ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Miten minoksidiili toimii yksin ja muiden aineiden kanssa?

Minoksidiilin käyttö on hyväksyttyä pitoisuuksilla 2-5%. Suurempi 5%:n pitoisuus edistää hiustenkasvua paremmin kuin 2%. Mutta miten minoksidiili oikein toimii ja miten sitä voidaan yhdistää muihin hiustenlähtöä hoitaviin aineisiin?

Minoksidiilin mekanismi

Minoksidiili toimii enimmäkseen pitkittäen hiustenkasvun anageeni- eli kasvuvaihetta, mikä edistää hiusten kasvua. Hiukset käyvät läpi kolme hiusten kasvun vaihetta: kasvu-, siirtymä- ja lepovaihe, jolloin karvatuppi korvaa vanhan karvan uudella. Lyhyt kasvuvaihe edeltää usein hiustenlähtöä ja voi johtaa miestyyppiseen kaljuuntumiseen. Miestyypin hiustenlähtö johtuukin testosteronin ja DHT:n vaikutuksesta hiusten kasvuvaiheen lyhentämiseen.

Minoksidiili stimuloi kasvan kasvua sekä ihon papilla soluja. Uusi tutkimus on osoittanut, että minoksidiili kykenee vaikuttamaan karvatuppeen avaamalla sen kaliumkanavia. Minoksidiili voi myös vaikuttaa ihon papilla soluihin fosforyloimalla kemikaaleja, jotka osallistuvat solujen geenien ilmestymiseen ja solujen jakautumiseen. Toinen teoria mekanismista on, että minoksidiili voi lisätä adenosiinia, mikä puolestaan pystyy tuottamaan lukuisia hiusten kasvua edistäviä geenejä.

Yksi todennäköinen selitys minoksidiilin toimintaan voi olla sen verenkiertoa edistävä ominaisuus. Lisääntynyttä verenkiertoa on tosin havaittu vain 5% pitoisuuksilla, mutta ei laimeammilla seoksilla. Voi myös olla, että minoksidiili toimii immuunijärjestelmän kautta. On todettu, että yleinen hiustenlähtö (alopecia areata) liittyy immuunijärjestelmään, jossa liiallinen Th1 solujen signalointi suhteessa Th2:een on yhdistetty alopecia areatan patofysiologiaan.

Minoksidiili ja Androgeeninen Alopecia

Androgeeninen hiustenlähtö on termi miestyypin hiustenlähdölle. Se on hiustenlähdön muoto, joka alkaa etuosasta jatkuen kohti päälakea jättäen pään sivut lähes muuttumattomiksi. Minoksidiili on testattu henkilöillä, jotka kärsivät androgeenisesta hiustenlähdöstä. Eräässä vertailevassa tutkimuksessa testattiin sekä 5% minoksidiili liuosta että 1% liuosta. Molemmat ryhmät levittivät tuotetta kahdesti päivässä. Tutkimuksessa todettiin, että vahvemman aineen todettiin vaikuttavan enemmän hiusten uudelleen kasvuun verrattuna miedompaan liuokseen. Tulokset eivät kuitenkaan olleet viisinkertaiset. 1%:n ryhmässä selkeää tai vähäistä parannusta kokivat 77,4 % kun taas 5%:n ryhmässä 81,1%.

Minoksidiili näyttää työskentelevän miestyyppiseen (androgeeniseen) hiustenlähtöön, mutta sen tehokkuudesta on enemmän tutkimuksellista näyttö yleiseen hiustenlähtöön. Foligain vaahdon on todettu olevan erityisen tehokas perinnöllisen androgeenisen hiustenlähdön hoitoon.

Vuorovaikutukset muiden aineiden kanssa

Tretionoiini (Retinoiinihappo)

Tretionoiini on paikallinen retinoiinihappo, joka vastaa A-vitamiinia. Se voi parantaa ihon läpäisevyyttä minoksidiilille noin kolminkertaiseksi ja sisältää myös itse joitain hiusten uudelleen kasvua stimuloivia ominaisuuksia, vaikkakin vähemmän kuin minoksidiili. Tretinoniinin lisääminen minoksidiili liuokseen voi tehdä kerran päivässä levitettävästä nesteestä yhtä tehokkaan kuin kaksi kertaa päivässä levitettävän, joka ei sisällä tretioiniinia.

Pyritionisinkki

Pyritionisinkki on hilseenestoyhdiste, joka voi auttaa hiusten uudelleen kasvua. Yhdessä tutkimuksessa verrattiin 1% pyritionisinkkiä ja 5% minoksidiili valmistetta sekä niiden yhdistämistä. Tutkimuksessa todettiin, että minoksidiili oli yli kaksi kertaa pyritionisinkkiä tehokkaampi, mutta niiden yhdistelmä oli parempi kuin minoksidiili yksistään 9 viikon käytön jälkeen. 27 viikon aikana minoksidiili tuotti yksistään parempia tuloksia kuin yhdistettynä pyritionisinkkiin.

Ketokonatsoli

Ketokonatsoli on paikallisesti käytettävä aines, joka voi ehkäistä testosteronin muuntumista DHT:ksi ja vähentää DHT:n androgeenisia vaikutuksia miesten kaljuuntumiseen.

Eräässä tutkimuksessa, jossa yhdistettiin 2% ketokonatsoli shampoota ja 2% minoksidiilia, todettiin, että yhdistelmä oli tehokkaampi kuin minoksidiili ja ketokonatsoli erikseen. Eräässä toisessa tutkimuksessa kahdeksan androgeenisesta hiustenlähdöstä kärsivää miestä käyttivät päivittäisen minoksidiilin lisäksi 2% ketokonatsolia 2-4 kertaa viikossa, mutta eivät todenneet minoksidiilin lisäävän sen enempää hiustenkasvua kuin ilman ketokonatsolia.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa