ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Peräpukamien hoito kotona luonnonmukaisesti

Tiesitkö, että noin 75% miehistä ja naisista kärsii sisäisistä tai ulkoisista peräpukamista jossain vaiheessa elämäänsä? Peräpukamat ovat peräaukon alueella sijaitsevia suonikohjuja muistuttavia suurikokoisia verisuonia. Lääkärisi voi auttaa sinua sopivan hoitokeinon löytämisessä. Peräpukamien hoitoon on tarjolla lukuisia tehokkaita menetelmiä.

Peräpukamien hoito?

Oikean hoitokeinon valitseminen jo varhaisessa vaiheessa voi tarjota tehokkaan avun peräpukama oireiden lieventämiseen. Joissakin tapauksissa peräpukamat eivät vaivaa heti taudin puhjetessa, mutta niistä voi ajan kanssa kehittyä hyvinkin kivuliaita ja kiusallisia kantajalleen. Peräpukamat kannattaa hoitaa hyvissä ajoin, sillä se voi estää taudin puhkeamisen ennen kuin oireista tulee näkyviä. Usein kuitupitoinen ruokavalio voi myös olla usein avuksi peräpukamiin. Istumatyöläisten tulisi jaloitella muutamia minuutteja kerran tunnissa.

Mitä ovat peräpukamat?

Peräpukamia voidaan kuvailla turvoksissa peräsuolessa sijaitsevina pehmeinä pullistumina. Peräsuolessa ja peräaukossa on useita niin sanottuja verisuoniverkostoja, limakalvoja, sidekudoksia ja lihaksia, jotka työntävät ulostetta ulos peräsuolesta. Joissakin tapauksissa, nämä peräaukossa sijaitsevat verisuonet voivat laajentua ja turvota, jolloin niitä kutsutaan sisäisiksi peräpukamiksi. Peräpukamia voi esiintyä sisäisesti peräsuolessa ja heti peräaukon ulkopuolella, jolloin ne on ulkoisia..

Ulkoiset ja sisäiset peräpukamat ovat harvoin vaarallisia, mutta ne voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta niistä kärsivälle. Yleensä ne paranevat itsestään ajan kanssa, mutta joissain tapauksissa ne voivat aiheuttaa ikäviä ja elämää hankaloittavia oireita, jolloin niistä haluaa päästä eroon mahdollisimman nopeasti.

Kuka voi saada ulkoisia ja sisäisiä peräpukamia?

Peräpukamia voivat saada kuka tahansa. Yli puolet kaikista ihmisistä kärsivät peräpukamista jossain vaiheessa elämäänsä, mutta yleisemmin sitä esiintyy iäkkäämmillä. Se on myös hieman yleisempää raskaana olevilla naisilla, vatsassa lisääntyneen verenkierron määrän ja paineen vuoksi.

Vielä ei tiedetä varmaksi, miksi nämä peräsuolen suonet laajenevat ja aiheuttavat ongelmia. Aikaisemmin luultiin, että ne ovat sisäänpäin kääntyneitä suonikohjuja, mutta tämä teoria osoittautui vääräksi. Tiedämme kuitenkin, että perinnölliset tekijät voivat lisätä peräpukamien riskiä. Peräpukamat ovat vaarattomia ja häviät ajan kanssa itsellään. Monesti niiden hoitaminen ja oireiden lievittäminen voivat nopeuttaa ja helpottaa paranemisprosessia.

Mitä oireita turvonneet laskimot voivat aiheuttaa?

Yleisimpiä peräpukamien oireita on epämukavuuden tunne sekä kirvely, kutina tai kipu ulostaessa. Mitä suuremmat sisäiset peräpukamat ovat, sitä enemmän se tuntuu, kun uloste luo painetta peräaukon pullistumiin käydessäsi vessassa. Joskus ne voivat aiheuttaa limaa ja verta peräsuoleen. Jos peräpukamat aiheuttavat verenvuotoa ulostaessa, on suositeltavaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Normaalisti peräpukamat ovat kivuliaita ja epämiellyttäviä, mutta ne ovat kuitenkin täysin vaarattomia. Oireet voivat vaihdella yksilöittäin, mutta jos koet epämiellyttäviä oireita ja kipua peräpukamista, kannattaa sinun hoitaa niitä.

Miten hoidan peräpukamien oireita?

Peräpukamien varhaisessa vaiheessa, niitä voidaan hoitaa muuttamalla ruokavaliota. Parannettu verenkierto ja tasapainoinen suolisto lievittävät ja ehkäisevät laskimoiden turvotusta. On suositeltavaa noudattaa monipuolista ruokavaliota ja syödä runsaasti kuituja. Myös riittävä vedenjuonti on tärkeää saadaksesi liikettä suolistoon. Säännöllinen liikunta voi myös auttaa kehoa saamaan enemmän liikettä suolistoon ja parantamaan suoliston toimintaa.

Kärsitkö peräpukamien kivuliaista ja ikävistä oireista? On olemassa sekä pillereitä että voiteita, jotka voivat lievittää oireita ja nopeuttaa peräpukamien paranemista. Jos peräpukamat eivät häviä itsehoidoilla, mutta ne vaivaavat sinua paljon, on vaihtoehtona myös niiden leikkaus.

Lue myös nämä