ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Raskausarvet: Keinot ehkäistä & häivyttä raskausarpia

Raskausarvista eroon pääseminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta on mahdollista. Paranemista voi nopeuttaa itsehoidon avulla ja käyttämällä laadukkaita hoitotuotteita.

Raskausarvet

Raskausarpia esiintyy kaikilla ikäryhmillä, sekä miehillä että naisilla useammin kuin kenties osaammekaan arvioida. Osalla raskausarvet ovat erittäin näkyvät ja niitä on runsaasti, kun osalla taas venymäarpia on vain muutamia kehon eri osissa. Raskausarvet ovat yleinen vaiva, minkä vuoksi erilaisia vaihtoehtoisia keinoja on kehitelty auttamaan arpien häivyttämisessä. Helpoimmalla pääset kuitenkin, jos ennaltaehkäiset raskausarpia muutamilla hyvillä elämäntapamuutoksilla ja vinkeillä, joita käsittelemme alhaalla. Raskausarvista eroon pääseminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta se on kuitenkin erittäin mahdollista. Itsehoito on kannustettavaa, mutta markkinoilta löytyy myös erinomaisen tehokkaita, laadukkaita, mutta kuitenkin luonnonmukaisia ja hellävaraisia keinoja päästä eroon raskaus- ja venymäarvista. Tuotteita on helppo valita kunkin syyn mukaan – osa on ennaltaehkäiseviä ja moni auttaa jo syntyneen arven häivyttämiseen. Etenkin naisille raskauden aikana soveltuvissa tuotteissa on paljon valinnanvaraa ja niitä voi käyttää sekä ennen raskauden näkymistä, että useita kuukausia synnytyksen jälkeenkin.

Raskausarpien saanti on kuitenkin pitkälti yksilöllistä ja riippuu ihotyypistä sekä siitä, onko iho altis arville tai onko kropassa tapahtunut paljon nopeita muutoksia lyhyellä aikavälillä, jolloin iho on päässyt venymään huomaamatta. Nuorilla naisilla raskausarpia syntyy etenkin silloin kuin aikuisemmat muodot kehittyvät murrosiässä eli puberteetissa nopeasti ja miehillä etenkin nopea lihasten kasvu voi aiheuttaa raskausarpia. Rintojen ja lantion kasvu nopeasti altistaa etenkin raskausarpien syntymiselle. Pojilla lihasten kasvu ja pituuden venähtäminen aiheuttavat nuorille myös jonkin verran raskausarpia. Murrosiän fyysiset muutokset kestävät kummallakin sukupuolella n. 3–5 vuotta, mutta etenkin nopeat muutokset aiheuttavat usein ihon venähtämistä ja siten venytysjuovia. Pituuskasvulle ei voi mitään, eikä raskausarpien ilmestyttyä kannata lannistua, koska niistä voi päästä eroon huoltamalla ja hoitamalla ihoa tehokkaasti pienillä muutoksilla sekä tehokkailla voiteilla ja kosmeettisilla apukeinoilla. Esimerkiksi laserhoitoja ja erilaisia mikroneulauksia, kuten Dermapen -käsittelyä käytetään usein arpien sekä muiden iho-ongelmien hoidossa, ja niillä voidaan vaalentaa myös raskausarpia. Jos raskausarvet vaikuttavat paljon henkiseen hyvinvointiisi ja koet itseluottamuksesi ja itsevarmuutesi niiden myötä kadonneen, hoidot kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti, jotta välttyisit siltä, että raskaus- ja venytysarvet kontrolloivat koko elämääsi ja estävät sinua tekemästä asioita, joista ennen nautit.

Mistä raskausarvet tai venytysjuovat johtuvat?

Raskausarvet sekä venytysjuovat ovat usein mielletty ikääntyneen ihon ongelmiksi ja niiden on myös pitkään ajateltu olevan vain naisia vaivaava ongelma, pitkälti terminologian sekä harhaanjohtavan nimensä vuoksi. Miehillä voi kuitenkin esiintyä raskausarpia, jotka juontavat juurensa nopeista painonvaihteluista tai murrosiästä, koettujen kasvuspurttien jäänteinä. Raskausarpien syyt ovat usein yksilöllisiä ja niihin on hankala vaikuttaa etukäteen, etenkin jos niitä ei ennaltaehkäisevästi osaa hoitaa. Teini-iässä saadut arvet ovat aikuisiällä mahdollista häivyttää erinäisillä itsehoitomenetelmillä, mutta vartalon muutoksia on tarpeellista ennaltaehkäistä myös esimerkiksi liikunnalla, ruokavaliolla sekä elämäntapamuutoksilla.

Raskausarvet ovat sekä miehille että naisille erittäin tyypillinen ihovaiva, joka johtuu useimmiten raskaudesta, pituuskasvusta tai voimakkaasta lihomisesta sekä painon jojoilusta, jolloin iholla ei ole aikaa reagoida ja venyä luonnollisesti kropassa tapahtuvien muutosten mukana. Venytysjuovat syntyvät siksi, koska iholla ei ole tarpeeksi reagointiaikaa kehon nopeiden muutosten edetessä. Hieman yli kaksi kolmasosaa teini-ikäisistä tytöistä ja noin kolmasosa nuorista pojista saa venymisarpia etenkin murrosiän sekä siitä riippuvan pituuskasvun yhteydessä. Myös nopea lihominen aiheuttaa raskausarpien muodostumista, kun ihon kimmoisuus ei riitä venymään riittävän nopeasti uuteen mittaan eikä ihonhoito ole ollut raskausarpien ehkäisemisen puolesta kunnossa.

Vanhemmalla iällä ja aikuisiällä kehon tarkoitukselliset muutokset kuten kehonrakennus, lihaksia kasvattava liikunta tai juurikin raskaus ovat venymisarpien suurimpia syitä. Ruumiinrakenteen nopeat muutokset ovat pääsyy raskausarpien syntymiseen, etenkin silloin kuin lihakset ja lihasmassa kasvavat nopeasti eikä iho pysy muutoksissa mukana. Raskaana oleville naisille raskausarpia syntyy etenkin rintoihin sekä alavatsan alueelle sekä ruokavaliosta ja elämäntavoista riippuen myös muualle kehoon, jos raskaus lihottaa muualtakin kuin vatsasta sekä rinnoista. Raskausarpia voi syntyä esimerkiksi käsiin sekä yläreisiin tai selän alueelle.

Raskausarpia ilmestyy tavallisesti kehon osiin, joissa rasvaa on erityisen paljon. Esimerkiksi raskaana olevilla naisilla esiintyy yleisimmin raskausarpia rinnoissa, koska rinnat sisältävät runsaasti rasvaa ja suurenevat entisestään raskauden aikana. Samoin raskausarvet reisissä, sisäreisissä ja vatsassa ovat tavallisia ongelmia, koska näillä alueilla rasvaa on enemmän. Samoin nämä kehonosat usein keräävät rasvaa ensimmäisinä, kun ihminen lihoo. Nyrkkisääntönä raskausarpia syntyy todennäköisimmin niihin kehonosiin, joissa ihmisellä on taipumusta kerätä rasvaa. Tässä on myös yksilöllisiä eroja: toisilla ylimääräinen rasva kertyy heti vatsaan, toisilla taas takapuoleen. Se, missä kohtaa kehoa raskausarvet sijaitsevat, riippuu myös niiden aiheuttajasta. Raskauden aiheuttamat venymäarvet ilmestyvät useimmiten rintoihin ja alavatsaan, kun taas pituuskasvun aiheuttamat juovat löytyvät usein jaloista, reisistä tai selästä. Lihomisen perua olevat raskausarvet taas voivat löytyä eri puolilta kehoa yksilöllisestä ruumiinrakenteesta riippuen.

Lihomisen ja painonpudotuksen vaikutus raskausarpiin

Raskausarvet ovat ihon venymisarpia, jotka johtuvat siitä, että keho kasvaa nopeammin, kuin mihin ihosi ehtii sopeutua. Etenkin lihomisen yhteydessä tapahtuu paljon ihon venymistä, joka aiheuttaa raskaus- ja venymisarpia, mutta myös painon jojoilu on ihon kannalta hankalaa, sillä laihtuminen harvoin kuitenkaan kadottaa täysin iholle jo syntyneitä raskausarpia. Raskausarpien kannalta jojolaihduttaminen on siis erityisen haitallista, sillä tällöin iho ei ehdi lainkaan palautua painon vaihteluista. Kun kertyneen ylipainon laihduttaa pois, on hyvä varautua pitkälliseen hoitoprosessiin, että pääsee raskausarvista kokonaan eroon, ja vaikka prosessi onkin monimutkainen, on se harvoin mahdoton. Ihon muutoksia ei tule aliarvioida, sillä ne ovat hankalia ja pitkiä prosesseja korjata, etenkin silloin kun ennaltaehkäisevää työtä ei olla tehty. Ongelma on yleensä se, että ihmisen iho sopeutuu erittäin huonosti jatkuvaan venymiseen ja raskausarvet ovat usein syvällä sidekudoksessa eivätkä ihon pintakerroksissa, jolloin niiden hoitaminen on vaikeampaa ja vaatii tehokkaampia hoitoja.

Raskausarpien paraneminen pitää siis käsittää pitkällisenä prosessina, jota voi edistää oikeanlaisella hoidolla, mutta se vaatii aina kärsivällisyyttä. Laihtuminen on askel oikeaan suuntaan, mutta näkyvät raskausarvet vielä laihduttamisen jälkeen ovat väistämätön osa prosessia. Myös raskauden aiheuttamat raskausarvet voivat näkyä iholla vielä pitkään synnyttämisen jälkeen, mutta raskausarvet kuitenkin haalistuvat rinnoista ja vatsalta aikanaan. Raskausarpien häviämistä voi nopeuttaa erilaisilla voiteilla ja hoidoilla. On olemassa hoitoja, kuten mikroneulaus, joilla pyritään edistämään raskausarpien haalistumista. Jos tiedät painosi jojoilevan paljon tai olet aloittamassa laihduttamisen tai olet raskaana, keskity etenkin ihon hyvään ulkoiseen hoitamiseen. Levitä raskausarville tarkoitettuja voiteita ongelmakohtiin. Useimmat voiteet estävät ihoa kuivumasta, mutta moni myös valmistaa ihoa kestämään venymistä ja parantaa ihon joustavuutta. Laihduttajille soveltuvat voiteet, jotka aktivoivat ihon uudistumista sekä pienentävät ja vaalentavat jo syntyneitä raskausarpia. Voide myös aktivoi ihon uudistumista, pienentää ja vaalentaa jo syntyneitä raskausarpia. Ihoa on tärkeä vahvistaa ja venymäjälkiä ennaltaehkäistä jo kotikonstein, jotta venymäjäljet olisivat mahdollisimman näkymättömiä kehon muutosten jälkeen.

Kuinka voin ennaltaehkäistä raskausarpien muodostumista?

Raskausarvet ovat ongelmallisia, sillä usein ne ovat yksilöllisiä sekä ihmisen omasta geeniperimästä riippuvaisia, mutta ne myös ulottuvat syvälle ihon kerroksiin ja ihonalaiseen kudokseen ja vaativat siten työtä ja kärsivällisyyttä päästäksesi niistä eroon. Ihon nopea ja runsas venyminen on usein pääsyy arpien muodostumiseen, sillä iho ei pysy kehon nopeiden ja ulkoisten muutosten mukana ja ikäänkuin "repeytyy". Painonnousu sekä raskauden aikaiset kehonmuutokset aiheuttavat raskausarpia etenkin vatsan, reisien, rintojen sekä selän alueelle. Huolellisella hoidolla voit kuitenkin ehkäistä sekä hoitaa raskausarpia. Etenkin suosittelemme pitämään huolta ihon kosteustasapainosta sekä sen kimmoisuudesta erilaisten rasvojen ja voiteiden avulla. Myös terveellinen ruokavalio ja runsas vedenjuonti tehostavat ihon hyväkuntoisuutta ja auttavat sinua välttämään epämiellyttävien venymäarpien syntymisen ja auttamaan niiden häivyttämisessä.

Venynyt ja arpinen iho on monelle arka paikka ja saattaa pidemmän päälle aiheuttaa itsetunto-ongelmia sekä vaikuttaa siihen haluaako julkisella paikalla olla vähissä vaatteissa vai ei. Etenkin kesäaikaan uimarannoilla sekä shortsikeleillä kaupungilla monia mietityttää kehon ihovaurioiden näkyminen ja niiden runsaus. Monesti raskausarvet ovat kuitenkin ennaltaehkäistävä vaiva, johon voi vaikuttaa elämäntapamuutoksilla, ennaltaehkäisevillä hoidoilla sekä ruokavaliolla. Liikunnalla, ahkeralla rasvaamisella ja ihon kosteuttamisella, kuivaharjauksella sekä ruokavalion tarkkailulla pääset jo alkuun. Raskausarvet ovat kuitenkin yksilöllisiä, kuten selluliitti. Jotkut meistä ovat onnekkaita ja iho on tarpeeksi kimmoisa ottamaan vastaan siihen elämän aikana kohdistuvat muutokset, mutta useimmiten raskausarvet vaativat tehokasta hoitoa sekä ennen että jälkeen suurten muutosten.

Oikeanlaiset voiteet, jotka kosteuttavat ihoa syvemmältäkin kuin vain sen pintakerroksista on todettu auttavan raskausarpien ennaltaehkäisemisessä sekä niiden jälkihoidossa. Tärkeintä on pitää etenkin raskauden, mutta myös esimerkiksi kehonrakennukseen pyrkivän liikunnan aikana iho joustavana levittämällä voidetta ja hieromalla ihoa kevyesti päivittäin. Ennen voiteiden ja rasvojen levittämistä ongelmakohdille, voi ja kannattaa ihoa myös kuivaharjata säännöllisesti. Kuivaharjaus nopeuttaa ihon pintaverenkiertoa ja pistää kuona-aineet liikkeelle. Se myös poistaa kuollutta ihosolukkoa, jolloin voiteet ja rasvat imeytyvät tehokkaammin ja kosteuttavat ihoa paremmin. Tuotteista etenkin öljypohjaiset rasvat tai jopa perus hierontaöljyt kosteuttavat ihoa tehokkaasti. Erilaisia eteerisiä öljyjä perusrasvoihin sekoittamalla saat jo tehokkaampia kosteutusvoiteita kotikonstein. Öljyt myös levittyvät iholle tehokkaammin sekä imeytyessään parantavat ihon kosteustasapainoa sekä tehostavat kimmoisuutta. Luonnonmukaiset ihoöljyt sisältävät raaka-aineidensakin puolesta usein runsaasti iholle hyödyllisiä vitamiineja etenkin E-vitamiinia. E- vitamiini tunnetusti vähentää ihon punaisuutta, ja tehostaa ihon luonnollista UV-suojaa, jotka voivat olla erittäin tärkeitä elementtejä raskausarpien ennaltaehkäisemiseen sekä jo syntyneiden ihojuovien häivyttämiseen. E-vitamiini vähentää myös ihon kuivuutta ja auttaa siten ihoa säilyttämään luonnollisen kosteustasapainonsa. Se myös neutraloi keholle haitallisia vapaita happiradikaaleja, ja toimii siten antioksidanttina suojaten ihoa luonnollisesti.

Syömällä terveellisesti voit myös ennaltaehkäistä ihomuutoksia ja etenkin raskausarpia. Terveellinen ruokavalio, erinäiset detox-kuurit sekä runsas veden juonti ovat kaikki tärkeitä elementtejä terveen ja hyvinvoivan ihon huoltamisessa. Kroppa näyttää usein siltä, mitä sinne laitamme, joten ruokavalion merkitystä ei ihonhoidossakaan voi vähätellä. Tärkeintä on syödä tasapainoisesti ja välttää hitaita hiilihydraatteja, ylimääräisiä rasvoja sekä sokereita, jotka usein ovat pääsääntöisesti syypäitä nopeaan lihomiseen sekä rajuihin painon vaihteluihin. Sen sijaan syö hyviä rasvoja, joita saat etenkin avokadosta, pähkinöistä, kalasta sekä oliiviöljystä ja keskity kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin. Nauti hiilihydraatteja kohtuudella ja syö paljon täysjyvätuotteita sekä vaihda vehnäpasta esimerkiksi ruispastaan tai kaurapastaan. Nauti paljon kuituja ja tehosta aineenvaihduntaasi nauttimalla paljon nesteitä. Nopeat detox-juomat saat valmistettua kotona esimerkiksi puristamalla sitruunaa aina juomaveden joukkoon tai lisäämällä vihreää teetä ruokavalioosi.

Parhaiten takaat kehon pitkäaikaisen hyvinvoinnin yhdistämällä terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion liikuntaan. Liikunta ja ruokavalio yhdessä ehkäisevät tehokkaasti raskausarpien syntymistä, sillä arvet syntyvät usein niihin kehon osa-alueisiin, jotka ovat jo muutenkin rasvaisia; etenkin rintakehään, lanteille, käsivarsiin ja vatsaan. Pitämällä liikunnan säännöllisenä vaikutat jo ennaltaehkäisevästi näihin kehon osiin, jolloin esimerkiksi raskauden jälkeiset raskausarvet ovat huomattavasti näkymättömämmät sekä siten helpommin häivytettävät kun raskaus on ohi. Kehon palaaminen naisilla raskautta edeltävään tilaan on myös helpompaa, jos ruokailu- ja liikuntatottumukset ovat jo valmiiksi kunnossa ja edistävät hyvinvointiasi etukäteen.

Raskausarpien hoito

Ennaltaehkäisevistä menetelmistä suurin osa soveltuu myös raskausarpien hoitoon. Tehokas ihon kuorinta luonnonmukaisilla kuorintavoiteilla, terveellinen ruokavalio, runsas veden juonti sekä kuivaharjaus, kosteutus ja liikunta toimivat myös jo syntyneiden raskausarpien hoitoon. Kun ihotyyppisi ei ole joustava ja arpia syntyy varotoimista huolimatta, voit turvautua kosmeettisiin hoitoihin, jotka auttavat arpien hälvenemisessä ja vaalentavat tummimpiakin arpia tehokkaasti ja silottavat ihoa. Raskausarvista eroon pääseminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta on mahdollista. Raskauden jälkeen venymisarvet ovat yleensä tummimmillaan ja jopa violetin värisiä, mutta ne alkavat asteittain haalistua itsestään. Paranemista voi nopeuttaa helpoilla kotikonsteilla. Ihon säännöllinen rasvaus oikeanlaisella voiteella on tärkeää. Syö mahdollisimman terveellisesti, juo paljon vettä ja pidä iho kosteutettuna. Nämä keinot auttavat, oli raskausarpien aiheuttaja mikä tahansa. Jos raskausarpi on kipeä tai kutiseva, voide tai ilman reseptiä saatava silikonilevy voivat tuoda helpotuksen.

Kotihoitoon on hyvä hankkia korkealaatuinen voide raskausarpien ehkäisyyn ja hoitoon. Esimerkiksi Remescar-raskausarpivoide, joka hyödyntää hoitavaa silikonikalvoa, sekä regestril-entsyymin avulla ihovaurioita korjaava Skinception-raskausarpivoide voivat tehostaa raskausarpien paranemista. Käytä voidetta säännöllisesti ja huolehdi myös ihon kosteutuksesta. Jos kosmeettinen haitta ärsyttää, on myös saatavilla raskausarpia vaalentavia voiteita. Jos ne sijaitsevat melko pienellä alueella, on myös mahdollista peittää raskausarvet tatuoinnilla, mutta tällöin arpien luonnollinen paraneminen voi taas muuttaa tatuoinnin ulkomuotoa.

Ammattilaisen vastaanotolla voit myös kokeilla esteettisiä dermatologisia hoitoja, jotka pyrkivät häivyttämään raskausarpia kosmeettisin perustein. Muun muassa neulahoito, kemiallinen kuorinta, radiofrekvenssihoito sekä LED-valohoito voivat auttaa, kun haluat päästä raskausarvista eroon. Onneksi raskausarvet kuitenkin häviävät useimmissa tapauksissa myös luonnollisesti ajan myötä - jos haluat nopeuttaa paranemista, se on mahdollista hyvien voiteiden ja hoitojen avulla, mutta raskausarvet ovat myös luonnollinen osa elämää.

Kosmeettiset hoidot ja kirurgiset toimenpiteet

Jos raskausarpesi ovat erittäin syvällä sidekudoksissa, ja ne ovat näkyviä eivätkä kotikonstit ole auttaneet, voidaan raskausarpien ihoa hoitaa myös kirurgisilla toimenpiteillä, jolloin iho leikataan kireämmäksi ja ylimääräistä “juovaista” ihoa leikataan pois. Kirurgisissa toimenpiteissä on kuitenkin aina riskinsä ja suosittelemme käsittelemään raskausarpia luonnollisin keinoin ainakin alkuun. Monesti vaiva on korjattavissa myös hellävaraisimmilla hoidoilla. Kirurgisista toimenpiteistä jääkin usein raskausarpea näkyvämpi leikkausarpi, jolloin hoidolla ei saakaan toivottuja tuloksia.

Kosmeettisilla hoidoilla voit sen sijaan päästä alkuun ja niitä voit toteuttaa myös kotioloissa. Markkinoilla on lukuisia eri tuotteita, jotka häivyttävät, vaalentavat, kiinteyttävät sekä korjaavat ihovaurioita tehokkaasti. Muun muassa uutta teknologiaa hyödyntävät mikroneulastelat ovat tehokkaita tapoja elvyyttää ja raikastaa ihoa. Voiteiden ohella voit kokeilla mikroneulausta myös raskaus- ja venytysarpiin. Itsetuntoa nujertavat raskausarvet poistuvat tehokkaasti myös silikonipohjaisilla tuotteilla, jotka tehokkaasti vähentävät venytysarpia ja häivyttävät niitä iholtasi. Useimmilla naisilla luonnolliset kehon muutokset sekä aika korjaavat ja vaalentavat kuitenkin arpia myös. Jäljet ovat usein tummimmillaan esimerkiksi heti raskauden jälkeen, mutta ne usein vaalenevat hieman ajan myötä ja lopulta saattavat muuttua lähes näkymättömiksi. Ruskettuneesta ihosta arvet erottuvat selkeämmin mutta vaalean ihon seasta niitä ei ajan myötä useimmiten enää huomaa.

Jaa