ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Ummetus - Vinkit kovaan vatsaan ja ruoansulatusvaivoihin

Terve ruoansulatusjärjestelmä on oleellinen osa terveen ja hyväkuntoisen kehon toimintaa. Ruoansulatuksen tehokkuus onkin hyvä terveyden ja hyvinvoinnin mittapuu. Yksi yleisimpiä merkkejä häiriöistä ruoansulatuksen toiminnassa on ummetus. Ummetus on seurausta ruoansulatusjärjestelmässä tapahtuneista muutoksista, joiden vuoksi olo tuntuu turvonneelta ja epämukavalta. Onneksi ummetusta on mahdollista hoitaa helposti ja luonnollisesti.

Huonon ruoansulatuksen oireina on yleensä ripuli ja/tai ummetus.

Hyvä tietää ruoansulatusjärjestelmästä

Ruoansulatus on yksi kehon tärkeimpiä mekanismeja. Ruoansulatuksen ongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia oireita vatsakivuista turvotukseen ja ummetukseen. Oireilu voi johtua monista tekijöistä, mukaanlukien haavaisesta paksusuolen tulehduksesta tai Chronin taudista, ikääntymisestä tai epäsopivasta ruokavaliosta. Monen ihmisen ruokavalio nykyään sisältää liian vähän ravintokuitua ja hivenaineita sekä liiallisesti teollisesti käsiteltyjä ruokia, jotka eivät tue ruoansulatuksen hyvinvointia. Hyvin toimiva ruoansulatusjärjestelmä on yksi kokonaisterveyden kulmakivistä. Pienetkin elämäntapamuutokset voivat kohentaa oloa merkittävästi, jos epäilet ettei ruokavaliosi tarjoa elimistölle riittävästi oikeanlaista polttoainetta.

Moni löytää helpotuksen ruoansulatusvaivoihin välttämällä ruokia, jotka ovat aiemmin aiheuttaneet ongelmia. Jos et ole varma siitä, mitkä ruoat sulavat vatsassasi huonosti, kokeile tiettyjen elintarvikkeiden poistamista ruokavaliosta kerrallaan ja katso, paraneeko olo. Heikko ruoansulatus vaikuttaa elimistöön ja immuunijärjestelmään yhtä voimakkaasti kuin niukka ruokavalio, koska keho ei kykene imemään riittävästi tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, vaikka söisitkin terveellistä ja monipuolista ruokaa. Tämän vuoksi ruoansulatusjärjestelmän terveys onkin kokonaisterveyden kannalta niin tärkeä asia.

Mitä on ummetus?

Ummetus on erittäin yleinen ongelma, joka koskettaa lähes kaikkia ihmisiä jossain vaiheessa elämää. Yleisesti ottaen ummetus tarkoittaa, että ulostaminen on vaikeutunut, mikä johtaa monenlaisiin kiusallisiin ja epämukaviin sivuoireisiin. Suolen normaali toiminta vaihtelee ihmiskohtaisesti, mutta ummetuksen tunnistaa siitä, että suolen tyhjeneminen hidastuu ja saattaa jopa loppua kokonaan.

Tavallisesti ihmiset tyhjentävät suolistoa säännöllisesti ulostamalla, ja tämän estävä ummetus voikin olla erittäin epämukavaa. Kun kärsit ummetuksesta, ulostaminen vaikeutuu ja voit havaita myös monia muita ikäviä oireita, kuten vatsakipua, turvotusta ja uupumusta. Jos et ole kyennyt ulostamaan vielä kolme päivää syömisen jälkeen, on kyse mitä todennäköisimmin ummetuksesta.

Miten yleinen vaiva ummetus on?

Ummetus on yleinen vaiva, josta kärsivät etenkin vanhemmat ihmiset. Iän myötä ummetus yleistyy, koska suoliston lihakset rapistuvat. Myös monet varttuneille ihmisille määrätyt lääkitykset voivat aiheuttaa sivuoireenaan ummetusta.

Miten ummetus oireilee?

Ummetuksen oireet on yleensä helppo tunnistaa. Tavallisia oireita ovat suolen toiminnan hidastuminen ja ulostamisen vaikeutuminen. Muita yleisiä oireita ovat vatsakrampit, kova ja turvonnut vatsa sekä uupunut olo.

Normaalisti suoli toimii hyvin, ummetuksessa uloste pakkaantuu suoleen.

Mikä ummetusta aiheuttaa?

Ummetukselle ei ole olemassa yhtä suoraviivaista aiheuttajaa, vaan yleensä se johtuu useiden pienempien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Ummetusta aiheuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi niukka ja yksipuolinen ruokavalio, liikunnan puute sekä nestevaje. Erityisesti ruokavalio, joka ei sisällä riittävästi kuitua, voi nostaa ummetuksen riskiä.

Harvinaisempia ummetuksen aiheuttajia ovat selkärangan vauriot, MS-tauti, veren liiallinen kalsiumpitoisuus sekä vatsan ja munuaisten sairaudet. Myös raskaana olevat naiset sekä tiettyjen reseptilääkkeiden käyttäjät kärsivät ummetuksesta muita useammin. Jos ruoansulatusvaivasi jatkuvat yli viikon ajan, on tärkeää käydä lääkärissä selvittämässä oireiden syy.

Tavallisia ummetuksen aiheuttajia

Kilpirauhasen vajaatoiminta - Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyroidismi on kilpirauhasen häiriöstä johtuva sairaus. Hypotyroidismi hidastaa aineenvaihduntaa ja sitä myötä myös ruoansulatusta. Kaikki kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät ihmiset eivät kärsi ummetuksesta, eikä ummetuksen taustalla läheskään aina ole kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta tapauksissa, joissa nuori ihminen kärsii usein pitkäkestoisesta ummetuksesta, on kilpirauhashäiriön todennäköisyys merkittävä. Tämän vuoksi asia kannattaakin tutkia lääkärin vastaanotolla.

Särkylääkkeet - Särkylääkkeet voivat aiheuttaa ikävää ummetusta. Koska ruoansulatuskanava sisältää runsaasti kipua lievittävien lääkeaineiden reseptoreita, suoliston kautta kulkevat kipulääkkeet voivat aiheuttaa koko ruoansulatusjärjestelmän jumiutumisen. Pitkäkestoinen särkylääkkeiden käyttö nostaa aina ummetuksen riskiä.

Rauta - Rauta ja tietyt muut hivenaineet, kuten kalsium, voivat aiheuttaa ummetusta. Ihmisten, joilla on taipumusta ummetukseen, ei tulisi käyttää rautaa sisältäviä lisäravinteita, ellei siihen ole lääketieteellistä tarvetta. Mikäli sen käyttö on tarpeen, raudan ohella voi käyttää myös laksatiivista valmistetta.

Liiallinen laksatiivien käyttö - Laksatiivit toimivat aktivoimalla suolistoa. Jos kuitenkin käytät näitä valmisteita pidempään tai enemmän kuin suosituksissa neuvotaan, keho saattaa tulla niistä riippuvaiseksi, jolloin suolisto ei enää toimi normaalisti ilman laksatiivien käyttöä. Näin ollen laksatiivien liikakäyttöä tulee välttää ummetuksen ehkäisemiseksi.

Rasvainen ruoka - Tuotteet, jotka sisältävät runsaasti rasvaa mutta niukasti ravintokuitua, kuten juustot, kananmunat ja liha, voivat hidastaa ruoansulatusta. Ummetuksen välttämiseksi on suositeltavaa välttää tämäntyyppisiä ruokia ja suosia kuitupitoisempia elintarvikkeita. Vältä roskaruokaa ja prosessoituja ruokia. Kun syöt lihaa, juustoa ja kananmunia, yhdistä ne kuitupitoisiin ruoka-aineisiin, kuten kasviksiin ja täysjyväviljoihin.

Masennus - Masennus ja mielialalääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta. Samoin kuin kilpirauhasen vajaatoiminta, masennus voi hidastaa aineenvaihduntaa, jolloin ruoansulatuksen teho heikkenee.

Antasidit - Antasidit eli happolääkkeet auttavat närästykseen, mutta niiden sisältämä kalsium ja alumiini voivat aiheuttaa ummetusta. Jos antasidit aiheuttavat ruoansulatusvaivoja, kokeile vaihtoehtoista tuotetta, joka ei sisällä kalsiumia ja alumiinia.

.

Korkea verenpaine ja allergialääkkeet - Kohonnutta verenpainetta tai allergioita hoitavat lääkkeet voivat joskus aiheuttaa sivuvaikutuksenaan ummetusta. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että nämä lääkkeet voivat aiheuttaa elimistön kuivumista, jolloin uloste kovettuu tavallista enemmän.

Haavainen paksusuolen tulehdus - Haavainen paksusuolen tulehdus (IBD eli inflammatory bowel disease) sekä Chronin tauti voivat nostaa ummetuksen riskiä. Molemmat sairaudet voivat aiheuttaa myös vatsakramppeja, laihtumista, veristä ulostetta ja muita terveysongelmia. Krooninen ummetus ja ripuli voivat molemmat olla IBD:n oireita. Mikäli vastaavat oireet jatkuvat pitkään, kannattaa niiden syy selvittää lääkärillä.

Diabetes ja neurologiset sairaudet - Diabetes voi vahingoittaa hermostoa, mikä puolestaan voi heikentää ruoansulatusjärjestelmää. Neurologiset sairaudet, kuten MS-tauti tai Parkinsonin tauti, voivat myös aiheuttaa ummetusta. Niiden yhteydessä esiintyy kuitenkin usein myös muita terveysongelmia, kuten näön ja motoriikan heikkenemistä.

Raskaus ja synnytys - Raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen ummetus on tavallinen vaiva. Tämä johtuu enimmäkseen alavatsan alueen lihasten heikkenemisestä raskauden ja synnytyksen aikana. Synnytys voi myös aiheuttaa lantion seudun hermoston vaurioitumista, mikä voi johtaa ummetukseen.

Miten voin ehkäistä ummetusta?

10 keinoa voittaa ummetus ja huono ruoansulatus

Esimerkiksi nämä tekijät hoitavat ja ehkäisevät ummetusta:

1. Tasapainoinen ruokavalio - Terveellinen, tasapainoinen ruokavalio on hyvän yleiskunnon ja kokonaisterveyden kulmakivi. Tasapainoisen ruokavalion noudattaminen voi pienentää ummetuksen riskiä. Jos kärsit ummetuksesta, yritä lisätä erityisesti kuidun määrää ruokavaliossasi. Syö luonnollisia, käsittelemättömiä ruokia, kuten täysjyväviljoja, hedelmiä ja kasviksia.

2. Riittävä veden juominen - Nestevaje on yleinen ummetuksen aiheuttaja. Vartalon pitäminen nesteytettynä on erittäin tärkeää kokonaisterveyden kannalta. Huolehdi nesteytyksestä juomalla riittävästi vettä, mieluiten noin 2 litraa päivässä. Kuumat ja terveelliset juomat, kuten tee ja kahvi, voivat auttaa pehmentämään ulostetta ja tehostamaan suolen toimintaa.

3. Elimistön puhdistaminen ja Detox-kuurit Haitta-aineiden puhdistaminen elimistöstä on tärkeää terveyden ylläpitämisen kannalta. Ummetus voi johtua huonosta ruokavaliosta ja epäterveellisten, teollisesti käsiteltyjen ruokien syömisestä. Luonnollinen Detox-puhdistuskuuri voi puhdistaa suolistoa ja tehostaa ruoansulatuksen toimintaa.

4. Säännöllinen liikunta - Liikunta kohentaa kuntoa ja yleisterveyttä. Säännöllinen liikunta ylläpitää ruoansulatuksen tehoa ja ehkäisee ummetusta.

Miten ummetusta voi hoitaa?

Ummetusta voi olla vaikea hoitaa. Sen oireet helpottavat usein itsestään muutaman päivän kuluessa. Helpoin tapa edistää suolen toimintaa on terveellisten ruokailutapojen noudattaminen, runsas veden juominen ja säännöllinen liikunta. On olemassa monia luonnollisia itsehoitoja ja valmisteita, joiden avulla voit lievittää ummetuksen oireita ja tehostaa suolen toimintaa. Jos ummetus jatkuu yli viikon ajan, selvitä oireiden syy lääkärillä.

Kätevät kotihoidot ummetukseen

Jos kärsit ummetuksesta, näistä nikseistä voit saada helpon ensiavun:

  • Juo tavallista enemmän vettä
  • Juo enemmän lämpimiä juomia
  • Syö runsaasti hedelmiä ja kasviksia
  • Syö luumuja ja täysjyväviljaa
  • Käytä lievää laksatiivia - mutta älä koskaan ylitä suositeltua päiväannosta tai käytä laksatiiveja yli 2 viikon ajan. Laksatiivien liikakäyttö voi pahentaa ummetusta.

