Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Turvotuksesta eroon - Onko luontaistuotteista apua

Nesteenpoisto eli ylimääräisen turvotuksen poisto kehosta onnistuu diureettisilla valmisteilla. Nesteenpoistajat eli diureetit on tehokas tapa päästä eroon kehon pöhötyksestä.

Nesteestä johtuva turvotus kehossa eli nesteturvotus

Nesteturvotus eli ödeema tarkoittaa sitä, että nestettä kertyy kehon kudoksiin liiallisesti, jolloin ne turpoavat. Yleisimpiä ödeeman oireita ovat kasvojen, jalkojen sekä vatsan turvotus. Turvotus paitsi näyttää, myös tuntuu epämiellyttävältä. Se liittyy usein jonkinlaiseen häiriöön verisuonien toiminnassa. Turvotuksen taustalla voi olla sairaus, mutta näin ei ole läheskään aina, vaan se voi johtua myös esimerkiksi ruokavaliosta tai hormonitoiminnasta. Lyhytkestoisesta turvotuksesta kärsii toisinaan lähes jokainen.

Nesteestä johtuva turvotusta voi esiintyä joko kaikkialla kehossa tai vain tietyssä kehonosassa. Jälkimmäisessä tapauksessa vatsan turvotus ja jalkojen turvotus ovat todennäköisesti yleisimpiä oireita. Nestettä kertyy elimistöön usein asteittain, jolloin sitä ei itse edes huomaa, ennen kuin vaaka näyttää tavallista suurempaa lukemaa tai silmien alle ilmestyy ikävät pussit.

Jos turvotus jatkuu pitkään tai pahenee voimakkaasti, on hyvä käydä selvittämässä sen syy lääkärin vastaanotolla. Useimmissa tapauksissa nesteturvotuksen taustalla ei kuitenkaan ole mitään vakavaa. Varsinkin jos tiedät, mistä turvotus voisi johtua - esimerkiksi jos olet syönyt voimakassuolaista ruokaa - ei kannata huolestua. Jos oireet alkavat yhtäkkiä etkä tiedä, mistä ne voisivat johtua, on parempi käydä lääkärissä kuin murehtia kotona. Luonnollinen nesteenpoistokuuri kuitenkin soveltuu hoidoksi useimmissa tapauksissa. Lähes jokainen kärsii joskus turvotuksesta, mutta onneksi tehokkaita nesteenpoistokeinoja on olemassa useita.

Onko nesteen kertyminen kehoon normaalia

Turvotus on kohtuullisen tavallinen ongelma. Se ei ole itsessään sairaus vaan oire, jonka taustalla voi olla monenlaisia syitä. Yleensä turvotusta esiintyy, kun kehon kudokset sitovat jostain syystä liiallisesti nestettä. Oireet alkavat yleensä asteittain. Turvotusta on olemassa useita eri tyyppejä, joista tavallisimpia ovat jalkojen turvotus, silmien ja kasvojen turvotus sekä vatsan turvotus. Nesteestä johtuvan turvotuksen oireet riippuvat siitä, mitä sen taustalla on.

Etenkin jos se jatkuu pitkään, turvotuksen syy on hyvä selvittää. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää esimerkiksi röntgentutkimusta, verikokeita, virtsakokeita, sydänkäyriä tai maksan toimintaa mittaavia kokeita. Tutkimusten tekeminen on tärkeää, koska nesteturvotuksen taustalla voi olla sairaus, joka vaatii oikeanlaista hoitoa. Usein turvotuksen taustalla ei kuitenkaan ole mitään vakavaa. Lievää nesteturvotusta voi hoitaa kotona esimerkiksi Max Medix Water Away-nesteenpoistajan avulla. Erityisesti jalkojen turvotus on yleinen riesa, johon voi saada helpotusta kätevillä itsehoidoilla.

Nesteturvotuksen eri tyypit

Nesteturvotuksen lääketieteellinen nimi ödeema tulee kreikan kielen sanasta “oidema”, mikä tarkoittaa yksinkertaisesti “turvotus”. Kun nesteitä kertyy kudoksiin liikaa, on seurauksena kehon muuttuminen pöhöttyneeksi ja epämukava olo. Nesteturvotus oireilee usein paikallisesti. Yleisimpiä oireita ovat käsien ja jalkojen turvotus, kasvojen turvotus sekä mahan turvotus. Vakavammissa tapauksissa ödeemaa voi esiintyä esimerkiksi aivojen alueella ja keuhkoissa.

Mikä aiheuttaa nestekertymää ja turvotusta

Nesteturvotus saa yleensä alkunsa, kun hiusverisuonet alkavat vuotaa nestettä niitä ympäröivään kudokseen, jolloin koko ruumiinosa turpoaa. Näin voi tapahtua esimerkiksi kohonneen verenpaineen tai hiussuoniin kohdistuneen vahingon vuoksi.

Hiussuonien vuotamisesta seuraa, että munuaiset keräävät tavallista suuremman määrän natriumia eli suolaa sekä vettä kompensoidakseen verisuonista tapahtuvaa vuotoa. Näin verenkierto kehossa tehostuu, mikä johtaa yhä voimakkaampaan nesteiden vuotamiseen hiussuonista ympäröivään kudokseen. Tämä aiheuttaa turvotuksen noidankehän, joka voidaan pysäyttää vain oikeanlaisen hoidon avulla.

Yleisimmät tekijät, jotka saa kehon turpoamaan

Turvotusta aiheuttavat yleisimmin nämä tekijät:

 1. Liikunnan puute

  Ihmiset, jotka eivät liiku tai ole millään lailla fyysisesti aktiivisia, kärsivät muita todennäköisemmin nesteen kertymisestä elimistöön. Samoin pitkäkestoinen paikoillaan seisominen tai istuminen nostaa jalkojen turvotuksen riskiä.

 2. Geeniperimä

  Jos vanhempasi tai isovanhempasi ovat kärsineet nesteturvotuksesta, on sen esiintyminen sinullakin todennäköisempää. Etenkin jos tiedät kuuluvasi riskiryhmään, on hyvä kiinnittää erityistä huomiota muiden riskitekijöiden välttämiseen.

 3. Leikkaukset

  Kirurgiset leikkaukset nostavat usein veden kertymisen riskiä leikatulle alueelle vielä pitkään operaation jälkeen.

 4. Korkeissa paikoissa oleilu

  Nesteturvotuksen riski kasvaa sitä suuremmaksi, mitä korkeammalla paikalla ollaan, erityisesti jos korkealle nousemiseen liittyy myös fyysistä rasitusta. Akuutti vuoristotauti voi johtaa nesteturvotukseen tai jopa hengenvaarallisen aivoödeeman kehittymiseen.

 5. Kuumuus

  Kuumuus, erityisesti yhdistettynä fyysiseen rasitukseen, voi aiheuttaa nesteiden kertymistä kehoon. Tämä johtuu siitä, että korkeissa lämpötiloissa kehon kyky puhdistaa nesteitä kudoksista heikkenee, erityisesti jalkojen ja nilkkojen alueella. Myös palovammat aiheuttavat usein nesteturvotusta, kun ihokudos reagoi palamiseen sitomalla tavallista voimakkaammin vettä.

 6. Raskaus

  Raskauden aikana naisen hormonitoiminta muuttuu tavalla, joka aiheuttaa helposti nesteiden kertymistä kehoon. Raskaana olevien naisten keho sitoo yleensä itseensä tavallista enemmän natriumia ja vettä. Kasvojen turvotus on raskauden aikana yleistä - aivan kuin myös käsien, säärien ja jalkojen turvotus.

  Makuuasennossa rentoutuminen voi raskauden aikana johtaa siihen, että laajentunut kohtu painaa alaonttolaskimoa, jolloin reisilaskimoiden verenkierto heikkenee ja nestettä kertyy alavartaloon. Raskaana olevilla naisilla on myös muita suurempi riski kärsiä veritulpista, jotka puolestaan nostavat hengenvaarallisen laskimotulpan riskiä. Laskimotulppa on säären ja lantion syviin verisuoniin ilmestyvä veritulppa, joka lasketaan myös eräänlaiseksi ödeemaksi. Samoin korkean verenpaineen aiheuttama eklampsia eli raskauskouristus voi johtaa nesteturvotukseen.

  Koska raskauden aikana riski kärsiä näistä sairauksista on kohonnut, on hyvä tarkkailla omaa oloa ja käydä lääkärissä heti jos oireet tuntuvat epämukavilta tai pahenevat. Nesteen kertyminen ja esimerkiksi jalkojen turvotus ovat raskauden aikana täysin normaali asia, jota tapahtuu lähes jokaiselle naiselle, mutta uudet tai voimakkaat oireet, kuten pahoinvointi tai oksentelu, on hyvä tutkia perin pohjin.

 7. Kuukautiskierto

  Hormonitasot vaihtelevat kuukautiskierron aikana. Muutamaa päivää ennen kuukautisten alkamista progesteronin eli keltarauhashormonin määrä elimistössä vähenee, mikä voi johtaa nesteiden kertymiseen ja väliaikaiseen painonnousuun.

 8. E-pillerit

  Kaikki estrogeeniä sisältävät lääkkeet voivat aiheuttaa nesteiden kertymistä. On tavallista, että e-pillerien aloittaminen johtaa nestekertymän aiheuttamaan painonnousuun.

 9. Vaihdevuodet

  Noin 45-55-vuotiaana alkavat vaihdevuodet saavat hormonitoiminnan muuttumaan tavalla, joka voi aiheuttaa nesteen kertymistä kehoon. Myös vaihdevuosioireiden hoito hormonikorvaushoidolla voi aiheuttaa nestekertymistä ja turvotusta.

 10. Tietyt lääkkeet ja hoidot

  Jotkut lääkkeet ja lääketieteelliset hoitomenetelmät voivat aiheuttaa nesteen kertymistä kehoon. Tällaisia ovat esimerkiksi verisuonia laajentavat lääkkeet, kalsiumkanavan salpaajat, tulehduskipulääkkeet, kemoterapia sekä tietyt diabeteslääkkeet, kuten glitatsonit.

 11. Liiallinen suolan syönti

  Suolan sisältämä natrium voi johtaa nesteen kertymiseen. Erityisesti ihmiset, joilla on geneettinen alttius ödeemalle, voivat helposti huomata suolaisen ruoan aiheuttavan turvotusta.

 12. Yksipuolinen ruokavalio

  Yksipuolinen ruokavalio ja puutostilat voivat aiheuttaa turvotusta. Esimerkiksi B1-, B6- ja B5-vitamiinien puutos voi aiheuttaa nesteiden kertymistä elimistöön.

Nämä sairaudet voivat aiheuttaa nesteturvotusta

Vaikka nesteturvotuksen taustalla on usein sinänsä vaarattomia syitä, kuten raskaus, suolainen ruoka tai kuukautiskierto, sitä voivat aiheuttaa myös vakavammat sairaudet. Tämän vuoksi pitkäkestoisen tai voimakkaan ödeeman syy tulee selvittää lääkärin vastaanotolla. Esimerkiksi nämä sairaudet voivat aiheuttaa nesteen kertymistä:

 1. Munuaissairaudet

  Kun munuaisten toiminta on heikentynyt sairauden tai vaurion vuoksi, ne eivät pysty puhdistamaan verestä riittävästi nestettä ja natriumia. Tällöin verenpaine nousee, mikä voi aiheuttaa nesteen vuotamista hiussuonista kudoksiin. Munuaissairauden aiheuttama ödeema oireilee useimmiten jalkojen ja silmien turvotuksena.

  Jos munuaisissa sijaitsevat hiussuonet, joiden tehtävänä on suodattaa verestä kuona-aineita ja liiallista nestettä, vaurioituvat, on seurauksena nefroottinen syndrooma. Eräs nefroottisen syndrooman oireista on veren proteiinipitoisuuden lasku, mikä johtaa voimakkaaseen nestekertymään.

 2. Sydänsairaudet

  Jos sydän ei pumppaa verta tehokkaasti kaikkialle kehoon, nestettä voi alkaa kertyä. Jos sydämen kammiot eivät toimi täydellä teholla, verta alkaa usein kertyä raajoihin, jolloin ne turpoavat.

 3. Krooniset keuhkosairaudet

  Keuhkosairauksilla tarkoitetaan useita eri sairauksia, kuten astmaa, kroonista keuhkoputkentulehdusta, keuhkolaajentumaa, keuhkofibroosia sekä sarkoidoosia. Nämä sairaudet voivat aiheuttaa nesteen kertymistä keuhkoihin eli keuhkopöhöä.

 4. Maksasairaudet

  Kirroosin kaltaiset maksasairaudet voivat aiheuttaa maksan arpeutumista, mikä vaurioittaa elimen toimintaa. Tällöin hormonien ja nestetasapainoa ylläpitävien kemikaalien tuotanto muuttuu. Kirroosi aiheuttaa usein verenpaineen nousua, mikä voi puolestaan johtaa erityisesti vatsan ja jalkojen turvotukseen.

 5. Aritriitti

  Aritriitti aiheuttaa usein nilkkojen, säärien ja jalkojen turvotusta. Myös kihti voi aiheuttaa turvotusta, ja nivelkalvon tulehdus johtaa usein nilkkojen turpoamiseen.

 6. Veritulppa

  Jalkojen ödeeman taustalla voi olla myös veritulppa. Veritulpan ja laskimotukoksen riski nousee merkittävästi raskauden aikana sekä esimerkiksi tiettyjen ehkäisypillerien sivuvaikutuksena. Veritulpat tukkivat verenkiertoa ja nostavat siten painetta verisuonissa, mikä voi johtaa nesteen vuotamiseen hiussuonista ympäröiviin kudoksiin ja siten ruumiinosan turpoamiseen.

 7. Kystat ja kasvaimet

  Kystat voivat johtaa nesteen kertymiseen. Kaikki elimistöön kasvaneet epänormaalit kasvaimet voivat aiheuttaa nesteturvotusta useista eri syistä. Kystat voivat painaa verisuonia, mikä nostaa verenpainetta ja johtaa nesteen vuotamiseen ympäröivään kudokseen. Imusolmukkeet puolestaan voivat reagoida kasvaimeen turpoamalla.

 8. Lymfaattinen ödeema

  Lymfaattinen järjestelmä eli imusuonijärjestelmä poistaa kehosta ylimääräistä nestettä. Jos tämä järjestelmä vaurioituu, imusolmukkeet eivät toimi täydellä teholla. Niiden normaali tehtävä on poistaa nestettä tietystä kehonosasta jatkuvasti. Jos ne eivät täytä tätä tehtävää, on seurauksena lymfaattinen ödeema eli nesteturvotus.

Nesteturvotuksen oireet - näin tunnistat ödeeman

Näistä oireista tiedät, että kyseessä on nesteturvotus:

 • Ruumiinosan turpoaminen
 • Ihon punoitus tai kiilto
 • Nilkkojen, kasvojen tai silmien alueen turvotus
 • Turvonneen alueen kosketusarkuus
 • Nivelten jäykkyys
 • Painonnousu
 • Käsien ja kaulan verisuonten nouseminen pintaan
 • Kohonnut syke
 • Hypertensio eli kohonnut verenpaine
 • Askiitti eli vesivatsa (mahan turvotus)

Miten nesteturvotus diagnosoidaan?

Ödeeman diagnosoiminen ei aina ole helppoa, koska sen taustalla voi olla niin monia syitä. Diagnosoinnissa voidaankin hyödyntää monenlaisia eri tutkimuksia. Aluksi lääkäri selvittää, millaisia syitä oireiden taustalla voisi olla. Esimerkiksi aiempi sairauskertomus ja oireiden kesto ovat asioita, joita lääkäri yleensä kysyy potilaalta. Kysymysten lisäksi voidaan tehdä sarja testejä, jos nesteturvotuksen syy ei ole ilmeinen. Jos lääkäri epäilee, että nesteturvotuksen taustalla on piilevä sairaus, voidaan tehdä esimerkiksi rintakehän röntgen, verikokeita, virtsakokeita, maksan toimintaa mittaavia kokeita sekä EKG-koe eli sydänkäyrän mittaus. Nesteturvotuksen taustalla oleva syy on tärkeä selvittää, jotta sitä voidaan hoitaa oikein.

Nesteturvotuksen hoito

On hyvä muistaa, ettei nesteturvotus useimmissa tapauksissa kuitenkaan ole merkki vakavasta sairaudesta, vaan vain normaali osa elämää. Esimerkiksi alkoholinkäyttö, hellesää ja hormonitoiminnan muutokset ovat kaikki asioita, jotka voivat aiheuttaa ärsyttävää turvotusta. Etenkin vatsan turvotus ja jalkojen turvotus ovat vaivoja, joista lähes jokainen kärsii jossakin vaiheessa elämäänsä. On onneksi olemassa monia tapoja, joilla nesteturvotusta voidaan lievittää ja hoitaa. Tässä muutama tehokas konsti:

 1. MaxMedix Water Away - luonnollinen ravintolisä turvotuksen hoitoon

  MaxMedix Water Away on mullistavan tehokas ravintolisä, joka helpottaa kehoon kertynyttä nesteturvotusta. Se sisältää luonnollisia ainesosia, jotka auttavat kehoa tehokkaammin poistamaan ylimääräistä nestettä kudoksista. Water Away-valmisteen vaikuttavia ainesosia ovat muun muassa nämä:

  • Katajan eteerinen öljy - Katajaöljy tehostaa munuaisten toimintaa ja auttaa siten kehoa puhdistamaan liiallista nestettä ja bakteereita
  • Buchu-lehti - Afrikkalainen buchu-lehti auttaa kehoa puhdistamaan sappea ja ylimääräistä nestettä
  • Voikukka - Voikukka puhdistaa elimistöstä liiallisia suoloja ja nesteitä.
  • Vihreä tee - Vihreän teen ECGC-katekiinit voivat kiihdyttää aineenvaihduntaa, ja teellä on myös lievä diureettinen vaikutus
  • Omenasiiderietikka - Omenasiiderietikka auttaa samanaikaisesti tasapainottamaan kehon kalium/natrium-tasoja sekä poistamaan ylimääräistä nestettä
  • Vesimeloni - Vesimelonilla on kehoa puhdistava vaikutus. Sen sisältämä sitrulliini tukee aineenvaihdunnan tehokasta toimintaa.

  Kaikkien näiden luonnollisten ainesosien saumattoman yhteisvaikutuksen avulla MaxMedix Water Away auttaa sinua pääsemään eroon ärsyttävästä turvotuksesta. Se tukee kehon luonnollista elektrolyyttien ja hivenaineiden tasapainoa, mikä hillitsee ylimääräisen nesteen kertymistä kudoksiin.

 2. Diureetit

  Diureetit poistavat kehosta nestettä lisäämällä virtsan määrää. Diureetit tehostavat virtsan tuotantoa munuaisissa. On olemassa useita erityyppisiä diureetteja, joiden toimintamekanismit eroavat toisistaan. Diureetit eivät sovellu ihmisille, jotka ovat raskaana tai kärsivät tietyistä sairauksista, kuten alaraajojen lihasheikkoudesta. Jos et ole varma tietyn valmisteen soveltuvuudesta omalla kohdallasi, keskustele asiasta lääkärisi kanssa ennen käyttöä.

  Diureetit eivät myöskään sovellu hoidoksi tapauksissa, joissa turvotus on seurausta muiden lääkeaineiden käytöstä. Monet lääkkeet aiheuttavat erityisesti jalkojen turvotusta - tällaisia ovat muun muassa estrogeeniä sisältävä e-pillerit, verisuonia laajentavat lääkkeet, tulehduskipulääkkeet sekä kalsiumkanavan salpaajat. Nämä lääkkeet aiheuttavat usein verenpaineen nousua hiussuonissa, joka puolestaan johtaa nesteturvotukseen. Diureetit eivät ole sopiva keino tällaisen turvotuksen hoitoon.

 3. Anti-angiogeneettinen hoito (verisuonien kasvun hillitseminen)

  Anti-angiogeneettisten lääkkeiden eli lääkkeiden, jotka hillitsevät verisuonien kasvua, on havaittu vähentävän nesteturvotusta. Tällaisia lääkkeitä käytetään esimerkiksi gliooman eli aivokasvaimen hoitoon. Vaikka nesteturvotus ei varmaankaan ole aivokasvaimesta kärsivien potilaiden ensisijainen huoli, tästä havainnosta saattaa myöhemmin olla hyötyä muidenkin syöpien ja oireiden hoidossa sekä nesteturvotuksen hillitsemisessä.

 4. Jalkojen verenkiertoa tehostava hoito

  Jalkojen turvotus voi johtua esimerkiksi pitkäkestoisen paikoillaan seisomisen tai hellesään aiheuttamasta verenkierron heikentymisestä. Tällöin jalkojen verenkiertoa tehostava laite, kuten MaxMedix Circulation Machine, voi helpottaa turvotusta. Circulation Machine on helppokäyttöinen, kotihoitoon kehitetty laite, joka hyödyntää elektronisia lappuja tehostaakseen jalkojen ja koko kehon verenkiertoa. Laite sisältää useita eri intensiteettiasetuksia, joten voit käyttää sitä sekä hitaaseen rentoutumiseen että voimakkaampaan tehohoitoon. Hoida jalkojen turvotus kätevästi omalla kotisohvalla!

 5. Oikeanlainen ruoka

  Nesteturvotusta voi vähentää myös syömällä oikeanlaista ruokaa. Nesteenpoisto tehostuu esimerkiksi näiden ruoka-aineiden avulla:

  • Vesi - Vaikka se voi tuntua ristiriitaiselta, riittävä vedenjuonti on erittäin tärkeää, kun haluat eroon nesteturvotuksesta. Jos keho ei saa riittävästi vettä, kudokset alkavat sitoa itseensä vettä entistäkin enemmän välttääkseen nestehukan. Älä anna kehosi luulla, että se on vaarassa kuivua! Muutama lasillinen päivässä varmistaa, ettei kehosi ala “vedensäästöliekille”. Samalla voit turvallisesti käyttää diureettisia aineita.
  • Hedelmät - Runsaasti vettä sisältävät hedelmät ovat myös hyvä apu turvotukseen. Erityisesti sellaiset hedelmät, jotka sisältävät myös runsaasti kaliumia, ovat erinomainen valinta. Tämä johtuu siitä, että kaliumilla on natriumia eli suolaa tasapainottava vaikutus. Hyviä hedelmiä nesteenpoistoon ovat esimerkiksi ananas ja vesimeloni.
  • Yrttiteet - Monet luonnolliset yrttiteet auttavat tehostamaan aineenvaihduntaa ja pääsemään eroon turvotuksesta. Esimerkiksi voikukkatee puhdistaa elimistöä. Tämä luontaistuote nesteenpoistoon löytyy lähes jokaisen takapihalta! Voit myös ostaa valmiiksi sekoitettua yrttiteetä. Nestepoistokuuri yrttiteen avulla auttaa pääsemään eroon lievästä turvotuksesta.
  • Kahvi ja vihreä tee - Kahvi ja tee ovat lieviä diureetteja, eli ne kuivattavat elimistöä. Lisäksi vihreä tee sisältää katekiineja, jotka antavat aineenvaihdunnalle vauhtia. Muista juoda kahvin ja teen ohella riittävästi vettä!

Jaa