ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Miksi hiustenlähtö on yleisempää miehillä ja mikä neuvoksi?

Kun naisilta kysytään, mitä hiukset merkitsevät heille, he todennäköisesti vastaavat, kuinka tärkeät ne ovat heille ja heidän identiteetilleen. Miehet eivät välttämättä vastaa samoin tai välitä yhtä paljon pitkistä ja silkkisistä hiuksistaan, mutta yhtä paljon ne merkitsevät myös heidän identiteetilleen.

Sekä miehet, että naiset voivat kokea hiustenlähtöä, joista yleisimpiä ovat mies- tai naistyyppinen kaljuuntuminen, tai androgeeninen kaljuuntuminen. Hiustenlähtö on eri asia kuin hiusten liiallinen irtoaminen, mitä voi esiintyä kehon käydessä läpi jotain traumaattista tai stressaavaa tapahtumaa, minkä jälkeen hiukset yleensä kuitenkin kasvavat takaisin. Hiustenlähdössä takaisin kasvua ei tapahdu, vaan se on pysyvää ja koskee jopa 70% miehistä ja 40% naisista heidän elämänsä aikana. Tämän vuoksi keskitymme käsittelemään adrogeenistä hiustenlähtöä.

Hiustenlähtö ja kaljuuntuminen ovat kuitenkin paljon yleisempiä miehillä kuin naisilla, mutta miksi?

Vaikka olemassa on erilaisia ympäristötekijöitä, jotka voivat osaltaan lisätä hiustenlähdön riskiä, androgeeninen hiustenlähdön uskotaan olevan geneettisesti perinnöllinen, sillä sen on todettu esiintyvän perheittäin. Erityisesti niin kutsutun AR-geenin vaihtelut voivat lisätä Androgeenireseptoreiden aktiivisuutta karvatupissa. Nämä reagoivat androgeeneihin, kuten dihydrotestosteroni (DHT), sivutuotteenaan testosteroni. DHT kutistaa karvatuppea, mikä vaikeuttaa hiusten terveen kasvun. Koska tätä tapahtuu toistuvasti suurella testosteronimäärällä varustetuilla miehillä, miesten on paljon todennäköisempää kokea hiustenlähtöä kuin naisten.

Koska kaikki hormonimme riehuvat murrosiässä, androgeeninen hiustenlähtö voi alkaa jo teini-iässä, mutta sen riski kasvaa iän myötä. 35-vuotiaista miehistä noin kaksi kolmasosaa ovat menettäneet ainakin osan hiuksistaan, ja 50-vuotiaista noin 85 % ovat sanoneet hyvästit hiuksilleen tai kokeneet merkittävää hiusten ohenemista. Naisilla hiustenlähtö voi myös kehittyä varhain, mutta yleensä sitä tapahtuu vaihdevuosien jälkeen. Tämä ei tosin johdu korkeasta testosteronitasosta, vaan muiden hormonitasojen jyrkästä muutoksesta. Ja siinä missä miehet menettävät hiuksiaan tietynlaisessa kuviossa, esimerkiksi väistyvä hiusraja tai pälvikalju, naiset kokevat yleistä hiusten lähtöä kaikkialla päässä, mutta eivät koskaan kaljuunnu täysin.

Vaikka voi vaikuttaa siltä, että mikään ei voi estä hiustenlähtöä ja kaljuuntumista - koska sitä ei todellakaan mikään estä - on olemassa keinoja, joilla sitä voidaan ehkäistä tai hidastaa. Tässä muutama:

Vältä karvatupen tulehduttamista

Vaikka afroletit ja muut kampaukset, joissa hiuksia vedetään tiukalle, voivat näyttää hyvältä, ne voivat aiheuttaa tulehduksia ja arpia karvatuppiin, mikä lopulta tappaa terveen hiuksen. Ihmisillä, jotka ovat alttiita androgeeniselle hiustenlähdölle, nämä kampaukset erityisen riskialttiita. Myös kemikaalien, kuten väriaineiden ja valkaisuaineiden, ja suoristusraudan vääränlainen käyttö voi aiheuttaa vahinkoa hiuksille.

Hanki luonnollisia hoitoja

Olet voinut kuulla TRX2 lisäravinteesta, joka on Oxford Biolab -tutkijoiden kehittämä luonnollinen ratkaisu hiustenlähtöön. Monet sen käyttäjät ovat kokeneet hiusten tuuhentuneen jo 12 viikon säännöllisellä käytöllä. Se tarjoaa tukea hiusten terveeseen kasvuun, ja on erityisen hyödyllinen androgeeniseen kaljuuntumiseen.

Muuta ruokavaliotasi

Hiukset tarvitsevat oikeanlaista ravintoa kasvaakseen terveinä, tähänkin pätee ”olet mitä syöt”. Varmista, että saat riittävän määrän rautaa, sinkkiä, D-vitamiinia, proteiinia, omega-3-rasvahappoja ja biotiinia ruokavaliostasi. Vältä myös rasvassa paistettuja ruokia ja jälkiruokia. Rasvassa paistettujen ruokien öljyt voivat muuttaa testosteronin dihydrotestosteroniksi nopeammin lisääntyneen talirauhasen toiminnan vuoksi, kun taas sokeripitoiset jälkiruoat lisäävät insuliinintasoa vapauttaen testosteronia.

Hanki leikkaus

Saatavilla olevista vaihtoehdoista, monet miehet valitsevat nykyään hiustensiirron uuden tekniikan, FUE (follicular unit extraction), mikä on vähemmän invasiivinen kuin muut hiustensiirrot. Tässä tekniikassa ei käytetä skalpellia, vaan siirrettävät hiukset poimitaan yksitellen neulamaisella instrumentilla. Tämä tekniikka on aikaa vievä, mutta siinä on vähemmän kivulias ja nopeampi toipumisaika. Jopa 50 prosenttia hiustenlähdöstä voi tapahtua jo ennen kuin ihmisilmä sitä huomaa. Ennaltaehkäisevät hoidot ovat siis erityisen tärkeitä vähentämään hiustenlähdön riskiä.

Lue myös nämä