmiä ja osa yrttihoidoista saattaa aiheuttaa muita sivuoireita tai haitata muuta käyttämääsi lääkitystä. Konsultoi aina lääkäriä ennen uuden tuotteen käyttöönottoa.

Kuinka kauan kestää, että kynsi paranee normaaliksi silsan jälkeen?

Kuinka kauan kestää, että kynsi paranee normaaliksi silsan jälkeen

Kynsisilsasta toipuminen saattaa kestää jopa vuoden ja sormien kynnet parantuvat eri tahtiin kuin varpaiden kynnet. Myös hoitomuodolla on väliä ja tulokset voivat olla erittäinkin yksilöllisiä. Sienihoito ja lääkkeet voivat auttaa pääsemään eroon kynsisilsasta, joskin on tärkeä muistaa että vaikka ulkoiset oireet olisivatkin hävinneet, saattaa infektio olla edelleen läsnä. Oma lääkärisi tai dermatologi osaa määritellä tarkemmin mikä hoitomuoto sopii juuri sinulle.

Kynsisilsalle on olemassa myös kynsilakan tapaista lääkelakkaa, jota voit levittää kynnen päälle. Lakka toimii parhaiten, jos sen käytön aloittaa heti sieni-infektion todentamisen jälkeen. Toinen vaihtoehto on suun kautta otettavat tabletit tai mahdollisesti molemmat hoitomuodot yhdessä.

Suun kautta otettavat lääkkeet toimivat usein parhaiten etenkin, jos silsa on levinnyt kynnestä muualle sormen ihoon. Tabletteja voit joutua ottamaan jopa puolitoista vuotta, jos infektio on ollut vaikea ja esiintynyt varpaiden kynsissä.

Hoitoa voi saattaa joutua käyttämään jopa kuusi kuukautta ennen kuin sormien kynnet parantuvat entiselleen ja jopa vuoden ennen kuin varpaiden kynnet näyttävät normaaleilta. Joskus kynnet eivät valitettavasti lainkaan palaudu ennalleen. Kynsisilsa on myös helposti toistuva ja palautuu noin 25% sairastuneista uudestaan.

Auttaako parempi hygienia pääsemään eroon jalkasilsasta?

Hygienia auttaa kontrolloimaan infektoitunutta aluetta ja estämään silsan leviämisen, mutta hyvä hygienia ei ole useinkaan riittävä keino päästä kokonaan eroon jalkasilsasta.

Jalkasilsa vaatii lääkehoitoa, mutta hyvä hygienia tukee hoitoa ja on siten aina hyväksi. Näin estät myös silsan leviämisen muualle kehoosi kuten nivusiin tai varpaiden kynsiin. Hyvä hygienia ennaltaehkäisee myös silsan uusiutumista.

Hyviä tapoja pitää yllä hygieniaa:

 • Käytä puhtaita muovikenkiä kosteilla julkisilla paikoilla kuten saunoissa tai uimahalleissa
 • Kuivaa jalat ja varpaiden välit erityisen huolella
 • Pese pyyhkeet säännöllisesti äläkä jaa niitä muiden kanssa
 • Käytä puhtaita puuvillasukkia kenkiesi kanssa
 • Vaihda kenkiä säännöllisesti
 • Hoida jalat heti sieni-infektioita ehkäisemään tarkoitetulla talkilla, jos tiedät että saat jalkasilsan usein

Lopuksi

Suurin osa sieni-infektioista hoidetaan reseptittömillä itsehoito lääkkeillä, mutta joskus vakavammat infektiot vaativat lääkärissäkäyntiä. Ennaltaehkäisy auttaa monesti uusien infektioiden estossa.

On hyvä konsultoida lääkäriä aina uuden infektion iskiessä, ja yhteistyö lääkärin kanssa takaa paremman lopputuloksen ja nopeamman parantumisen oli sitten kyseessä mikä tahansa silsan eri muodoista.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa