Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Peräpukamat ja niiden omahoito

Peräpukamien aiheuttajaa ei tiedetä, mutta sen syistä on olemassa teorioita. Peräpukamat ovat yleisimpiä istumatyötä tekevillä ja esimerkiksi synnyttäneillä naisilla. Myös ummetuksen uskotaan lisäävän altistumista peräpukamille. Ummetuksen välttäminen oikealla ruokavaliolla onkin tärkeä vaivojen ehkäisymenetelmä. Esimerkiksi kuitupitoinen ruokavalio sekä riittävä vedenjuonti ja liikunta. Ummetuksen hoitoon voi käyttää lisäksi laksatiiveja.

Peräpukamat ja niiden kotihoito

Peräpukamien aiheuttajaa ei tiedetä, mutta sen syistä on olemassa teorioita. Peräpukamat ovat yleisimpiä esimerkiksi Istumatyötä tekevillä ja synnyttäneillä naisilla. Myös ummetuksen uskotaan lisäävän altistumista peräpukamille. Ummetuksen välttäminen oikealla ruokavaliolla onkin tärkeä vaivojen ehkäisymenetelmä. Esimerkiksi kuitupitoinen ruokavalio sekä riittävä vedenjuonti ja liikunta ovat tärkeitä. Ummetuksen hoitoon voi käyttää mös laksatiiveja.

Peräpukamien hoitoon on tarjolla runsas valikoima peräpuikkoja ja voiteita, joiden käyttö lyhyinä kuureina helpottaa oireita. Mikäli peräpukamat liittyvät ummetukseen, on ummetus hoidettava ruokavaliolla ja apteekista saatavilla ulostetta pehmittävillä tuotteilla. Myös peräaukon hyvä kunto vähentää peräpukamia. Mikäli peräaukko on ärtynyt, sitä voi lievittää perusvoiteella. Jos vaiva on pahanlaatuinen tai jatkuu pitkään, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Vähäoireisia tai oireettomia peräpukamia ei tarvitse välttämättä hoitaa.

Säännöllinen suolentoiminta auttaa pitämään peräpukamat loitolla. Vatsan ääritoiminnot kuten ripuli sekä ummetus voivat pahentaa peräpukamia. Oikeanlainen hoito ummetukseen auttaa hoitamaan ja ennaltaehkäisemään pukamia. Kuitupitoinen ravinto ja riittävä määrä liikuntaa auttaa myös kohentamaan suolen toimintaa.

Peräpukamien hoito ilman lääkkeita. Valitse toimiva peräpukama voide

Peräpukamien itse hoitoon on olemassa kattava valikoima erilaisia peräpuikkoja ja käteviä voiteita. Jos oireet eivät helpotu itsehoidolla on syytä tutkia peräpukamat tarkemmin lääkärin vastaanotolla. Peräpukamat on yleinen vaiva ja niiiden hoitoon on saatavilla apua, älä pitkitä lääkäriin hakeutumista jos pukamat on kivuliaat.

Näissä tapauksissa on syytä hakeutua lääkäriin?

  • Pukamat ovat kestäneet yli kaksi viikkoa
  • Peräaukon alue kutisee häiritsevästi, pukamat vuotaa verta tai pukamat ovat kooltan suuria
  • Kivuliaat peräpukamat on aina syy hakeutua lääkäriin
  • Verenvuoto voi liittyä myös muihin sairauksiin, onkin syytä tutkia tähystämällä onko syynä jokin muu kuin pelkät peräpukamat
  • Äkillinen tuntuva paukauma peräaukossa on syytä tutkia lääkärissä

Lue myös nämä