Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Mikä ihmeen ruusufinni?

Ruusufinni on yleinen sekä usein krooninen ihottuma, jota esiintyy kasvojen keskiosissa etenkin keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla naisilla ja miehillä. Kasvojen herkkä punoitus sekä jatkuva poskien, leuan, otsan ja nenän punoittaminen, että pienten näppylöiden esiintyminen ovat ruusufinnille tyypillisimpiä oireita.

Mistä ruusufinni johtuu?

Ruusufinnin syitä ei kaikissa tapauksissa vielä ymmärretä, mutta monien tutkimusten perusteella voidaan olettaa, että kasvojen pintaverisuonten herkkä laajentuminen sekä ihon muut yliherkkyydet voivat aiheuttaa kroonista punoitusta kasvojen alueella. Ruusufinniä esiintyy eniten naisilla, mutta miehet eivät ole sille immuuneja. Ruusufinnin voi todentaa etenkin jos punastelee herkästi tai jos pienetkin ulkoiset tekijät, kuten ilmasto, ravinteet tai saasteet aiheuttavat nopeaa ja helakkaa punoitusta kasvojen keskialueilla tai jos pintaverisuonet ovat näkyviä.

Mausteita kupissa

Mausteinen ruoka voi laukaista ruusufinnin oireet. Opi siis tunnistamaan mitä mausteita et voi käyttää.

Kuuma kahvikuppi

Ruusufinni on altis lämpötilan muutoksille. Ulkoinen tekijä voi olla esimerkiksi ilmasto toi jotkin ruokaaineet ja juomat voivat laukaista oireet.

Viiniä kaadetaan lasiin

Alkoholi voi pahentaa oireita. Ole erityisen tarkka alkoholin suhteen, sillä se voi pahentaa ruusufinnin oireita

Vaikka ruusufinnin tarkkaa syytä ei tunnetakaan, monet asiat tuntuvat kuitenkin pahentavan oireita huomattavasti. Näistä yleisimmät ovat etenkin alkoholi, liiallinen liikunta ja ylirasitus, äärimmäiset lämpötilan muutokset, joko lämpimän tai kylmän sään vaihteluina, tai yhtälailla kuivan ja kostean ilmaston välillä, tulinen tai erittäin mausteinen ruoka, stressi sekä auringon uv-säteily. Ulkoisten tekijöiden vaikutukset voivat toisilla aiheuttaa huomattaviakin yliherkkyystiloja, kun taas toisilla oireita ei juurikaan huomaa. Ajatus siitä, että ruusufinni olisi bakteeripohjainen ihotauti, tai että se johtuisi muuten huonosti hoidetusta ihosta ei pohjaa oikeisiin tutkimustuloksiin. Ruusufinni ei myöskään ole tarttuva.

Onko ruusufinni perinnöllinen?

Ruusufinniä on huomattu esiintyvän osittain perinnöllisenä ja saman perheen sisällä on tavattu useita eri tapauksia. Siitä, onko perinnöllisyys ainoa tekijä ruusufinnin yleisyydessä, ei olla saatu varmuutta.

Millaisia oireita ruusufinni aiheuttaa etenkin kasvojen iholla?

Kasvojen iho tuntuu ruusufinnin vuoksi herkältä, polttavalta ja se saattaa oireilla jopa pistävänä kipuna tai kutinana. Punastuminen (tila, jolloin kasvojen iho muuttuu hetkessä helakan punaiseksi) saattaa lisätä ihottuman näkyvyyttä ja pahentaa sitä. Konsultoi lääkäriäsi, jos sinulla on kasvojen iho-ongelmien lisäksi kutinaa silmissä, sillä ruusufinniä voi esiintyä myös silmien alueella.

Miltä ruusufinni näyttää?

Ruusufinnin voit huomata jos punastelet herkästi, jos ihosi sävy muuttuu nopeasti tai punoittaa eri tavalla olosuhteista riippuen. Jonkin ajan kuluttua ruusufinni ikään kuin asettuu iholle ja pysyy siinä muodostaen tavallista punaisempia alueita kasvojen keskiosiin. Kasvojen alueella saattaa esiintyä pieniä punaisia näppylöitä (papuloita) sekä märkärakkuloita (pustuloita), jotka voivat toki olla myös ohimeneviä tai esiintyä vain hetkittäisenä oireiluina. Pienet laajentuneet verisuonet (telangiectasia) aiheuttavat usein esteettisesti näkyvämpiä muutoksia, ja iholla saattaa esiintyä ikään kuin pieniä sisäisiä naarmuja. Haavaumat tai arvet eivät juurikaan kuulu ruusufinnille tyypillisiin oireisiin.

Muita ruusufinnistä mahdollisesti koituvia ongelmia:

  • Ruusufinnistä voi aiheutua myös psykologisia oireita, kuten häpeää, ahdistusta ja masennusta sekä se voi vaikuttaa sosiaalisen elämän ylläpitoon.
  • Kasvot voivat turvota etenkin silmien ympäriltä (lymphoedema).
  • Ruusufinni saattaa aiheuttaa kuhmuraisen ja punakan nenän (rinofyyma), etenkin jos ihon talirauhaset ovat liian aktiivisia. Tämä on usein yleisempää miesten kuin naisten keskuudessa.

Joskus ruusufinnistä kärsivien henkilöiden oireet ulottuvat myös silmien alueelle (silmät punoittavat, niissä ilmenee kutinaa, silmäluomet tuntuvat raskailta, ja silmät ovat herkät valolle). Joskus ruusufinnipotilailla on myös esiintynyt vakavia silmien oireita, jotka ovat pahimmassa tapauksessa johtaneet osittaiseen näön heikkenemiseen.

Kuinka ruusufinni diagnosoidaan?

Molekyylit kädessä

Lääkärisi osaa tunnistaa ruusufinnin ihosi oireilusta pelkän kuvauksen perusteella tai vain katsomalla kasvojesi ihoa, sillä oireet ovat usein helposti ja ulkoisesti havaittavissa. Ruusufinnin todentamiseksi ei yleensä oteta laboratorionäytteitä tai tehdä verikokeita. Ruusufinni eroaa aknesta siten, ettei ruusufinnistä kärsivän potilaan iho ole välttämättä erityisen rasvainen. Myöskään mustapäät tai arvet eivät kuulu ruusufinnille tyypillisiin oireisiin. Punoitus on tärkeä indikaattori ruusufinnin tunnistamisessa, samoin nopeat ihon värivaihtelut sekä jatkuvasti hieman punoittava iho.

Voiko ruusufinnistä päästä joskus kokonaan eroon?

Mikään hoitomuoto ei takaa ruusufinnin kokonaisvaltaista paranemista tai pitkäaikaista taudin kontrolloimista. Aktiivinen ihon hoitaminen ja lääkekuurit pitävät ruusufinnin kuitenkin kurissa, jolloin oireilu on vähäisempää eikä ruusufinni pääse kehittymään erityisen hankalaksi. Ruusufinnin hoito onnistuu parhaiten silloin kuin se on vasta aluillaan, joten ihoa on hyvä käydä näyttämässä lääkärille säännöllisesti sekä tarkkailla mahdollisia ihomuutoksia aktiivisesti myös kotona.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa