Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Harmaat hiukset - Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää harmaista hiuksista ja harmaantumisen ehkäisystä

Monet miehet ja naiset murehtivat hiustensa harmaantumisesta enemmän kuin hiustensa lähtemisestä. Hyvä uutinen on, että sinun ei tarvitse elää harmaantuvien hiustesi kanssa, sillä on olemassa luonnollisia keinoja säilyttää luonnollinen värisi säännöllistä hiusten värjäämistä.

Harmaat hiukset ovat luonnollinen osa elämää - mutta niiden ilmaantumista voi hidastaa

Se hetki, kun löytää ensimmäistä kertaa harmaita hiuksia, koetaan usein eräänlaisena elämän käännekohtana. Jotkut pitävät harmaantumista ikävänä, toisille harmaat hiukset ovat kuin vuosien kasvun ja kokemuksen kunniamerkki. Oli siitä sitten henkilökohtaisesti mitä mieltä tahansa, harmaat hiukset ovat luonnollinen ilmiö, joka koskettaa jokaista ennemmin tai myöhemmin.

Vaikka harmaat hiukset ovat normaali ja pääosin geenien määrittelemä ilmiö, myös omilla valinnoilla on mahdollista vaikuttaa siihen, milloin ja miten nopeasti niitä ilmaantuu. Tupakointi saa harmaat hiukset esiintymään nopeammin, kuten myös monien vitamiinien ja hivenaineiden puutostilat.

Näin ollen tupakoinnin lopettaminen, monipuolinen ruokavalio ja tarvittaessa lisäravinteiden syöminen ovat helppoja kotikonsteja ennenaikaista harmaantumista vastaan. Jos harmaat hiukset huolettavat, omilla valinnoilla voi vaikuttaa siihen, miten nopeasti niitä ilmaantuu.

Markkinoilla on myös lisäravinteita, jotka on kehitetty erityisesti hiusten harmaantumista ajatellen, kuten Melaniq ja Foligain. Nämä tuotteet voivat estää ja hoitaa ravinteiden puutostilasta johtuvaa harmaantumista sekä antaa hiuksille uutta elinvoimaa.

Hiusten perusväri on valkoinen - harmaat hiukset ovat lähempänä perusolemustaan

Kaikkien ihmisten hiukset ovat perusväriltään valkoisia. Harmaat hiukset ovat siis eräällä tapaa vain palanneet luonnolliseen väriinsä. Tiettyyn ikään asti hiusten juurissa sijaitsevat solut kuitenkin tuottavat väripigmenttiä, joka antaa hiuksille niiden yksilöllisen värin.

Hiusten väripigmenttejä on kaksi: melaniini ja feomelaniini. Hiusten väri riippuu siitä, kuinka paljon ja kumpaa väripigmenttiä omat solut tuottavat. Feomelaniini värjää hiukset punaisiksi, melaniini taas sitä tummemmiksi, mitä korkeampi sen pitoisuus on. Harmaat hiukset ovat hiuksia, joissa väripigmenttiä ei enää ole - mitä valkoisempi hius, sitä matalampi melaniinipitoisuus.

Ihmiset perivät väripigmenttinsä vanhemmiltaan, ja vastaavasti myös harmaat hiukset ilmaantuvat usein samassa iässä kuin vanhemmillakin. Hiukset harmaantuvat, kun väripigmenttien tuotanto loppuu. Näin ollen on todennäköistä, että harmaannumme suunnilleen samassa iässä kuin vanhempamme aikanaan, koska jaamme heidän väripigmenttinsä.

Hiukset alkavat yleensä harmaantua ohimoiden alueella, mistä harmaantuminen leviää hitaasti hiusten takaosaan. Harmaantuminen tapahtuu yleensä hitaasti, ja harmaat hiukset voivat kasvaa samanaikaisesti väripigmenttisten kanssa.

Ennen pitkää kaikki ihmisen karvat saattavat harmaantua, nenäkarvoja myöten. Useimmilla ihmisillä hiusten harmaantuminen kuitenkin tapahtuu ensimmäiseksi ja on dramaattisin muutos.

Harmaat hiukset ovat pitkälti geenien määrittelemä ilmiö

Jotkut ihmiset saattavat löytää ensimmäiset harmaat hiuksensa jo kaksikymppisinä. Tämä voi olla kokemuksena ahdistava ja jopa pelottava -- mutta kyseessä on kuitenkin normaali ilmiö.

Hiusten harmaantuminen nuorena johtuu yleensä geeneistä. Todennäköisesti vanhempasi tai isovanhempasi ovat myös harmaantuneet keskimääräistä nuorempina. Jos et kehtaa kysyä, vilkaisu valokuva-albumiin voi myös auttaa.

Vaikka hiusten harmaantuminen on iän karttuessa tavallista ja luonnollista, siihen vaikuttavat iän lisäksi myös muut tekijät, joista osaan voi itse vaikuttaa.

Myös sukupuoli ja etninen tausta vaikuttavat siihen, milloin harmaat hiukset alkavat ilmestyä

Tutkimusten mukaan valkoihoiset alkavat harmaantua muita aiemmin, usein jo kolmekymppisinä. Aasialaiset harmaantuvat hieman myöhemmin ja afroamerikkalaiset vasta keski-iässä. Naiset alkavat harmaantua viitisen vuotta myöhemmin kuin miehet.

Niin sanotun ’50-50-50’-nyrkkisäännön mukaan 50 prosenttia väestöstä on 50-vuotiaina 50-prosenttisesti harmaahiuksisia.

Harmaat hiukset saattavat olla merkki sairaudesta

Hiusten harmaantuminen on täysin luonnollista, eikä siitä yleensä tarvitse huolestua. Harvinaisissa tapauksissa se saattaa kuitenkin myös olla merkki muusta sairaudesta.

Harmaat hiukset saattavat johtua esimerkiksi anemiasta tai kilpirauhasen toimintahäiriöstä. Jos harmaannut selkeästi nuorempana kuin vanhempasi, tai havaitset harmaantumisen yhteydessä muita oireita, kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa.

Elämäntavoilla voi vaikuttaa hiusten harmaantumiseen

Vaikka hiusten harmaantuminen on luonnollista ja pitkälti geenien määräämää, myös omilla valinnoilla voi olla vaikutusta. Esimerkiksi merkittävällä ylipainolla ja varhaisella hiusten harmaantumisella on havaittu yhteys.

Erityisesti tupakoitsijoilla, joiden hiukset ovat harmaantuneet keskimääräistä aiemmin, on havaittu muita korkeampi riski sairastua sepelvaltimotautiin.

Harmaat hiukset vaivaavat tupakoijia muita nuorempina

Tutkimuksissa on havaittu merkittävä korrelaatio tupakoinnin ja varhaisen harmaantumisen välillä. Vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan tupakoijat harmaantuvat 2.5 kertaa muita todennäköisemmin nuorina, jopa alle 30-vuotiaina. Tämän lisäksi harmaantuneet tupakoitsijat ovat sepelvaltimotaudin riskiryhmää.

Tupakoinnilla on havaittu yhteys myös kaljuuntumiseen. Tupakansavun sisältämät kemikaalit voivat vahingoittaa hiussoluja ja aiheuttaa hiuslaadun huononemista ja kaljuuntumista.

Harmaat hiukset voivat johtua vitamiinien ja hivenaineiden puutteesta

Ikääntymiseen liittyy monia hormonitoiminnan ja solutuotannon muutoksia. Hiusten väripigmentin heikkenemisen lisäksi myös hiusten vitamiinien ja hivenaineiden saanti vaikeutuu. Tämä prosessi edistää osaltaan harmaantumista.

Esimerkiksi B12- ja B5-vitamiinit, foolihappo, kupari, kalsium, D-vitamiini ja magnesium ravitsevat myös hiuksia. Vitamiinien ja hivenaineiden tärkein lähde on ruokavalio, joten monipuolinen ruokavalio ravitsee luonnollisesti myös hiuksia. Yksipuolinen ravinto saattaa olla myös hiusten ennenaikaisen harmaantumisen taustalla.

Etenkin vanhemmiten kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että saa tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita - sekä hiusten että kokonaisterveyden vuoksi. Lisäravinteet voivat tehostaa näiden saantia ja siten ehkäistä hiusten harmaantumista.

Mikäli epäilet kärsiväsi vitamiinien tai hivenaineiden puutoksesta, niiden pitoisuus voidaan tarkistaa tavallisen verikokeen avulla.

Harmaat hiukset kuriin B-vitamiinin avulla

Koska vitamiinien ja hivenaineiden puutostiloilla on yhteys ennenaikaiseen harmaantumiseen, ruokavaliolla voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten kauan voit nauttia luonnollisesta hiusväristäsi. Luonnollisesti monipuolinen ruokavalio edistää myös kehon kokonaisterveyttä.

Etenkin matalat B12-vitamiinitasot edistävät hiusten väripigmentin katoamista. Näin ollen runsaasti B12-vitamiinia sisältävä ruokavalio tarjoaa ravintoa myös hiuksille.

Esimerkiksi porkkanat ja maksatuotteet, kuten maksalaatikko, voivat ehkäistä harmaantumista. Muita B12-vitamiinia runsaasti sisältäviä ruokia ovat kananmunat ja kala.

B9-vitamiinin eli foolihapon puute voi myös aiheuttaa ennenaikaista harmaantumista. Foolihappo edistää solujen uusiutumista ja hiusten terveydelle tärkeiden aminohappojen tuotantoa.

B9-vitamiinia löytyy esimerkiksi pinaatista, lehtikaalista, linsseistä, kikherneistä, parsasta sekä keitetystä riisistä ja pastasta. Myös viljatuotteet sisältävät usein lisättyä foolihappoa.

B-vitamiinien saannista kannattaa siis huolehtia, jos tahtoo saada harmaat hiukset kuriin kotikonstein.

Harmaat hiukset voivat johtua myös kuparin tai raudan puutteesta

Vuonna 2012 “Biological Trace Element Research”-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin vahva yhteys kuparin ja raudan puutteen sekä ennenaikaisen harmaantumisen välillä.

Kuparia tarvitaan monien elintärkeiden entsyymien toiminnassa. Kupari on myös oleellinen ainesosa melaniinin biosynteesissä - alhainen kuparitaso siis estää väripigmentin tuotantoa hiussoluissa. Rauta puolestaan on oleellinen aine punasolujen tuotannossa ja tukee kokonaisterveyttä.

Kuparia saadaan maksasta, ostereista, simpukoista, cashew-pähkinöistä, hasselpähkinöistä, manteleista ja linsseistä. Rautaa on runsaasti esimerkiksi naudanlihassa, pinaatissa sekä linsseissä. Erityisesti naiset kärsivät usein raudanpuutteesta, jota voidaan hoitaa myös lisäravinteilla.

Harmaat hiukset saattavat johtua liiallisesta sokerin syönnistä

Liiallinen sokerin syöminen saattaa heikentää proteiinien ja hivenaineiden imeytymistä ja siten hiuskudoksen terveyttä. Sokerin nauttiminen kohtuudella on hyväksi kehon kokonaisterveydelle, ei vain hiusten terveydelle.

Luonnollista sokeria löytyy lähes kaikista ruoka-aineista, mukaan lukien vihanneksista, eikä sitä tarvitse välttää. Tuotteita, jotka sisältävät runsaasti lisättyä sokeria, kuten makeisia ja sokeroituja virvoitusjuomia, kannattaa kuitenkin nauttia kohtuudella.

Liian sokeripitoinen ruokavalio sisältää usein myös liian vähän muita oleellisia ruoka-aineita, kuten vitamiineja ja hivenaineita. Jos harmaat hiukset huolettavat, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ruokavalio on riittävän monipuolinen.

Voivatko harmaat hiukset aiheutua liiasta stressistä?

On yleinen uskomus, että liika stressaaminen aiheuttaa harmaita hiuksia. Toistaiseksi asiasta ei ole saavutettu varmaa tutkimustulosta.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan yhteys hiusten harmaantumisen ja stressin välillä on huuhaata, sillä hiusten harmaantuminen johtuu nimenomaan geeneistä.

Ihmiset, joiden hiukset eivät harmaannu vielä vanhemmallakaan iällä, eivät siis ole erityisen letkeitä temperamentiltaan vaan ovat yksinkertaisesti saaneet suotuisat geenit.

Toisaalta joidenkin tutkijoiden mukaan on mahdollista, että stressihormonit vaikuttavat hiussolujen toimintaan. Stressihormonit saattavat vaikuttaa hiusjuuren väripigmenttiä tuottaviin soluihin ja siten edistää hiusten harmaantumista.

Stressi aiheuttaa todennäköisemmin hiustenlähtöä kuin harmaantumista. Psykologisen stressin lisäksi muutkin stressitekijät, kuten päävammat, leikkaukset ja puutostilat saattavat aiheuttaa hiustenlähtöä. Alttius hiustenlähtöön on pitkälti geenien määrittelemää.

Kukaan ei harmaannu yhdessä yössä stressin takia, mutta stressillä voi olla yhteys harmaantumiseen ja hiustenlähtöön. Varmaa on, ettei stressin vaikutus terveyteen ole ainakaan positiivinen. Harmaat hiukset eivät välttämättä liity stressiin, mutta stressillä on tutkittu yhteys moniin muihin terveysvaivoihin.

Hiusten harmaantuminen ei vaikuta eliniän pituuteen

Vaikka harmaantuisit nuorena, ei sillä ole vaikutusta elinikäsi pituuteen. Vastaavasti myöhään harmaantuminen ei välttämättä tarkoita, että eläisi satavuotiaaksi.

Tutkimuksissa ei ole löydetty linkkiä hiusten harmaantumisen ja kuolleisuuden välillä. Harmaat hiukset eivät siis ole syy murehtia kuolevaisuutta sen enempää kuin aiemminkaan.

Harmaat hiukset eivät voi moninkertaistua nyppimällä

Yleisen uskomuksen mukaan harmaat hiukset moninkertaistuvat, jos niitä yrittää nyppiä irti.

Asiantuntijoiden mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Hiustuppien määrä ei voi kasvaa, joten harmaat hiukset hiukset eivät myöskään voi moninkertaistua.

Toisaalta harmaiden hiusten nyppimisestä ei myöskään ole mitään hyötyä. Nyppiminen voi vahingoittaa hiustuppea, jolloin siitä ei välttämättä kasva enää mitään.

Jos hiuksia tai muita ihokarvoja nypitään toistuvasti samasta kohdasta, nämä ‘ei-toivotut’ hiustupet kuolettuvat ennen pitkää. Näin ollen hiusten nyppiminen saattaa aiheuttaa kaljuja laikkuja.

Jos harmaat hiukset eivät miellytä, on parempi värjätä ne kuin yrittää nyppiä valkohapsia pois. Harmaiden hiusten nyppiminen ei aiheuta niiden moninkertaistumista, vaan päinvastoin se voi edistää kaljuuntumista.

Hiusten värjääminen on helpoin apu, jos hiusten harmaantuminen ei miellytä

Jos harmaat hiukset tuntuvat ikävältä, helpoin apu on hiusten värjääminen.

Etenkin lyhythiuksisten miesten kannattaa kuitenkin harkita ennen hiusten värjäämistä, koska hiusjuuret alkavat näkyä hyvin nopeasti, ja jatkuva hiusten käsittely saattaa kuivattaa ja vahingoittaa hiuslaatua.

Mikäli haluaa tyylikkäästi värjätyt hiukset, kannattaa hakeutua ammattitaitoisen hiusmuotoilijan käsittelyyn.

Kun hiuksesi ovat harmaantuneet, käytä kosteuttavia hiustuotteita

Hiusten harmaantuessa niiden koostumus muuttuu - hiuksista tulee usein karheammat, kuivemmat ja hauraammat. Kosteuttava shampoo ja hoitoaine auttavat ehkäisemään tätä kehitystä.

Kannattaa myös välttää hiustenkuivaajan käyttöä ja hiusten päivittäistä shampookäsittelyä, koska nämä rasittavat hiuksia. Harmaiden hiusten muotoiluun on parasta käyttää hellävaraisia tuotteita.

Katalaasin puute saattaa aiheuttaa hiusten harmaantumista - Foligain-lisäravinne voi auttaa

Foligain Colour Rescue-lisäravinne voi auttaa, jos harmaat hiukset johtuvat katalaasi-nimisen entsyymin matalasta pitoisuudesta hiussoluissa. Katalaasin puute saattaa aiheuttaa hiusten harmaantumista iän karttuessa. Foligain Color Rescue ehkäisee tätä prosessia.

Tutkijat eivät ole saavuttaneet täyttä varmuutta siitä, mikä aiheuttaa häiriön väripigmentin tuotannossa, kun ikäännymme. On mahdollista, että harmaat hiukset johtuvat katalaasin ja vetyperoksidin epätasapainosta.

Nuorten ihmisten hiussolut tuottavat väripigmentin lisäksi katalaasia sekä vetyperoksidia. Katalaasi hajottaa vetyperoksidin vedyksi ja peroksidiksi, jotka eivät aiheuta hiuksille vahinkoa.

Iän myötä katalaasin tuotanto hiussoluissa kuitenkin heikkenee, jolloin se ei riitä hajottamaan kaikkea tuotettua vetyperoksidia. Harmaat hiukset alkavat vallata alaa.

Kun vetyperoksidin pitoisuus on liian suuri, melaniini ei enää pysty värjäämään hiuksia. Ajan myötä katalaasin tuotanto heikkenee heikkenemistään, ja näin ollen vetyperoksidin pitoisuus kasvaa. Tämä johtaa hiusvärin muuttumisesta asteittain harmaasta vitivalkoiseen.

Katalaasia sisältävä Foligain Colour Rescue saattaa näin ollen ylläpitää hiusten luonnollista väritasapainoa pidempään. Se edistää hiussolujen tasapainoa ja auttaa näin niitä toimimaan tehokkaasti pidempään.

Harmaat hiukset johtuvat matalasta melaniinitasosta - Melaniq tehostaa hiusten luonnollista väripigmenttiä

Melaniq on lisäravinne, joka tukee väripigmentin tuotantoa hiustupissa ja ylläpitää siten hiusten luonnollista väriä pidempään. Melaniq on kehitetty tarjoamaan hiuksille tärkeitä ravinteita, jotka tukevat melaniinin tuotantoa ja siten edistävät hiusten luonnollista väriä ja terveyttä.

Melaniq soveltuu sekä miehille että naisille, joita vaivaavat harmaat hiukset. Melaniq voi tarjota avun sekä ennenaikaiseen harmaantumiseen että myöhemmällä iällä harmaantumiseen.

Melaniq käyttää ainutlaatuista reseptiä, joka tukee hiustuppien normaalia toimintaa tarjoamalla niille ravinteita. Näin väripigmentin tuotanto tehostuu ja matalasta melaniinitasosta johtuva harmaantuminen loppuu.

Ratkaisevaa Melaniq-lisäravinteen tehokkuudessa on, että se sisältää kuparia, joka on melaniinin biosynteesin oleellinen ainesosa.

Harmaat hiukset ovat osa elämää - niiden ilmaantumista ei voi kokonaan estää, mutta sitä voi hidastaa oikeanlaisilla elämäntavoilla ja lisäravinteiden avulla.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa