ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Löytyykö iho-ongelman taustalta piilevä sairaus?

Ihon kutina ja polttelu tai erilaiset ihottumat ovat epämiellyttäviä vaivoja, mutta tiesitkö että ihon huono kunto voi olla merkki myös suuremmasta terveysongelmasta? Iho on elimistön herkkä suojamuuri, ja muutokset ihon värissä tai pinnassa voivat kieliä jostain vakavammasta!

On olemassa lukuisia eri ihottumia, joista yleisimpiä ovat jalkasieni, ekseema, syyhy, silsa, psoriasis, urtikaria ja tali-ihottuma. Muita iho-ongelmia ovat rakot, hilseily, haavaumat, näppylät sekä pigmenttihäiriöt. Vaikka nämä ongelmat voivat olla seurausta ympäristön allergeeneista, stressistä, bakteeriperäisistä tulehduksista tai reseptivapaista lääkkeistä, kannattaa sinun aina varmistua siitä, että vaivan aiheuttaja on tosiaan pelkkä ihottuma.

3 yleistä dermatologista diagnoosia jotka kannattaa tuntea

1. Stressi-ihottuma

Useimmat meistä joutuvat kosketuksiin stressi-ihottuman kanssa jossain vaiheessa elämäämme. Immuunijärjestelmän reagointi ulkoiseen tekijään laukaisee stressi-ihottuman - mutta sen aiheuttajana voi olla myös sairaus, virusinfektio tai ympäristötekijät. Jos kärsit ruusufinnin tai psoriaksen kaltaisesta iho-ongelmasta, voi stressi pahentaa oireita.

Mistä tämä johtuu?

Ongelman taustalla ovat kehon stressitilassa vapauttamat hermoston välittäjäaineet sekä neuropeptidit, jotka voivat muuttaa elimistön reagointitapaa erilaisiin asioihin ja tilanteisiin. Tämä muutos saattaa laukaista ihoreaktion kuten kutinan tai yliherkkyyden. Äkillinen ihottuma aikuisella voi olla stressin aiheuttamaa. Jos olet sen sijaan huomannut ihollasi turvonneita, ärtyneitä ja kutisevia näppylöitä, voi kyseessä olla urtikaria. Onneksi urtikariaa voi hoitaa kotona Manukaöljyn avulla.

2. Allerginen ihottuma

Allergisen ihottuman oireita ovat ihon kutina, punoitus sekä näppylät tai rakot. Tämä ihottuma aiheutuu ihon joutuessa kosketuksiin allergeenin kanssa. Allergiaa voivat aiheuttaa erilaiset kemikaalit, lemmikit, vaatteiden materiaalit, voimakkaat saippuat, nikkeli, korut, tai myrkkysumakin kaltaiset kasvit. Myös jotkut ruoka-aineet voivat johtaa punaisiin näppylöihin tai ihon kutinaan ja turpoamiseen.

Helpoin tapa välttää allerginen ihottuma on välttää allergiaa aiheuttavia aineita, ruokia tai tuotteita. Allergista ihottumaa voi hoitaa reseptivapaiden voiteiden ja lääkevoiteiden avulla.

3. Hilseilevä ihottuma

Epämiellyttävältä tuntuva hilseilevä ja kutiseva iho saattaa usein johtua vain ihon kuivuudesta. Ihon pintakerroksesta löytyy luonnollisia öljyjä ja kuolleita ihosoluja. Kun tämä kerros vaurioituu, sekä ihon luonnollinen kosteustasapaino että solujen uudistusprosessi häiriintyvät. Auringonvalolle altistuminen, voimakkaat kemikaalit, tietyt lääkeaineet ja ikääntyminen ovat tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa hilseilevää ihottumaa ja ihon kutinaa.

Milloin vaiva on jotain muuta kuin pelkkä hilseilevä ihottuma?

Pienimuotoinen ihottuma voi parantua helposti ihoa korjaavan suihkeen, eteeristen öljyjen tai hilseilevälle iholle tarkoitettujen täsmätuotteiden avulla. Lähden ihotautilääkärin puheille, jos huomaat seuraavia oireita:

  • Ihottuman lisäksi sinulla on kipuja ja kuumetta
  • Huomaat ihottuman muuttuvan rakkulaiseksi
  • Ihon pitkäkestoinen ja jatkuva kutina ei parane reseptivapaiden voiteiden avulla
  • Ihottuman lähistöltä löytyvä turvotus tai mustelmat
  • Hilseilevän ihottuman erittämiä eritteitä
  • Nopeasti leviävä ihottuma
  • Pyöreänmuotoinen ihottuma
  • Iho keltaisuus
  • Muutokset ihon värissä tai tekstuurissa

Mitä voit tehdä?

Tiivistetysti

Diagnoosista riippuen dermatologi voi määrätä sinulle oikeanlaisen hoidon. Jos ongelmasi on ihon kuivuus, pelkkä kotihoito rauhoittavan voiteen ja manuka-hunajan avulla saattavat poistaa vaivan!

Jos kyseessä on dermatiitti, urtikaria tai ekseema saat käyttöösi luultavasti kortikosteroidivoiteen, joka helpottaa kuivuutta ja kutinaa. Allergiseen ihottumaan määrätään usein suun kautta otettavaa antihistamiinia. Sieni-infektio kuten jalkasieni ja silsa parantuvat paikallishoidon avulla, ja hyönteistenpuremien tai -pistojen aiheuttama ihon kutina lievittyy antihistamiinivoidetta käyttämällä.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa