Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Mikä yhteys on kilpirauhasella ja hiustenlähdöllä?

Jokainen kehon elin vaatii kilpirauhashormia toimiakseen asianmukaisesti, mukaan lukien karvatupet. Kilpirauhashormonit T4 ja T3 moduloivat useita hiusten biologisia parametreja, hiusten elinkaaresta niiden pigmenttiin. Huomattava hiustenlähtö voikin olla hyvä syy käydä testauttamassa kilpirauhasten toiminta. Toimintahäiriön ilmetessä kilpirauhasen optimaalinen hoito onkin ensisijainen ratkaisu myös hiustenlähdön hoitoon.

Matalat Ferritiiniarvot

Matalat ferritiiniarvot (varastoitu raudan muodossa) on yksi yleisimmistä syistä naisten hiustenlähtöön. Koska alhainen ferritiini on myös yleinen ongelma kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa taisteleville, on tärkeää, että rautapitoisuuden yhteydessä testataan myös ferritiiniarvot.

Oikea ferritiinitaso maksimoi hiusten anageeni- eli kasvuvaihetta kannustaen karvaa kasvamaan koko pituuteensa. Kun et saa tarpeeksi rautaa ruokavaliostasi, kehosi käyttää ferritiiniä, joka on tallennettu vähemmän tärkeisiin kudoksiin, kuten hiusjuuriin, ja antaa sen tärkeämmille, kuten sydämelle. Tämä voi aiheuttaa hiusten putoamista, ennen kuin ne ovat saavuttaneet täyden pituutensa. Keskimääräinen ferritiinitaso on välillä 14-170 mikrogrammaa litraa kohden. Mutta jotkut tutkimukset osoittavat, että ferritiinin pitäisi olla naisilla ainakin 80 mikrogrammaa per litra, jotta karvatuppi toimisi parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Ravintoaineiden Puutostilat

Ravintoaineiden puutostilat ovat yleisiä niillä, joilla on kilpirauhasen vajaatoimintaa. Ravintoaineet eivät ole tärkeitä vain kilpirauhasen toiminnalle, mutta ne ovat myös tärkeässä osassa estämään hiusten putoamista. Hyvälaatuisen multivitamiinin saanti on tärkeää samoin kuin terveellinen ruokavalio. Ravintoaineiden saannin testaaminen on suositeltavaa, sillä eri ihmiset tarvitsevat eri määrän ravintoaineita saavuttaakseen optimaalisen tason. Erityisesti jodin, sinkin, D-vitamiinin , B12 ja magnesiumin saanti olisi hyvä sisällyttää testiin. Hiustenlähdön syynä voi olla tietyn ravintoaineen puutos, jolloin ongelma on helppo korjata sisällyttämällä kyseistä ravintoainetta enemmän ruokavalioon.

Pälvikalju ja Hashimoton tyreoidiitti

Pälvikalju on hiustenlähdön yksi muoto, joka tyypillisesti aiheuttaa kaljuja läiskiä päänahkaan. Se on autoimmuunisairaus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää karvatuppeen. On arvioitu, että suurimmalla osalla ihmisistä, joilla on kilpirauhasen vajaatoimintaa, kärsivät autoimmuunisairaudesta nimeltä Hashimoton tyreoidiitti. Hashimoton on sairaus, jossa keho hyökkää omaan kilpirauhasen, mikä voi johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Mikäli Hashimoton tai pälvikalju autoimmuunisairaudet osoittautuvat hiustenlähtösi syyksi, on tärkeää käsitellä sairauksien taustalla olevia syitä.

Seksuaalihormonien Epätasapaino

Hiustenlähtö voi johtua myös sukupuolihormonien epätasapainosta. Yksi esimerkki tästä on naisten perimenopaussi, joka on noin 10 vuotta kestävä hormonaalisten muutosten aika johtaen lopulta vaihdevuosiin. Kesto ja ajankohta vaihtelevat henkilöittäin. Sukupuolihormoniongelmat ovat yleisiä naisilla, joilla on kilpirauhasen vajaatoimintaa. Joissain tapauksissa keho tuottaa enemmän estrogeenia suhteessa progesteroniin. Perimenopaussin oireita ja hormoniepätasapinoa voi rauhoittaa esimerkiksi progesteronivoiteella.

Toinen mahdollinen syy hiustenlähtöön voi olla testosteronin liikatuotanto. Testosteronin liikatuotantoa voi esiintyä myös naisilla aiheuttaen miehistä kaljuuntumista ja karkean karvan kasvua kasvoilla. Korkea testosteronin taso voi aiheuttaa hiusten lähtemistä mutta niin voi myös liian alhainen. Kannattaa siis tarkastuttaa omat hormonitasot.

Verensokerin Epätasapaino

Verensokerin heilahtelut, jotka aiheutuvat liiallisesta hiilihydraatin saannista ja liian vähäisistä laadukkaiden proteiinien ja rasvojen saannista, voi aiheuttaa tuhoa terveydelle ja hiuksille. Verensokerin heilahtelut muuntavat T4-hormonin T3:ksi. Kääntynyt T3-hormoni on epäaktiivinen hormoni, joka estää kehoa käyttämästä T3-hormonia, mikä taas johtaa hiusten irtoamiseen. Valkoisesta jauhosta ja sokerista luopuminen voi olla ratkaiseva tekijä hiustenlähdön hoidossa. Joillain on myös auttanut gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen.

Lisäravinteet Hiustenlähtöön

Jotkut päivittäin otettavat ravintolisät voivat olla suureksi avuksi hiustenlähdön hoidossa. Monesti ne sisältävät juuri niitä ravintoaineita, joita hiuksesi tarvitsevat kasvaakseen terveempinä ja tuuheampina. Hiusten kannalta tärkeitä ravintoaineita ovat esimerkiksi omega3-rasvahapot, GLA (gamma-linoleenihappoa) sekä monet vitamiinit. Hyviä ainesosia hiustenlähdön ehkäisyyn ovat myös biotiini ja L-karnitiini, joita molempia löytyy TRX lisäravinteesta. Mutta kun on kyse luonnollisista ravintoaineista, on muistettava, että eri ihmisillä ne toimivat eri tavalla, riippuen myös hiustenlähdön vakavuudesta.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa