ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Ruusufinnin eli rosacea iho-punoituksen hoito

Rosacea eli ruusufinni on krooninen ja mahdollisesti elämää häiritsevä ihotauti joka esiintyy suurimmaksi osaksi kasvojen iholla. Yleistä on oireiden jaksoittainen palautuminen ja paheneminen. Tarjoamme laajan valikoiman tuotteita ruusufinnin hoitoon!

Ruusufinni lyhyesti

Rosacea eli ruusufinni on krooninen ja mahdollisesti elämää häiritsevä ihotauti joka esiintyy suurimmaksi osaksi kasvojen iholla. Yleistä on oireiden jaksoittainen palautuminen ja paheneminen. On havaittu, että tyypillisesti ruusufinniä esiintyy kaikissa ikäluokissa mutta on tavallisinta yli 30-vuotiailla. Joissain tapauksissa rosacea esiintyy myös kaulalla, rintamuksella, päänahassa ja korvissa. Vaikka poskien, nenän, leuan ja otsan punaisuus saattaa vaihdella suuresti, usein iän myötä punaisuus muuttuu tummemmaksi ja pitkäkestoisemmaksi (tai jopa pysyväksi). Näkyviin saattaa myös tulla hiusverisuonia. Ilman hoitoa, muhkuroita ja näppylöitä kasvaa iholle. Erittäin vakavissa tapauksissa nenä saattaa turvota ja muhkuroita ylimääräisestä kudoksesta. Ruusufinni voi vaikuttaa myös silmiin, jolloin ne ärsyyntyvät ja saattavat näyttää vetisiltä ja punaisilta.

Vaikka ruusufinniä esiintyy kaikenlaisilla ihmisillä ja erilaisilla ihotyypeillä, eniten siitä kärsivät sellaiset joilla on vaalea iho, kuten pohjoismaiset sekä itä-eurooppalaiset. Erityisen riskialttiita ovat sellaiset, joiden iho helakoituu tai punoittaa helposti. Ruusufinni diagnosoidaan usein naisilla, mutta pahimmat oireet nähdään tyypillisesti miehillä - tämän on ajateltu johtuvan siitä, että miehet turvautuvat lääkärin apuun vasta silloin, kun tauti on edennyt pitkälle.

Harvoin rosacean oireet ovat niin vakavat, että nenän ihosta tulee paksu, turvonnut ja muhkurainen. Tämä on rosacean kaikkein vakavin muoto, ja sitä esiiintyy yleensä vain silloin, kuin tautia ei ole hoidettu ajoissa. Sen tunnistaa tanakoista, punakoista kyhmyistä nenässä ja kasvojen alueella ympärillä, jotka kehittyvät kun öljyä tuottavat rauhaset ja niitä ympäröivät kudokset laajenevat. Tämä ruusufinnin tyyppi on hyvin harvinainen naispuolisilla rosaceapotilailla.

Vaikka rosaceaan eli ruusufinniin ei ole parannuskeinoa ja tarkkaa syytä sen ilmenemiseen ei vielä tiedetä, monenlaista tehokasta lääkehoitoa on tarjolla sen oireiden kontrolloimiseen ja helpottamiseen. Jos epäilet että saatat kärsiä ruusufinnistä, sinun kannattaa heti ottaa yhteyttä lääkäriin ja hoitaa ihoasi parhaalla mahdollisilla tavoilla. Ruusufinnin kanssa voi elää normaalisti oikeanlaisen hoidon ja elämäntyylinvaihdoksien avulla.

Onko ruusufinni samanlainen kuin akne?

Ruusufinni on eri ihotauti kuin akne, mutta molemmat voivat olla iholla samanaikaisesti. Joskus rosaceaa kutsutaan jopa ’aikuisiän akneksi’. Ruusufinni vaivaa kuitenkin enimmäkseen aikuisia ja vaalean ihon omaavia, toisin kuin akne joka ilmenee suurimmaksi osaksi murrosiässä olevilla. Rosaceaiholla ei myöskään esiinny mustapäitä ja finnejä, jotka ovat yleisiä aknessa. Suurin osa akneihoisista paranee murrosiän loputtua, kun taas ruusufinni saattaa jatkua koko elämän ajan. Suurimmaksi osaksi rosacea muodostuu punaisista möykyistä ja muhkuroista, joita ei voi puristaa samalla tavalla kuin aknessa esiintyviä finnejä ja mustapäitä. Ruusufinniä puristaessa hyvin vähän läpinäkyvää nestettä saattaa valua ulos. Ero akneen on myös siinä, että muhkuroiden poisto ei auta (toisin kuin finnien ja mustapäiden poistaminen) rosaceaa tai ihon ulkonäköä millään tavalla. Ruusufinnipotilaide iho on myös punoittavampi verrattuna aknesta kärsivien ihonlaatuun.

Onko ruusufinni tarttuvaa?

Ruusufinni ei ole tarttuvaa. Olemassa ei ole todisteita siitä, että rosacea voisi levitä kosketuksesta, pyyhkeiden jakamisesta, tai esimerkiksi ilmateitse.

Kuinka ruusufinni diagnosoidaan?

Ruusufinni diagnosoidaan oireiden avulla. Tyypillistä on ihon punoitus ja heloittava kompleksio, tämän lisäksi varhaisia oireita on kasvojen toistuva punastuminen ja kuumotus. Suurin osa ruusufinnistä kärsivistä ihmisistä eivät tiedä sairastavansa tätä ihotautia. Monet ihmiset eivät osaa yhdistää toistuvaa ihon punoitusta tai punastelua lääketieteellisen vaivan kanssa. Rosaceassa ihon punoituksen sävy, ajankohta sekä ajallinen kesto voivat vaihdella suuresti.

Dermatologit ovat lääkäreitä jotka ovat erikoistuneet rosacean diagnoosiin. Yleensä ruusufinnin diagnosoimiseen ei tarvita erikoistestejä, vaan keskustelu lääkärin kanssa oireistasi riittää.

Hyvin harvoissa tapauksissa, ihosta täytyy ottaa koepala diagnoosia varten. Joskus myös ihosta saatetaan ottaa näytteitä hellästi raaputtamalla ihon pintaa. Nämä toimenpiteet tehdään dermatologin vastaanotolla, jotta voidaan poissulkea ihopunkin mahdollisuus. Mikrobiologi saattaa suorittaa soluviljelyn jotta voidaan poissulkea myös muita ihosairauksia kuten herpesinfektion. Verikokeita saatetaan yleisesti tehdä muiden yleisten ihon punoitusta tai helakoitumista aiheuttavien sairauksien poissulkemiseen, kuten lupus ja muut autoimmuunijärjestelmään vaikuttavat sairaudet ja dermatomyosiitti (tulehduksellinen lihastauti).

Mitä nenälle tapahtuu?

Nenä on tyypillisesti ensimmäisiä alueita joihin rosacea vaikuttaa. Nenästä voi tulla punoittava ja kuhmurainen, ja sen pinnalle voi ilmestyä näkyviä laajentuneita hiusverisuonia. Hoitamatta jättäminen saattaa äityä rinofyymaksi. Siinä nenän talirauhaset ovat laajentuneet, ja nenän koko kasvaa sekä muuttuu kuhmuraiseksi. Nenän väri saattaa muuttua hyvinkin tummanpunaiseksi, ja sen seurauksena myös posket voivat olla pöhöttyneet. Rinofyymaa tavataan melkein aina vain miehillä. Vakava rinofyyma tarvitsee kirurgista oikaisua ja hoitoa.

Monet luulevat virheellisesti ison ja punaisen nenän liittyvän alkoholin liikakäyttöön. Tämä harhaluulo on aiheuttanut suurta häpeää ja stigman ruusufinnistä kärsiville. Punertavaa nenää tavataan myös alkoholiongelmien yhteydessä, mutta suurimmaksi osaksi sitä tavataan juuri ihotaudeissa.

Mitä tapahtuu silmille?

Ruusufinni saattaa vaikuttaa silmiin. Rosaceasta eli ruusufinnistä kärsivät eivät välttämättä saa ollenkaan silmässä esiintyviä oireita. Yksi vakavemmista taudin muodoista on nimeltään silmärosacea. Noin puolet ihmisistä raportoivat tunteneensa pistelyä, kuivuutta ja saaneensa sidekalvojen tulehduksia. Silmäluomet voivat olla punoittavat ja valolle herkistyneet. Usein silmien oireita ei huomata, ja eivät ole suuri vaiva yksilölle. Usein lääkäri tai silmälääkäri on ensimmäinen joka huomaa silmissä esiintyvät ruusufinnin oireet. Jos silmärosaceaa ei hoideta, se voi kehittyä vakaviksi taudeiksi jotka vaurioittavat silmää, kuten sarveiskalvontulehdus. Hoitamaton silmärosacea voi aiheuttaa vakavia, pysyviä vammoja silmään, kuten näön huonontumisen.

Kuinka ruusufinnin voi parantaa?

Ruusufinni on krooninen tauti, jolle tällä hetkellä ei ole tarjolla parannuskeinoa. Vaikka sitä ei voidakaan täysin parantaa, on sitä mahdollista kontrolloida ja lievittää säännöllisen hoidon avulla.

Joitain ruusufinnin eri muotoja voidaan huomattavasti vähentää pitkiksi ajanjaksoiksi käyttäen apuna laser- ja IPL-hoitoja ja fotodynaamista terapiaa. Vaikka nämä hoidot eivät ole täydellisiä parannuskeinoja, monet potilaat kokevat pitkäaikaisia tuloksia ja elpymävaiheita (täysin oireettomia ajanjaksoja) jotka vaihtelevat kuukausista vuosiin.

Mitä ruusufinnin hoitoon käytetään?

Rosacean hoitoon on monenlaisia eri hoitomenetelmiä ja tuotteita riippuen taudin vakavuusasteesta ja oireista. Tarjolla olevat hoidot sisältävät antibakteerisia puhdistustuotteita, tooppisia voiteita, lasereita, valoimpulssiterapiaa ja fotodynaamista terapiaa.

Lievä rosacea ei välttämättä tarvitse suurta määrää hoitoa varsinkin jos oireet eivät haittaa potilaan elämää, mutta vaikka olisi kyse lievästä tai vakavammasta roseacean muodosta, usein on suositeltavaa käyttää yhdistelmähoitoja. Yhdistelmähoito voi muodostua esimerkiksi kotona käytettävästä kasvojen pesuaineesta ja antibakteerisen voiteen levityksestä ihottumaiselle iholle aamuisin ja iltaisin. Laser- ja IPL-hoitoja ja fotodynaamista terapiaa voidaan myös käyttää yhdessä kotihoidon ohella. On tärkeää keskustella ja neuvotella lääkärisi kanssa; ensin diagnoosia varten ja sen jälkeen suunnitellaksesi rosacean hoitoa sekä kotona että sen ulkopuolella.

Tooppiset voiteet

Kunnollisen hoidon avulla rosacean oireita voidaan kontrolloida melko hyvin. Suosittuja hoitomenetelmiä ovat esimerkiksi suoraan iholla käytettävät voiteet joita levitetään potilaan iholle kerran tai kaksi päivässä.

Rosacean kanssa eläminen

Usein rosacea näyttää pahemmalta kuin mitä se todellisuudessa on. Kuten muidenkin kroonisten tautien kanssa, voi sen kanssa eläminen olla henkisesti raskasta. Koska taudinkuvaan kuuluvat hyvin fyysiset ja näkyvät oireet, voivat rosaceapotilaat usein olla vaivaantuneita tai nolostuneita ihon punoituksesta ja muhkuroista, joita ilmestyy suurimmaksi osaksi juuri kasvoille. Tautia on vaikeata piilotella vaatteiden alle. Monissa tapauksissa asiaa pahentaa rosaceaan liittyvät ennakkoluulot sekä myytit kuten ihon punaisuuden liittäminen alkoholin liikakäyttöön tai huonoon hygieniaan.

Monista rosaceapotilaista tuntuu että rosacea vaikuttaa heidän elämäänsä negatiivisella tavalla; esimerkiksi työmahdollisuuksien saannissa ja jopa 75% kärsii huonosta itsetunnosta. Rosacean sosiaalisten ja psykologisten vaikutusten takia on tärkeää saada oikeanlainen diagnoosi sekä hoitoa. Hoidon avulla menestyksekkäästi kontrolloitujen oireiden on todistettu parantavan rosaceapotilaiden elämänlaatua henkisesti ja mielenterveydellisesti.

Mikä voi aiheuttaa ruusufinnin uusiutumisen?

Vaikka kaikki potilaat eivät ole täysin samanlaisia, on useita yleisesti tunnettuja rosacean uusiutumiseen vaikuttavia tekijöitä. Näiden laukaisevien tekijöiden vältteleminen voi auttaa suunnattomasti oireita sekä ehkäistä uusiutumisen. Voi olla hyödyllistä pitää henkilökohtaista ruokapäiväkirjaa tai listaa tekijöistä, jotka ärsyttävät ihoa ja aiheuttavat taudin uusiutumista.

Monet elämäntavat edesauttavat ruusufinnin uusiutumista. Yleisimmin tunnettuja laukaisevia tekijöitä ovat voimakkaat lämpötilojen vaihtelut (erittäin kuuma tai kylmä sää tai lämpötilat kuten sauna ja talvipakkaset), auringonvalolle ja UV-säteilylle liiallinen altistuminen, emotionaalinen stressi, kuumat ja tuliset juomat sekä ruoat. Jokaisen yksilön välillä rosacean laukaisevat tekijät voivat vaihdella suuresti, siksi on tärkeää opetella tunnistamaan henkilökohtaisesti ihoon eniten vaikuttavat ympäristötekijät. Niiden tunteminen auttaa paremmin taudin hallinnassa, sillä voit vältellä asioita joiden tiedät aiheuttavan rosacean uusiutumisen. Listan tai päiväkirjan pitäminen auttaa sinua tunnistamaan erilaiset syyt jotka pahentavat oireitasi, ja voit keskustella asiasta myös lääkärisi kanssa paremmin.

Ruoat ja juomat

Ruokavaliosi vaikuttaa suuresti ruusufinnin oireisiin, erityisesti tulisten ruokien, kuumien keittojen tai juomien nauttiminen. Alapuolella olemme koonneet listan asioista, joita kannattaa tarkastella dieetissäsi - tee muistiinpanoja jotta tiedät millä tekijöillä on eniten vaikutusta juuri sinun kohdallasi.

  • kuumat nesteet, kuten keitot ja esimerkiksi kaakao
  • kofeiinipitoiset juomat, kuten kahvi ja tee
  • tuliset mausteet kuten valko- ja mustapippuri, paprika, cayennepippuri ja chili
  • alkoholi, erityisesti punaviini

Auringolle altistuminen

UV-säteilylle altistuminen voi aiheuttaa ruusufinnin pahenemisen joten ruusufinnistö kärsivien on suositeltavaa suojella ihoa tuotteilla, jossa on korkea suojakerroin (30 tai enemmän). Sinkkioksidia sisältävät ja Titaanidioksidipitoiset aurinkovoiteet ovat usein parempia ihmisille, joilla on herkkä iho. Aurinkoa on myös parasta välttää erityisesti keskipäivästä noin kello neljään iltapäivällä.

Lämpötilojen voimakkaat vaihtelut

Erittäin kylmät tai kuumat sääolosuhteet, liian kuiva tai liian kostea ilmanala, kova tuuli ja auringolle altistuminen kaikki toimivat ruusufinnin laukaisevina tekijöinä. Avainasia olisi pitää keho vilpoisana kuumalla säällä, ihon suojeleminen ja kosteuttaminen kun ulkona on kylmää, kuumien suihkujen ja saunan välttely. Periaatteessa kannattaa suojella ihoa sellaisilta ympäristötekijöiltä, jotka saavat kehon lämpötilan nousemaan.

Intensiivinen liikunta

Raskas liikunta nostaa ihon lämpötilan liian korkealle, ja tämä voi aiheuttaa ruusufinnina oireiden pahenemista. Suositeltavaa olisi vältellä intensiivisiä liikuntamuotoja tai vaihtoehtoisesti jakaa sen pienempiin (kevyempiin) ajanjaksoihin. Voit myös löytää muita keinoja pitää kehon lämpötilan tasaisena urheillessa, esimerkiksi harrastaen liikuntaa sisätiloissa joissa on mahdollista käyttää tuuletinta kun ulkona on liian kuuma.

Stressi

Stressi tai hermostuminen lukeutuvat yleisimpiin oireita pahentaviin tekijöihin. Kannattaa turvautua erilaisiin stressiä lieventäviin tai ehkäiseviin toimenpiteisiin kuten tarpeeksi nukkumiseen, säännölliseen liikuntaan, syvähengitykseen ja venyttelyyn. Terveellisen ruokavalion noudatuksella, tarpeeksi juomisella ja säännöllisillä ruokailuajoilla on myös positiivisia vaikutuksia. Kofeiinin ja sokerin vähentäminen ruokavaliosta olisi suositeltavaa ruusufinni potilaille.

Kosmetiikka

Tuotteet joissa on hajusteita, alkoholia, hankaavia ainesosia (kuten kuorintahiukkasia) ja muita ihoa ärsyttävia aineita voivat vaivata rosacea-ihoa sekä voimistaa oireita. Muista että ruusufinni-iho on kuiva ja herkkä, joten valitse käyttöön vain mietoja ja hajusteettomia tuotteita.

Elämäntapamuutokset

Lääkehoidon lisäksi ruusufinnistä kärsivät voivat vaikuttaa ihon kuntoon elämäntapamuutoksilla. Usein näiden muutoksien avulla voi ylläpitää pitempijaksoisia oireettomia vaiheita.

Minkälainen vaikutus ruusufinnillä on elämääni?

Ruusufinni voi vaikuttaa elämääsi monella tapaa, hyvin vähän, jonkin verran tai todella paljon ja tämä riippuu siitä kuinka vakavat taudinoireet sinulla on ja kuinka paljon haittaa koet niiden aiheuttavan.

Joillain rosaceapotilailla ei ole lainkaan oireita tai oireet eivät haittaa jokapäiväistä elämää sen kummemmin. Jotkut elävät täysin normaalia elämää eikä ruusufinni vaikuta heidän elämäänsä millään tavalla. Jotkut potilaat pitävät vaaleahkoa punaa poskilla normaalina ja eivät välttämättä edes tiedä sairastavansa ruusufinniä. Usein he eivät hakeudu hoitoon.

Ihmisillä joilla on keskitasoinen ruusufinni on usein jaksoittaisia oireita - pahemmissa jaksoissa tarvitaan suullisesti otettavia hoitoja, sekä esimerkiksi laserterapiaa. Antibioottinen päivittäinen käyttö voi jatkua vuosia pitäen oireet kurissa. Monet jatkuvasti lääkitystä käyttävät perustelevat sitä nolostuksella ja epävarmuudella, jota ihon punaisuus saattaa heissä synnyttää. Joskus oireet voivat poistua pitkiksi ajanjaksoiksi ja palautua raivokkaana kuukausien tai vuosien jälkeen. Lääkärin avulla nämä potilaat voivat oppia tunnistamaan kaavan, joilla heidän ihonsa toimii ja suunnitella hoitomenelmiä sen perusteella jotta ruusufinni ei häiritsisi jokapäiväistä elämää.

Osalla potilaista on hyvin vaikea ruusufinni joka aiheuttaa ongelmia joka päivä. Jotkut ruusufinnistä kärsivät ovat kehittäneet sosiaalisia fobioita taudin takia, ja tämän tuloksena he saattavat perua tai poistua sosiaalisista riennoista jos ruusufinni yhtäkkiä aiheuttaa ihon voimakasta punoitusta. Jotkut potilaat valittavat että he näyttävät siltä, että olisivat nauttineet suuria tai liiallisia määriä alkoholia, vaikka eivät olisi juoneet lainkaan. Vaikka ruusufinni ei ole suurimmaksi osaksi kovin vakava tai huolestuttava terveydentila, vakavammat tapaukset voivat huonontaa potilaitten elämänlaatua suuresti. On tärkeää että potilaat voivat keskustella fyysisistä ja emotionaalista huolista sekä ongelmista lääkärin kanssa ja hakea oikeanlaista hoitoa.

Mahdollisimman pian havaittu ja oikein hoidetun ruusufinni-ihon ei tulisi estää elämästä nauttimista.

Paheneeko ruusufinni iän myötä?

Kyllä. Vaikka ruusufinni vaihteleekin suuresti oireiden määrässä ja toistuvuudessa yksilöllisesti eikä sen vaihtelua voi tarkkaan ennustaa, on kuitenkin yleisesti tiedossa että ruusufinni pahenee iän myötä. Näin käy erityisesti jätettäessä iho hoitamatta. Ilman hoitoa tauti saattaa muuttua lievästä keskivaikeaan ruusufinni jopa vuoden sisällä. Oikeanlaisen hoidon avulla on mahdollista estää taudin eteneminen.

Kuinka pidän huolta kasvojeni ihosta?

Kunnollinen ihonhoito pitää sisällään miedon puhdistusaineen käytön kasvoilla kahdesti päivässä. Liiallinen kasvojen pesu voi aiheuttaa ärsytystä ja kuivumista. Aurinkosuojakertoimien päivittäinen käyttö on erittäin suositeltavaa, rinnusta ja kaulaa unohtamatta. Lääkärisi saattaa määrätä sinulle tooppisesti käytettäviä antibiootteja, jota voi levittää iholle kerran tai kaksi päivässä ennen aurinkovoiteen lisäämistä. Vältä myös ihon hankaamista ja kuorintaa koska se voi helposti lisätä punaisuuden määrää. Jotkut kosmetiikka- ja hiustuotteet sisältävät ihoa ärsyttäviä aineita tai kemikaaleja, jotka aiheuttavat punoitusta tai turvotusta.

Tärkeitä elementtejä ihonhoidossa:

  • Ihon puhdistus kahdesti päivässä miedoilla tuotteilla
  • Suojakertoimet kosteusvoiteessa
  • Auringon välttely

Laadukkaan hoitotuotteen tunnistaminen:

Kasvoille tarkoitettujen tuotteiden kuten saippuan, kosteusvoiteiden ja aurinkorasvan pitäisi olla alkoholittomia ja hajusteettomia. Kosteusvoiteita tulisi levittää hellävaraisesti tooppisten lääkkeiden käytön jälkeen. Ulos mentäessä suositeltavaa olisi käyttää aurinkovoidetta, jossa suojakerroin on 15 tai korkeampi.

PyratineXR tarjoaa loistavavia ruusufinniä vastaan kehitettyjä rosacea-voiteita. Ne on suunniteltu vähentämään punoitusta kasvoilta. Jot kaipaat lisätietoja voiteen valintaan, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Tervetuloa ostoksille!

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa