Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Matalan tason laserterapia kaljuuntumisen hoitona

Tutkimusten mukaan matalan tason laserterapia auttaa miesten hiustenlähtöongelmissa sekä ennenaikaisessa kaljuuntumisessa

Ennen ja jälkeen hiustenlähtö

Ensimmäisiä positiivisia tutkimustuloksia matalan tason laserterapiasta (Low-Level Laser Therapy eli LLLT) kaljuuntumisen estohoitona esitteli unkarilainen lääkäri Endre Mester jo vuonna 1967. Tutkimustuloksissa selvisi, että kohdistettu laserterapia saattaa auttaa stimuloimaan päänahan hiustuppeja solutasolla, joka siten vahvistaisi ja pidentäisi solujen elinaikaa (prosessia kutsutaan photobiomodulaatioksi) ja tehoaisi siis ennenaikaiseen kaljuuntumiseen sekä hiusten epätoivottuun ohenemiseen.

Vuosikymmenien jälkeen ensimmäisestä löydöstä monet tutkijat ovat tutkineet LLLT:n tehokkuutta etenkin laikukkaisen kaljuuntumisen estämisessä. Yleisin hiustenlähtösairauksien muoto on alopecia androgenetica, eli miestyypin kaljuuntuminen, johon LLLT hoitomuotona kohdistuu. Toimenpide on tuottanut positiivisia tuloksia, vaikka osa tuloksista onkin saavutettu ei-kliinisessä ympäristössä, joten muita hiusten kasvuun vaikuttavia tekijöitä ei laserterapian ohella voida poissulkea.

Joka tapauksessa viimeisin tutkimustulos julkistettiin Lasers in Surgery and Medicine -lehdessä, jossa LLLT laserin turvallisuutta ja tehokkuutta testattiin kontrolloidussa lumelääkkeen ja laserhoidon yhteistutkimuksessa. Tutkimuksissa tultiin johtopäätökseen, että matalan tason laserterapia ammuttuna 655 nanometrin etäisyydeltä edistää hiustenkasvua miehillä, jotka sairastavat alopecia androgeneticaa.

Tutkimuksessa kahtakymmentä miespotilasta hoidettiin matalan tason laserterapialle 25 minuuttia päivässä joka toinen päivä kuudentoista viikon ajan. Näiden kuudentoista viikon jälkeen 35% miehistä koki jonkinasteista hiusten kasvua verrattuna ryhmään miehiä, jotka eivät saaneet minkäänlaista laserhoitoa tutkimusajanjakson aikana.

Tutkijat toivat esille kiinnostavia tuloksia LLLT:n toimivuudesta. LLLT stimuloi histupppia solutasolla ja aktivoi solun mitokondriota, jossa soluhengitys tapahtuu. Täten LLLT aktivoi solun luonnollista ja biologista aktiivisuutta ja tehosti niitä solujen kohtia, joissa hiusten kasvua luonnollisesti tapahtuu. Lisäksi tutkimustuloksissa selvisi, että matalan tason laserterapia tehoaa mahdollisesti myös hiustuppisolujen kantasoluihin, jotka myös saattavat osittain edistää hiusten kasvua päänahan kaljuissa kohdissa.

Tutkimukset paljastavat, että punainen, matalan tason laserterapia on tehokas vaihtoehtoinen hoitomuoto niille, jotka kärsivät alopecia androgeneticasta

Hiustenlähtö ja kaljuuntuminen

Tällä hetkellä olemassa on vain kaksi Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkeviraston hyväksymää lääkehoitoa androgenic alopecialle – minoxidil (eli Rogaine) sekä finasteride (eli Propecia) — mutta nämä lääkehoidot eivät ole poikkeuksellisen tehokkaita eivätkä sovellu kaikille ihmisille. Molemmat hoitomuodot vievät huomattavasti enemmän aikaa ja vaativat jatkuvan päivittäisen ja säännöllisen käytön. Usein käyttö on koko elämän mittainen, mikä lopulta nostaa myös hoitomuodon hintaa. Finasteridea ei kuitenkaan suositella esimerkiksi naisille, vaikka hekin voivat kärsiä laikukkaisesta miestyyppisestä kaljuuntumisesta.

Markkinoilla on valtava aukko vaihtoehtoisille kaljuuntumisen hoidoille ja siksi matalan tason laserterapia on saanut yhä useamman lääkärin ja tutkijan hyväksynnän. LLLT:n tehokkuudesta ollaan vakuuttuneita, sillä laserhoito tehostaa hiustuppien toimintaa eikä esimerkiksi kuivata päänahkaa kuten Rogaine seerumi tai aiheuta muita sivuvaikutuksia kuten suun kautta nautittavat lääkevalmisteet.

Monet tutkimukset ovat tutkineet valon sekä punaisen laserin mahdollista tehokkuutta ennenaikaiseen kaljuuntumiseen, etenkin 635-780 nanometrin etäisyydeltä, mutta eri tutkimustulokset ovat tuottaneet eri tuloksia, jolloin yhteenvetoa laservalon vaikutuksista androgenic alopeciaan on ollut vaikea hahmottaa. Koska kokonaiskuva ei ollut selkeä eikä yhtenäistä vastausta ollut helppo antaa, tutkijat Harvardin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta suorittivat viisi kliinistä tutkimuskoetta, joissa pyrittiin saamaan mahdollisimman tarkka kokonaiskuva siitä, miten matalan tason laserterapia todellisuudessa toimii, ja miten se tehoaa sekä miesten että naisten laikukkaaseen kaljuuntumiseen ja hiusten vähenemiseen. Läheltä kohdistettu punavalolaser todettiin toimivaksi sekä erittäin turvalliseksi hoitomuodoksi ja sen todettiin todella vähentävän geneettistä kaljuuntumista kummankin sukupuolen testiryhmissä.

Tutkijat esittävät, että LLLT vaikuttaa juuri hiuksen alun kasvuvaiheeseen ja suojelee hiustuppia alocepian tulehdusarvoilta antaen niille siten mahdollisuuden kasvaa rauhassa. Vaikka tulokset ovatkin olleet pääosin positiivisia, laserterapian valoaallon pituudesta sekä hoitomuodon kestosta ja säännöllisyydestä on edelleen jokin verran eroavia mielipiteitä.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa