ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Hiivatulehdus eli sieni infektio - Näin tunnistat oireet

Hiivatulehdus on yleinen vaiva ja se voi esiintyä eri puolilla kehoa. Hiivatulehduksen hoito on kuitenkin mahdollista ja sen hoitamiseen on tarjolla useita keinoja. Hiivasyndrooma on yleinen vaiva, mutta sen hoitaminen parantaa hyvinvointia huomattavasti.

Hiivasyndrooman hoitaminen luonnollisesti

Saatko kroonisia hiiva-infektioita jatkuvasti tai onko sinulla ruoansulatusvaivoja mitkä ei milloinkaan tunnu katoavan. Entä onko sinulla ruoka-aineallergioita, väsymystä, ripulia, selittämätöntä lihaskipua, kutiavaa ihoa tai ummetusta? Tämä kattava joukko oireita voi viitata siihen että kärsit toiminnallisesta hiivasyndroomasta eli kroonisesta hiiva ylikuormitus. Jos sinulla on hiivatulehduksia jatkuvasti, normaalit, vähäiset määrät hiivaa elimistössä tulevat hallitseviksi, aiheuttaen useanlaisia oireita. Tämä artikkeli käsittelee miten hiivasyndrooman voi tunnistaa, mitä oireita on ja miten ehkäistä ja ennaltaehkäistä hiivasyndrooma kotona. Hiivasyndrooma ei ole lääketieteellinen termi, kyseessä on elimistölle epäsuotuisan bakteerin liikakasvu.

Hiivasyndrooman oireet

Candida eli hiiva on luonnollisesti suolistossa, ruoansulatinkanavassa, naisilla emätinputkessa, suussa ja ihossa esiintyvä sienilaji. Kun tämän luonnollisen hiivan määrä on tasapainossa kehossa muuten elävien bakteerien kanssa, kaikki on hyvin ja elimistö voi hyvin. Kuitenkin, kun hiivan määrä kasvaa hallinnasta, voi keho ja elimistö alkaa oireilla. Hiivan hallitsematon kasvu voidaan nimetä eri tavoin, kuten hiiva-oireyhtymä, hiivatulehdus, krooninen candida tai hallitsematon hiivan kasvu. Kroonistunut hiiva voi aiheuttaa sivuoireita kuten vaikkapa suolistovaivoja: ummetusta tai ripulia.

Hiiva on eräänlaista sientä, joka tuottaa erilaisia toksiineja kehoon ja ne voivat imeytyä myös verenkiertoon. Vieraat toksiinit verenkierrossa voivat hyvinkin aiheuttaa elimistössä tulehdusreaktiona. Helpottavaa on kuitenkin tietää että näitä tulehdusreaktioita voidaan mitata erilaisilla verikokeilla. Suolisto-oireita voi esiintyä jos hiiva pääse kasvamaan täysin hallitsemattomasti. Tämä huono bakteerikanta voi tunkeutua kaikkialle elimistöön, kuten ohutsuoleen tai paksusuoleen. Oireet voivat esiintyä myös suussa, iholla ja limakalvoilla. Myös psykologiset oireet ovat mahdollisia, johtuen huonosta olosta.

Mikä voi aiheuttaa hiivasyndrooman eli hiivan hallitsemattoman kasvun?

Hiivan yleisimpiä syitä on monenlaisia, ehkä kaikista oleellisin on pitkäaikainen antibioottien käyttö. Erilaiset bakteeriperäiset infektiot vaati yleensä kovaa antibioottihoitoa, joka voi tuhota elimistöstä myös ne hyvät bakteerit ja päästää hiivan valloilleen - heikko immuunipuolustus ei osaa puolustautua hiivan hyökkäystä vastaan. Antibioteilla on tapana heikentää immuunipuolustusta ja altistaa kehon hyökkäyksille sekä ulkopuolelta ja kehon sisäpuolelta.

Koska niiden taipumus krooniseen sairauteen osoittaa ensinnäkin heikkoa immuunijärjestelmää ja matalaa suolistosbakteeria, antibiootit onnistuvat vain tappamaan terveellisemmät bakteerit ja heikentämään edelleen immuunijärjestelmää. Antibiootti voi taistella infektiosta, mutta se jättää immuunijärjestelmän kroonisesti heikentyneeksi ja alttiiksi hyökkäyksille sekä ulkopuolelta että kehon sisäpuolelta.

Toinen yleinen aiheuttaja on immunosuppressiiviset lääkeaineet, joita käytetään yleisesti elinsiirtopotilaiden ja autoimmuunisairauksien hoitoon. Ne voivat aiheuttaa myös kroonista hiivaa.

Voiko ruokavalio altistaa hiivatulehduksille?

Jos ruokavalio koostuu korkeasti jalostetuista elintarvikkeista ja sokerista, kuten sokeriset makeiset ja paljon hiilihydraattia sisältävät valmisruoat. Voivat auttaa rakentamaan täydellisen ympäristön hiivan kasvulle. Tämä yhdistettynä liialliseen alkoholin kulutukseen on yhdistelmä, jossa elimistö rasittuu liikaa ja se altistuu hiivan haitalliselle kasvulle. Jos sinulla on hiivan oireita on suositeltavaa kutistaa alkoholin kulutus minimiin. Muista myös että jalostetut elintarvikkeet sisältävät vain niukasti ravintoa, eikä ne siis ole paras mahdollinen valinta terveytesi kannalta.

Terveellinen ruokavalio joka sisältää paljon vihanneksia ja marjoja on hyväksi. Toisaalta yllättävä kuitumäärän lisääminen voi lisätä herkästä vatsasta kärsivien ilmavaivoja.

Hiivan oireet ja diagnosointi

Hiiva kuuluu normaalisti elimistöön, on kuitenkin mahdollista että se kasvaa hallitsemattomasti. Varoittavina oireina voivat muun muassa olla: suun ja kielen tulehdukset; kieli voi sammaloitua, suupielet voivat halkeilla ja hengityksen haju voi muuttua. Iho-oireet kuten kuiva ja hilseilevä iho, myös mielialassa voi tulla muutoksia ajatukset voi katkeilla ja mieli voi olla maassa. Naisilla voi olla toistuvia hiivatulehduksia ja oireita peräaukon kohdalla; kuten kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta. Näistä oireista johtuen myös seksuaaliset halut voivat olla matalat ja seksin harrastaminen voi tuntua vaivalloiselta. Miehillä oireet ovat usein samantyyppiset, sukupuolielinten alueelle oireita on miehillä harvemmin tai niitä on vaikeampi havaita.

Hiiva on mahdollista todeta myös verikokeen avulla voidaan todeta onko kehossasi käynnissä allerginen reaktio hiivan vasta-aineille. Testien hankaluus on niiden luettavuus ja ihmisten erilaiset hiivatasot. Raja arvot voivat olla häilyviä ja voi olla vaikeaa todeta milloin hiivatulehdus on päällä ja milloin ei.

Toinen mahdollinen diagnostinen keino hiivan on ulostenäytteestä mittaaminen. Sen avulla voidaan selvittää suolistossa olevan hiivan määrä, tällöinkin raja-arvojen ja viitearvojen lukeminen voi olla haasteellista. Jos vatsa ja suolisto oireilee selvästi on tämä laboratoriokoe verrattain yksinkertainen toteuttaa.

Ruokavalion merkitys hiivan määrään

Oireiden esiintyminen ja niiden pahenemisen kirjaaminen ylös voi auttaa näkemään voisiko oireet johtua kenties jostain ruoka-aineesta. Liiallinen sokerin nauttiminen ja runsas alkoholin kuluttaminen voivat altistaa hiivalle. Myös runsas prosessoitujen ja hiilihydraattipitoisten ruokien määrä voi altistaa kehon hiivan määrän kasvulle.

Ruokavaliolla on ehkä helpoin tie saavuttaa kehoon taas tasapainotila. Kehon puhdistuminen voi viedä aikaa ja onkin suositeltavaa huolehtia tänä aikana myös riittävästä veden saannista. Paras keino on yrittää noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota, näin hiivasyndrooma saa elimistöstä nopeasti kuriin.

Probiootit hiivasyndrooman ehkäisyssä

Elimistön terveellisen bakteerikannan palauttaminen on elintärkeää erityisesti antibioottikuurien jälkeen. Lisättyjä probiootteja on useissa elintarvikkeissa, mutta niitä on saatavilla myös kapselimuodossa. Luontaistuotteet jotka tukee elimistön hiivatasapainoa on oiva lisä päivittäiseen arsenaaliin taistelussa hiiva vastaan. Probiootit on myös elimistölle turvallisempi keino kuin lääkkeiden käyttö hiivan häätämisessä. Lääkkeiden käyttö hiivan hoidossa on välillä paikallaan, mutta jos käytetään antibioottihoitoa on vaarana myös elimistöä suojaavien bakteerien häviäminen.

Mitä tutkimusnäyttöä hiivasyndroomasta on

Hiivasyndrooma ei ole ole lääketieteellinen termi ja siitä ei ole riittävää näyttöä. Oireista ja tautikuvasta ei ole riittävää tutkimusta ja näyttö, hiivasyndrooma perustuu pitkälti olettamuksiin. Riittävän kattavia tutkimuksia aiheesta ei vielä ole ja oirekuvaus on joukko hajanaisia tutkimuksia. Elimistön hiivat ovat kuitenkin tosiasiat ja tietyt kehossa olevat hiivatulehdukset vaativat aina terveydenhuollon ammattilaisen tutkimusta ja lääketieteellistä hoitoa.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa