Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Mistä hiukset on tehty?

Hiukset ovat muodostuneet biologisesta polymeeristä, joka muodostuu keratiiniproteiinista, vedestä sekä erilaisesta mineraaleista, rasvoista ja pigmentistä. Hius on todella kestävää, mutta sen laatuun voivat vaikuttaa monenlaiset ympäristötekijät.

Mistä hiukset on tehty?

Hiukset ovat kiehtova asia. Ihmiset ovat ainoa olemassa oleva ’’alaston’’ nisäkäs, jonka hiukset ovat suurimmaksi osaksi keskittyneet pään päälle. Olemme myös ainutlaatuisia hiustemme pituuskasvun suhteen. Pitkät hiukset vaatii hoitoa, kenenkään toisen nisäkkään ei vastaavaa tarvitse tehdä. Hiukset suojaavat päitämme esimerkiksi auringon UV-säteilyltä ja pitäen pään lämpimänä viileällä ilmalla.

Hiusten kasvaminen on yksi kiinnostavimmista ominaisuuksista. Jos olet ikinä ihmetellyt hiusten koostumusta, saatat yllättyä siitä kuinka monimutkainen rakenne hiusten takana voi olla. Hiukset ja karvat kehossamme ovat sarveiskuituja, jotka kasvavat hiustupeista joita sijaitsee joka puolella vartaloamme ja ne keskittyvät strategisiin kohtiin.

Hiukset ovat muodostuneet biologisesta polymeeristä, joka muodostuu keratiiniproteiinista, vedestä sekä erilaisesta mineraaleista, rasvoista ja pigmentistä. Hius on todella kestävää, mutta sen laatuun voivat vaikuttaa monenlaiset ympäristötekijät. Hiusten koostumuksesta on tehty paljon tutkimuksia, sillä erilaiset hiustuotteita myyvät yritykset ovat tehneet parhaansa selvittääkseen miten saada hiukset kasvamaan tuuheammiksi ja vahvemmiksi kuin koskaan ennen. Tuotteita on shampoosta hoitoaineisiin sekä pillereihin.

Hiustuppi

Hiukset kasvavat hiustupesta, joita sijaitsee päännahan alla. Niiden yhteydessä on ainakin 1 talirauhanen. Hiusten osaa, joka sijaitsee hiustupen sisällä, sanotaan juureksi. Näkyvää, kosketeltavaa ja muotoiltavaa osaa sanotaan hiukseksi. Juuren alapuolella hiustupessa on hiustyvi. Hiustyvessä ravintoaineista muodostuu uutta hiusta.

Sitä mukaan, kun uusia hiussoluja muodostuu, niitä lisätään hiuksen alun jatkeeksi hiustyveksi kutsutussa hiustupen osassa. Vanhemmat hiuksen osat työntyvät samalla ulospäin pidentäen hiusta prosessissa, jota kutsutaan hiusten kasvuksi. Uusin osa näkyvää hiusta sijaitsee siis lähinnä päätä. Jokainen hiustuppi on yhteydessä ruumiin verenkiertoon. Hiustuppea ravitsevat sen ympäröivät hiusverisuonet. Tällä tavalla ravintoaineita siirtyy jatkuvasti hiustyveen uuden kasvun mahdollistamiseksi. Verenkierto on myös yhteydessä öljyä erittävään rauhaseen, sekä pieneen lihakseen, joka mahdollistaa hiusten liikkeen.

Kaunis tukka tarvitsee ravinteita, ja niitä saa terveellisestä, monipuolisesta ruokavaliosta sekä erilaisista lisäravinteista kuten monivitamiineista. Tärkeimpiä ravinteita hiuksille ovat rasvat ja proteiinit, sekä riittävä vedenjuonti.

Keratinisaatio

Hiukset kasvavat sykleissä. Normaalisti yksittäisen hiuksen sykli kestää noin 3 vuotta, ja siinä on kasvuvaihe, välivaihe sekä lepovaihe. Viimeisen vaiheen eli lepovaiheen aikana hius putoaa uuden hiuksen tieltä. Iän myotä kasvusykli voi lyhentyä huomattavasti, esimerkiksi 6 kuukaudesta 1 vuoteen. Suurin osa hiuksista on kasvuvaiheessa.

Kun hius työntyy hiustupesta kohti päännahkaa se läpikäy keratinisaatioksi kutsutun prosessin. Hiussolut täyttyvät kuituproteiineistä ja menettävät tumansa. Kun hius saavuttaa päännahan se on enää monimutkainen proteiinipitoisten kuitujen kudelma. Koska osa hiuksista on jo myohäisemmässä syklin vaiheessa, ovat ne herkempiä putoamaan. Tällöin hiuksia kannattaa käsitellä mahdollisimman hellävaraisesti ja välttää hiusta vaurioittavia lämpökäsittelyitä tai esimerkiksi hiusten kovakouraista harjaamista.

Proteiini ja hiukset

Suurin osa hiuksista on pelkkää proteiinia. Muita ainesosia ovat esimerkiksi pigmentti eli melaniini, vesi, mineraalit ja rasvat. Proteiinit ovat polypeptideinä tunnettuja pitkiä sarjoja yhdistyneitä aminohappoja. Polypeptidit voivat muodostaa keskenään sidoksia, joista muodostuvat tuntemamme pitkät hiussuortuvat. Hiuksia yhteen liittäviä sidoksia on kolmenlaisia. Heikointa sidosta voi muuttaa käyttämällä lämpöä ja vettä, mistä syystä hiuksia voi muotoilla erilaisilla lämpökäsittelyillä kuten hiustenkuivaajalla, kihartimella tai suoristimilla. Muita sidoksia voidaan muuttaa kemikaalisilla tuotteilla, kuten hiusta kihartavien ja suoristavien voiteiden avulla.

Nyt kun tunnet hiusten koostumuksen, voit käyttää tietoa ymmärtääksesi hiuksiasi paremmin. Käytä tietoa kohdellaksesi hiuksiasi tavoilla jotka auttavat säilyttämään sen kauneuden ja elinvoiman.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa