Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Hilse - Päänahan hilseilyn syyt, hoito ja ehkäisy

Monet miehet ja naiset kärsivät hilseilystä, joka on erittäin turhauttava oire, koska hilsehiukkaset erottuvat niin selkeästi hiuksista ja vaatteilta. Onneksi on kuitenkin olemassa hilseilyä hoitavia tuotteita, jotka ovat helppokäyttöisiä ja edistävät tehokkaasti päänahkasi terveyttä. Ei ole syytä kärsiä hilseilystä, kun niin monia hoitokeinoja on saatavilla riippumatta iästäsi ja sukupuolestasi. Jos olet kyllästynyt hilseilevään päänahkaan, on korkea aika hankkiutua siitä lopullisesti eroon!

Mitä on hilse?

Yksinkertaisin selitys on, että hilsehiukkaset ovat kuolleita ihosoluja, jotka varisevat päänahasta. Ne jäävät kiinni hiusten pintaan ja putoavat olkapäille. Kyseessä on täysin luonnollinen osa ihosolujen elinkaarta, mutta liiallinen hilseily herättää huomiota ja voi aiheuttaa kiusallisen olon. Älä kuitenkaan lannistu, koska voit löytää avun tehokkaista hilseenhoitotuotteista!

Liiallinen hilseily ei ole lääketieteellinen ongelma vaan enemmänkin kosmeettinen vaiva. Samoin kuin monet muutkin kosmeettiset vaivat, kuten hiustenlähtö ja rypyt kasvoilla, se voi kuitenkin aiheuttaa kovan kolauksen itsetunnolle.

Mistä hilseily johtuu?

Päänahasta varisevat valkoiset hiukkaset voivat aiheutua lukuisista eri tekijöistä. Yleisin on liian kuiva päänahka.

Kuivan päänahan taustalla voi olla esimerkiksi hormonitoiminta, hiusten lämpökäsittely tai auringolle altistuminen. Kuiva, vaurioitunut iho kuoriutuu pois ja varisee ihon pinnalta. Kuiva päänahka voi aiheuttaa hilseilyä, joka ei lopu, ennen kuin ihon kuivuus hoidetaan. Erityisesti kylmä ilma voi pahentaa lievää hilseilyä, kuten myös tuulinen sää ja sisäilmaa kuivattava keskuslämmitys.

Toinen mahdollisesti hilseilyä aiheuttava tekijä on Malassezia globosa-niminen sieni. Tämä pikkuruinen sieni tarvitsee öljyä lisääntyäkseen, ja käyttää ravinnokseen ihmisen päänahan tuottamaa talia. Sieni elää monien ihmisten iholla, mutta ei aiheuta oireita tai ongelmia, ennen kuin sen kasvu kiihtyy ja aiheuttaa hilseilyä.

Myös ihosairaudet, kuten psoriasis ja ekseema, voivat aiheuttaa hilseilyä. Psoriasis on autoimmuunitauti, joka saa ihosolut varisemaan liian nopeasti. Sitä voi esiintyä koko kehossa, mutta usein päänahka - erityisesti korvien ympäristö ja hiusrajan alaosa - kärsii voimakkaimmasta oireilusta. On myös olemassa seborrooinen ekseema-niminen ihosairaus, joka aiheuttaa päänahan hilseilyä, joskin ekseemaperäinen hilse on yleensä keltaista. Seborrooista ekseemaa kutsutaan myös arkisella nimellä tali-ihottuma. Sekä psoriasis että ekseema voivat aiheuttaa päänahan tulehtumista ja kosketusarkuutta, ja niiden oireet vaativat ihotautilääkärin hoitoa. Jos epäilet, että kärsit ihosairaudesta, selvitä asia lääkärillä. Jotkut tavallisen hilseilyn hoitoon tarkoitetut itsehoitotuotteet voivat nimittäin pahentaa ekseemaa ja proriasista.

Myös stressi voi aiheuttaa hilseilyä. Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta stressi, ahdistus ja masennus aiheuttavat kehossa psykosomaattisen ketjureaktion. Ne voivat esimerkiksi altistaa flunssalle heikentämällä vastustuskykyä, nopeuttaa pulssia sekä aiheuttaa ihoärsytystä ja hilseilyä. Stressi voi pahentaa lievää hilseilyä, jolloin huomaamattoman pieni määrä hilsettä muuttuu yhtäkkiä näkyväksi ongelmaksi.

Miten päästä eroon hilseestä

Ikävän näköinen hilse on helppo hoitaa oikeanlaisella hilseshampoolla, joten on turha kärsiä hiutaleista, jotka kolhivat itsetuntoa - taistele niitä vastaan hyvällä hilseshampoolla! Paras hilseshampoo on sellainen, joka samanaikaisesti nesteyttää päänahkaa ja karkottaa talia syövää Malassezia fungus-sientä. Erikoisshampoot kuivattavat talia, jolloin sienelle ei jää mitään syötävää, eikä se pysty enää lisääntymään.

Parhaat hilseshampoot hoitavat sekä päänahkaa että hiuksia. Tämä on erittäin tärkeää, koska jotkut voimakkaat hilseshampoot voivat aiheuttaa hiusten kuivumista ja haurastumista. Kun etsit hilseshampoota, kannattaa varmistaa, että olet ostamassa riittävän laadukkaan tuotteen. Kun käytät hyvää hilseshampoota kolmesti tai neljästi viikossa, sinun pitäisi muutaman viikon sisällä päästä eroon liiallisesta hilseilystä.

 1. Miten pysäyttää hilseily

  Jos olet jo ottanut käyttöön hilseshampoon, olet oikeilla jäljillä, mutta voit myös tehostaa hoitoa entisestään yksinkertaisella hiusmaskilla. Luonnollista öljyä sisältävä hiusmaski ehkäisee hilseilyä, koska se kosteuttaa päänahkaa ja siten hillitsee kuivuneiden ihosolujen varisemista. Ota kookos- tai oliiviöljyä, lämmitä sitä hieman ja hiero päänahkaan. Anna öljyn vaikuttaa 20 minuutin ajan ja huuhtele sitten huolellisesti pois. Kuiva päänahka imee tehokkaasti öljyjen kosteutta, mikä ehkäisee hilseen varisemista.

 2. Miten poistaa hilsettä

  Jos hiuksesi ovat täynnä hilsettä, voit poistaa sitä kampaamalla hiuksia huolellisesti juurista latvoihin. Pese hiukset ensin hilseshampoolla, levitä sitten niihin öljyä ja kampaa lopuksi tiheällä kammalla päänahasta hiusten latvoihin asti. Jos et ole kotona etkä pysty pesemään hiuksiasi, käytä kuivashampoota ennen hilseen poistamista.

  Jos sinulla on pitkät hiukset, sido ne poninhännälle tai nutturalle, joka peittää päänahan ja nappaa hilseen ennen kuin se varisee olkapäille. Jos sinulla on lyhyet hiukset, voit hieroa pienen määrän öljyä tai hiusseerumia päänahkaan, mikä kosteuttaa kuivaa ja hilseilevää ihoa väliaikaisesti. Kun pääset kotiin, käytä hilseshampoota ja syväpuhdistavaa hoitoainetta.

 3. Hilseen hoito

  Hilseilyä pitää hoitaa hellävaraisesti! Kovakourainen käsittely ja harjalla riuhtominen on ymmärrettävää, koska hilseily voi aiheuttaa kutinaa ja tuntua erittäin turhauttavalta. Se ei kuitenkaan auta vaan saa vain entistä enemmän hilsehiukkasia vapautumaan päänahasta ja putoilemaan vaatteille. Fiksuin vaihtoehto on hyvän hilseshampoon hankkiminen, koska se tehoaa kirjaimellisesti ongelman juureen.

 4. Miten ehkäisen hilseilyä

  Älä raavi! Keskity muihin asioihin ja pidä kätesi erossa päänahasta. Vältä stressaavia tilanteita, jotka voivat laukaista hilseilyä.

  Ruokavaliolla voi myös olla vaikutusta. Pyri syömään terveellisesti ja suosi tummanvihreitä kasviksia, papuja, pähkinöitä ja täysjyväviljoja. Juo riittävästi vettä ja vähennä alkoholin käyttöä, jotta ihosi pysyy terveenä ja nesteytettynä.

  Jos kärsit hilseilystä, se voi todella kolhia itsetuntoa. Hyvä hilseshampoo tai hoitoaine voi kuitenkin auttaa saamaan sieni-infektion tai kuivan päänahan hallintaan. Pysy kärsivällisenä ja vältä päänahan altistamista ärsyttäville tekijöille. Hilseily on yleinen ongelma, johon on onneksi helppo saada apua!

Lue myös nämä

Jaa