ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Kuinka hoitaa peräpukamia turvallisesti raskauden aikana?

Peräpukamat voivat olla kutiavia, epämiellyttäviä ja jopa suorastaan tuskallisia. Vaikka tämä tieto ei välttämättä helpota oloasi, mutta peräpukamat ovat vaarattomia ja koskevat yli puolia raskaana olevista naisista, erityisesti raskauden puolivälistä toiseen kolmannekseen.

Mikä niitä aiheuttaa?

Laajenevan kohtusi aiheuttama paino noin 25. raskausviikon jälkeen lisää veren virtaamista lantion seudulle, minkä voi aiheuttaa peräsuolen seinämien suonten turpoamista, pullistumista ja kutinaa. Ummetus voi pahentaa tai jopa aiheuttaa peräpukamia (kun uloste on kovaa, ylimääräiset ponnistelut aiheuttavat painetta peräsuolen verisuoniin saaden ne turpoamaan ja pullistumaan). Peräpukamat voivat aiheutua myös synnytyksen yhteydessä kovan ponnistelun tuloksena. Mutta onneksi on olemassa myös hyviä uutisia: On olemassa monia keinoja, joiden avulla voit hoitaa niitä, ja onneksi ne yleensä häviävät itsellään synnytyksen jälkeen.

Mitä sinä voit tehdä?

  • Säilytä säännöllisyys. Paras hoito peräpukamiin raskauden aikana on pysyä säännöllisenä, joten juo paljon vettä ja lisää kuituja ruokavalioosi välttääksesi ummetusta.
  • Tee lantionpohjan lihasten harjoituksia. Sen lisäksi, että ne valmistelevat välilihan kerrokset synnytykseen, ne voivat myös estää peräpukamia parantamalla alueen verenkiertoa.
  • Nuku kyljelläsi. Älä nuku selälläsi (mitä ei tulisi muutenkaan tehdä raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen). Kyljellään nukkuminen vähentää paineen tunnetta peräsuolen alueella. Voit myös kokeilla makaamista vasemmalla kyljelläsi muutaman kerran päivässä helpottaaksesi painetta peräsuolen laskimoissa.
  • Pysy liikkeellä. Älä istu tai seiso pitkiä aikoja kerrallaan. Kokeile reipasta viiden minuutin kävelyä tunnin välein, mikä parantaa verenkiertoa vaikutusalueella ja huuhtoo ulostetta ulos. Jos olet saanut lääkäriltäsi luvan, niin jatka turvallisia raskauden ajan liikuntaharjoituksia laskettuun aikaan asti.
  • Älä pakota sitä. Älä pinnistele tai viivyttele WC:ssä.
  • Pysy puhtaana. Käytä lämmintä vettä ja valkoista kaksikerroksista vessapaperia pyyhkiäksesi itsesi ulostamisen jälkeen. Älä kuitenkaan pyyhi liian kovaan, sillä voit vahingoittaa herkkää takapuoltasi. Kokeile kosteuspyyhkeitä, jos vessapaperi on liian karkeaa sinulle.
  • Ota lämmin kylpy. 10-15 minuutin ammeessa oleskelu auttaa sinua pysymään puhtaana, ja se voi myös auttaa epämukavaa oloasi
  • Kokeile taikapähkinää tai jääpakkauksia. Nämä voivat helpottaa peräpukamien pistävää kipua.
  • Hanki donitsin muotoinen tyyny. Jos istuminen on todella epämukavaa, donitsin muotoinen tyyny voi helpottaa painetta takapuolessa.
  • Keskustele lääkärisi kanssa peräpukamien hoidosta. Hän voi suositella peräsuolen huuhteluainetta tai paikallista voidetta lievittämään kutinaa ja kipua. ShytoBuylla myytäviä HemaPRO tuotteita ei suositella raskaana oleville tai imettäville äideille.

Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

Jos huomaat verenvuotoa peräaukon seudulla, kannattaa mennä lääkärin juttusille. Todennäköisesti kyseessä on vain vuotava peräpukama, joka on voinut vahingoittua ulosteen liikkeestä) tai peräaukon haavauma (halkeama peräaukon suulla ummetuksen seurauksesta).

Lue myös nämä