Mitä syyhy on?

Syyhy on epämiellyttävä infektiotauti, jonka aiheuttaja on pieni punkki nimeltään Sarcoptes scabiei. Ihmiseen tartuttuaan syyhypunkit lisääntyvät, tunkeutuen ihoon ja munien. Seurauksena on punainen ja kutiseva ihottuma, joka voi tuntua ja näyttää todella ikävältä, ja jos tavoitteena on saada syyhy pois kotikonstein, ei sekään ole aina helppoa tai nopeaa.
Myytti 1 - Syyhy tarttuu helposti ihmisestä toiseen
Tämä myytti on totta vain osittain. Syyhy tarttuu ihmisestä toiseen läheisessä kontaktissa, mutta ei ole erittäin tarttuva. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kohtaat kadulla syyhytaudista kärsivän ihmisen, et luultavasti saa tartuntaa.
Myytti 2 - Syyhy on vain lastentauti
Tämä ei ole totta - maailman syyhyinfektioista vain 5-10% löytyy lapsilta. Kuitenkin lapset ja vanhukset ovat alttiimpia saamaan infektion.
Myytti 3 - Syyhy on helposti diagnosoitava
Tämä myytti ei ole lainkaan totta, sillä on olemassa monia ihottumia, jotka näyttävät syyhyltä. Syyhyinfektio aiheuttaa punaisen ja kutiavan ihottuman, joten se on helppo sekoittaa muihin ihon ongelmiin. Punoitus ja kutina ovat monen virus- ja sienitaudin oireita, ja toisinaan on vaikea erottaa myös sitä, onko kyseessä syyhy vai ekseema.
Myytti 4 - Syyhy hoidot tehoavat nopeasti
Valitettavasti asianlaita ei ole aina näin. Syyhypunkki on erittäin vastustuskykyinen ja vahva, eikä monesti häviä heti hoidon alettua. Syyhyn hoito kotikonstein saattaa kestää useita päiviä tai hoitokertoja. Syyhy hoito rauhoittavan antibakteerisen voiteen avulla voi kuitenkin helpottaa kutinaa ja punoitusta välittömästi.
Myytti 5 - Syyhyyn liittyy aina kutinaa
Tämäkään myytti ei ole totta. Vaikka syyhyn oireet ovat punoitus ja kutina, tämä ei saata pitää paikkaansa jokaisen infektion saaneen kohdalla. Punainen ihottuma on kuitenkin oire, joka kannattaa aina tarkistaa.
Myytti 6 - Syyhy tarttuu vain, jos henkilökohtainen hygienia ei ole kunnossa
Tätä uskomusta monet luulevat todeksi, vaikka oikeasti se ei sitä ole. Vaikka huonoista hygieniaolosuhteista ja elinoloista kärsivissä maissa tavataan suhteessa enemmän syyhytautia, voi tartunnan saada vaikka henkilökohtainen hygienia olisi täydellisessä kunnossa.
Myytti 7 - Syyhypunkki voi elää ikuisesti
Tämä myytti on täyttä valetta. Ilman ihmiskontaktia syyhypunkit elävät vain noin 72 tunnin ajan. Ihmiseen tartuttuaan syyhypunkki elää noin 2 kuukautta.
Myytti 8 - Syyhypunkit pitävät lämmöstä
Tämä on eräässä mielessä totta: syyhy vaivaa erityisesti kuumissa ja trooppisissa olosuhteissa eläviä. 4 syyhytaudista eniten kärsivää maata ovat Indonesia, Kiina, Itä-Timori sekä Vanuatu. Kuitenkin syyhypunkkien uskotaan pärjäävän pidemmän aikaa kylmemmissäkin olosuhteissa, joissa on paljon kosteutta.
Myytti 9 - Syyhy voi tarttua vain kerran
Tämä ei valitettavasti ole totta. Syyhy ei ole niinkuin tuhkarokko, johon ei voi sairastua toista kertaa. Monissa maissa, joissa syyhyinfektioita on paljon, on myös paljon uusiutuvia tapauksia. Tämä on toisinaan vakava ongelma.
Yhteenvetona
Vaikka syyhy ei ole iho-ongelma sieltä helpoimmasta päästä, ja syyhypunkin hoito kotikonstein on hankalaa, nyt tiedät ainakin mitkä lukuisista syyhyä koskevista uskomuksista ovat totta, ja mitkä tarua. Jos olet ihmetellyt voiko syyhy parantua itsestään, tai onko kyseessä syyhy vai atopia, kannattaa tarkka diagnoosi hakea aina lääkäriltä. Tämän tietopaketin avulla voit kuitenkin hoitaa syyhyä paremmin, ja varautua sen estämiseen tehokkaasti.