ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Jalkasienen eli jalkasilsan hoito

Jalkasienen aiheuttaja on silsasieni. Sitä on kolmea eri sukua, joista yleisin on Tricophyton. Jalkasilsan tyypistä voidaan varmistua ainoastaan näytteellä ja viljelyllä, mutta yleisesti silsalääkkeet tehoavat kaikkiin kantoihin.

Jalkasienen eli jalkasilsan hoito

Jalkasienen aiheuttaja on silsasieni. Sitä on kolmea eri sukua, joista yleisin on Tricophyton. Jalkasilsan tyypistä voidaan varmistua ainoastaan näytteellä ja viljelyllä, mutta yleisesti silsalääkkeet tehoavat kaikkiin kantoihin.

Jalkasieni iskee helpoiten hiostuneisiin jalkoihin ja kosteissa olosuhteissa, kuten kengistä, yleisistä suihkutiloista, kuntosalilta tai saunasta. Yleisimmin kyseessä on varvasvälisilsa, jossa reunimmaista varvasväliä piinaa kutiava hilseily ja punoitus. Iho saattaa myös halkeilla. Jalkasienen voi myös saada helposti hikoilevista jaloista ja tiiviistä varvasväleistä. Joillakuilla on taipumus saada jalkasieni infektio toisia helpommin.

Jalkasienen hoito

Jalkasienen voi hoitaa jalkasienen nujertamiseen tarkoitetuilla itsehoitotuotteilla. Useimmiten riittää suoraan iholle levitettävä voide. Jalkasilsan hoidossa tulisi aina noudattaa tuotteen käyttöohjeita. Hoitoa on jatkettava riittävän pitkään, jalkasienen oireiden häviämisen jälkeenkin. Jalkasilasan hoitamatta jättäminen saattaa johtaa muihin sieni-infektioihin. Jalkasilsan hoitoon kehitetyt itsehoitotuotteet eivät yleensä aiheuta sivuvaikutuksia tai allergisia reaktioita.

Vaikkakin silsasienen hoito perustuu lääkehoitoon, on yhtä tärkeää noudattaa muita käytännön ohjeita!

  • Hyvä jalkahygienia ehkäisee jalkasienten aiheuttamia tulehduksia. Pese jalat päivittäin saippualla ja vedellä ja kuivaa varvasvälit huolellisesti. Voit kokeilla rikkisaippuan vaikutusta sienen ennalta ehkäisyssä.
  • Älä jaa pyyhkeitä, jalkineita tai sukkia muiden kanssa,
  • Vaihda sukat päivittäin, ja pese likaiset sukat 60 asteessa, jotta jalkasieni tuhoutuisi.
  • Vältä hiostavia kenkiä ja tarvittaessa käytä jalkojen hikoiluun antiperspiranttia. Vanhat kengät voi olla hyvä vaihtaa uusiin, sillä jalkasieni jää elämään kenkiin.
  • Yleisissä kosteissa tiloissa avojaloin kulkemista on syytä välttää (uimahallit, saunat, voimistelutilat).

Milloin lääkäriin?

  • Mikäli itsehoitolääkkeet eivät auta oireisiin kolmen viikon kuluttua on aiheellista ottaa yhteyttä lääkäriin tehokkaamman hoidon aloittamiseksi.
  • Jos tulehdus on jo alkuvaiheessa rajuoireinen ja useaan varvasväliin tai jalan (jalkapohjan) iholle laajalti levinnyt, tulee ottaa yhteys lääkäriin ja itsehoitoa ei kannata aloittaa. Jalkapohjan silsan hoitoon ei riitä itsehoitolääkkeet vaan tauti hoidetaan tablettimuotoisella sienilääkityksellä. Jos sieni-infektio on levinnyt kynteen, on hoito vielä pitkäaikaisempi.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa