ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Maksaläiskät eli pigemttiläiskät - Syyt ja ehkäisy

Pigmenttihäiriöt ja maksaläiskät syntyy usein auringon vaikutuksesta, iän mukana tai hormonaalisten muutosten myötä. Ihon pigmentti voimistuu kun keho tuottaa liika melaniini hormonia. Ihon luonnollisen värin saa kuitenkin takaisin tarkoitusta varten suunnitelluilla ihonväriä tasaavilla ja vaalentavilla voiteilla.

Maksaläiskä syntyy auringon alla - näin saat ikävät maksaläiskät pois kotikonstein!

Vaivaavatko sinua ruskehtavat läiskät iholla? Kyse on todennäköisesti pigmenttihäiriöstä eli siitä, että ihon väripigmenttiä on kertynyt tavallista enemmän tiettyihin kohtiin iholla. Maksaläiskät ovat tavallinen esimerkki pigmenttihäiriöistä. Myös esimerkiksi pisamat ja kesakot ovat pigmenttiläiskiä. Nämä pigmenttiläiskät ovat yleensä harmittomia, mutta jos ne sijaitsevat näkyvillä paikoilla kuten kasvoilla tai kaulassa, ne voivat tuntua ikäviltä. Onneksi on olemassa keinoja saada maksaläiskät pois iholta! Hankkiudu ihotautilääkärin vastaanotolle tai kokeile tämän artikkelin niksejä - voit saada apua maksaläiskiin jo tänään.

Maksaläiskät ovat pieniä tummia alueita iholla. Ne ovat vaihtelevan muotoisia ja kokoisia. Maksaläiskät kasvoissa, käsillä, olkapäissä ja käsivarsissa ovat yleisimpiä, koska nämä kehonosat altistuvat tavallisesti kaikkein eniten auringolle. Maksaläiskät voivat näyttää pelottavilta, mutta ovat täysin harmittomia eivätkä vaadi lääketieteellistä hoitoa. Koska maksaläiskä ja epätasainen ihonväri kuitenkin näyttävät monien mielestä epämiellyttävältä, on onneksi mahdollista saada nämä pigmenttiläiskät pois kosmeettisista syistä.

Maksaläiskät lisääntyvät usein iän karttuessa, kun iho ehtii altistua auringolle aina vain enemmän. Alle 40-vuotiailla maksaläiskät ovat harvinaisia, mutta jos on oleillut paljon voimakkaassa UV-säteilyssä, voi nuorenkin ihoon ilmestyä maksaläiskä. Myös esimerkiksi hormonitoiminta ja ihon arpeutuminen saattavat aiheuttaa maksaläiskiä. Vaaleat ja erityisesti punahiuksiset ihmiset ovat muita alttiimpia maksaläiskille. Jos tiedät, että ihotyyppisi on helposti auringossa palavaa laatua, se tarkoittaa myös, että maksaläiskä ilmestyy ihoosi herkäsi iän myötä - kiinnitä siis aina huomiota auringolta suojautumiseen. Tummapiirteisetkään ihmiset eivät kuitenkaan voi tuudittautua siihen, ettei asia koske heitä, koska pitkäaikainen UV-säteilylle altistuminen voi johtaa maksaläiskän syntyyn kaikissa ihotyypeissä.

Voimakas altistuminen auringon UV-säteilylle voi johtaa vaarattomien värimuutosten lisäksi myös melanoomaan eli ihosyöpään, joten kannattaa käydä tutkituttamassa asia lääkärillä, jos epätasainen ihonväri tai omituiset pigmenttiläiskät huolestuttavat. On kuitenkin hyvä tietää, että maksaläiskät ovat yleensä täysin harmittomia, vaikka ne voivatkin näyttää pelottavilta. Jos kärsit näistä ikävistä pigmenttiläiskistä, kokeile tämän artikkelin vinkkejä saadaksesi maksaläiskät pois kotikonstein!

Hyperpigmentaatio eli väripigmentin liikatuotanto aiheuttaa maksaläiskiä ja pisamia

Väripigmentti melaniini tuottaa ihmisten hiusten, silmien ja ihon värin. Melaniini on tärkeä hormoni, joka suojaa ihmisen ihoa auringolta ja auttaa pysyttelemään lämpimänä. Jos melaniinin tuotanto on kuitenkin jostakin syystä tavallista vilkkaampaa, on seurauksena hyperpigmentaatio eli tavallista voimakkaampi värjääntyminen tietyissä kehonosissa. Melaniinin liikatuotanto johtaa maksaläiskien, kesakoiden ja epätasaisen ihonvärin syntyyn. Melaniinin liikatuotanto ja sitä myötä hyperpigmentaatio voivat olla seurausta auringolle altistumisesta, arpeutumisesta tai hormonitoiminnan muutoksista.

Koska melaniini on hormoni, muiden hormonien toiminta vaikuttaa oleellisesti sen tuotantoon. Tämän vuoksi hyperpigmentaatio ja maksaläiskä ovat esimerkiksi raskaana olevien naisten tyypillinen ongelma. Raskaana olevat naiset huomaavat erityisen usein, että ylähuuleen ilmestyy viirumainen maksaläiskä eli melasma - tämä on normaali raskaushormonien “sivuvaikutus”.

Maksaläiskä kehittyy hitaasti auringossa

Maksaläiskä eli lentigo on suuri rusehtava kohta iholla. Hormonitoimintaakin enemmän maksaläiskien syntyyn vaikuttaa altistuminen auringolle. Maksaläiskä syntyy yleensä ajan kuluessa aurinkoaltistuksen yhteydessä - se on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta sitäkin yleisempi iäkkäämmillä. Maksaläiskä on kuin rosoreunainen, epäsymmetrinen kesakko, joka voi ilmestyä mihin tahansa auringolle altistuneeseen kohtaan iholla.

Maksaläiskän tyypillisiä oireita ovat:

 • Litteä, rosoisen pyöreä tai ovaalinmuotoinen alue, jolla väripigmentti on selvästi lisääntynyt
 • Yleensä väriltään rusehtava, tummanruskea tai musta - jos maksaläiskä on pikimusta, käy näyttämässä sitä lääkärillä, koska erittäin tummat ihomuutokset ovat usein myös melanooman merkki
 • Ilmestyy ihon kohtiin jotka ovat vuosien aikana altistuneet eniten auringolle: kämmenselkiin, jalkoihin, kasvoihin, olkapäihin ja yläselkään
 • Vaihtelee kooltaan pisamamaisen pienestä yli senttimetrin läpimittaan. Maksaläiskät voivat esiintyä ryhmittyminä, jolloin ne erottuvat tavallistakin enemmän

Kesakko on myös eräänlainen maksaläiskä

Aurinkoaltistuksen myötä iholle saattaa ajan myötä syntyä erilaisia vaarattomia mutta ikävän näköisiä värimuutoksia, kuten maksaläiskä. Pisamat ja kesakot ovat myös esimerkki UV-säteilyn aiheuttamista ihomuutoksista, joista ei aiheudu mitään vaaraa. Pisamat ilmestyvät usein kesällä ja haalistuvat itsestään päivän lyhentyessä. Lasten iho on erityisen herkkä UV-säteilylle, minkä vuoksi lapset saavat pisamia herkemmin kuin aikuiset. Teini-iässä alkava eumelaniinin tuotanto ehkäisee pisamien syntymistä.

Teini-iän jälkeen ilmestyvät pisamamaiset pilkut ovat yleensä itse asiassa “kesakkoja”. Kesakot muistuttavat pisamia, mutta ovat eräänlaisia maksaläiskiä. Maksaläiskä ja kesakko syntyvät molemmat, kun väripigmenttiä tuottavien melanosyyttisolujen määrä ihossa on lisääntynyt auringolle altistumisen vuoksi. Pisama puolestaan syntyy, kun melanosyyttisoluja on saman verran kuin muuallakin kehossa, mutta ne toimivat normaalia tehokkaammin.

Maksaläiskä syntyy, kun iho suojautuu auringolta

Koska UV-säteilyn aiheuttamat ihovauriot voivat johtaa ihosyöpään, on erittäin tärkeää suojautua auringolta. Auringonvalo aiheuttaa myös vaarattomia ja jopa toivottavia ihomuutoksia, kuten ruskettumista. Tämä johtuu siitä, että auringolle altistuminen stimuloi melaniinin tuotantoa suojaamaan ihoa UV-säteilyvaurioilta. Ristiriitaista kyllä, ihovauriolta näyttävä maksaläiskä onkin oikeasti merkki siitä, että keho on valmistautunut erityisen tehokkaasti suojautumaan auringolta.

Kun jo ennestään hyperpigmentoitunut alue altistuu UV-valolle, melaniinintuotanto kiihtyy vielä enemmän ja tummuminen jatkuu. Näin maksaläiskät voivat jatkaa leviämistä iholla. Tämän vuoksi auringolta suojautuminen on ehdottoman tärkeää, kun tavoitteena on maksaläiskien ehkäisy tai hoito. Käytä korkeasuojaimista aurinkovoidetta ja leveäreunaista hattua, kun ulkoilet kesähelteellä.

Maksaläiskä ilmestyy tavallista useammin ihmisille, jotka ovat käyttäneet solariumia tai palaneet useita kertoja auringossa. Solarium ja palovammat voivat tehostaa melaniinin tuotantoa pienillä ihoalueilla, minkä seurauksena on maksaläiskä. Kenelle tahansa voi etenkin iän myötä ilmestyä maksaläiskä, mutta riskiryhmää ovat ihmiset, joilla on punaiset hiukset ja kalpea iho sekä he, jotka ovat aiemmin käyttäneet solariumia tai palaneet auringossa.

Epätasainen ihonväri on normaalia iän karttuessa. Ihosolut järjestäytyvät uusiin kerroksiin ja iho muuttuu vähemmän sileäksi. Näin ihon auringonsietokyky ja väri muuttuvat. Mitä enemmän auringolle altistuu, sitä nopeammin iho vanhenee. Maksaläiskät ovatkin usein auringossa oleilun sivuvaikutuksena syntyvä ongelma. Jos haluaa säilyttää sileän ja tasavärisen ihon pitkään, kannattaa kiinnittää huomiota tehokkaan aurinkovoiteen käyttöön.

“Maksaläiskä” eli melasma voi ilmestyä myös huuleen

Ylähuuleen ilmestyvä “maksaläiskä” on tosiasiassa enemmän pisaman kaltainen iho-oire, mutta kansankielessä sitäkin sanotaan maksaläiskäksi. Tämän ylähuuleen ilmestyvän läiskän lääketieteellinen nimi on melasma. Samoin kuin pisamat, melasma syntyy, kun melanosyyttien määrä pysyy vakiona mutta niiden toiminta tehostuu. Melasmasta voivat kärsiä myös nuoremmat aikuiset, ja se on usein enemmänkin viiru kuin varsinainen läiskä.

Melasman syntymiseen vaikuttaa voimakkaasti hormonitoiminta. Tämän vuoksi raskaana olevat ja ehkäisypillereitä syövät naiset ovat erityisen alttiita saamaan näitä ikäviä “maksaläiskiä” huuleen. Auringonvalolta suojautuminen ei auta niiden ehkäisemiseen. Paras apu melasman kanssa tuskaileville ihmisille voi olla vaalentava ihovoide. Kun haluat saada pigmenttiläiskät pois, vaalentava voide maksaläiskiin voi tuoda avun. Raskauden aikana ilmestyvä maksaläiskä huulessa onneksi häviää yleensä itsestään vauvan saamisen jälkeen.

Maksaläiskä - milloin lääkäriin?

Maksaläiskä on yleensä täysin vaaraton auringonvalossa oleilun ja ikääntymisen sivutuote. Koska ne saattavat muistuttaa ulkonäöltään melanoomaa eli ihosyöpää, on kuitenkin hyvä varmistua, että kyseessä tosiaan on maksaläiskä.

Jos sinulla on jokin näistä oireista, mene lääkäriin selvittämään, millaisesta ihomuutoksesta on kyse:

 • Ihomuutos, joka on erittäin tumma tai musta - maksaläiskätkin voivat olla mustia, mutta tummat ihomuutokset voivat olla myös melanooman oire
 • Ihomuutos, joka suurenee nopeasti tai muuttaa muotoaan
 • Sekalaisen värinen ihomuutos - maksaläiskä on yleensä tasaisen värinen
 • Ihomuutos, johon liittyy kutinaa, punoitusta, kipua tai vuotoa.
 • Muutos, joka on ilmestynyt ihoalueelle, jota et ole juurikaan altistanut auringolle

Vaikka sinulla ei olisikaan näitä oireita, voit käydä tarkistamassa asian lääkärillä, jos se huolestuttaa sinua. On hyvä tietää, että maksaläiskä on erittäin yleinen ja täysin vaaraton - sen ainoa haittapuoli on ikävä ulkonäkö. Kun haluat saada maksaläiskät pois, on olemassa monia niksejä ja hoitokeinoja, joita voit hyödyntää - on mahdollista saada maksaläiskät pois kotikonstein tai käyttää ammattimaisia hoitomenetelmiä ihotautilääkärin luona.

Mistä apua maksaläiskiin?

Maksaläiskien poisto yhdessä yössä ei valitettavasti ole mahdollista, mutta pitkäjänteisellä hoidolla on mahdollista saada pigmenttiläiskät pois. On olemassa sekä keinoja saada maksaläiskät pois kotikonstein että ammattimaisia hoitoja. Koska hyperpigmentaatio on syvän solutason ongelma, maksaläiskien haalistuminen alkaa usein tapahtua vasta noin 50 päivän aktiivisen hoidon jälkeen. Mitä syvemmällä ihossa maksaläiskä on, sitä pidempään sen poistaminen vie. Jos maksaläiskän tai melasman aiheuttaja on hormonaalinen, täytyy tämän ongelman lähde hoitaa ennen kuin on mahdollista perusteellisesti saada maksaläiskät pois.

Maksaläiskän poistamiseen on olemassa ammattimaisia hoitoja, kuten mikrohionta, ihon pinnan laseroiminen vaaleammaksi, sarjahoito kemiallisia kuorintoja tai IPL-voimavalohoito. Nämä hoidot ovat kuitenkin usein kalliita ja niihin saattaa liittyä sivuvaikutuksia. Jos haluat varmistua siitä, että maksaläiskän hoito sujuu tehokkaasti ja turvallisesti, voit keskustella asiasta ihotautilääkärin kanssa. Hakeudu ihotautilääkärin luo mahdollisimman pian maksaläiskän ilmestymisen jälkeen, koska maksaläiskän hoito vaikeutuu, kun pigmenttiläiskä on ollut ihossa pidempään. On mahdollista saada maksaläiskät pois kotikonstein, mutta on tärkeää, että käytät oikeanlaisia tuotteita ja hoitorutiineja.

Maksaläiskät pois kotikonstein - aloe veraa, voikukkauutetta ja sitruunaa maksaläiskiin

On monenlaisia keinoja, joilla ihmiset ovat perinteisesti yrittäneet saada maksaläiskät pois kotikonstein. Ei ole takuuta siitä, mikä näistä nikseistä tehoaa parhaiten sinun ihotyyppiisi. Hyvä uutinen kuitenkin on, että maksaläiskä on täysin vaaraton vaiva, joten voit rauhassa kokeilla erilaisia kotihoitoja ilman että riskeeraisit terveyttäsi mitenkään.

Tässä neljä luonnontuotetta, joilla voit täsmähoitaa maksaläiskät pois kotikonstein:

1. Sitruuna on ylivoimaisesti suosituin maksaläiskän hoitoon käytetty luonnontuote. On mahdollista saada maksaläiskät pois sitruunalla, kun sitä käyttää täsmähoitona kerran viikossa. Luonnollinen sitruunamehu häivyttää maksaläiskiä iholla. Sitruunan teho perustuu sen voimakkaaseen hapokkuuteen, joka valkaisee tummentuneita kohtia iholla. Sitruunamehu on hyvin voimakasta, joten älä käytä sitä liikaa! On myös tärkeää välttää auringolle altistumista sitruunahoidon jälkeen, koska sitruunamehu ja UV-säteily yhdessä vain pahentavat maksaläiskiä entisestään. Sitruunamehu soveltuu erityisen hyvin kotihoitoon illalla ennen nukkumaanmenoa, kun et altistu auringolle muutamaan tuntiin.

Kun haluat maksaläiskät pois sitruunalla, voit tehdä esimerkiksi seuraavanlaisen voiteen:

Sekoita sitruunamehuun ruokalusikallinen hunajaa. Hunaja taittaa sitruunan voimakasta ja ihoa kuivattavaa vaikutusta, mutta säilyttää sen maksaläiskiä häivyttävän tehokkuuden. Levitä sitruuna-hunajaseos tasaisesti maksaläiskän päälle ja anna imeytyä noin puoli tuntia. Sitruuna hoitaa maksaläiskää, kun taas hunaja kosteuttaa ja edistää ihon hyvinvointia.

Seuraavanlainen kasvonaamio tuntuu luksukselta ja hoitaa maksaläiskää kasvoilla:

 • Sekoita kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, kaksi ruokalusikallista maitojauhetta ja neljä ruokalusikallista hunajaa
 • Sekoita perusteellisesti, kunnes saat aikaan tasaisen tahnan
 • Levitä kasvonaamio iholle ja anna imeytyä noin puoli tuntia
 • Pese naamio pois ja levitä kasvoille ohut kerros luonnonjugurttia, joka ehkäisee sitruunamehun kuivattavaa vaikutusta
 • Anna tämän vaikuttaa kymmenen minuuttia ja pese sitten kasvot perusteellisesti puhtaiksi
Jos sinulla on kesakoiden täplittämät kädet, voit kokeilla tätä reseptiä:
 • Sekoita 2 dl vettä, tujaus sitruunamehua ja ruokalusikallinen apteekin alkoholia
 • Taputtele seos vanulapulla käsiin illalla ennen nukkumaanmenoa
 • Pese kädet aamulla.

2. Voikukka voi tuoda luonnollisen avun maksaläiskiin. Uuta voikukkaa - ruokalusikallinen voikukkaa yhteen vesikupilliseen - ja levitä haudute maksaläiskän päälle kahdesti tai kolmesti päivässä. Kesäaikaan voit myös kerätä tuoreita voikukkia, avata niiden varret ja levittää maitomaista nestettä suoraan maksaläiskien päälle.

3. Aloe vera on todellinen ihonhoidon voima-aine, jolla on monenlaisia ihoa virkistäviä vaikutuksia. Jotkut vannovat myös sen tehokkuuteen maksaläiskien hoidossa. Voit kasvattaa aloe-kasvin itse tai ostaa valmista aloe vera-geeliä ja levittää sitä maksaläiskän tai kesakoiden päälle kahdesti päivässä. Aloe vera-geeliä voi myös sekoittaa tilkkaan omenasiiderietikkaa - tämä sekoitus tehoaa monenlaisiin iho-ongelmiin. Aloen viilentävä ja rauhoittava vaikutus edistävät tasaista ja tervettä ihoa.

4. Kurkuma on itämaisessa lääketieteessä runsaasti käytetty mauste, joka edistää ihon terveyttä. Ayurvedisessä lääketieteessä kurkuma tunnetaan melaniinin tuotantoa hillitsevänä ja siten ihoa vaalentavana aineena. Soseuta noin 50 grammaa kikhernejauhoa, kupillinen vettä ja kurkumaa. Levitä seos alueelle, jolla haluat päästä maksaläiskästä eroon. Voit myös sekoittaa kurkumaa sitruunamehuun.

Nämä ihonhoitotuotteet auttavat pääsemään maksaläiskästä eroon - löydä paras voide maksaläiskiin

Jos pigmenttiläiskän piiloon ehostaminen ja kotikeittiön niksit eivät riitä, on onneksi olemassa myös monia tuotteita, jotka voivat auttaa sinua pääsemään tehokkaasti maksaläiskästä eroon. Nämä tuotteet vaalentavat ihoa ja auttavat tasoittamaan sen väriä. Kun hyperpigmentaatio on jo tapahtunut ja maksaläiskä syntynyt, helpoin tapa hoitaa sitä on ihon vaalentaminen. Jotkut tuotteet kuitenkin hoitavat myös hyperpigmentaation aiheuttajia ja ehkäisevät maksaläiskien syntymistä tai pahenemista.

Esimerkiksi Skin Doctors SD White & Bright Pigmenttiläiskille voi auttaa sinua saavuttamaan heleämmän ja tasavärisemmän ihon. Tämä tuote sekä vaalentaa jo syntyneitä maksaläiskiä että auttaa ennaltaehkäisemään uusien syntymisen. Samoin Makari™ Body Beautifying Milk - Emulsiovoide hoitaa maksaläiskiä syvällä ihossa ja saa sen hehkumaan tasaisesti.

Voit käyttää näitä ihovoiteita myös yhdessä muiden tuotteiden ja niksien kanssa. Yksi kolmen kohdan täsmähoito yhdistää valkaisevan ihovoiteen, sitruunamehun ja aurinkovoiteen vaikutukset ja auttaa sinua pääsemään eroon maksaläiskistä huipputehokkaasti. Näin se toimii:

 • Levitä ensin valkaiseva ihovoide, kuten Skin Doctors SD White & Bright, maksaläiskien päälle. Tämä saa ihon näyttämään kauniilta ja tasaiselta. Voit myös käyttää etenkin kasvojen iholla peittävää meikkivoidetta, jos haluat varmistua siitä, etteivät ikävät maksaläiskät kasvoilla heikennä itsetuntoasi
 • Levitä sitten aurinkosuojavoidetta kaikille ihoalueille, jotka altistuvat auringolle - varsinkin, kun olet lähdössä aurinkoisena päivänä puistoon tai rannalle. Pidä aurinkovoide mukanasi, jotta voit lisätä sitä tarpeen mukaan. Esimerkiksi käsien pesun tai uimisen jälkeen on aina hyvä lisätä aurinkosuojaa
 • Käytä sitruunamehua kerran tai kahdesti viikossa - ei useammin, koska sen voimakas hapokkuus voi liiallisessa käytössä kuivattaa ihoa. Purista tuoretta sitruunamehua maksaläiskän päälle ja anna imeytyä. Vältä auringonvaloa sitruunahoidon jälkeen, koska sitruunan ja UV-säteilyn yhdistelmä pahentaa maksaläiskiä entisestään

Tällä kolmen kohdan hoidolla voit päästä muutaman viikon tai kuukauden kuluessa pysyvästi eroon ikävistä pigmenttiläiskistä! Älä enää anna maksaläiskien heikentää itsetuntoasi - oli ongelmasi sitten auringon täplittämät kämmenselät tai maksaläiskä kasvoissa, voit varmasti löytää keinon päästä siitä eroon.

Jaa