Jos seuraat näitä ohjeita, mutta ummetus ei silti helpota viikon kuluessa, hakeudu lääkärin vastaanotolle. Hankkiudu myös lääkäriin, jos havaitset verta ulosteessa, laihdut nopeasti, tai kärsit voimakkaista vatsakivuista. Lääkäri voi tutkia ummetuksen taustalla olevia syitä esimerkiksi verikokeiden tai kolonoskopian eli paksusuolen tähystyksen avulla.

12 lisävinkkiä ummetuksen hoitoon

Voit kokeilla myös näitä vinkkejä ummetuksen itsehoitoon:

1. Oliiviöljy - Puhdas oliiviöljy ei ole ainoastaan erittäin terveellinen raaka-aine, vaan voi myös helpottaa ummetusta. Oliiviöljy stimuloi ruoansulatusta, jolloin ruoka voi liikkua suoliston läpi nopeammin. Jos otat sen osaksi jokapäiväistä ruokavaliotasi, se voi myös auttaa ummetuksen hoidossa ja ehkäisyssä. Kokeile ottaa ruokalusikallinen oliiviöljyä ennen aamiaista. Voit myös sekoittaa oliiviöljyn teelusikalliseen sitruunamehua, jos et pysty nielemään sitä sellaisenaan.

2. Sitruunamehu - Sitruunamehun hapokkuus voi stimuloida ruoansulatusta ja auttaa elimistöä poistamaan kuona-aineita. Sekoita sitruunamehua veteen, jolloin se maistuu miedommalta ja saat myös lisää nesteytystä. Kokeile puristaa tuoretta sitruunaa mukilliseen kuumaa vettä ja juo luonnollisena ummetuslääkkeenä.

3. Mustat melassit - Mustat melassit ovat tummaa, siirappista nestettä, jota syntyy sokerijuuren käsittelyn sivutuotteena. Mustat melassit sisältävät runsaasti vitamiineja ja hivenaineita, kuten magnesiumia, jotka auttavat ehkäisemään ummetusta. Mustat melassit ovat luonnollinen ja herkullinen apu ruoansulatuksen ongelmiin. Kokeile syödä teelusikallinen päivittäin. Jos melassien maku ei miellytä, voit lisätä lusikallisen kuumaan veteen tai teehen. Jos teelusikallinen ei tunnu riittävän, voit myös kokeilla syödä 1-2 ruokalusikallista mustia melasseja päivässä ummetuksen hoitoon.

4. Kahvi - Kahvi ei ole ainoastaan ihanteellinen tapa aloittaa päivä - se voi myös helpottaa ummetusta. Kofeiini stimuloi aineenvaihduntaa luonnollisesti, joten kuppi kahvia päivässä voi tehostaa ruoansulatusta. Kupillinen tai kaksi päivässä vaikuttavat positiivisesti, mutta vältä liiallista kahvin litkimistä. Kahvilla on diureettinen vaikutus, joten ylenmääräinen kahvinjuonti voi kuivattaa elimistöä. Nestevaje taas voi johtaa ummetuksen pahenemiseen entisestään.

5. Liikunta - Jos haluat vilkastuttaa aineenvaihduntaa, kokeile liikkua enemmän. Nykyisin monet ihmiset syövät liikaa ja liikkuvat liian vähän, jolloin suolisto on jatkuvasti ylikuormittunut. Säännöllinen liikkuminen myös aktivoi lihasten toimintaa, jolloin kaikki kehon toiminnot sujuvat sutjakammin. Tietynlaiset liikuntamuodot voivat myös erityisesti auttaa ummetuksen hoitoon.

6. Luonnollinen ruoka - Luonnonmukainen ruokavalio voi auttaa hoitamaan ja ehkäisemään ummetusta. Monissa tapauksissa raskaan ja teollisesti käsitellyn ruokavalion vaihtaminen luonnonmukaisempaan on auttanut myös pääsemään eroon sitkeistä ruoansulatuksen ongelmista. Terveellinen ruokavalio varmistaa, että keho toimii kokonaisuudessaan paremmin ja kykenee hyödyntämään aterioilla saadut ravintoaineet. Tuoreet hedelmät, kasvikset ja täysjyväviljat ovat ruoansulatukselle paljon suotuisampia kuin teollisesti käsitellyt tuotteet. Luonnolliset ruoka-aineet sisältävät myös usein runsaasti ravintokuitua, jolla on oleellinen rooli terveen ruoansulatuksen ylläpidossa. Elimistö ei sulata kuituja, mutta ne sitovat vettä ja tehostavat suolen toimintaa. Terveellisiä ja runsaskuituisia ruoka-aineita, jotka voivat auttaa ummetukseen ovat esimerkiksi pavut, aprikoosit, marjat, parsakaali, luumut, päärynät, omenat, perunat, pähkinät sekä täysjyväviljat.

7. Pellavaöljy - Pellavaöljy on yksinkertainen ja luonnollinen kotihoito ummetukseen. Se liukastaa suoliston seinämät ja tehostaa suolen toimintaa. Kokeile käyttää pellavaöljyä appelsiinimehun kanssa, koska appelsiinit sisältävät runsaasti kuitua. Sekoita ruokalusikallinen pellavaöljyä lasilliseen appelsiinimehua ja juo yksinkertaisena ummetuslääkkeenä.

8. Aloe vera - Aloe veraa käytetään usein ulkoisesti ihovaurioiden, kuten pienten haavaumien ja palovammojen, hoitoon. Siitä voi kuitenkin olla hyötyä myös elimistön sisäisten ongelmien hoidossa. Ummetuksen hoitoon voit kokeilla käyttää puhdasta aloe vera-geeliä suoraan kasvista. Puhdas aloe vera-geeli sisältää kasvin terveyshyödyt erittäin tiivistetyssä muodossa. Sekoita 2 ruokalusikallista aloe vera-geeliä hedelmämehuun ja juo aamuisin ummetuksen ehkäisemiseen.

9. Käy vessassa säännöllisesti - Tämä saattaa kuulostaa omituiselta, mutta vessakäyntien aikatauluttaminen voi auttaa ehkäisemään ummetusta joissakin tapauksissa. Jos teet vessassa käymisestä tiettyihin aikoihin rutiinin, kehosi voi oppia, että suolen tulee toimia näinä ajankohtina. Varaa aikaa wc-käyntiin esimerkiksi kolmesti päivässä. Vaikka et pystyisi ulostamaan, istu rauhassa muutama minuutti, ja ennen pitkää kehosi voi oppia, milloin suolen tulisi tyhjentyä. Tämä voi auttaa ehkäisemään ummetusta.

10. Ruokasooda - Ruokasooda on yksi tehokkaimpia ja monikäyttöisimpiä kotihoitoja. Ruokasooda auttaa lievittämään ummetusta, koska se on bikarbonaatti. Sen toimintamekanismi on sama kuin antasidien eli happolääkkeiden, jotka hoitavat närästystä. Sen reaktio vatsahappojen kanssa voi helpottaa ummetusta. Lisäksi ruokasooda voi auttaa pääsemään eroon liiallisista vatsahapoista. Sekoita teelusikallinen ruokasoodaa lämpimään veteen ja juo nopeasti.

11. Epsom-suola - Epsom-suola on tehokas ummetuslääke kahdesta syystä. Ensinnäkin suola sitoo vettä ympäriltään, jolloin uloste pehmenee. Toiseksi suolan sisältämä magnesium saa suoliston lihakset supistumaan, jolloin suolen tyhjentäminen on helpompaa. Sekoita kaksi teelusikallista Epsom-suolaa vesilasilliseen ja juo koko lasi. Jos et tunne olon helpottuvan 4 tunnin sisällä, kokeile sekoittaa ja juoda uusi annos.

Luumut - Luumut ovat todennäköisesti tunnetuin ummetuslääke. Nämä hedelmät ovat luonnollisia laksatiiveja, koska ne sisältävät runsaasti ravintokuitua ja sorbitolia. Sorbitoli on luonnollinen hiilihydraatti, joka ei imeydy elimistöön helposti. Päinvastoin se sitoo itseensä vettä ja pehmentää siten ulostetta. Juo lasillinen luumumehua aamuin illoin ummetuksen hoitoon tai syö tuoreita luumuja. Niiden pitäisi vaikuttaa muutaman tunnin kuluessa. Luumujen lisäksi myös muut ravintoarvoiltaan samankaltaiset hedelmät, kuten aprikoosit, taatelit ja viikunat, kelpaavat ummetuksen luonnolliseen kotihoitoon.

Jaa