ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Kaljuuntuminen miehillä eli androgeeninen hiustenlähtö

Kaljuuntuminen on yleinen ja harmillinen ilmiö, josta miehet ovat kärsineet muinaisista ajoista asti. Modernin tieteen ansiosta hiustenlähdön hoito on kuitenkin kehittynyt huimin harppauksin. Älä siis lannistu vaan löydä apu ShytoBuyn monipuolisesta valikoimasta tuotteita, jotka on erityisesti kehitetty kaljuuntumisen ehkäisyyn ja hoitoon!

Miesten hiustenlähtö eli kaljuuntuminen

Miestyyppinen kaljuuntuminen eli androgeneettinen hiustenlähtö johtuu sekä geeneistä että hormoneista. Mieshormoni DHT eli dihydrotestosteroni kiihdyttää hiustenlähtöä pienentämällä hiustuppia ja lyhentämällä hiusten elinkaarta. Testosteroni muuttuu dihydrotestosteroniksi hiuspohjassa ja alkaa surkastuttaa sille alttiita hiustuppia. Geenit määräävät, kuinka iso osa testosteronista muuttuu DHT:ksi ja kuinka altis hiuspohja on sen vaikutukselle.

Mieshormonien erittyminen kiihtyy merkittävästi murrosiässä, joten miestyyppinen kaljuuntuminen voi alkaa jo alle 20-vuotiaana. Miestyyppistä kaljuuntumista esiintyy noin puolella kaikista miehistä. Valtaosa miesten kaljuuntumisesta johtuu juuri androgeneettisestä hiustenlähdöstä.

Hiustenlähtö alkaa usein miehillä hiusrajasta, ohimoilta ja päälaelta. Se on siis alueellista, toisin kuin naisilla, joilla hiuksia lähtee tasaisesti. Hiukset eivät kuitenkaan ala heti irrota kokonaan: ensin ne kuivuvat ja ohenevat ja kasvavat hennompina kuin ennen. Tässä vaiheessa hiustenlähtöä voi ehkäistä hoidolla tehokkaasti, koska hiustupet ovat vielä elossa ja avoinna. Hoito onnistuu myöhemmässäkin vaiheessa, mutta aivan alkuperäiseen lopputulokseen ei välttämättä enää päästä. Olemassa olevien hiusten säilyttäminen on helpompaa kuin uusien kasvattaminen.

DHT on kuitenkin vain yksi osatekijä miesten kaljuuntumisessa. Kuten todettua, elintavat, hormonit, ravintoaineet ja hiusten käsittely vaikuttavat myös hiustenlähtöön. Lisäksi usein kaljuuntuva hiuspohja on tulehdustilassa. Tulehdus vahvistaa DHT:n vaikutusta ja kiihdyttää siten hiustenlähtöä. Tulehdusta hoitavat ja estävät aineet saattavat pysäyttää hiustenlähdön ja saada hiukset uudelleen kasvamaan.

Vaikka kaljuuntumista voi nykyään hoitaa monin tavoin, se voi silti kokemuksena tuntua hyvin vaikealta. Hiukset ovat monille ihmisille osa identiteettiä, ja niiden menettäminen voi aiheuttaa monenlaisia itsetunto-ongelmia. Itsetunnon heikentyminen puolestaan voi johtaa takaiskuihin henkisen ja jopa fyysisen terveyden saralla.

Kaljuuntuminen liitetään mielikuvissa nuoruuden, haluttavuuden ja voimakkuuden menettämiseen. On monia eri syitä hiustenlähtöön - jotkut ovat väliaikaisia ja jotkut pysyviä. Jos olet yksi monista miehistä, joita hiusten oheneminen tuskastuttaa, voit ryhtyä toimeen sen hillitsemiseksi. Markkinoilla on lukuisia tuotteita jotka ovat kehitetty hiustenlähdön ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi.

Hiustenlähdön syyt

Kaljuuntuminen on yleinen ongelma: 20–49-vuotiaista suomalaismiehistä 30–50 prosenttia kärsii hiustenlähdöstä. Oireen taustalla voi olla lukuisia eri syitä.

Hiustenlähtö on hyvin periytyvää sekä miehillä että naisilla: jos suvussasi on kaljuuntumista, hiustenlähtö on todennäköisempää sinunkin kohdallasi. Hiustenlähtöä aiheuttava geenimuunnos on yleinen eurooppalaisilla, mutta harvinainen aasialaisilla, afrikkalaisilla ja Amerikan alkuperäiskansoilla.

Hiustenlähtöön vaikuttavat useat geenit, mutta monet niistä sijaitsevat x-sukupuolikromosomissa. Ihmisillä on kaksi kromosomia: miehillä xy ja naisilla xx. Toinen periytyy aina äidiltä ja toinen isältä. Miehille x-kromosomi periytyy äidin puolelta, joten toisin kuin usein ajatellaan, kaljuuntumistaipumus miehellä ei välttämättä periydy isältä, vaan todennäköisemmin äidin isältä.

Vaikka perinnöllinen alttius hiustenlähtöön olisikin, siihen vaikuttavat monet muutkin asiat: muun muassa hormonit, elintavat, ravintoaineet ja hiusten hoito. Ne vaikuttavat hiustenlähdön alkamiseen, jatkumiseen ja nopeuteen.

Iän myötä hiukset ohenevat kaikilla ihmisillä. Hiukset sekä pienenevät läpimitaltaan että harvenevat. Samalla ne menettävät värinsä ja muuttuvat harmaiksi tai valkoisiksi. Ohenemisenkin tahtiin vaikuttavat yksilölliset tekijät ja hoito.

Sairaudet voivat vaikuttaa hiustenlähtöön

Kaljuuntuminen voi johtua myös sairauksista. Kaljuuntumista aiheuttaa muun muassa pälvikalju eli alopecia. Se on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa läiskittäistä hiustenlähtöä. Alopeciaa voi ilmetä sekä naisilla että miehillä ja se voi puhjeta missä iässä tahansa. Tauti on arvaamaton: joillakin hiukset ja muukin kehon karvoitus lähtevät pysyvästi, mutta suurimmalla osalla sairastuneista ne kasvavat takaisin vuoden sisällä.

Harvinaisessa diffuusisessa pälvikaljussa hiukset harvenevat tasaisesti, eivät läikittäin. Sitä voi olla vaikea erottaa telogeenisestä hiustenlähdöstä. Alopecian muita tyyppejä ovat alopecia areata eli läiskittäinen hiusten ja muiden karvojen lähtö, alopecia totalis eli karvoituksen lähteminen koko pään alueelta (myös kulmakarvat ja silmäripset) ja alopecia universalis eli hiusten ja muiden ihokarvojen katoaminen koko kehon alueelta. Kaksi viimeistä ovat harvinaisia. Jos päänahka kaljuuntuu viivamaisesti hiusrajasta, tautityypistä käytetään nimeä alopecia ofiasis.

kilpirauhasen liikatoiminta tai vajaatoiminta voivat aiheuttaa hiustenlähtöä, kuten myös maksan vajaatoiminta, munuaisten vajaatoiminta, suoliston tulehdustaudit tai krooninen tulehdus. Ihosairauksista atooppinen ihottuma ja tali-ihottuma voivat lisätä hiustenlähtöä. Hiustenlähtö voi johtua myös allergisesta ihokontaktissa tapahtuvasta reaktiosta, joka voi aiheutua esimerkiksi hiusväristä.

Arpeuttavassa hiustenlähdössä hiukset irtoavat hiuspohjan tulehdussairauden seurauksena ja jättävät jälkeensä arpikudosta, joka tuhoaa hiustupet, jolloin hiukset eivät enää kasva. Arpeuttavaa kaljuuntumista aiheuttavia sairauksia ovat punahukka, punajäkälä, arpeuttava karvatuppitulehdus eli follikuliitti, paisekaljuus ja märkärakkulaihottuma.

Hillitse hiustenlähtö - näillä keinoilla ehkäiset kaljuuntumisen

Mieshormoni DHT vaikuttaa hiuspohjaan lyhentäen merkittävästi hiusten kasvusykliä. Uusi hius ei ehdi kunnolla edes aloittaa kasvua, kun se jo putoaa. Hiukset eivät siis kaljuuntuessa katoa kokonaan, mutta niistä tulee niin mikroskooppisen lyhyet ja hennot, ettei niitä näy. Onko sitten keinoja saada hiukset kasvamaan uudelleen pidemmiksi ja vahvemmiksi?

Paras apu hiustenlähtöön on kokonaisvaltainen hoito: ravintolisät, kuten biotiini, vitamiinit, DHT -estäjät ja hiuslaser puuttuvat hiustenlähdön moninaisiin alkusyihin. DHT -estäjät pyrkivät estämään testosteronin muuttumisen haitalliseksi DHT:ksi vähentämällä 5-alfa-reduktaasientsyymin tuotantoa, joka käynnistää hormonimuutoksen.

Minoksidiili, nanoksidiili ja trioksidiili tuovat avun kaljuuntumiseen

Hiustenlähtöön on kehitetty nieltäviä lääkkeitä ja tooppisia itsehoitotuotteita. Yksi tunnettu itsehoitotuote on minoksidiili (Minoxidil), jota hierotaan liuoksena hiuspohjaan. Alunperin verenpainelääkkeeksi kehitetty minoksidiili kiihdyttää verenkiertoa päänahassa ja siten hidastaa hiustuppien pienenemistä. Tunnetuin minoksidiilivalmiste on Rogaine.

Vaihtoehtoja minoksidiilille ovat hiusravinteet, nanoksidiili (Nanoxidil) ja DHT -estäjät, kuten trioxidiili (Trioxidil).

Nanoksidiili vaikuttaa samalla tavalla kuin minoksidiili, mutta on hellävaraisempi hiuspohjalle. Minoksidiilin sivuvaikutuksia ovat hiuspohjan kuivuminen, punoitus, hilseily ja ihottuma tai akne. Se voi myös aiheuttaa ärsytystä silmissä, ja pienellä osalla käyttäjistä se voi jopa pahentaa hiustenlähtöä. Nanoksidiili on uudempi yhdiste, jolla on samankaltainen molekyylirakenne kuin minoksidiililla. Se kuitenkin imeytyy paremmin ihoon pienempien hiiliketjujen ansiosta. Nanoksidiili myös avaa solukalvojen ionikanavia ja parantaa siten ravintoaineiden pääsyä hiustupen soluihin. Sillä on todettu olevan vähemmän sivuvaikutuksia kuin minoksidiililla. Se saattaa olla avuksi ihmisille, jotka ovat kokeilleet minoksidiilia saamatta toivottuja tuloksia.

trioxidiili puolestaan on tehokas uuden sukupolven DHT -estäjä. Se sisältää bioaktiivisia ainesosia, jotka vähentävät DHT-hormonin muodostumista ja siten pidentävät hiusten kasvusykliä. Se myös vahvistaa hiustupen proteiinirakennetta, joka saa hiuksen juurtumaan tiukemmin ja kasvamaan vahvempana. Trioksidiili myös kosteuttaa hiuspohjaa ja vähentää hiuspohjan kroonista tulehdusta, ja hidastaa siten hiusten lähtöä. Trioksidiilia sisältäviä tuotteita myydään eri muodoissa: liuos, kapselit, shampoot ja hoitoaineet.

Shampoot

hiustenlähtöä hoitavat shampoot ovat helppo keino hoitaa kaljuuntumista, koska voit mutkattomasti ottaa ne osaksi päivittäistä peseytymistä. Stimuloivat shampoot, kuten kofeiinishampoo, tukevat hiustenkasvua stimuloimalla uusien hiuksien kasvua karvatupissa. Hiustenlähtöä hoitavat shampoot tukevat karvatuppien terveyttä ja ehkäisevät miestyyppistä kaljuuntumista.

Myös hilseshampoosta voi olla hyötyä hiustenlähdön hillitsemisessä, jos kärsit myös kuivasta päänahasta. Hilseshampoot auttavat sinua olemaan raapimatta päänahkaa ja siten vahingoittamatta karvatuppia, jolloin ne voivat kasvaa tehokkaammin.

Lisäravinteet

Hiusten haurastuminen ja hiustenlähtö voivat johtua liian yksipuolisesta ravinnosta, joka ei tarjoa hiuksille niiden tarvitsemia ravintoaineita. Tämän vuoksi lisäravinteet voivat auttaa hiusten kasvua takaamalla, että kehosi saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Lisäravinteet ovat hyvä lisä arkeen, kun haluat tehostaa kamppailua miestyyppistä kaljuuntumista vastaan.

Pienteholaser eli LLLT-hoito

Jos etsit jotain erilaista ja tehokasta avuksi kaljuuntumiseen, pienteholaser- eli LLLT-hoidosta. LLLT-hoito hyödyntää valoa stimuloimaan karvatuppia solutasolla, mikä tukee uusien, paksumpien hiusten kasvua. Voit kokeilla pienteholaserhoitoa kotona laserkypärän avulla ja hoitaa kätevästi koko päänahan aluetta. Laserkypärän sisältämät diodit tarjoavat hiuspohjalle valoterapiaa, joka tukee hiustenkasvua virkistämällä karvatuppien toimintaa. LLLT-kypärän käyttö on helppoa ja turvallista, ja voit mukauttaa sen käyttöasetuksia omien tarpeidesi mukaan.

Reseptilääkkeet

Miestyyppistä kaljuuntumista voidaan joskus ehkäistä ja hoitaa reseptilääkkeillä. Tällaisiin lääkkeisiin liittyy kuitenkin mahdollisia sivuvaikutuksia, kuten erektiovaikeuksia. Reseptilääkkeet eivät myöskään sovellu kaikille miehille, jotka käyttävät muita reseptilääkkeitä tai kärsivät terveysongelmista.

Leikkaus

Hiustensiirtoleikkaus on plastiikkakirurginen operaatio, jossa terveitä karvatuppia asetetaan ihonsiirtona päänahan kaljuuntuneille alueille. Se voi auttaa joitain miehiä, joilla on päässään pieniä kaljuja alueita. Hiustensiirtoleikkaus on kuitenkin kallis ja aikaa vievä. Kuten kaikkiin leikkauksiin, siihen liittyy myös esimerkiksi tulehdusten ja arpeutumisen riski.

Peruukit ja hiuskuidut

Peruukit ovat kehittyneet huimasti, eikä mielikuva päänahkaan teipattavasta tupeesta enää vastaa todellisuutta. Nykypäivän peruukit on usein valmistettu luonnonhiuksista, ja ne voidaan muokata sopimaan kasvoihisi ja elämäntyyliisi. Hyvälaatuiset peruukit ovat kuitenkin usein kalliita.

Hiuskuidut ovat myös kätevä vaihtoehto, kun haluat piilottaa hiusten ohenemisen. Keraamiset hiuskuidut näyttävät aidoilta hiuksilta ja kiinnittyvät luonnonhiuksiin staattisen varauksensa ansiosta. Ne pysyvät tiukasti kiinni hiuksissa aina seuraavaan pesuun asti ja antavat välittömästi vaikutelman tuuheammista hiuksista. Hiustuuhenteet ovat hyvä vaihtoehto, kun haluat väliaikaisesti peittää kaljuuntumisen etsiessäsi pitkäkestoisempaa hoitokeinoa.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa