Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Hiustenlähtö naisilla - Syyt & hoitotuotteet hiustenlähtöön

Naisten hiustenlähtö on yleinen mutta tuskastuttava ongelma. Tuuheat, kiiltävät hiukset mielletään nuoruuden, viehätysvoiman ja terveyden merkiksi. Näin ollen hiusten oheneminen voi olla kova kolaus itsetunnolle. Onneksi hiustenlähtöä voidaan nykyään ehkäistä ja hoitaa todella tehokkaasti. Naisten hiustenlähtöön tai hiusten ohenemiseen on monia syitä, mutta niin on apukeinojakin. ShytoBuy-valikoimasta löydät monipuolisesti luonnollisia tuotteita, jotka auttavat sinua palauttamaan hiuksiisi elinvoimaa ja tuuheutta.

Naisten hiustenlähtö: onko hiusten putoaminen normaalia?

Jokaiselta ihmiseltä irtoaa keskimäärin päivässä noin 100–150 hiusta. Normaali hiustenlähtö johtuu hiusten luonnollisesta elinkaaresta. Hiuksen elinkaari on kolmivaiheinen: ensin on kasvuvaihe eli anageeninen vaihe, joka voi kestää kolmesta kahdeksaan vuotta. Sen jälkeen on katageeninen eli siirtymävaihe, jolloin hius siirtyy kasvuvaiheesta lepovaiheeseen. Lepovaihe eli telogeeninen vaihe kestää muutaman kuukauden. Silloin hius ei enää kasva, mutta on kuitenkin kiinni päänahassa. Telogeenisen vaiheen lopussa hius irtoaa hiustupesta ja putoaa päänahasta. Siinä vaiheessa hiustupessa on yleensä jo uusi hius aloittamassa kasvuaan.

Perimällä, elintavoilla ja hiusten käsittelyllä on vaikutusta kasvusyklin pituuteen. Myös ikä merkitsee: lapsella hiukset ovat merkittävästi pidempään kasvuvaiheessa kuin keski-ikäisellä. Normaalisti 85 % hiuksista on kasvuvaiheessa ja 15 % lepovaiheessa, ja yleensä vierekkäiset hiustupet ovat eri vaiheissa. Siksi hiuksia lähtee tasaisesti ympäri päätä. Jos hiuksia irtoaa enemmän tai vain tietyiltä alueilta, voi olla kyse hiustenlähdöstä. Yksinkertainen tukistustesti paljastaa, onko hiustenlähtösi normaalia. Ota pieni tukko hiuksia sormien väliin ja vedä kevyesti. Normaalisti hiuksia pitäisi irrota 3 tai alle. Yli viiden hiuksen irtoaminen saattaa merkitä hiustenlähtöä ja kaljuuntumista.

Vaikka kaljuuntuminen yhdistetään yleensä miehiin, myös naiset voivat kärsiä hiustenlähdöstä. Naisten hiukset lähtevät yleensä tasaisemmin ympäri päätä, jolloin varsinaisia kaljuja laikkuja ei synny. Yli 65-vuotiaista naisista suuri osa kärsii naistyyppisestä hiustenlähdöstä, joka alkaa usein vaihdevuosien yhteydessä. Myös nuoret naiset voivat havaita hiusten ohenemista esimerkiksi hormonitoiminnan muutosten seurauksena. Tieteellisten läpimurtojen ja modernien tuotteiden ansiosta nykyisin on kuitenkin helppo taistella hiustenlähtöä vastaan.

Naisten hiustenlähdön syyt

Naistyyppinen hiustenlähtö

Miesten kohdalla puhutaan miestyyppisestä kaljuuntumisesta, mutta harvempi ihminen tietää, että myös naistyyppinen hiustenlähtö on yleinen ongelma. Joidenkin arvioiden mukaan jopa yli puolet yli 65-vuotiaista naisista kokee naistyyppistä hiustenlähtöä. Oireen syitä ei tunneta kovin hyvin, mutta se vaikuttaa olevan periytyvää ja liittyvän vaihdevuosien aikana tapahtuviin hormonitoiminnan muutoksiin.

Naisilla perinnöllinen hiustenlähtö eli naistyyppinen kaljuuntuminen on harvinaisempaa, koska nainen perii vanhemmiltaan kaksi x-kromosomia. Jos toisessa kromosomissa on hiustenlähtöä aiheuttava geeni, toisen kromosomin geenit korvaavat sen. Jos hiustenlähtöä aiheuttava geeni on molemmissa x-kromosomeissa, perinnöllinen hiustenlähtö on mahdollista. Naishormonit, kuten estrogeeni, kuitenkin hidastavat tai ehkäisevät hiustenlähtöä ainakin vaihdevuosiin asti, vaikka perinnöllinen alttius olisikin olemassa.

Naistyyppiseen hiustenlähtöön liittyy usein hiusten ohenemista koko päänahan alueelta sen sijaan, että hiusraja vetäytyisi, kuten miehille usein käy. Kun hiukset ohenevat kauttaaltaan, ne alkavat näyttää ohuilta ja elottomilta. Tämä voi tuntua masentavalta etenkin, jos hiukset ovat aiemmin olleet paksut ja tuuheat.

Stressillä on vaikutusta hiuspohjan terveyteen ja hiuspohjan ongelmiin

Stressi saattaa aiheuttaa telogeenistä hiustenlähtöä: tavallista suurempi osa hiuksista siirtyy lepotilaan ennen aikojaan ja irtoaa muutaman kuukauden päästä. Akuutti sairaus tai vamma voivat myös aiheuttaa stressiärsykkeen. Kroonisessa telogeenisessä hiustenlähdössä ei ole yksittäistä stressiärsykettä, vaan hiuksia saattaa lähteä tasaisesti vuosienkin ajan. Krooninen telogeeninen hiustenlähtö on yleisintä keski-ikäisillä naisilla. Stressi tai akuutit sairaudet saattavat näkyä hiustenlähtönä vasta puolen vuoden päästä. Stressi voi siirtää osan hiustupista lepovaiheeseen ennen aikojaan, jolloin ne putoavat lepovaiheen päätyttyä 6–16 viikon kuluttua. Stressistä tai muusta akuutista ärsykkeestä johtuva hiusten harveneminen on yleensä väliaikaista, ja hiukset kasvavat pudottuaan uudelleen. Prosessiin saattaa tosin kulua parikin vuotta.

Sairaudet voivat vaikuttaa hiustenlähtöön

Diabetes, anemia, kilpirauhasen toimintahäiriöt ja autoimmuunitaudit ovat kaikki tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa hiustenlähtöä sekä miehissä että naisissa. Myös ihotaudit kuten psoriasis ja ekseema voivat aiheuttaa pälvikaljun eli kaljujen laikkujen esiintymistä. Yllättävätkin tekijät, kuten PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, voivat saada hiukset haurastumaan. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä altistaa naistyyppiselle hiustenlähdölle. Sen muihin oireisiin voi liittyä muun kehon karvoituksen lisääntymistä ja vahvistumista, aknea ja kuukautishäiriöitä. Koska hiustenlähdön taustalla voi olla niin laaja kirjo erilaisia lääketieteellisiä syitä, on hyvä käydä selvittämässä asia lääkärin luona, jos huomaat hiusten yhtäkkistä ohenemista tai haurastumista.

Myös lääkitykset ja tietyt sairauden hoitomuodot voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Esimerkiksi kemoterapia voi tunnetusti aiheuttaa hiusten menetystä. Lisäksi esimerkiksi verenpainelääkkeet ja verenohentajat voivat haurastuttaa hiuksia.

Voimakas laihtuminen ja ravintoaineiden puutokset

Voimakas ja nopea laihtuminen saattaa saada elimistössä aikaan stressitilan, joka aiheuttaa hiusten ohentumista. Myös ruokavalion muutoksella erittäin niukkaenergiseksi on vaikutusta: hiukset eivät saa kaikkia tarvitsemiaan ravinteita. Laihduttajien tulisi varmistaa, että heidän ruokavalionsa sisältää kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet.

Oli painoindeksi mikä tahansa, yksipuolinen ruokavalio voi myös aiheuttaa ravintoaineiden puutostiloja, mikä puolestaan voi johtaa hiusten haurastumiseen. Hiusten kannalta olennaisia ravintoaineita ovat muun muassa rauta, sinkki, D-vitamiini, B-vitamiini (biotiini) ja kupari. Ravintoaineita voi saada myös enemmän kuin tarpeeksi: esimerkiksi liiallinen A-vitamiinin saanti voi aiheuttaa hiustenlähtöä.

Kovakourainen käsittely

Hiusten käsittely saattaa saada ne heikkenemään ja haurastumaan. Esimerkiksi kemialliset käsittelyt kuten permanentti, värjääminen, vaalentaminen, liiallinen pesu ja lämpökäsittely kihartimilla tai suoristusraudoilla saattaa saada hiukset ohenemaan. Myös ohuet, metallivahvikkeiset hiuslenkit saattavat kuluttaa ja katkoa hiuksia. Puhelinlankahiuslenkit ovat hellävaraisimmat hiuksille. Kannattaa myös vaihdella kampausta ja poninhännän paikkaa päivittäin, etteivät hiukset kulu. Tuuheat ja terveet hiukset haluavien kannattaa myös käyttää lämpokäsittelyä, kuten fööniä tai muotoilurautoja, mahdollisimman harvoin. Hiustenlähtöön voivat vaikuttaa myös asiat, joita ei aina tule ajatelleeksikaan. Esimerkiksi kireät letit tai poninhännät, jotka venyttävät hiuksia, voivat saada hiukset putoamaan tai katkeilemaan ennenaikaisesti. Kosmeettiset toimenpiteet eivät kuitenkaan varsinaisesti aiheuta kaljuuntumista, vaan hiukset palautuvat useimmiten ennalleen, kun niitä kohdellaan hellävaraisemmin.

Hormonaaliset muutokset

Hormonaalisten muutosten aiheuttama hiustenlähtö ei ole ainoastaan vaihdevuosien ongelma. Itse asiassa hormonitoiminnan muutokset ovat yksi yleisimpiä syitä myös nuorten naisten hiustenlähtöön. Esimerkiksi raskaus ja synnytys aiheuttavat estrogeenitason muutoksia, jotka voivat monilla oireilla hiusten ohenemisena. Myös synnytyksen jälkeen saattaa esiintyä muutaman kuukauden sisällä hiustenlähtöä stressistä ja hormonimuutoksista johtuen.

Samoin hormonaalinen ehkäisy voi vaikuttaa hiusten terveyteen. Erityisesti e-pillerien tai muun hormonaalisen ehkäisyn aloitus- ja lopetusvaiheessa niiden toiminta saattaa vaikuttaa voimakkaasti hormonitasapainoon ja siten väliaikaisesti aiheuttaa hiustenlähtöä. Hiustenlähtö nuorella naisella johtuu yleensä stressistä tai hormonimuutoksista. Jos hiukset tuntuvat ohenevan, kannattaa miettiä, mitä on tehnyt ja millaisessa elämäntilanteessa on ollut muutama kuukausi sitten.

Apua hiustenlähtöön – hiustenlähdön hoitoon on saatavilla useanlaisia hoitoja

Naisten hiustenlähtöön ei ole olemassa reseptilääkkeitä, mutta sitä voi kuitenkin hoitaa monilla itsehoitoon soveltuvilla tehokkailla tuotteilla. Ensimmäiseksi on hyvä selvittää, mitä hiustenlähdön taustalla on. Jos hormonitoiminnassa tai terveydentilassa on ongelmia, tulisi nämä hiustenlähdön piilevät syyt hoitaa, tai ongelmaa ei saada ratkaistua pitkäkestoiseksi.

Kun olet selvittänyt asian lääkärisi kanssa, voit ottaa käyttöön erityisesti hiustenlähdön ehkäisyyn ja hoitoon tarkoitetut tuotteet, jotka auttavat sinua elvyttämään hiuksiasi. Parhaiden lopputulosten saavuttamiseksi on hyvä tehdä hieman tutkimustyötä ja selvittää, millainen hoitotuote sopii parhaiten juuri sinun hiuslaatuusi ja elämäntyyliisi.

Miten ehkäistä ja hoitaa hiustenlähtöä

Shampoot ja hoitoaineet hiustenlähtöön

Hiustenlähdön hoitoon kehitetyt shampoot tukevat karvatuppien terveyttä ja hiusten tuuheutta. Esimerkiksi kofeiinishampoot stimuloivat karvatuppia ja tehostavat uusien karvojen kasvua. Hilseshampoot puolestaan voivat auttaa taistelemaan hiustenlähtöä vastaan ehkäisemällä päänahan ihohuokosten tukkeutumista. Puhdas, terve päänahka, jossa ei ole talia tai likaa, helpottaa terveiden ja tuuheiden hiusten kasvua. Hyvä shampoo hiustenlähtöön sisältää myös aktiiviaineita, jotka hoitavat hiusta ja hiuspohjaa samalla kun pesevät sitä. Hoitoaine vahvistaa hiuspohjan ongelmien vuoksi kuivuneita ja hauraita hiuksia sekä lisää kiiltoa. Hiustenlähtöshampoon ja hoitoaineen sisältämät hiustenlähtöä ehkäisevät ainesosat myös jäävät hiuksiin ja imeytyvät hiuspohjaan hoitaen hiuksia ulkoa ja sisältä pesun jälkeenkin.

Vitamiinit ja hiusravinteet pitävät huolta hiuspohjan teveydestä

Hiusravinteet, vitamiinit ja luontaistuotteet mahdollistavat hiusten terveyden tarjoamalla välttämättömiä ravintoaineita, joita hiustuppi tarvitsee hiusten kasvuun vahvoiksi ja tuuheiksi. Hiuksiin vaikuttavia ravintoaineita ja vitamiineja ovat muun muassa antioksidantit, biotiini, L-karnitiini, sinkki, kupari, seleeni, niasiini, pii ja kollageeni. Lisäravinteet ehkäisevät ja hoitavat naistyyppistä hiustenlähtöä sekä tukevat tervettä hiustenkasvua. Ne eroavat tavallisista monivitamiineista, koska ne sisältävät erityisesti hiusten terveyttä tukevia ainesosia.

Monet hiusravinteet sisältävät luonnollisia ainesosia, kuten Aloe Vera, bambu-uute, ginseng, nokkonen ja sahapalmu. Sahapalmun sisältämät vitamiinit ja mineraalit ehkäisevät hiustenlähtöä, ja niiden vaikutuksen tunsivat myös Amerikan intiaanit, joiden kulttuurissa vahvat ja pitkät hiukset ovat olleet merkittävä osa identiteettiä.

Hiusravinteet toimivat parhaiten käytettynä yhdessä muiden hoitomuotojen kanssa. Vitamiinit ja ravintoaineet vahvistavat ja parantavat hiusten kuntoa, mutta eivät yksinään ole optimaalisen tehokkaita hiustenlähtöön.

Hiuslaser voi elvyttää hiusten kasvua

Matalan tason laserhoito (Low-Level Laser Therapy eli LLLT) vaikuttaa kiihdyttämällä hiuspohjan verenkiertoa ja siten elvyttämällä hiustuppia. LLLT-hoito myös stimuloi karvatuppia juuresta alkaen ja tehostaa solutason toimintaa, mikä puolestaan johtaa voimakkaampaan hiustenkasvuun. Esimerkkejä hoitomuodoista ovat laserkampa, jolla kammataan hiuspohjaa, ja päähän laitettava laserkypärä. Niitä voi käyttää paitsi hoitoloissa myös kotihoitona, koska laitteita on mahdollista tilata netistä. Laserhoito on oikein käytettynä turvallinen ja tehokas hoitomuoto hiustenlähtöön.

Hiustenlähdön kosmeettinen hoito - peruukit ja hiuskuidut

Kosmeettiset hoitokeinot ovat paikallaan, jos haluaa kohentaa ulkonäköään nopeasti. Vaikka niiden vaikutus on väliaikainen, ne vaikuttavat positiivisesti ja vahvistavasti itsetuntoon. Esimerkiksi peruukkien ja keratiinisten hiuskuitujen voit astella itsevarmana ulos ovesta, vaikka aamulla peiliin katsoessa olisit tuntenut epävarmuutta hiustenlähdön vuoksi. Positiivisen psykologisen vaikutuksensa vuoksi ne ovat erinomainen lisä muille hiustenlähdön hoitokeinoille, jotka vaikuttavat hitaasti.

Hiuskuituja levitetään hiusten ohentuneille alueille, joissa ne staattisen varauksensa ansiosta kiinnittyvät luonnollisiin hiuksiin ja hiuspohjaan. Kuidut tai tuuhenne kiinnitetään tarvittaessa kiinnityssuihkeella. Kuidut kestävät hiuksissa seuraavaan pesuun asti - jopa sadesäällä tai salitreenin aikana. Hiustuuhenne tai hiuskuidut valmistetaan keratiinista, joka on samaa ainetta kuin hiukset ja näyttää siis luonnolliselta.

Peruukit ovat perinteinen keino hiustenlähdön peittämiseen, ja modernit peruukit ovat kehittyneet niin luonnollisen näköisiksi, että niitä voi olla vaikea erottaa oikeista hiuksista. Jos hiukset lähtevät esimerkiksi kemoterapian tai muun sairauteen liittyvän tekijän vuoksi, voi peruukin hankintaan saada myös taloudellista tukea. Voit kuitenkin myös ostaa mieluisia peruukkeja esimerkiksi netistä. Peruukit tarjoavat välittömän helpotuksen hiustenlähtöön, ja voit käyttää niitä sillä aikaa, kun etsit pitkäkestoisempaa ratkaisua hiustenlähdön hoitoon.

Kun haluaa apua hiustenlähtöön, kannattaa muistaa, että kyseessä on kokonaisuus, johon kuuluvat terveelliset elämäntavat ja monipuolinen ruokavalio, henkinen sekä fyysinen hyvinvointi. Stressi on yksi suuri hiustenlähtöä aiheuttava tekijä, joten muista purkaa töistä ja muista velvoitteista johtuvaa stressiä säännöllisesti rentoutumalla, liikkumalla tai muulla mieluisalla puuhalla. Terveellinen ruoka ja riittävä uni luovat myös kestävän pohjan hiusten terveydelle. Terveelliset elämäntavat mahdollistavat, että myös muut hoitomuodot hiustenlähtöön toimivat optimaalisesti. Siitä seuraavat hyvä olo, itsevarmuus ja kauniit, hyväkuntoiset hiukset.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa