ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Hiustenpesuaineissa vältettävät ainesosat

Parabeeniä käytetään monien hiustuotteiden säilyvyyden parantamiseen. Parabeenit, kuten metyyliparabeeni ja propyyliparabeeni ovat tunnettuja myrkkyjä. Parabeenit eivät vain ärsytä ihoa, tehden ihosta ja päänahasta kutisevan, vaan ne voivat myös vaikuttaa hormonitasapainoon.

Tiesitkö näistä hiustenpesuaineiden aineosista? Vältä erityisesti näitä ainesosia

Useimmilla meistä on lempishampoo. Olemme käyneet ostoksilla ja löytäneet shampoon joka tuoksuu hyvälle ja jättää hiuksemme pehmeäksi, täyteläiseksi ja hohtavaksi. On kuitenkin todennäköistä, että emme tunne lempishampoomme koostumusta, sillä shampooetikettien lukeminen saattaa usein olla kuin vieraan kielen lukemista!

Esimerkiksi kemikaalista ainesosaa nimeltä dimetikoni (joka saa hiukset kiiltäviksi ja helposti kammattaviksi) löytyy monista shampoista; mutta se on luokiteltu useissa maissa mahdollisesti myrkylliseksi kemikaaliksi, joka vaatii vielä tarkempia tutkimuksia. Kuinka voimme tietää varmuudella onko sen käyttö turvallista?

Lisäksi on käyty runsaasti keskusteluja mm. natriumlauryylisulfaatin (usein käytetään lyhennettä SLS, tai englanniksi sodium lauryl sulfate) ja sekä samantyylisen kemikaalin natriumlaureettisulfaatin (SLES tai sodium laureth sulfate) turvallisuudesta. Englanninkieliset nimet ja lyhennykset on hyvä oppia tunnistamaan, koska niitä käytetään usein jopa kotimaisten tuotteiden etiketeissä.

Ohessa on lista tavallisista shampoissa esiintyvistä aineista, joita tulisi välttää ja miksi:

Ammoniumlauryylisulfaatti (ammonium lauryl sulfate) ja natriumlaureettisulfaatti (sodium laureth sulfate): molemmat ovat voimakkaita puhdistusaineita. Kannattaa valita tuotteita, jotka eivät sisällä näitä kemikaaleja lainkaan.

Natriumlauryylisulfaatti (sodium lauryl sulfate tai SLS) on toinen voimakas puhdistusaine, jota esiintyy useissa shampoissa. Se saa shampoon vaahtoamaan voimakkaasti shampoomainosten tyyliin.

Altistaessasi hiuksesi tälle kemikaalille vaurioitat niitä, ja ajan kuluessa hiukset saattaa tuhoutua täysin. Kemikaalit tuhoavat hiuksissa olevat luonnolliset öljyt, joita ne tarvitsevat pysyäkseen terveinä, kemikaalit hajottaa proteiinirakenteen estäen tervettä hiuksen kasvua. SLS:ää sisältävillä tuotteilla on niin ylivoimainen puhdistusvaikutus, että se perkaa hiuksesta myös sen luonnollisen elinvoiman.

Sodiumkloriitti tunnetaan paremmin ruokasuolana ja sitä käytetään usein sakeuttajana erityisesti SLS:ää sisältävissä shampoissa ja hoitoaineissa. Se voi aiheuttaa hiustenlähdön lisäksi päänahan kuivumista ja kutinaa. Sitä tulisi myös välttää keratiinihoidon saaneissa hiuksissa, sillä se kumoaa nopeasti keratiinin hoitavan vaikutuksen.

Polyetyleeniglykolia, toiselta nimeltään PEG/polyetyleeni (englanniksi polyethelyne glycol tai polyoxyethelyne), dietanolamiinia (DEA / diethanolamine) ja trietanolamiinia (TEA / triethanolamine) sisältävät tuotteet voivat aiheuttaa päännahan ärsytystä ja pahoja allergisia reaktioita. Se tuhoaa myös kaiken hyvän hiuksistasi (kuten keratiinin), tehden siitä kuivan, hauraan ja elottoman.

Parabeeniä käytetään monien hiustuotteiden säilyvyyden parantamiseen. Parabeenit, kuten metyyliparabeeni ja propyyliparabeeni ovat tunnettuja myrkkyjä. Parabeenit eivät vain ärsytä ihoa, tehden ihosta ja päänahasta kutisevan, vaan ne voivat myös vaikuttaa hormonitasapainoon, joka voi johtaa mm. hiusten lähtemiseen.

Runsas altistus formaldehydille, jota on useissa hiustenpesuun suunnatuissa tuotteissa, saattaa aiheuttaa hiuskatoa.

Melkein kaikki hiustuotteet sisältävät alkoholia jossain muodossa. Suuret määrät voivat kuitenkin kuivattaa hiuksia ja ihoa. Vältä shampoita, joissa alkoholi listataan yhtenä ensimmäisistä neljästä ainesosasta, sillä se tarkoittaa, että tuote sisältää alkoholia keskimääräistä enemmän.

Synteettiset hajusteet ja parfyymit ovat yleensä useiden eri kemikaalien monimutkaisia sekoituksia. Vain yhden hajusteen tuottamiseen voidaan käyttää jopa 3000 kemikaalia. Monet hajusteet ovat ärsykkeitä ja voivat aiheuttaa päännahan kutinaa.

Keinotekoisia väri-aineita käytetään laajalti hiustuotteissa esteettisistä syistä. Nämä valmistusaineet merkitään usein FD&C tai D&C, joita seuraa väri ja numero. Väripigmentit voivat aiheuttaa ihon herkistymistä ja päännahan ärsytystä.

Propyleeniglykoli tunnetaan myös autoon laitettavana jäänestoaineena, mutta se on myös tavallinen shampoiden ja henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitettujen tuotteiden valmistusaine. Se estää tuotteita jäätymästä kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Se voi ärsyttää ihoa, aiheuttaa allergisia reaktioita ja muuttaa ihon koostumusta.

Lanoliinia, petroleumia ja mineraaliöljyjä käytetään laajalti etnisissä hiusöljyissä ja – rasvoissa, mutta ne eivät tarjoa kunnollista kosteuttavaa vaikutusta. Ne tekevät itse asiassa hiuksista raskaat ja estävät päännahan tuottamien luonnollisten öljyjen imeytymisen hiukseen.

Dimetikoni on synteettinen polymeeri ja silikonin muoto, jossa on lisäksi kiinnittyneenä kaksi metyyliryhmää (siksi nimi di-metikoni). Sitä käytetään yleensä peiteaineena hius- ja ihotuotteissa, pidättämään kosteutta ja tasoittamaan pintaa.

Sen turvallisuutta on alettu epäillä, kun tietoon on tullut tapauksia, joissa ihmiset ovat saanet sen silikoonijohdannaisista ihon ja päännahan ärsytysrektioita. Seurauksen on ollut halkeillut iho, ihottuma, palovammoja ja kutinaa.

Myös rakkulamaista aknea on ilmoitettu esiintyneen, sillä dimetikonilla on tapana tukkia huokoset sekä estää öljyjen ja bakteereiden poistuminen. Se ei anna ihon hengittää, josta seuraa aknen paheneminen ja hiustuppien ärsyyntyminen, joka vuorostaan johtaa hiustenlähtöön.

Dimetikonin epäillään myös aiheuttavan mutaatioita ja kasvaimia iholla ja sisäelimissä, kuten maksassa ja imusolmukkeissa. Tätä yhteyttä ei ole vielä tänä päivän pystytty näyttämään toteen, mutta kannattaa käyttää dimethiconea sisältämättömiä meikkejä, ihovoiteita ja hiustuotteita.

Keskustelu natriumsulfaatin turvallisuudesta

Natriumlauryylisulfaatti (SLS / sodium lauryl sulfate) on pinta-aktiivinen kova puhdistusaine, jota lisätään tuhansiin pesuaineisiin, kosmetiikkaan ja henkilökohtaisiin tuotteisiin (shampoot, väriaineet, meikit, hammastahna, suuvesi, käsisaippua ja vaatepesuaineet).

SLS on kookoksen johdannainen, mutta sen valmistusprosessin aikana syntyy sivutuotteena on 1,4-dioksaania. Tämän sivutuotekontaminaation epäillään olevan karsinogeeninen, eli syöpää aiheuttava. Vaikka tämän yhteyden toteennäyttävät tutkimukset yhä puuttuvat on tietoa tarpeeksi varovaisuuden noudattamiseksi.

Sama varovaisuus pätee natriumlaureettisulfaattiin (SLES). Se ei pelkästään sisällä 1,4-dioksaania, vaan myös etyleenioksidia (E lyhenteessä SLES). Tämänkin epäpuhtauden epäillään olevan karsinogeeninen.

Huomioitavaa on, että tuhannet hius- ja ihonhoitotuotteet sisältävät näitä ei-toivottuja sivutuotteita, ja niiden jatkuvasta käytöstä on terveydelle potentiaalista haittaa.

SLS ja SLES eivät ainoastaan sisällä näitä vaarallisia sivuaineita, vaan myös niiden pieni molekyylikoko vaikuttaa osaltaan siihen, että ne läpäisevät helposti ihon ja imeytyvät siten elimistöömme tehokkaasti.

Vastaavasti on olemassa puhdistusaineita, jotka sisältävät pieniä määriä näitä kemikaaleja, mutta joiden molekyylit ovat paljon isompia vähentäen niiden elimistöön joutumisen riskiä. Näin ollen ne ovat meille paljon vähemmän vaarallisia. SLS ja SLES ovat joka tapauksessa voimakkaita ihoa ärsyttäviä puhdistusaineita, joiden käyttöä kannattaa välttää mahdollisimman paljon.

Mitä tutkimukset sanovat?

SLS:n ja SLES:in turvallisuudesta on nyt keskusteltu pidempään, sillä vaikka aiheesta on tehty tuhansia pienempiä tutkimuksia, eivät kaikki ole yhtä luotettavia. Tämä johtuu vaihtelevista tutkimusnormeista ja siten myös tuloksista. Tästä syystä ei ole saavutettu selkeitä vastauksia siihen aiheutuuko näiden kemikaalien käytöstä kosmetiikkatuotteissa vaaraa, mutta aina on suositeltavaa siirtyä luonnonmukaisiin tuotteisiin, jotka eivät tutkitusti ärsytä ihoa.

Lue myös nämä