ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Kutiava päänahka, selätä ärsyyntynyt hilseilevä päänahka

Kuiva ja kutiseva päänahka on ikävän näköinen ja ärsyttävä ongelma. Erityisen turhauttavaa on jos kuivaan päänahkaan liittyy myös päänahan kutinaa ja polttelua. Myös esiintyvä hilse voi herättää huomiota, kun kuolleet kuivat ihosolut putoavat päänahasta olkapäille. Vaikka hilseily on sinänsä normaali asia, liiallisena se voi olla erittäin kiusallinen ja jopa kivulias ilmiö. Onneksi kutisevaa ja kuivaa päänahkaa voi hoitaa tehokkaasti ShytoBuy-valikoimasta löytyvien tuotteiden avulla.

Mistä kuiva ja hilseilevä päänahka johtuu?

Hilseilevän päänahan taustalla voi olla lukuisia eri syitä psoriaksesta yksipuoliseen ruokavalioon. Oireita voi esiintyä kaikenikäisillä - myös lapsen hilseilevä päänahka on monissa perheissä tuttu riesa. Oli hilseilyn syy mikä tahansa, sitä voi hoitaa oikeanlaisella kuivalle päänahalle tarkoitetulla shampoolla tai hoitoaineella.

Kuivan päänahan taustalla voi olla terveysongelma, mutta usein se on seurausta yksinkertaisesti liiallisesta pesemisestä tai vääränlaisen shampoon käytöstä. Hiusten liiallinen peseminen poistaa hiuksista luonnollisia öljyjä, jolloin päänahka kuivuu helpommin. Luonnolliset öljyt ovat erittäin tärkeitä ihon terveyden ylläpitämiseksi, ja niiden menettäminen johtaa kuivaan ja kutisevaan päänahkaan. Ihmiset, jotka kärsivät hilseilevästä ja kutisevasta päänahasta, pesevät usein hiuksiaan tavallistakin enemmän siinä uskossa, että voivat näin puhdistaa hilsettä. Tosiasiassa ylenmääräinen peseminen johtaa kuitenkin vain hilseilyn pahenemiseen, koska päänahka kuivuu entisestään. Sen sijaan pitäisi ottaa käyttöön kuivan päänahan hoitoon tarkoitetut tuotteet, jotka eivät kuivata tai ärsytä ihoa.

Muita tyypillisiä syitä kuivaan päänahkaan ovat esimerkiksi:

Psoriasis ja ekseema - Psoriasis ja ekseema ovat ihosairauksia, jotka vaativat lääketieteellistä hoitoa. Liiallinen hilseily johtuu ihosolujen kasaantumisesta ja varisemisesta. Oireisiin voi liittyä myös kivuliaita tulehduksia tai haavaumia. Lääkäri voi määrätä erikoisshampoon, joka rauhoittaa psoriasikseen, atooppiseen ihoon ja ekseemaan littyvää päänahan tulehdusta, kutinaa ja hilseilyä.

Yksipuolinen ruokavalio - Ihon terveys kärsii vääränlaisesta ruokavaliosta. Pyri syömään tasapainoisesti ja kiinnitä huomiota etenkin riittävään hyvien rasvojen saamiseen, koska ne auttavat pitämään ihon hyväkuntoisena ja kosteutettuna. Lisäravinteista voi olla hyötyä, jos haluat varmistaa, että päänahkasi saa riittävästi tärkeitä ravintoaineita.

Kylmä ilmasto - Suomen ilmasto on kylmä, mikä voi kuivattaa ihoa erityisesti ihmisillä, joilla on muutenkin taipumusta atooppiseen ihoon. Ulkoilman kylmyys rasittaa ihoa, mutta vielä enemmän vahinkoa voi aiheutua sisätiloissa - keskuslämmitys kuivattaa huoneilmaa, jolloin päänahan kuivuudesta johtuva hilseily ja kutina voivat pahentua. Näin ollen kuiva päänahka talvella on hyvin yleinen vaiva - kiinnitä siis talviaikaan erityistä huomiota sopivien hoitotuotteiden käyttöön ja päänahan suojaamiseen.

Mistä johtuu kutiseva ja hilseilevä päänahka?

Kutiseva päänahka on usein seurausta päänahan kuivuudesta, mutta sen taustalla voi olla myös muita tekijöitä. Kuivuuden lisäksi myös liiallinen rasvoittuminen tai lian kertyminen voivat aiheuttaa päänahan kutinaa. Tyypillisimpiä syitä päänahan kutinaan ovat:

Liian pitkät pesuvälit - Jos et pese hiuksiasi säännöllisesti, lika ja tali kertyvät päänahkaan ja voivat ajan myötä aiheuttaa päänahan kutinaa ja muita oireita. Älä pese hiuksiasi liian usein, ettei päänahka kuivu - mutta älä myöskään ole pesemättä niitä viikkokausiin. Kahden tai kolmen päivän pesuväli sopii useimmille hiustyypeille. Käytä päänahallesi ja hiustyypillesi sopivaa shampoota.

Päätäit - Päänahkaan pesiytyneet täit voivat aiheuttaa kutinaa. Erityisesti, jos päänahkasi kutisee mutta ei hilseile, voi kyseessä olla täitartunta. Kampaa hiuksiasi valkoisen paperin päälle. Jos huomaat veren, lian tai täiden merkkejä, hanki täiden hoitoon soveltuva tuote apteekista.

Psoriasis ja ekseema - Päänahan kuivumisen lisäksi psoriasis ja ekseema voivat aiheuttaa myös päänahan kutinaa. Hilseen ja kuolleiden ihosolujen kertyminen voi johtaa kutinaan ja jopa haavaumiin. Nämä ihosairaudet vaativat lääketieteellistä hoitoa.

Päähineiden käyttö - Pitkäkestoinen päähineiden, kuten kypärän tai pipon, käyttö voi aiheuttaa liiallisen kuumuuden ja paineen syntymistä päänahan alueella, mikä voi puolestaan aiheuttaa kutinaa. Varmista, että päähineesi ovat oikean kokoisia, ja ettet käytä niitä liian pitkiä aikoja kerrallaan.

Miten hoitaa hilseilevää päänahkaa?

Jos päänahkasi on kuiva ja kutiseva, huomaat todennäköisesti hiuksien pinnalla ja olkapäillä hilsehiukkasia. Tämä on yleinen mutta ikävä oire, joka voi helposti kolhia itsetuntoa. Hyödynnä nämä vinkit hilseilevän päänahan hoitoon.

Käytä oikeanlaisia hiustuotteita - Liiallinen shampoon, hoitoaineen, hiuskiinteen ja muiden tuotteiden käyttö sekä kovakourainen harjaus voivat pahentaa hilseilyä. Käytä vähemmän hiustuotteita ja vältä niiden levittämistä hiusjuuriin tai päänahkaan. Huolehdi myös siitä, että peset hiustuotteet käytön jälkeen pois juuria myöten. Suosi tuotteita, jotka eivät sisällä ihoa kuivattavia ja ärsyttäviä lisäaineita.

Tee päänahalle sokerikuorinta - Eräs helppo kotihoito hilseilevälle päänahalle on sokerikuorinta. Sekoita vain lusikallinen kidesokeria hilseshampooseen, levitä päänahkaan ja anna vaikuttaa. Sokerin kiteet kuorivat ihoa kuolleista ihosoluista luonnollisesti ja hellävaraisesti. Muutaman minuutin jälkeen huuhtele hiukset huolellisesti.

Käytä kuivaan päänahkaan tarkoitettua shampoota - Erityisesti kuivalle ja kutisevalle päänahalle suunnitelleet shampoot voivat lievittää oireita ja vähentää hilseilyn määrää. Kuivalle päänahalle tarkoitetut shampoot kosteuttavat päänahkaa ja hoitavat hilseilyä ilman ihoärsytystä. Myös luonnollisista öljyhoidoista voi olla apua, mutta ne vaativat kärsivällisyyttä. Kokeile hilseshampoota saadaksesi nopeavaikutteisen helpotuksen oireisiin.

Tee kuivan päänahan kotihoito oliiviöljyllä - Levitä oliiviöljyä tai kookosöljyä päänahkaan tunnin ajaksi - tai vaikka yön yli. Öljy rauhoittaa ja kosteuttaa kuivaa ihoa. Muista pestä hiukset öljyhoidon jälkeen perusteellisesti, jotta ne eivät näytä rasvaisilta. Käytä kuivalle päänahalle tarkoitettua shampoota, tai öljyhoidosta ei ole juuri hyötyä!

Lue myös nämä

Jaa