Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Mikä tekee superfoodeista niin superia?

Saatat olla törmännyt netissä, televisiossa ja lehdissä eri superruokien terveyshyötyihin, ikääntymisen merkkien hidastamisesta painonhallintaan. Saatavilla olevan tiedon määrä voi olla turhauttava. Vähentävätkö superfoodit siis todella sydänsairauksien ja halvausten riskiä?

Ravitsemusasiantuntijan mukaan totuus on, että monet ns. superruoat ovat hyviä sydämellesi ja yleiselle terveydellesi, kun niitä yhdistetään sydämelle hyvään ruokavalioon, joka sisältää tasapuolisesti proteiineja, täysjyvää, hedelmiä, vihanneksia ja vähärasvaisia maitotuotteita. Tämän ruokavalion tulisi myös sisältää pähkinöitä, siemeniä ja papuja, kalaa ja nestemäisiä kasviöljyjä.

Ovatko ne todella ”super”?

Ei ole olemassa mitään erillisiä kriteerejä tai listaa superfoodeista, ja monet superfoodeihin liittyvät myytit ovat lähinnä markkinointikeinoja, ja siksi useimmat ravintoasiantuntijat eivät mielellään käytä kyseistä termiä. Monilla kuluttajilla on epärealistiset odotukset näihin ruokiin liittyen olettaen niiden suojelevan kroonisilta sairauksilta ja terveysongelmilta, ja saattavatkin syödä vain yhtä tai kahta näistä ravintorikkaista ruoista huonon ruokavalion päälle.

Syömällä liikaa vain yhdenlaista ravintorikasta ruokaa saattaa se estää sinua saamasta muita tarvitsemiasi ravintoaineita. Tärkeiden vitamiinien ja ravintoaineiden lisäksi monet hedelmät, vihannekset, pähkinät ja siemenet tarjoavat fytokemikaaleja, kasveista löytyviä kemiallisia yhdistelmiä, jotka voivat auttaa vähentämään ateroskleroosin eli valtimoiden seiniin kerääntyviä rasvakertymiä.

Tunnettuja superfoodeja

Lohi on täynnä hyviä rasvahappoja

Lohi on rasvainen kala, jossa on vähän tyydyttyneitä rasvoja ja runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka voivat vähentää epänormaalien sydämenlyöntien riskiä, vähentää triglyseredejä (rasvan kemiallinen muoto monissa ruuissa ja kehossa) ja hidastaa plakin kasvua valtimoissa. Suositeltavaa olisikin syödä 100g kalaa kahdesti viikossa.

Kalkkuna on kevyempi vaihtoehto punaiselle lihalle. Sitä voidaan yhtä grillata tai paahtaa.

Kurpitsa sisältää vähän kaloreita, mutta paljon kuituja ja A-vitamiinia.

Lehtikaali sisältää A- ja C-vitamiinia, kaliumia ja fytokemikaaleja.

Pähkinät, pavut ja siemenet ovat erinomainen proteiinin ja monityydyttymättömien ja kertatyydyttymättömien rasvojen lähde, kun niitä syödään kohtuullisesti. Hyviä valintoja ovat suolattomat mantelit, maapähkinät, pistaasipähkinät ja saksanpähkinät. Suositeltavaa olisi syödä neljä annosta viikossa.

Marjat, kuten mustikat ja mansikat, sisältävä runsaasti fytokemikaaleja, joita kutsutaan flavonoideiksi. Eräs tutkimus osoitti, että naisilla, jotka söivät enemmän mustikoita ja mansikoita, oli pienempi riski saada sydänkohtaus. Suositeltavaa olisi syödä yhdeksän annosta, eli noin litra, hedelmiä ja vihanneksia päivässä.

Soija-tuotteet, kuten tofu ja soijapähkinät, sisältävät runsaasti monityydyttymätöntä rasvaa, kuituja, vitamiineja ja mineraaleja, mutta vain vähän tyydyttyneitä rasvoja. Ne voivat korvata muita rasvapitoisia proteiineja ruokavaliossa, vaikka ei olekaan selvää näyttöä siitä, miten soija vaikuttaa sydänsairauksien riskiin.

Vihreä kahvi on kahvinpavuista valmistettu juoma. Osa pavuista on paahtamattomia, jolloin ne säilyttävät kahville luontaisia hyviä ominaisuuksia, kuten antioksidantteja. Lisäksi kahvissa on kasviuutteita, jotka tasapainottavat verensokeria. Vihreä kahvi voi myös ruokailun yhteydessä vähentää sokereiden ja rasvojen imeytymistä vereen, mikä tekee siitä erinomaisen apulaisen painonhallinnassa.

mustikka on kotimainen superfood, pähkinät on myös terveellisiä

Vähärasvainen tai rasvaton jogurtti, joka sisältää kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiinia, voi olla ruoanlaitossa erinomainen korvike kermaviilille ja hapankermalle.

Tumma suklaa sisältää runsaasti flavonoideja, mutta myös rasvaa ja kaloreita. Herkuttele siis kohtuudella.

Punaviinillä voi kohtuudella otettuna olla myös joitain terveyshyötyjä, mutta ei kuitenkaan ole suositeltavaa juoda alkoholia niitä saadakseen. Korkea alkoholin kulutus voi tuoda terveydelle negatiivisia vaikutuksia, kuten nostaa triglyseridien tasoa, kohottaa verenpainetta, vahingoittaa maksaa ja värjätä hampaita.

Tässä tuli mainittua muutamia niin sanottuja superruokia terveyshyötyineen. Jos haluat lukea aiheesta lisää ja tutustua myös muihin erinomaisiin vaihtoehtoihin, kannattaa tutustua eräiden tunnettujen superruokien todellisia terveyshyötyjä käsittelevään artikkeliimme.

Jaa