Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Ontelosyylän eli molluskan hoito ja poistaminen

Ontelosyylät, tai molluskat, ovat yleinen virusinfektio, joka luo pienet kasvaimet iholle. ShytoBuy on valinnut ontelosyylän hoitoon tuotteita, jotka sisältävät vain luonnollisia ainesosia. Ne ovat tehokkaita ja hellävaraisia iholle

Mitä ontelosyylät oikein ovat

Ontelosyylät eli molluskat on pieniä ihon virusinfektioita, ne on usein pienen helmen muotoisia ja ne on ihosta koholla olevia vaaleanpunaisia ihomuodostumia. Ontelosyyliä voi olla kaikkialla kehossa: kuten kaulassa, kasvoissa, käsissä, ja jaloissa. Toisaalta niitä ei koskaan esiinny jalkapohjissa tai kämmenten sisäpuolella. Ontelosyylät eli molluskat on verrattain yleisiä alle 15-vuotiailla lapsilla, mutta niitä voi esiintyä myös teini-ikäisilla ja jopa aikuisilla ihmisillä. Molliskat on verraten hellpo tunnista, ne kehittyy yleensä pienissä ryhmissä. Ne on yleensä läpimitaltaan noin 1-5mm ja jos niitä puristaa niiden sisältä tulee valkoista nestettä.

Terveydenhuollon ammattilaiset voivat tunnistaa ontelosyylät pelkästään tarkastelemalla niitä. Epävarmoissa tapauksissa on mahdollista ottaa koepala ihokudoksesta, jonka tarkastelu mikroskoopin alla antaa yleensä vahvistuksen epäillylle jos siihen on aihetta. Jos molluskoja esiintyy teini-ikäisillä ja aikuisilla myös sukupuolielinten alueella on usein syytä selvittää myös sukupuolitautien mahdollisuus.

Ontelosyylät parantuvat yleensä ilman hoitoa noin 6 - 12 kuukauden kuluessa, mutta heikko immuunipuolustus voi pidentää molluskojen esiintyvyyden kestoa. Molluskat voivat levitä muualle kehoon, joten niiden hoito on kuitenkin hyvin suositeltavaa. Seuraavassa esittelemme muutamia ontelosyylien hoitovaihtoehtoja sekä itsehoitoon että terveydenhuollon ammattilaisen luona tapahtuvaan operaatioon.

Onko ontelosyylät vaarallisia

Molluskoja eli ontelosyyliä esiintyy usein kuivalla atooppisella iholla, ne on usein itse oireettomia. Mutta ihan alla oleva atooppiseen kuiva iho kutiaa ja voi aiheuttaa ärsytystä ja tarvetta raapia ihoa. Tämä raapiminen voi johtaa ihon tulehtumiseen, tästä syystä ihoa olisi syytä kosteuttaa säännöllisesti jollakin perusvoiteella. Jos raapiminen johtaa iho alueen ja ontelosyylän tulehdukseen on syytä käväistä terveydenhuollon ammattilaisen juttusilla.

Molluskat ova lähinnä kosmeettinen haittaa, ja niitä esiintyy harvemmin aikuisilla. Aikuisilla molluskojen takia on syytä käväistä lääkärin juttusilla. Lapsilla molluskat on osa elämää ja niiden ei tulisi rajoittaa elämää. Virus saattaa levitä kosketuksessa, mutta on turha kieltää harrastuksia tai muita aktiviteetteja.

Voiteet ontelosyyliin ja muut paikallishoito keinot

Ontelosyyliin on saatavilla monenlaisia voiteita ja liuoksia, niitä on saatavilla useita erilaisia itsehoitoon. Usein annostus on pari kolme kertaa päivässä, suositeltu käyttöaika näillä valmisteilla ontelosyyliin on usein muutaman viikon. Voiteet ja tooppiset liuokset saattavat kovettaa ja turvottaa levitetyn alueen ihoa lievästi. Saatat jopa tuntea lievää kutinaa erilaisia liuoksia ja voiteita käytettäessä.

Ontelosyylistä halutaan usein nopeasti eroon, voit kokeilla milltä tavalla erilaiset voiteet ontelosyyliin vaikuttaa sinun kehossasi. Vaikutus voi olla hyvinkin yksilöllinen ja vaikutuksen näkyminen voi alkaa vasta useamman päivän jälkeen. Ontelosyylien hoitaminen vie aikaa, älä siis lannistu jos ensimmäiset yritykset ei onnistu.

Voiko ontelosyyliä leikata ja mitä muita keinoja niiden kutistamiseen on

Yksi merkittävä keino päästä eroon ontelosyylistä on paikallinen kylmähoito, jossa molluska jäädytetään nestemäisellä typellä. Tämä toimenpide vaatii aina lääkärin vastaanotolla käyntiä, käyntikertoja ontelosyylien kylmähoitoon vaaditaan useampia. Useamman hoitokerran hoitojakso on verrattain kallis, sillä yksi hoitokerta ei tuota vielä tuloksia. Hoito voi vaati jopa kolmen neljä kertaa toimiakseen ja hoitojen välissä olisi syytä pitää taukoa noin pari kolme viikkoa. Kylmähoito on toimenpiteenä nopea paikallis toimenpide, sillä altistus kylmällä ei ole kovin pitkä noin 5 - 10 sekuntia. Kylmähoidon suorittaa aina terveydenhuollon ammattilainen.

Kylmähoito on kirurginen toimenpide, jossa jäädytetään kokkareet nestemäisellä typellä. Pätevä terveydenhuollon ammattihenkilö jäätyy jokaista kerrosta 5-10 sekunnin ajan niin, että jäätä muodostuu jäällä ja ympäröivällä iholla. Hoito kestää yleensä kolmesta neljään istuntoa kokkareiden poistamiseksi kokonaan. Se ei ole vain kallista, mutta voi kestää myös paljon aikaa, koska kahden istunnon välillä on 2-3 viikkoa.

Hoitona voidaan käyttää myös lämpöä, eli diatermiaa jossa kudoksen lämpötilaa kohotetaan ontelosyylien poistamiseen. Curettage on menetelmä, jossa ontelosyylien poistetaan kaapimalla eli periaatteessa leikkaamalla. Myös eräänlainen laserhoito on mahdollinen tämä tehdään yleensä hiilidioksidilaserin avulla. Laserin takana oleva arpi yleensä paranee viikon tai kahden sisällä.

Kenellä ontelosyyliä yleensä esiintyy

Ontelosyyliä esiintyy yleensä kuivaihoisilla atooppisellla iholla, molluskat voivat olla yksittäisiä tai ne voivat levitä laajemmalle ihoalueelle. Molluska on virusinfektio ja se voi tarttua kosketuksessa, erityisesti jos molluska puhkaistaan. Virus voi levitä myös pyyhkeistä ja muiden vaatteiden kautta. Ei tiedetä tarkasti miten pitkään ontelosyyliä saanut henkilö voi levittää tartuntaa.

Aikuisilla ontelosyylät voi tarttua myös seksuaalisessa kanssakäymisessä. Tartuntariskiä voi pienentää käyttämällä kondomia seksin aikana.

Yleensä molluskat esiintyy ryppäissä, iholla voi olla 20 - 30 ontelosyylää, mutta jos immuunipuolustus on heikko voi ontelosyyliä olla useampia. Kutina on yleinen vaiva ja sitä voi välttää kosteuttamalla ihoa riittävästi perusvoiteiden avulla.

Miten ontelosyylät eli molluskat paranee

Ontelosyylät paranevat yleensä itsestään muutaman kuukauden kuluessa, tosin välillä paraneminen voi viedä jopa yli vuoden. Paranemine alkaa kun molluska kovettuu, joskus ontelosyylä voi olla hieman turvonnut tai punoittava hieman ennen paranemisprosessin alkua.

Ontelosyylistä ei yleensä jää arpia, mutta alueella oleva iho voi olla ympäröivää ihoaluetta vaaleampi. Näin käy yleensä jos ontelosyylän hoitoon on tarvittua aktiivisia toimenpiteitä. Arpien estämistä varten ihoa olisi syytä kosteuttaa riittävästi hoidon jälkeen. Arpien estoon on saatavilla erilaisia voiteita ja öljyjä.

Miten ehkäistä molluskojen leviämistä

Ontelosyylien leviämistä voi estää riittävällä hygienialla, mutta muista kuitenkin ettei ne ole vaarallisia. Liiallinen toiminnan rajoittaminen ei ole suositeltavaa, kutinan ehkäisyyn auttaa hyvä kosteuttava perusvoide.

Millaisia luontaistuotteita on saatavilla ontelosyyliin

Luontaistuotteet voivat olla hyvä vaihtoehto ontelosyyliin, niiden käyttö on vaivatonta. Seerumia tai voidetta levitetään yleensä kaksi kertaa päivässä hoidettavan ihoalueen päälle. Luontaistuotteista teepuuöljy mainitaan usein molluskojen yhteydessä. Zymaderm molluscum sisältää teepuuöljyä ja muita ihoa helliviä ainesosia.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa