ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Peräpukamat

Poistuvatko peräpukamat itsestään? Näillä vinkeillä pääset eroon peräpukamista!

Peräpukamat eivät ole pelkästään tuskallinen ja ärsyttävä vaiva, sillä jo pelkkä niistä puhuminen on monelle noloakin nolompi asia. On kuitenkin turhaa hävetä pukamia, sillä jopa joka toinen suomalainen joutuu kärsimään tästä vaivasta jossain elämänsä vaiheessa. Mutta mistä peräpukamat johtuvat, ja mitä ne oikeastaan ovat? Voivatko ne poistua itsestään ja mitä voit tehdä, jos sinulla on peräpukama? Vastaamme kysymyksiisi tarkemmin tässä artikkelissa.

Mitä peräpukamat ovat?

Peräpukamat ovat epämiellyttävä vaiva, joka johtuu peräaukon ympärillä olevien verisuonien laajentumisesta. Lyhyesti sanottuna niitä voitaisiin kuvata eräänlaisina suonikohjujen ilmestymismuotoina. Peräpukama voi olla joko sisäinen tai ulkoinen.

Peräpukaman oireet ovat peräaukon kipu tai kutina, mutta toisinaan se voi aiheuttaa myös nesteen tai veren vuotoa, mistä johtuen peräaukon pitäminen puhtaana saattaa vaikeutua. Pieni määrä kirkasta verta ulosteessa tai vessapaperilla on yleinen oire, mutta myös voimakkaampaa vuotoa saattaa esiintyä. Moni säikähtää veren näkemistä, ja tämä on usein juuri se oire, joka johtaa lääkärin puheille.

Peräpukamat johtuvat toisinaan ummetuksesta ja kovasta vatsasta, jolloin joudut työntämään kovasti vessakäynnin aikana.

Mistä peräpukamat johtuvat?

Vaikka ulkoinen tai sisäinen peräpukama saattaa syntyä monesta eri syystä, on tavallisin selitys kova vatsa ja siitä aiheutuva ummetus, jolloin joudut työntämään kovasti päästäksesi eroon ulosteesta. Kova ponnistus aiheuttaa lisääntyneen paineen peräsuolen ympärillä oleviin verisuoniin, ja voi tätä kautta aiheuttaa kivuliaita pullistumia - eli peräpukamia.

Toinen yleinen syy on vatsaonteloon kohdistuva paine, joka on hyvin yleistä raskaana oleville tai ylipainoisille. Vaikka peräpukama voi tulla kenelle tahansa, ovat naiset erityisen riskialttiissa asemassa, erityisesti raskauden aikana. Vaikka peräpukamat häviävät usein itsestään synnytyksen jälkeen, joutuvat useat naiset kamppailemaan vaivan kanssa pitkään raskausajan jälkeen.

On nimittäin todettu, että kerran ilmestyttyään peräpukamat todennäköisesti aiheuttavat ongelmia myös myöhemmin: kun peräsuolen aukon ympärillä oleva iho ja verisuonet ovat kerran heikentyneet ja ensimmäiset peräpukamat päässeet syntymään, saatat huomata taistelevasi vaivan kanssa koko loppuelämäsi ajan.

Vaikka kova vatsa, ummetus, raskaus, lihavuus ja muut tekijät saattavat olla tavallisia selityksiä peräpukamille, esiintyy niitä monissa tapauksissa myös ilman yhtäkään edellä mainituista syitä.

Peräpukamien oireet

Jos et ole aivan varma siitä, onko sinulla peräpukama, kannattaa sinun tarkkailla seuraavanlaisia oireita:

 • Verta ulosteessa tai vessapaperissa
 • Tunne siitä, että peräaukosta roikkuu jotain
 • Polttava tunne tai kutina
 • Peräaukon kipu

Vaikka peräpukamat ovat usein vaarattomia, voivat ne joskus harvoin kehittyä vakavaksi ongelmaksi. Jos sinulla on jotain seuraavista oireista, ota rohkeasti yhteyttä lääkäriin:

 • Verenvuoto - runsas vuoto voi olla oire vakavammasta suolistosairaudesta
 • Anemian oireet, kuten väsymys, huimaus ja kalpeus
 • Koostumukseltaan vaihteleva uloste - esimerkiksi taipumus useisiin peräpukamiin toistuvan ummetuksen vuoksi

Kivun, kutinan ja polttelun lisäksi yksi yleinen peräpukamien oire on se, että wc-paperiin jää verta vessakäynnin aikana.

Voiko peräpukama hävitä itsestään?

Joskus saattaa käydä niinkin onnekkaasti, että peräpukamat häviävät itsestään - mutta tämä riippuu pitkälti niiden ilmenemiseen johtaneesta syystä. Jos peräpukamien taustasyynä oli satunnainen ummetus tai raskaus, voivat peräpukamat hyvinkin hävitä itsestään raskauden jälkeen, tai kun kova vatsa ei enää aiheuta ongelmia.

On kuitenkin yleistä, että kun ensimmäinen peräpukama on kerran ilmestynyt, tulevat pukamat aiheuttamaan ongelmia myös tulevaisuudessa. Tämä johtuu siitä, että kun iho on kerran päässyt löystymään peräaukon ympärillä, on todennäköistä että uusi peräpukama ilmestyy seuraavan kerran kun sinulla on ummetusta tai vatsavaivoja.

Tästä syystä on hyvä idea juoda paljon vettä ja syödä kuitupitoista ruokaa, sillä nämä ovat parhaat keinot huolehtia suoliston hyvinvoinnista ja ehkäistä ummetusta.

Peräpukamien hoito

Vaikeissa tapauksissa sinun on tietysti hakeuduttava lääkärin hoitoon, mutta peräpukamat on mahdollista hoitaa kotihoidon avulla. Tärkein keino tähän on pitää huolta elimistön nesteytyksestä ja syödä runsaasti kuitua - nämä ovat myös yleisimmät lääkärien suosittelemat vinkit.

Voit pitää huolta riittävästä kuitujen saannista nauttimalla kuitupitoista ravintoa, mutta lisäksi kuidun tarpeeseen löytyy muitakin ratkaisukeinoja. Yksi hyvä vaihtoehto ovat HemaPro-pillerit. HemaPro on luonnollinen ravintolisä, joka sisältää terveellisiä kuituja, arginiinia ja kalsiumia tukemaan terveellistä ruoansulatusjärjestelmää sekä verenkiertoa. Ne tarjoavat huomaamattoman ja luonnonmukaisen tavan peräpukamien hoitoa varten. Ravintolisä on ennen kaikkea ennaltaehkäisevä vaihtoehto silloin, kun sinulla on riski saada peräpukamat, ja haluat edistää suoliston hyvinvointia sekä pitää ummetuksen loitolla.

Halutessasi voit myös käyttää rauhoittavaa peräpukamavoidetta pistelyn ja kutinan helpottamiseksi, ja tähän tarkoitukseen HemaGo-peräpukamavoide on loistava valinta. Voiteen luonnolliset ainesosat auttavat vahvistamaan, rauhoittamaan ja suojaamaan herkkää ihoa peräaukon ympärillä.

Joitakin peräpukamia voidaan hoitaa myös hirttämällä. Tämä tapahtuu asettamalla tiukka joustava nauha peräpukaman varren ympärille. Tällä tavoin pukaman verenkierto pysähtyy, ja se putoaa pois 1-2 viikon kuluessa. Tämä toimenpide suoritetaan lääkärin vastaanotolla, ja se on useimmissa tapauksissa kivuton hoito ilman komplikaatioita. Vakavissa tapauksissa peräpukamien kirurginen poisto voi olla tarpeen, mutta onneksi tämä on harvinaista. Sopivista toimenpiteistä kannattaa jutella yhdessä oman lääkärin kanssa, jos edellä mainituilla vinkeillä ja kotihoidolla ei ole vaikutusta.

Peräpukamat saattavat tuntua siltä, kuin istuisi kaktuksen päällä. Ne aiheuttavat monille kipua, polttavaa tunnetta ja kutinaa.

Vinkkejä peräpukamien välttämiseen

Kuten monen muun vaivan kohdalla, on ennaltaehkäisy paras keino myös silloin, kun ongelmana ovat peräpukamat. Jo pienillä elämäntapamuutoksilla voit tehdä paljon, jotta välttyisit tältä ikävältä vaivalta nyt ja tulevaisuudessa.

 • Syö runsaasti kuitua: Kuitu on tärkeää, sillä sen avulla ummetus ja kova vatsa pysyvät loitolla. Muista siis syödä kuitupitoisia ruokia, tai ottaa runsaasti kuitua sisältävä ravintolisä hemmottelemaan vatsaasi.
 • Juo paljon vettä: Nesteytys on välttämätön edellytys terveelle ja normaalille suolen toiminnalle. Varmista, että juot tarpeeksi vettä joka päivä, jotta saat parhaat edellytykset terveelliselle suolistolle.
 • Älä työnnä liian kovaa: Jos sinua vaivaa ummetus, pyri välttämään liian kovaa työntämistä ja painetta ulostamisen aikana. Usein juuri paine aiheuttaa peräpukamia.
 • Vältä vessapaperia: WC-paperi on Suomessa tavallisin tapa puhdistaa itsensä vessakäynnin jälkeen - mutta itse asiassa terveellisempi ja hellävaraisempi tapa olisi käyttää puhdistukseen joko kosteuspyyhkeitä tai vettä bideen tai käsisuihkun avulla. Ja totta puhuen olosi on puhtaampi vesipesun jälkeen.
 • Liikunta: Aktiivinen elämäntapa auttaa ehkäisemään ummetusta ja vähentämään verisuoniin kohdistuvaa painetta peräaukon ympärillä. Lisäksi liikunta voi myös tukea painonpudotusta, ja tämä saattaa omalta osaltaan auttaa ehkäisemään peräpukamia.

Lue myös nämä