ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Peyronien tauti - Mistä käyrä penis johtuu

Peyronien tauti eli käyrä penis on oireyhtymä, joka voi olla synnynäinen tai ilmaantua myöhemmällä iällä. Jälkimmäinen esiintyy kun penikseen tulee pieniä vaurioita, nämä paisuvaiskudoksen vauriot aiheuttavat lopulta peniksen käyristymistä. Useat miehet eivät tiedä, että peniksen käyryyteen on olemassa yksinkertaisia hoitokeinoja, ilman tarvetta kirurgisiin toimenpiteisiin.

Käyrä penis on voi olla luonnollinen ominaisuus - mutta joskus kyseessä on Peyronien tauti

Monilla miehillä on lievästi vino tai käyrä penis, ja peniksen käyristyminen erektion yhteydessä on täysin luonnollista. Kunhan se ei aiheuta kipua tai seksuaaliterveyteen liittyviä ongelmia, käyrä penis ei ole syy huolestua - vino penis ei itsessään ole lääketieteellinen ongelma. Joissain tapauksissa peniksen käyristyminen saattaa kuitenkin olla niin voimakasta, että se aiheuttaa kipua ja erektiovaikeuksia. Tällöin on kyseessä Peyronien tauti. Tämä vakavasti käytä penis sai nimensä Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n lääkäri François Gigot de la Peyronielta, joka ensimmäistä kertaa kuvaili vastaavanlaisen siittimen käyristymisen. Peyronien tauti on siis tunnettu jo pitkään, mutta sen syitä ei edelleenkään tunneta kovin hyvin.

Peniksen käyristyminen ei välttämättä johdu Peyronien taudista. Käyrä penis voi olla synnynnäinen, harmiton ominaisuus. Alaspäin käyrä penis johtuu yleensä paisuvaiskudosten epäsuhtaisesta kehityksestä. Erektion yhteydessä käyrä penis ei ole siis syy huolestua. Siittimen käyristyminen voi tapahtua myös onnettomuuden yhteydessä. Se voi vahingoittua esimerkiksi yhdynnän aikana, liikenneonnettomuudessa tai jopa huonossa asennossa nukkuessa. Joissakin tapauksissa käyrä penis tai siittimen käyristyminen johtuu kuitenkin Peyronien taudista. Peyronien taudissa penikseen alkaa kasvaa arpikudosta, joka saa sen käyristymään ja aiheuttaa kipua etenkin erektion aikana. Vaikeissa tapauksissa Peyronien tauti saattaa aiheuttaa myös erektiovaikeuksia, peniksen lyhenemistä ja yhdyntävaikeuksia.

Peyronien tauti on erityisen ikävä sairaus, koska käyrä penis vaikeuttaa usein seksielämää ja tekee yhdynnästä vaivalloista. Siittimen voimakkaan käyristymisen aiheuttama kipu ja erektiovaikeudet heikentävät seksuaalista suorituskykyä ja aiheuttavat monilla miehillä ahdistusta. On kuitenkin hyvä tietää, että Peyronien taudin aiheuttama peniksen käyristyminen paranee monissa tapauksissa itsessään, ja siihen voi saada helpotusta erilaisilla hoitokeinoilla kuten kollageenihoidoilla tai Andropenis-laitteella*. Peyronien taudin aiheuttajasta ei ole vielä täyttä varmuutta, mutta sen hoidossa ollaan saatu lupaavia tuloksia. Ei siis ole syytä vaipua epätoivoon!

Peyronien taudissa penikseen kasvaa kudosta, joka aiheuttaa kipua ja erektiovaikeuksia

Peyronien tauti aiheuttaa kovan, arpimaisen sidekudoksen syntymistä peniksen paisuvaiseen ja sen alaiseen kudokseen. Tämä sidekudos tuntuu usein kosketusarkana ja kivuliaana kovettumana. Yleensä penis tuntuu ja näyttää normaalilta lepotilassa. Erektion aikana siitin kuitenkin käyristyy kovettuman suuntaan, mikä aiheuttaa kipua. Kovettuma saattaa myös kalkkiutua ja muuttua luumaiseksi.

Varmuudella ei tiedetä, miksi arpimaista sidekudosta alkaa yhtäkkiä kasvaa joillakin miehillä niin runsaasti, että se heikentää elämänlaatua. Peyronien tauti vaikuttaa olevan suvullisesti periytyvä vaiva, mutta varmuudella ei tunneta, mikä sen laukaisee. Tutkijat arvelevat, että voimakkaasti käyrän peniksen taustalla on esimerkiksi peniksen paisuvaiskudokseen toistuvasti kohdistuva lievä vaurio tai autoimmuunihäiriö.

Peyronien tauti vaikuttaa olevan geneettisesti periytyvä sairaus, jota esiintyy pohjoiseurooppalaisilla miehillä enemmän kuin muilla etnisillä ryhmillä. Geeniperimän lisäksi myös ikä vaikuttaa sairastumisen todennäköisyyteen: keski-ikäiset ja vanhemmat miehet kärsivät todennäköisemmin Peyronien taudista kuin nuoremmat. Tämä saattaa johtua siitä, että peniksen paisuvaiskudokseen kohdistuvat pienet vauriot kasaantuvat ja kertyvät ajan myötä pisteeseen, jossa sidekudoksen kasvu kiihtyy. Peyronien tautia saattaa kuitenkin esiintyä myös nuoremmilla miehillä.

Kolmasosalla miehistä Peyronien tauti ja peniksen käyristyminen liittyy vastaavanlaisen kudoksen muodostumiseen myös muissa kehonosissa. Arpikudosta voi syntyä esimerkiksi kämmeniin, jalkapohjiin ja tärykalvoihin. Hyvä uutinen on, että Peyronien tautiin liittyvät kyhmyt ovat hyvälaatuisia, eikä niillä ole mitään tekemistä syövän kanssa. Peyronien tauti ei myöskään ole sukupuolitauti tai sellaisen jälkioire. Usein käyrä penis paranee itsestään ajan kanssa.

Peyronien tauti tai muu peniksen käyristyminen aiheuttaa usein runsaasti huolta ja ahdistusta, joka saattaa itse asiassa vaikuttaa terveyteen enemmän kuin itse käyristyminen. Kannattaa pitää mielessä, että Peyronien tauti on vaaraton ja tavallinen vaiva, joka yleensä paranee itsestään. Jos sinua vaivaa kiusallisen käyrä penis, keskustele asiasta kumppanisi tai urologisi kanssa äläkä vaivu epätoivoon. Lievästi käyrä penis on kohtuullisen yleinen ja vain vakavasti käyrä penis vaatii hoitoa.

Jos peniksen käyristyminen tapahtuu yllättäen ja siihen liittyy kipua tai erektiovaikeuksia, eikä muutoksen taustalla ole onnettomuutta, kannattaa mennä urologille varmistamaan, onko kyseessä Peyronien tauti.

Käyä penis - milloin vino penis vaatii lääkärin hoitoa?

Mene lääkäriin, jos:

 • Peniksen käyristyminen tapahtuu yhtäkkiä
 • Tunnet kipua yhdynnän aikana tai yhdyntä ei onnistu
 • Peniksen käyristymiseen liittyy erektiovaikeuksia
 • Huomaat peniksessäsi kovettuman tai kipeän kyhmyn

Lääkäri voi tutkia käyrän peniksen arpikudoksen merkkien varalta. Usein tämä riittää Peyronien taudin diagnosoimiseen. Lisätutkimuksia ovat esimerkiksi injektiotesti, jonka avulla voidaan testata siittimen käyristymisen astetta ja mahdollista tiimalasimuutosta; yöllisten erektioiden seuranta potilailla, jotka kärsivät erektiovaikeuksista; sekä röntgenkuvaus, jonka avulla voidaan etsiä paisuvaiskudoksesta kalsiumesiintymiä, jotka ovat merkki Peyronien taudin aiheuttamasta sidekudoksen luutumisesta. Kun käyrä penis vaikuttaa elämänlaatuun on syytä tutkia onko taustalla peyronien tauti.

Mikä Peyronien taudin ja käyrän peniksen aiheuttaa?

Peyronien taudin aiheuttajasta ei ole täyttä varmuutta, vaikka geeniperimä vaikuttaa alttiuteen sairastua siihen. Peniksen käyristyminen onnettomuuden yhteydessä on asia erikseen, mutta Peyronien taudin taustalla ei todennäköisesti ole yksittäistä suurempaa haveria. Peyronien taudista kärsivät miehet eivät usein muista joutuneensa tuskalliseen onnettomuuteen, joten on epätodennäköistä, että sen taustalla olisi suurempi vaurio - on vaikea kuvitella, ettei penikseen kohdistuvaa traumaa itse muistaisi ollenkaan. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan vaikuttaa todennäköisemmältä, että toistuvat pienet kolhut, ‘minitraumat, katkaisevat peniksen paisuvaiskudoksen kovakalvossa sijaitsevia verisuonia, mikä ajan myötä laukaisee paikallisen arpikudoksen muodostumisen ja tuloksena on käytä penis. Näitä pieniä kolhuja ei itse välttämättä edes huomaa, koska peniksen kovakalvo ei sisällä tuntohermoja.

Jotkut urologit puolestaan uskovat, että Peyronien tauti aiheutuu autoimmuunihäiriöstä, joka vahingoittaa paisuvaiskudoksen soluja ja aiheuttaa näin turvotusta ja arpikudoksen syntymistä. Lisäksi syiksi on esitetty muun muassa paikallista tulehdusreaktiota ja virtsaputken tulehdusta. Miehet, joilla esiintyy käsien sidekudossairaus nimeltä Dupuytrenin kontraktuura eli kämmenen kalvokutistuma, vaikuttavat olevan muita alttiimpia Peyronien taudille. Peyronien tautia esiintyy myös muita enemmän miehillä, jotka sairastavat diabetesta, reumaa tai verenpainetautia.

Jos peniksen käyristyminen tapahtuu onnettomuudessa, tämä jää harvoin huomaamatta. Yleensä vahingoittumisen liittyy voimakas tuntemus ja napsahdus, jota seuraa erektion katoaminen ja mustelman ilmestyminen. Osa peniksestä pysyy kipeänä pitkään, mutta yleensä se paranee kokonaan ajan kanssa. Toisinaan arpikudosta alkaa kuitenkin syntyä vahingoittuneelle alueelle, jolloin lopputuloksena on voimakkaasti käyrä penis. Tämä ei ole merkki Peyronien taudista vaan normaali onnettomuuden sivuvaikutus. Peniksen käyristyminen onnettomuuden jälkeen ei yleensä johda erektio-ongelmiin tai siittimen lyhenemiseen.

Voiko Peyronien tautia ehkäistä?

Peyronien taudin aiheuttajasta ei ole täyttä varmuutta, joten sen ehkäisemiseksi ei ole täysin varmaa keinoa. Peniksen käyristyminen voi johtua myös muista syistä kuin Peyronien taudista, esimerkiksi onnettomuuden yhteydessä tapahtuneesta vääntymisestä. Käyrä penis voi olal seurausta jopa yöllisen erektion aikana kyljen kääntämisestä, jos penis vääntyy voimakkaasti. Keski-ikäiset miehet, jotka harrastavat yhdyntää usein tai erityisen rajusti, vaikuttavat olevan muita alttiimpia Peyronien taudille. Näin ollen ainoa tapa varsinaisesti ehkäistä peniksen käyristymistä on varmistaa, ettei penis pääse vahingoittumaan esimerkiksi liiallisen rajun seksin yhteydessä, ja välttää asentoja, joissa penis on vaarassa vääntyä. Erityisesti nainen päällä asento voi altistaa vaurioille, jos penis lipsahtaa pois yhdynnän aikana.

Peyronien taudiksi luokiteltavaa käyrää penistä esiintyy erään tutkimuksen mukaan noin 0,3-3 prosentilla miehistä. Keski-ikäiset miehet ovat riskiryhmää, mutta Peyronien tautia voi esiintyä myös nuorilla ja vanhemmilla miehillä. Peyronien tauti vaikuttaa periytyvän suvullisesti.

Miten Peyronien tauti oireilee?

Peyronien taudin yleisimpiä oireita ovat nämä:

 • Kovat kyhmyt peniksen ihokudoksessa
 • Kovettuma peniksen varressa, jonka seurauksena on peniksen käyristyminen ylös- tai alaspäin
 • Joissakin tapauksissa kovettumia saattaa muodostua sekä peniksen varren ylä- että alapuolelle, jolloin penis saattaa painua sisäänpäin ja lyhentyä
 • Voimakkaasti käyrä penis
 • Epämuodostuneen tai tiimalasimaisen näköinen penis
 • Kovettuneet paikat saattavat tuntua kipeiltä etenkin erektion aikana
 • Erektion saaminen voi olla vaikeaa, koska kovettumat estävät veren kulkeutumista penikseen. Myös Peyronien taudin aiheuttama huoli ja ahdistus saattavat johtaa psykosomaattisesti heikentyneeseen seksuaaliterveyteen.
 • Peniksen käyristyminen ja siihen liittyvä kipu saattavat fyysisesti estää yhdynnässä olemisen. Jos käyrä penis estää yhdynnän on syytä hakea apua lääkäriltä.

Noin puolella Peyronien taudista kärsivistä miehistä ensimmäinen oire on kipu yhdynnän aikana. Oireet saattavat ilmestyä nopeasti tai hitaasti pitkän aikavälin kuluessa. Penis alkaa usein tuntua kovettuneelta tai kyhmyiseltä.

Joillakin Peyronien taudista kärsivistä miehistä ensimmäisenä oireena on peniksen käyristyminen, johon ei liity kipua. Käyrä penis alkaa muodostua pikkuhiljaa ja lopulta peniksen muodon muuttuminen saattaa estää yhdynnän.

Miten Peyronien tautia voi hoitaa?

Lievä peniksen käyristyminen on normaalia eikä vaadi erityistä hoitoa. Jos kyseessä on Peyronien taudiksi luokiteltava käyrä penis, johon liittyy kipua tai erektiovaikeuksia, on hyvä keskustella parhaasta hoitotavasta urologin kanssa. Sairauden alkuvaiheessa Peyronien tautia ei voida varsinaisesti hoitaa, vaan seurata miten käyrä penis kehittyy. Lääkäri voi kuitenkin auttaa oireiden lievittämisessä, jos kipu tai erektiovaikeudet haittaavat elämää. Alkuvaiheessa helpotusta voi tuoda myös peniksen riittävästä verenkierrosta huolehtiminen, koska Peyronien taudin aiheuttama ylimääräinen kudos tukkii siittimen verenkiertoa. Tähän tarkoitukseen on olemassa paisuvaiskudoksen verenkiertoa lisääviä luontaistuotteita. Myös esimerkiksi penispumpun käyttö auttaa tehostamaan verenkiertoa siittimessä.

Urologilla käyminen kannattaa erityisesti, jos oireet aiheuttavat huolta ja ahdistusta. Peyronien taudin aiheuttama kipu ja kyhmyt saavat monet miehet pelkäämään syöpää tai muuta vakavaa sairautta. Diagnoosin hankkiminen urologilla kannattaa, koska silloin saat myös varmuuden siitä, ettei kyseessä ole vaarallinen sairaus. Joissakin tapauksissa hoidoksi riittää jo se, että urologi selittää taudin hyvälaatuisen luonteen - tämä saattaa parantaa mielenlaatua huimasti.

Useissa tapauksissa voimakkaasti käyrä penis eli Peyronien tauti paranee itsestään 6-15 kuukauden kuluessa. Yli kolmannes Peyronien tautitapauksista paranee asteittain ilman erillistä hoitoa. Lääkärit määräävät usein oireisiin E-vitamiinia, jonka on joissain tapauksissa todettu lievittävän oireita. On tavallista, että käyrä penis on erektion yhteydessä kipeä – erityisesti sairauden alkuvaiheessa. Tämä kipu häviää yleensä itsestään ajan kanssa. Peniksen käyristyminen jää kuitenkin usein pysyväksi. Jos käyrä penis haittaa elämää, on tutkittava muita hoitovaihtoehtoja. Perinteinen hoitotapa on ollut leikkaushoito, mutta sen rinnalle on nousemassa uudenlaisia hoitotapoja. Perinteistä leikkausta edeltää vähintään vuoden mittainen seuranta, koska peniksen käyristymisen täytyy ensin pysähtyä ja vakiintua.

Miehet, joilla Peyronien tauti aiheuttaa kipua tai yhdyntävaikeuksia, saattavat saada helpotusta oireisiinsa lääkeainepistoksista penikseen. Siittimen suoristus kollageenipistoksin voi tuoda helpotusta oireisiin. Kollageeni hajottaa kovaa arpimaista kudosta ja siten suoristaa käyristynyttä siitintä. Pistos voidaan antaa tapauksissa, joissa peniksessä on tunnusteltavissa oleva kova alue, ja sen käyristymisaste on erektiossa ainakin 30 astetta. Pistoksen saadakseen on mentävä asiantuntevan urologin vastaanotolle. On olemassa myös suun kautta otettavia lääkkeitä, jotka saattavat auttaa - monet lääkärit määräävät Peyronien tautiin E-vitamiinia, joka voi lievittää oireita. On myös olemassa pidennyshoitolaitteita, jotka voivat vähentää peniksen käyristymistä ja lisätä seksuaalista suorituskykyä. Andropenis-vetolaitteiden on hoitotutkimuksessa* todettu lisäävän seksuaalista suorituskykyä ja suoristavan Peyronien taudin yhteydessä käyristynyttä penistä.

Käyrä penis - apua leikkauksesta?

Korjaava leikkaus voi tuoda helpotusta miehille, jotka kärsivät voimakkaasta peniksen käyristymisestä ja sen aiheuttamista erektiovaikeuksista yli vuoden ajan. On tärkeää varmistaa, että kovettumamuutokset ovat pysähtyneet leikkauksen ajankohtana. Tämän vuoksi leikkaus voidaan toteuttaa vasta noin vuoden mittaisen seurannan jälkeen. Kirurgisen hoidon tavoitteena on sukupuolitoiminnan palauttaminen tapauksissa, joissa Peyronien tauti on johtanut erektiokyvyn heikentymiseen. Jos erektiohäiriö ei haittaa elämää, ei tarvetta leikkaukselle ole.

Peyronien tautia voidaan hoitaa kirurgisesti useiden eri menetelmen avulla. Yleensä kovettunut sidekudos poistetaan ja korvataan toisesta kehonosasta, kuten käsivarresta, otetulla ihonsiirrolla. Näin kovettumat saadaan yleensä poistettua onnistuneesti. Penis saattaa kuitenkin jäädä lievästi käyräksi, eikä kovettuman poistaminen itsessään palauta menetettyä erektiokykyä. Joissakin tapauksissa ihonsiirre saattaa jopa heikentää erektiokykyä entisestään, koska se saattaa vaurioittaa peniksen hermoja ja verisuonia. Tämän vuoksi leikkauksen yhteydessä voidaan joskus asettaa myös penisproteesi, jonka tarkoituksena on peniksen suoristus ja erektiokyvyn palauttaminen. Kovettuneen sidekudoksen poisto ja penisproteesin asettaminen voivat yhdessä tuoda helpotuksen potilaille, jotka kärsivät Peyronien taudin aiheuttamasta vaikeasta erektiöhäiriöstä.

Peniksen suoristus voi onnistua Andropenis-hoitolaitteen avulla

Andromedical valmistaa Andropenis-pidennyslaitteita, joista voi olla hyötyä Peyronien taudin hoidossa. Hoitotutkimuksen tulokset ovat lupaavia*: Andropenis-hoitoa käyttäneet miehet kokivat peniksensä suoristuneen ja erektiokyvyn parantuneen huomattavasti. Ennen hoitoa 62% miehistä ei kyennyt yhdyntään, kun taas hoidon jälkeen seksuaalinen suorituskyky oli palautunut neljässä tapauksessa viidestä. Useimmissa tapauksissa peniksen suoristus oli myös onnistunut, ja käyristymisen aste pieneni huomattavasti. Andropenis-pidennyslaitetta voidaan siis suositella, mikäli Peyronien taudin yhteydessä esiintyvä peniksen käyristyminen aiheuttaa erektiovaikeuksia ja haittaa elämää.

Andropenis-pidennyslaitteita on saatavilla kahdessa eri koossa: Andropenis Gold kaikenkokoisille peniksille sekä Andropenis Mini , joka on suunniteltu hieman keskimääräistä pienemmille peniksille. Kummallakin laitteella on CE-sertifikaatti ja niiden tehokkuus on todettu lääketieteellisissä tutkimuksissa.

*Tutkimus: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24261900

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa