ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Muista kondomi ja välty sukupuolitaudeilta

Et voi koskaan olla liian varovainen, kun on kysymys ei-toivotun raskauden tai sukupuolitautien välttämisestä. Kondomi ei suojaa sukupuolitaudeilta 100-prosenttisesti, mutta ne alentavat tartuntariskiä merkittävästi.

Muista kondomi – Välty sukupuolitaudeilta

Et voi koskaan olla liian varovainen, kun on kysymys ei-toivotun raskauden tai sukupuolitautien välttämisestä. Kondomi ei suojaa sukupuolitaudeilta 100-prosenttisesti, mutta ne alentavat merkittävästi riskiä saada tartunta.

Tutkimusten mukaan naisilla, joiden seksipartnerit käyttivät kondomia, oli puolta pienempi riski saada syylävirus, samoin HIV-tartunnan riski putosi 90 %:lla. Kondomi suojaa tehokkaasti myös muilta sukupuolitaudeilta, kuten klamydialta ja tippurilta.

HIV/AIDS

HIV/AIDS on pelätyin sukupuolitauti, jonka tartuntojen määrät ovat vähentyneet kondomin käytön ansiosta. Arvion mukaan 44 % uusista tartuntatapauksista tulee miesten välisestä seksuaalisesta kanssakäymisestä ja 34 % heteroseksuaalisista suhteista. Moni tartunnan saanut ei tiedä kantavansa tautia, koska se voi olla myös alkuvaiheessa täysin oireeton. Taudin ensioireet voivat olla flunssan kaltaiset oireet, ihottuma, kurkkukipu ja epänormaali väsymys. HIV:n/AIDSin oireet johtavat pitkittyessään kehon immuunijärjestelmän heikkenemiseen ja sen seurauksena usein kuolemaan. Oikealla hoidolla ja lääkityksellä taudin etenemistä voidaan viivyttää, mutta parannusta siihen ei ole toistaiseksi vielä pysytytty kehittämään.

Tippuri

Tippurin aiheuttamat sukupuolitartunnat ovat vähentyneet viime vuosina, mutta ne kuuluvat edelleen yleisimpien sukupuolitautien joukkoon Suomessa. Miehillä tippurin oireet ovat lisääntynyt virtsaamisen tarve, kipu virtsatessa sekä epänormaali erite. Tippuri kannattaa hoidattaa ajoissa, sillä se voi hoitamattomana aiheuttaa kivuliaan ja hedelmättömyyttä aiheuttavan lisäkiveksen tulehduksen. Tippuri on hoidettavissa antibioottikuurilla.

Klamydia

Klamydia on yksi yleisimmistä sukupuolitaudeista Suomessa, eikä tartuntojen määrä ole ollut viime vuosina laskussa. Viime vuosina tapauksia on tullut esille lähes 14 000.

Klamydian leviävyyttä lisää sen mahdollinen oireettomuus, ja voi se voi levitessään aiheuttaa monenlaisia tulehduksia sukupuolienten alueella. Naisilla klamydia voi johtaa hedelmättömyyteen. Suomessa klamydiaan määrätty antibioottikuuri on potilaalle ilmainen.

Sukuelinherpes

Herpes on yksi yleisimmistä sukupuolitaudeista Suomessa. Taudin aiheuttaa herpes simplex-virus ja se tarttuu yleensä seksuaalisen kanssakäymisen yhteydessä. Yksi herpeksen suurimmista ongelmapuolista on, että se voi esiintyä piilevänä viikkoja, jopa kuukausia, joten taudin kantaja ei välttämättä edes tiedä saaneensa tartunnan. Herpestartunnan ensioireet ilmenevät yleensä noin 1–2 viikon kuluessa tartunnan saamisesta. Sukuelinten alueelle ilmaantuu kivuliaita vesirakkuloita, jotka rikkoutuvat nopeasti ja aiheuttavat kirveleviä haavoja. Herpesvirusta tuhoavaa hoitoa ei ole olemassa, mutta nykyisillä virusvalmisteilla voidaan estää viruksen lisääntymistä, lyhentää oireisen vaiheen kestoa, nopeuttaa paranemista sekä myös estää herpeksen uusiutumista.

Visvasyylä eli sukupuolielinten syylät

Sukupuolielinten syylät voivat esiintyä piilevinä useita kuukausia ennen ensioireiden puhkeamista. Oireisiin kuuluvat sukupuolielinten alueella esiintyvä kutina, kipu ja verenvuoto. Tauti voi esiintyä pieninä kohoumina sukupuolielinten alueella, jotka saattavat suurentua kukkakaalimaisiksi syyliksi. Monet tartunnan saaneet kokevat tilanteen kiusalliseksi ja noloksi, mutta siitä ei kuitenkaan tarvitse kärsiä hiljaisuudessa. Tauti voi valitettavasti uusiutua tulevaisuudessa, mutta tämän estämiseen on tarjolla hoitokeinoja.

Jaa