Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Näin ehkäiset ja hoidat ihon sienitartunnat

Erilaiset ihon sieni-infektiot ovat hyvin yleinen riesa. Niistä pääsee tehokkaimmin eroon, kun ensin tunnistaa, mikä on infektion aiheuttaja. Listasimme kehon yleisimmät sieni-infektiot ja niiden hoitokeinot.

Näin ehkäiset ja hoidat ihon sieni-infektiot

Erilaiset ihon sieni-infektiot ovat hyvin yleinen riesa. Niistä pääsee tehokkaimmin eroon, kun ensin tunnistaa, mikä on infektion aiheuttaja. Yleisimpiä aiheuttajia on kaksi: silsa eli rihmasieni sekä hiivasieni. Oireiden perusteella voi valita oikeanlaisen hoidon.

Silsa- ja hiivatulehdukset eivät ole vaarallisia, ja niitä voidaan usein helpottaa myös kotikonstein. Jos sieni-infektio uusiutuu tai pitkittyy, on kuitenkin hyvä käydä lääkärissä.

Mikä on silsa ja miten se tarttuu?

Silsa eli sieni-infektio on ihon pinnassa elävä rihmasieni, joka voi aiheuttaa infektioita kehon eri osiin. Yleisin silsan aiheuttama infektio esiintyy jaloissa, jolloin se tunnetaan kansankielisellä nimellä jalkasieni tai -silsa. Silsaa saattaa esiintyä esimerkiksi varpaankynsissä, varpaiden väleissä tai jalkapohjissa.

Silsa on hyvin yleinen, koska se tarttuu helposti esimerkiksi yleisten uimahallien tai kuntosalien pukuhuoneen lattialta. Se saattaa tarttua myös pesutiloista tai saunasta.

Näin ollen helpoin tapa ehkäistä silsan tarttumista on välttää avojaloin kulkemista julkisissa tiloissa. Jalkojen kannattaa myös antaa hengittää käyttämällä mukavia kenkiä.

Jalkasilsa — yleinen sieni-infektio mutta vaaraton riesa

Erittäin yleinen jalkasilsa tai -sieni ilmenee yleensä varpaiden väleissä. Sitä kutsutaan kansankielisti myös ‘urheilijan jalaksi’, koska säännöllinen hikoilu ja julkisissa pukuhuoneissa oleilu lisäävät tartunnan riskiä.

Jalkasilsa ei ole vaarallinen, mutta aiheuttaa kuitenkin ikävää riesaa. Tyypillisiä oireita ovat ihon kutina, punoitus ja halkeilu. Sieni-infektio saattaa aiheuttaa rakkuloita, jotka tekevät kenkien käyttämisestä kivuliasta. Se saattaa myös levitä laajemmalle ihoalueelle.

Jalkasilsan kolme eri tyyppiä

Jalkasilsa voidaan jakaa kolmeen tyyppiin: varpaiden väliseen, mokkasiinisilsaan sekä rakkulasilsaan. Varpaiden välinen silsa on tyypeistä yleisin. Se voi aiheuttaa kutinaa, kirvelyä sekä ihon halkeilua.

Mokkasiinisilsa leviää koko jalkapohjaan ja aiheuttaa ihon kovettumista ja paksuuntumista. Se saattaa myös levitä jalkapöydän reunoihin. Nimensä mukaisesti mokkasiinisilsan tartuttamaan jalkaan kasvaa ylimääräinen ‘pohjakerros’.

Rakkulasilsa on harvinaisin silsatyyppi. Tulehdus alkaa yleensä yllättäen, kun ihon alle ilmestyy vesikelloja. Vesikelloja saattaa kasvaa jalkapohjaan tai myös muihin jalan osiin.

Jalkasieneen tehoavat lääkkeet ja hyvä hygienia

Lievät infektiot voidaan usein hoitaa ulkoisen voiteen avulla. Jalkasilsa voidaan diagnosoida helposti lääkärissä sieniviljelyn ja mikroskoopin avulla.

Lääkehoidon lisäksi jalkasilsaa voi hoitaa myös helpoin kotikonstein. Hyvästä jalkahygieniasta on pidettävä huolta. Myös hyvin hengittävien sukkien ja jalkineiden käyttö voi auttaa.

Jalat on pidettävä puhtaina ja kuivina, sillä jalkasienet viihtyvät parhaiten märässä ympäristössä.

Voiteen käyttö ja jalkojen hygieniasta huolehtiminen usein riittää parantamaan vaivan. Mikäli infektio on erityisen vaikea tai uusiutuu, lääkäri voi määrätä myös sisäistä lääkitystä.

Kynsisilsasta voi olla vaikea päästä eroon

Kynsisilsasta on hankalampi päästä eroon kuin jalkasilsasta. Silsasienet käyttävät ravinnokseen keratiinia, joka on kynnestä löytyvä proteiini. Lääkehoito tehoaa heikosti keratiiniin.

Infektiota voidaan yrittää hoitaa sisäisen lääkityksen avulla, mutta paraneminen vie usein aikaa ja uusiutuminen on yleistä. Kynsisilsaan tepsivillä lääkkeillä on myös voimakkaita sivuvaikutuksia etenkin maksan toimintaan.

Tehokkaampia hoitoja kynsisilsaan kehitetään parhaillaan. Yhtenä vaihtoehtona pidetään reikien tekemistä tulehtuneeseen kynteen. Näin kynteen hierottu voide pääsee leviämään mahdollisimman syvälle ja tuhoamaan silsaa. Tätä hoitoa ei kuitenkaan kannata kokeilla kotona.

Rihmasieni aiheuttaa punareunaisen rakkulan

Rihmasieni voi aiheuttaa ihon pinnalla tulehduksen, joka esiintyy punareunaisena rakkulana. Se on yleensä vaaraton, mutta näyttää ja tuntuu ikävältä.

Rihmasieni voi tarttua ihmisistä, eläimistä tai jopa huonekaluista. Sen aiheuttamat rakkulat esiintyvät iholla usein ketjuina.

Rihmasieni diagnosoidaan helposti sieniviljelyn avulla. Se hoidetaan yleensä ulkoisesti lääkevoiteen avulla.

Hiivatulehdus on ikävä mutta helppohoitoinen

Hiivatulehdusta ei aiheuta rihmasieni vaan hiivasieni. Hiivatulehdus voi esiintyä kaikissa ihon kosteissa taipeissa, kuten suupielissä ja kynsissä.

Hiivalle altistavia tekijöitä ovat diabetes, ylipaino sekä elimistön vastustuskykyä heikentävät lääkehoidot. Myös antibioottikuuri saattaa altistaa hiivatulehduksille.

Hiivatulehdus ei ole tarttuva sairaus. Ehkäiseviä tekijöitä ovat normaalipainoisuus ja hygieniasta huolehtiminen.

Hiivakynsien oireet ovat samankaltaiset kuin kynsisilsan. Hiivakynsien väri muuttuu harmaaksi ja pinta paksuuntuu. Kynsivallissa voi esiintyä ihottumaa, mätimistä ja kipua.

Helpoin tapa hoitaa hiivatulehdusta on hygieniasta huolehtiminen. Hiivakynnet on pestävä ja kuivattava kahdesti päivässä. Apteekista saa hiivakynsiin tepsiviä lääkevoiteita ja puutereita ilman reseptiä. Useimmiten lääkevoide auttaa tehokkaasti ihon hiivatulehduksiin.

Kynnen hiivatulehdukseen tehoaa yleensä itsehoito. Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli tulehdus ei parane kolmessa viikossa. Silloin kyseessä on usein joko sisäisiä lääkkeitä vaativa kynsisilsa tai muu sairaus, joka vaatii lääketieteellistä hoitoa.

Lue myös nämä