ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Voiko lakritsijuuri auttaa rasvaisen akneihon hoidossa?

Lakritsinjuurta on käytetty lääkkeenä ja makeisena jo vuosituhansia

Lakritsi on eräs Suomen rakastetuimmista makeisista. Lakritsin ystävät varmasti tietävät, ettei kyseessä ole mikään terveystuote - mutta lakritsijuuri, josta sitä on perinteisesti valmistettu, on erittäin voimakas yrtti. Nykypäivänä monet lakritsimakeiset eivät edes sisällä oikeaa lakritsia vaan samankaltaisia korvikkeita, kuten anisöljyä. Alun perin lakritsin voimakas maku on kuitenkin peräisin lakritsinjuuresta eli Glycyrrhiza-nimisestä kasvista. Lakritsinjuuren maitiaisneste on jopa 50 kertaa makeampaa kuin sokeri.

Anista, lakritsia ja lakritsinjuurta valkea tausta

Lakritsinjuuri on kotoisin Välimeren alueelta, missä sitä käytettiin makeisten valmistukseen sekä lääkinnällisesti jo vuosituhansia sitten. Lakritsinjuurta on löydetty jopa faaraoiden haudoista, koska nämä halusivat valmistaa lakritsijuomia vielä tuonpuoleisessakin. Ihmiset ovat selvästi aina pitäneet lakritsista, ja lakritsijuurella voikin olla suotuisia terveysvaikutuksia. Eräs sen kiinnostavimmista ominaisuuksista on, että se voi auttaa pääsemään eroon aknesta. Toisaalta lakritsinjuureen vaikutuksiin liittyy myös varjopuolensa.

Voiko lakritsijuuresta olla apua aknen hoidossa?

Lakritsijuuren sisältämä glykyrretiinihappo voi tarjota avun akneen. Glykyrretiinihappo eli lakritsihappo voi hillitä testosteronin ja androgeenien tuotantoa. Androgeenit voivat monilla ihmisillä stimuloida talirauhasia, jolloin talin tuotanto ylivilkastuu ja ihohuokoset tukkeutuvat. Tämä puolestaan voi johtaa aknen puhkeamiseen. Lakritsijuuri voi siis hoitaa aknea tai helposti rasvoittuvaa ihoa ehkäisemällä androgeenien vaikutusta talirauhasiin. Lakritsihapon testosteronitasoja voimakkaasti laskeva vaikutus on havaittu tieteellisissä tutkimuksissa*.

*Lähde: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199910073411515

Miten lakritsijuuri tehoaa akneen?

Suurennuslasi nainen ja akne iho kasvoilla

Lakritsijuuri laskee testosteronin ja DHT-androgeenin tasoja nopeasti ja merkittävästi. Riippuu pitkälti geeniperimästä, miten tehokkaasti se auttaa pääsemään eroon aknesta. Joidenkin ihmisten talirauhaset ovat erittäin herkkiä androgeenien vaikutukselle. Jos sinulla on taipumusta helposti rasvoittuvaan ihoon, voit huomata, että lakritsi kaikissa muodoissaan voi hillitä sen rasvoittumista.

Lakritsinjuureen liittyy kuitenkin merkittäviä riskejä - erityisesti miehille

Vaikka lakritsihappo voi siis puhdistaa ihoa ja estää ihohuokosten tukkeutumista, siinä on varjopuolensa, ainakin miehille. Testosteronitasojen lasku voi auttaa pääsemään eroon ihon epäpuhtauksista, mutta siihen liittyy runsaasti sivuvaikutuksia, jotka voivat olla akneakin epämiellyttävämpiä. Libido laskee, lihasmassa kutistuu ja keskittymiskyky heikkenee.

Toisaalta naiset eivät joudu kärsimään vastaavista sivuvaikutuksista. Itse asiassa lakritsijuuren käyttö voi naisilla auttaa hoitamaan PCOS-oireyhtymää eli monirakkulaisia munasarjoja. PCOS-lääkkeet aiheuttavat usein aknea, mutta lakritsi voi neutraloida tämän vaikutuksen, jolloin voit hoitaa oireita ilman pelkoa iho-ongelmista.

Lakritsin liiallinen käyttö voi olla vaarallista

Mies pesee kasvoja shampoolla

Sukupuolesta riippumatta lakritsin liikakäyttöä tulisi välttää terveyssyistä. Lakritsijuuri nostaa verenpainetta ja voi erittäin suurissa määrissä käytettynä jopa aiheuttaa sydänkohtauksia. Lakritsinjuurta sisältäviä valmisteita ei tulisi käyttää pitkäkestoisesti. Raskaana oleville naisille ei samasta syystä suositella lakritsimakeisten syömistä. Verenpaineen nostamisen lisäksi lakritsin on havaittu nostavan elimistön kortisolipitoisuutta. Kortisoli on stressihormoni, joka voi saada kehon toimimaan ylikierroksilla; pitkittynyt stressitila ei tee hyvää iholle eikä mielelle.

Lakritsijuurella voi hoitaa aknea - mutta se ei kannata

Jos käytät lakritsijuuresta valmistettua lisäravinnetta, voit kyllä päästä eroon aknesta, mutta sen tilalle tulee todennäköisesti uusia oireita. Ihon rasvaisuus vähenee, huokoset avautuvat ja akne häviää. Toisaalta ihosta tulee stressihormonien lisääntymisen myötä elottoman ja sairaan näköinen. Lisäksi lakritsijuuren pitkäkestoinen käyttö vahingoittaa kokonaisterveyttä. Vaikka lakritsijuuri vaikutuksiltaan siis periaatteessa soveltuu täydellisesti aknen hoitoon tai DHT-tuotannon hillitsemiseen, sen käytännön hyödyllisyys on rajallinen.

Lakritsijuuri soveltuu parhaiten ulkoiseen käyttöön

Nainen käyttää kasvoharjaa puhdistukseen

Lakritsinjuurta ei siis kannata käyttää sisäisesti, koska sivuvaikutukset ovat liian merkittäviä - mutta se soveltuu loistavasti aknen hoitoon ulkoisessa käytössä. Lakritsijuuri hillitsee 5-AR-nimisen entsyymin toimintaa iholla, jolloin DHT:n tuotanto heikkenee. Näin se voi pysäyttää talirauhasten liikatoiminnan suoraan iholla käytettynä. Mikä parasta, ulkoisessa käytössä lakritsi ei johda stressihormonitasojen nousuun, libidon laskuun tai muihin ikäviin sivuvaikutuksiin. Lakritsinjuuren käyttö suoraan iholla voi myös tarjota suojaa auringolta.

Lakritsinjuurella on myös ihoa vaalentavia ominaisuuksia. Se sisältää yhdisteitä, jotka hillitsevät tyrosinaasi-nimisen entsyymin toimintaa. Tyrosinaasilla puolestaan on oleellinen rooli melaniinin eli ihon väripigmentin tuotannossa. Näin lakritsijuuri voi hillitä väripigmentin tuotantoa ja vaalentaa ihoa. Hyperpigmentaatio on yleinen iho-oire, joka johtuu usein juuri siitä, että tyrosinaasin tuotanto on jostakin syystä ylivilkastunut. Lakritsijuuri voi tarjota avun tähän ongelmaan ja auttaa pääsemään eroon hyperpigmentaation aiheuttamista tummista läiskistä tai kesakoista iholla. Lisäksi lakritsijuuri sisältää liquiritin-nimistä yhdistettä, joka ei vaikuta tyrosinaasiin, vaan sen sijaan hajottaa ja poistaa melaniinia. Liquiritin-yhdistettä sisältävä voide on alustavissa hoitotutkimuksissa ollut tehokas apu myös maksaläiskän hoitoon.

Lakritsijuuri on voimakas yrtti - älä käytä sitä väärin!

Lakritsissa on valtavasti potentiaalia aknen ja muiden iho-oireiden hoitoon. Sen sisältämät yhdisteet, kuten lakritsihappo ja liquirin, ovat täysin ainutlaatuisia. Tutkijat eivät vieläkään täysin ymmärrä niiden toimintamekanismia. Lakritsijuuri voi hoitaa aknea hillitsemällä DHT-androgeenin ja testosteronin tuotantoa. Se voi myös auttaa pääsemään eroon maksaläiskistä vaalentamalla ihon hyperpigmentaatiota.

Koska lakritsijuuri voi kuitenkin runsaassa tai pitkäkestoisessa käytössä aiheuttaa monia sivuvaikutuksia, on parasta käyttää sitä ulkoisesti suoraan iholle tai kokeillla esimerkiksi black mask kasvonaamiota finneille. Voit myös huoletta syödä lakritsimakeisia, kunhan et ylitä suositeltua päiväannosta. Lakritsimakeiset sisältävät lakritsijuurta vain pienen määrän, joten ne eivät aiheuta niin suurta sivuvaikutusten riskiä kuin lakritsiyrtistä valmistetut rohdot. Lakritsijuuri on monipuolinen ja herkullinen yrtti, mutta sen käytössä on tärkeä ymmärtää, miten se toimii ja millaisia haittavaikutuksia sillä voi olla.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa