Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Mieshormonin eli testosteronin vajaus miehillä

Saatat tietää, että mieshormonin puute on yksi tärkeimmistä miesten hormoneista, joka on vastuussa miehen seksuaalisesta hyvinvoinnista, kasvusta ja se jopa määrittää, kuinka syvä miehen ääni on. Mitä et välttämättä tiedä on, että alhainen mieshormonin taso koskettaa tuhansia ihmisiä joka vuosi. Mieshormonin puute voi johtaa seksuaaliseen haluttomuuteen, alhaisempaan siemennesteen tuotantoon ja jopa aiheuttaa erektio-ongelmia ja hiustenlähtöä.

Mieshormoni eli testosteronivaje vaikuttaa koko kehoon

Testosteronin merkitys miesten hyvinvoinnille on suuri, pienikin testosteronin lisäys voi tehdä ihmeitä. Murrosiässä testosteroni eli ‘mieshormoni’ aiheuttaa kehossa monenlaisia muutoksia: sukuelimet kehittyvät, karvat ja parta alkavat kasvaa ja äänenmurros alkaa. Testosteronilla on myös lihasmassaa lisäävä vaikutus. Sen merkitys ei lopu murrosikään, vaan sillä on tärkeä rooli myös aikuisten miesten terveydessä. Testosteronilla on oleellisen tärkeä rooli seksuaaliterveydessä, sillä sitä tarvitaan erektion ja siittiöiden kehittymiseen. Testosteroni tukee myös luiden ja lihasten terveyttä. Näin ollen testosteronin lisäys on tärkeää kokonaisterveyden kannalta, mikäli sinua vaivaa alhainen testosteroni. Mieshormonilla ajatellaan usein olevan ensisijaisesti seksuaaliterveyttä tukeva rooli, mutta itse asiassa testosteronivaje aiheuttaa monenlaisia ongelmia koko kehossa.

Testosteronintuotanto tapahtuu kiveksissä, joista se kulkeutuu verenkierron mukana muualle elimistöön. Testosteronintuotantoa säätelee aivolisäke luteinisoivan hormonin (LH) avulla. LH-hormoni on siis oleellinen tekijä testosteronintuotannossa. LH:n erittymistä puolestaan säätelee aivolisäkkeen yläpuolella sijaitseva aivojen osa nimeltä hypotalamus. Hypotalamus herättää LH:n tuotannon murrosiässä, mikä puolestaan johtaa kivesten kasvuun ja siten testosteronintuotannon alkuun. Testosteronintuotanto on siis monimutkainen prosessi, jota säätelevät monet eri kehonosat. Jos missä tahansa kohdassa tätä ketjua esiintyy häiriöitä, tuloksena on testosteronivaje. Ennen murrosikää esiintyvät häiriöt voivat ehkäistä testosteronintuotannon käynnistymisen, jolloin murrosikä viivästyy tai ei käynnisty lainkaan. Aikuisiällä esiintyvät häiriöt puolestaan heikentävät kivesten hormonituotantoa, minkä seurauksena on alhainen testosteroni.

Testosteronin puute voi aiheuttaa miehillä ‘Andropaussin’

Valitettavasti testosteronin tuotanto laskee iän myötä samaan tapaan kuin naisilla estrogeenin tuotanto, joten testosteronivaje on etenkin myöhemmällä iällä yleinen vaiva, joka saattaa oireilla monin tavoin. Puhutaan jopa menopaussia vastaavasta ‘Andropaussista’, joka voi aiheuttaa miehille monenkirjavia oireita. Kyseessä on monilla tavoin erilainen prosessi kuin menopaussi: miesten testosteronitaso laskee vuosien kuluessa hitaammin ja tasaisemmin, joten oireet eivät yleensä ole yhtä rajuja tai äkillisiä kuin naisilla. ‘Andropaussin’ käsite voi kuitenkin auttaa ymmärtämään, että hormonaaliset ongelmat eivät ole vain naisten ongelma vaan testosteronivaje voi vaikuttaa samalla tavalla myös monien miesten elämään. Testosteronin lisäys voi tehdä ihmeitä monenlaisiin oireisiin, joiden taustalla on testosteronin puute. Urologi Olavi Lukkarisen mukaan testosteronin puute ilmenee jopa 20% neljäkymppisistä ja 25% viisikymppisistä suomalaisista miehistä. Testosteronivaje saattaa aiheuttaa monenlaisia ongelmia mielialan ailahteluista uniongelmiin ja nivelsärkyyn. Testosteronin puute on riesa, josta kannattaa pyrkiä eroon. Onneksi on saatavilla monia eri tapoja saada lisää testosteronia elimistöön.

Testosteronilla on siis oleellinen rooli miesten terveydessä. Normaali testosteronitaso edistää sydämen ja verisuonten terveyttä. Testosteroni tukee myös lihaskuntoa ja luiden terveyttä, minkä lisäksi normaalilla testosteronitasolla on Alzheimerin tautia ja masennusta ehkäisevä vaikutus. Testosteronitasolla on suora yhteys libidoon ja seksuaaliseen suorityskykyyn. Näin ollen normaalin testosteronitason ylläpitäminen tukee kokonaisterveytttä monin tavoin. Mikäli epäilet, että sinua vaivaa testosteronin puute, on hyvä selvittää asia ja korjata testosteronivaje, ennen kuin sen aiheuttamat oireet pahenevat. Testosteronivaje on yleinen vaiva, josta voi päästä eroon! Markkinoilla on useita erilaisia vaihtoehtoja, kuten luonnollinen testosteroni-lisäravinne ja testosteroni-tabletit, joiden avulla voit saada kehoosi lisää testosteronia ja huomata mielialan ja terveyden kohenevan.

Nämä oireet kertovat, että sinulla saattaa olla testosteronin puute

Testosteronivaje voi oireilla monin tavoin, eikä oireista aina tule ensimmäisenä mieleen, että kyseessä on testosteronin puute. Tyypillisiä oireita ovat väsymyt ja uniongelmat, mielialan ailahtelu, seksihalujen katoaminen, hikoilu ja ‘kuumat aallot’, nivelsärky sekä lihasmassan katoaminen. Oireilu voi olla sekä fyysistä että psyykkistä. Nämä monenkirjavat oireet voivat kieliä siitä, että sinua vaivaa testosteronin puute. Koska oireet ovat niin monipuolisia ja yksilöllisiä, on hyvä mennä lääkärin vastaanotolle tutkimaan, onko niiden taustalla testosteronivaje vai mahdollisesti jokin muu sairaus. Monet testosteronivajeen oireet voivat liittyä myös muihin lääketieteellisiin ongelmiin, kuten diabetekseen tai masennukseen.

Testosteronivaje oireilee tyypillisesti näillä tavoin:

  • Erektiovaikeudet ja aamuerektioiden loppuminen
  • Madaltunut libido
  • Lihasvoiman väheneminen
  • Kolotus lihaksissa ja nivelissä
  • Mielialan ailehtelu ja pinnan kiristyminen
  • Väsymys, univaikeudet ja öisin heräily
  • Keskittymis- ja muistivaikeudet
  • Hikoilu ja ‘kuumat aallot’

Testosteronivaje oireilee siis monin eri tavoin, ja on täysin yksilöllistä, mitä oireita esiintyy ja miten voimakkaita ne ovat. Joskus alhainen testosteroni ei oireile mitenkään. Testosteronivaje kehittyy usein asteittain vuosien kuluessa, ja oireetkin saattavat vastaavasti ilmestyä vähitellen pitkällä aikavälillä.

Testosteronilla on suora yhteys seksuaaliterveyteen, joten on luonnollista, että testosteronivajeen yleisimpiä oireita ovat erektiovaikeudet ja seksuaalisen halun väheneminen. Alhainen testosteroni voi myös vähentää parrankasvua ja karvoitusta muualla kehossa. Lihasmassa voi vähentyä ja luiden terveys heikentyä. Testosteronivaje voi hoitamattomana johtaa jopa luukatoon ja lisääntyneeseen riskiin saada luunmurtumia.

Testosteronivaje voidaan todeta yksinkertaisella laboratoriokokeella. Jos muita oireita ei ole, ei testosteronin puute välttämättä vaadi mitään hoitoa. Testosteronin väheneminen myöhemmällä iällä on joka tapauksessa luonnollista ja väistämätöntä, eikä jokainen mies kärsi ‘andropaussin’ aiheuttamista oireista. Jos testosteronivaje kuitenkin aiheuttaa oireita, on hoitokeinoja monenlaisia, esimerkiksi testosteroni-tabletit ja testosteroni-ravintolisä.

Testosteronin puute voi johtua monista syistä

Testosteronivaje liittyy usein ikääntymiseen. Testosteronintuotanto hidastuu luonnostaan iän myötä samaan tapaan kuin naisilla estrogeenituotanto. Sukupuolten välillä on kuitenkin merkittäviä eroja, naisilla estrogeenituotanto loppuu ja hormonitasapaino muuttuu yhtäkkiä, mikä aiheuttaa menopaussioireita lähes kaikilla naisilla. Miesten testosteronituotanto taas vähenee hitaammin, eikä aiheuta ‘vaihdevuosioireita’ läheskään kaikille miehille. Testosteronin puute kehittyy pikkuhiljaa, eikä sitä välttämättä itse edes huomaa. Mieshormonia erittyy asteittain vähemmän kuin ennen, mutta tällä ei välttämättä ole vaikutusta kokonaisterveyteen. On kuitenkin hyvä tietää, että alhainen testosteroni voi olla ikääntymisen luonnollinen ‘sivuvaikutus’.

Alhainen testosteroni liittyy usein muihin terveysongelmiin. Esimerkiksi diabetes ja testosteronin puute vaikuttavat olevan yhteydessä, vaikkakaan varmuudella ei tiedetä, kumpi aiheuttaa kumman. Testosteronituotanto on monimutkainen prosessi, johon vaikuttavat useat kehonosat. Häiriö missä tahansa näistä osista voi johtaa siihen, että syntyy testosteronivaje. Joissakin tapauksissa alhainen testosteroni voi johtua kivesten toimintahäiriöstä. Kivesten vajaatoiminta voi olla synnynnäistä tai aiheutua esimerkiksi onnettomuudesta tai geneettisistä tekijöistä. Esimerkiksi geneettinen sairaus nimeltä Klinefelterin oireyhtymä aiheuttaa testosteronivajeen. Klinefelterin oireyhtymä on suhteellisen yleinen: kaksi tuhannesta poikavauvasta sairastaa sitä. Klinefelterin oireyhtymä kuitenkin todetaan yleensä jo varhaisella iällä, ja sitä sairastavat pojat saavat testosteronihoitoa, joka käynnistää murrosiän. On epätodennäköistä, että aikuisiällä alkava testosteronivaje johtuisi Klinefelterin oireyhtymästä. Todennäköisempää on, että aikuisiällä alhainen testosteroni johtuu esimerkiksi kivestulehduksesta, joka on monen yleisen sairauden jälkitauti.

Aivoilla on suuri rooli testosteronituotannossa. Etenkin ruokavalio voi vaikuttaa siihen, miten tehokkaasti aivot tuottavat testosteronia. Liian vähäinen syöminen ja alipaino tai liiallinen kuntoilu voivat heikentää hypotalamuksen toimintaa, jolloin LH-hormonin tuotanto vähenee, ja näin syntyy testosteronivaje. Etenkin urheilijoiden on siis hyvä kiinnittää huomiota siihen, että he saavat varmasti tarpeeksi ravintoa. Testosteronivaje voi olla myös syömishäiriön sivuvaikutus. Hypotalamuksen lisäksi myös häiriö aivolisäkkeen toiminnassa voi heikentää testosteronituotantoa. Aivolisäkkeen toimintahäiriö voi johtua esimerkiksi onnettomuudessa tapahtuneesta vammasta.

Testosteronin puute voi johtua myös lihavuudesta. Näin ollen laihduttaminen, terveellisempi ruokavalio ja liikunta voivat olla tehokkaita tapoja saada lisää testosteronia täysin luonnollisesti. Ylipainon karistaminen tietysti tukee myös kokonaisterveyttä ja parantaa jaksamista. Laihdutuksen yhteydessä voi kiinnittää huomiota siihen, että saa tarpeeksi ruoka-aineita, jotka tukevat luonnollista testosteronituotantoa. Esimerkiksi sinkki, jota saadaan varsinkin punaisesta lihasta, äyriäisistä ja tummanvihreistä kasviksista, on oleellisen tärkeä testosteroniboosteri. Testosteroni-lisäravinne sisältää usein sinkkiä ja muita luonnollisesti testosteronituotantoa tukevia ainesosia, joten sellaisen ottaminen osaksi ruokavaliota voi myös olla järkevä valinta.

Vaje mieshormoneissa voi johtaa monenlaisiin riesoihin

Testosteronin puute ei ole leikin asia, koska sillä saattaa olla vakaviakin terveysvaikutuksia. Testosteronivaje voi vaikuttaa negatiivisesti psyykkiseen terveyteen, koska sen yleisiä oireita ovat masennus ja ahdistus, univaikeudet ja mielialan ailahtelu. Myös muisti saattaa heikentyä, ja testosteronin puute on mahdollisesti yhteydessä Alzheimerin tautiin. Vastaavasti testosteronihoidolla on saavutettu lupaavia tuloksia Alzheimerin tautia sairastavien potilaiden hoidossa.

Testosteronin puute vaikuttaa seksuaaliterveyteen, mikä voi aiheuttaa monille miehille fyysistä ja psyykkistä pahoinvointia. Testosteronihoiton lisäys voi palauttaa heikentynyttä seksuaalista suorituskykyä ja parantaa elämänlaatua. Testosteronilisä voi myös voimistaa lihaksia ja näin parantaa kestävyyttä. Parantunut lihaskunto puolestaan suojaa sydäntä. Näin ollen on monia syitä, miksi testosteronivaje kannattaa hoitaa, mikäli se aiheuttaa oireita. Toisaalta on hyvä muistaa, että testosteronivajeen oireet muistuttavat monien muiden sairauksien oireita, joten on hyvä tutkia asia lääkärissä ennen kuin tekee omia johtopäätöksiään. Testosteronivaje ei myöskään välttämättä oireile mitenkään.

Luonnollisten tuotteiden avulla voit saada turvallisesti lisää testosteronia

Testosteronivaje voidaan hoitaa hormonipistoksilla tai muilla lääketieteellisillä valmisteilla, mutta on myös monia luonnollisempia tapoja saada lisää testosteronia kotikonstein. Synteettinen testosteroni saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksia, jotka kehon luonnollisesti tuottamassa testosteronissa ovat harvinaisia. On monia valmisteita joiden avulla voi saada luonnollisesti lisää testosteronia kehoon ja nujertaa testosteronin puute.

Sinkki voi olla luonnollinen keino nujertaa alhaiset mieshormonitasot

Sinkki on todellinen testosteronituotannon voimalähde. Sinkillä on tärkeä rooli testosteronin aineenvaihdunnassa, ja näin ollen sinkin puutteen yleinen sivuvaikutus on alhainen testosteroni. Yhteys sinkin ja testosteronin välillä on havaittu tutkimuksissa jo 1990-luvulla. Sinkin puute ei välttämättä oireile mitenkään, ja se saattaakin piilevänä olla monen miehen testosteronivajeen taustalla. Sinkin nauttiminen ravintolisän muodossa voi siis olla keino nujertaa testosteronin puute.

Stressi ja fyysinen rasitus saavat sinkkiä poistumaan kehosta tavallista enemmän, minkä seurauksena saattaa olla sinkin puutteen aiheuttama testosteronin puute. Näin ollen etenkin urheilevien miesten kannattaa varmistua siitä, että sinkin saanti on tarpeeksi korkealla tasolla. Runsaasti sinkkiä sisältäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi punainen liha, äyriäiset, maito, ruotoiset kalat, täysjyväviljat, siemenet, pähkinät ja tummanvihreät vihannekset, kuten pinaatti. Sinkki on myös erittäin yleisesti käytetty ja turvallinen ravintolisä.

ZMA auttaa kehoa tuottamaan lisää testosteronia

ZMA on erityisesti kehonrakentajien suosima lisäravinne, joka on myös tehokas testosteroniboosteri. ZMA sisältää kolmea luonnollisesti vaikuttavaa vitamiinia ja hivenainetta yhteen pakettiin: sinkki, magnesium-aspartaatti sekä B6-vitamiini. ZMA on tehokas ja edullinen lisäravinne, jolla on testosteronilisän lisäksi myös muita suotuisia vaikutuksia. ZMA:n sisältämä magnesium auttaa myös uniongelmiin. ZMA:n avulla voit saavuttaa pitkäkestoisemman ja syvemmän REM-unen, eikä sinun enää tarvitse kärsiä testosteronivajeen aiheuttamasta öisin heräilystä tai sängyssä pyörimisestä! ZMA tehostaa fyysistä suorituskykyä ja voi siten kohentaa myös mielialaa, jos alhainen testosteroni aiheuttaa väsymystä ja masennuksen kaltaisia oireita.

C-vitamiini suojelee mieshormoneita ja auttaa jaksamaan

C-vitamiini suojelee tutkimusten mukaan testosteronimolekyylejä stressitekijöiltä ja voi näin ollen ehkäistä testosteronivajetta. Testosteronivaje voi pahentua stressitekijöiden, kuten alkoholinkäytön, ympäristöhaittojen ja voimakkaan urheilurasituksen myötä. Riittävä C-vitamiinitaso elimistössä suojelee testosteronia näiltä tekijöiltä, jolloin mieskunto jaksaa kovankin rasituksen. C-vitamiini myös tukee immuunijärjestelmän toimintaa, koska se sisältää runsaasti antioksidantteja. On kuitenkin hyvä muistaa, että riittävä sinkkipitoisuus on C-vitamiinin ja muiden lisäravinteiden tehon edellytys.

Mieshormonin lisääminen voi onnistua myös D-vitaminiin avulla

Myös riittävän D-vitamiinitason ja korkean testosteronitason välillä on havaittu yhteys. D-vitamiinin aktiivimuoto vaikuttaa kehossa steroidihormonin tavoin. Etenkin Suomen sääolosuhteissa vähäinen auringonvalo voi heikentää D-vitamiinin saantia, joten sitä on hyvä nauttia purkista varsinkin talvikuukausina. Auringonvalo ja D-vitamiinilisät voivat olla yksi helppo ja luonnollinen tapa saada lisää testosteronia.

D-asparaatti on luonnollinen testosteroni-lisäravinne

D-asparaatti eli DAA on luonnollinen aminohappo, jonka saannin lisääminen voi auttaa miehiä, joita vaivaa testosteronin puute. D-asparaatin tuotanto tapahtuu aivolisäkkeessä, ja sillä on yhteys LH-hormoniin, joka puolestaan säätelee testosteronin tuotantoa. Näin ollen DAA-lisäravinne tehostaa tutkimuksen mukaan myös testosteronin tuotantoa lisäämällä LH-hormonitasoja. LH-hormonin lisääntyminen saa kivekset tuottamaan enemmän testosteronia. Tähänastiset tutkimukset osoittavat, että jo 12 päivän DAA-kuuri nostaa LH-tasoja sekä testosteronin tuotantoa ja kiertoa elimistössä.

D-asparaatti voi vaikuttaa positiivisesti myös sperman määrään ja laatuun. Eräässä tutkimuksessa DAA-ravintolisää annettiin 90 päivän ajan miehille, joiden spermantuotanto oli vaurioittunut. DAA-kuurin ansiosta spermasolujen määrä kaksinkertaistui.

D-asparaatti voi siis hyödyttää erityisesti miehiä, joita vaivaa testosteronivaje. 2-3 gramman pitoisuus vaikuttaa tehoavan miehiin, jotka tarvitsevat lisää testosteronia.

Lisää mieshormonia liikunnan ja yöunien avulla

Testosteroni-lisäravinne ja testosteroni-tabletit ovat yksi keino saada lisää testosteronia, mutta parhaita lopputuloksia saavutat, kun kiinnität huomiota myös muihin elämäntapoihisi. Uni, liikunta ja stressi ovat kaikki tekijöitä, joilla on suuri merkitys testosteronitasojen ylläpitoon.

Liikunnan puute ja erityisesti lihavuus ovat usein tekijöitä, joista aiheutuu alhainen testosteroni. Kehon testosteronituotanto hidastuu, jos liikuntaa ei harrasta ollenkaan, ja vastaavasti aktiivinen urheilu aktivoi kehon testosteronituotantoa. Myös runsas alkoholin käyttö vaikuttaa negatiivisesti testosteronitasoihin. Alkoholi laskee sinkin määrää kehossa ja hidastaa estrogeenin pilkkomista maksassa, mikä madaltaa testosteronitasoa. Vältä siis liikaa ryyppäämistä ja rasita kehoasi treenaamalla. Muista kiinnittää huomiota myös lepoon. Liian raju treenaaminen on muutenkin haitallista, mutta se on vahingollista erityisesti testosteronitasojen kannalta: ylirasitus nostaa kortisolitasoja, mikä puolestaan laskee testosteronia. Toisaalta riittävä sinkin saaminen tasapainottaa kortisolia, joten sinkki-ravintolisä voi auttaa sinua treenaamaan huoletta. On tärkeää löytää tasapaino levon ja urheilun välillä, jotta testosteronituotanto pääsee optimaaliselle tasolle.

Myös liika stressaaminen nostaa kortisolitasoja ja vastaavasti laskee testosteronia. Yritä siis pitää mieli positiivisena ja saada riittävästi yöunta. Tämä voi olla helpommin sanottu kuin tehty, koska alhainen testosteroni voi johtaa uniongelmiin. Tässä kohtaa voi testosteroni-lisäravinne tuoda avun, jotta pääset uuteen alkuun!

Lue myös nämä