Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Eturauhasvaivat: Hoito ja ehkäisy - näin tunnistat oireet

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on hyvin yleinen vaiva, jonka hoitamatta jättäminen saattaa johtaa vakavampiin terveydellisiin ongelmiin. Sinun tulisi ottaa viipymättä yhteyttä lääkäriisi, mikäli epäilet kärsiväsi eturauhasen vaivoista. Nykyisin on tarjolla runsaasti eri tyyppisiä tehokkaita hoitokeinoja, jotka voivat estää oireiden kehittymistä pidemmälle.

Lähes jokainen mies kärsii joskus eturauhasvaivoista

Monet luulevat, että eturauhasen liikakasvu on vain vanhempia miehiä koskettava ongelma. Eturauhasen vaivoista voivat kuitenkin kärsiä kaikenikäiset miehet. Virtsaamisen vaikeutuminen, virtsasuihkun heikentyminen, virtsanpidätyskyvyn heikkeneminen, tiputtelu ja lisääntynyt virtsaamistarve varsinkin öisin ovat yleisiä eturauhasen oireita

Eturauhasvaivat ovat normaali ilmiö ikääntyessä, mutta sinun ei ole pakko kärsiä vaivoista. Tarjolla on useita hoitomenetelmiä, ja oireiden ollessa vakavia konsultointi lääkärin kanssa kannattaa aina. Joissain tapauksissa jopa pienillä elämäntapojen muutoksilla, kuten alkoholin vähentämisellä ja varomalla kylmettymistä voi olla positiivinen vaikutus eturauhasen toiminnalle.

Näin tunnistat, mikä on kiusallisten oireiden taustalla

Vaikka eturauhanen on pikkuruinen kehonosa, sen oireilu voi aiheuttaa epämukavia komplikaatioita. Eturauhasen oireilu koetaan usein pelottavaksi, sillä se yhdistetään yleensä ensimmäiseksi eturauhassyöpään. Oireilu voi kuitenkin johtua myös monista verraten vaarattomista syistä.

Eturauhasen vaivat johtuvat yleensä kolmesta syystä: luonnollisesta, ikääntymisen myötä tapahtuvasta eturauhasen suurenemisesta, eturauhassyövästä, tai eturauhastulehduksesta. Oireiden perusteella voidaan määrittää diagnoosi ja paras hoitomenetelmä.

Moni mies arkailee asiasta puhumista tai lääkäriin menemistä, koska oireet saatetaan kokea nolostuttavina. Mikäli eturauhasen terveys reistailee, on kuitenkin parempi tutkituttaa asia lääkärissä kuin tuskailla kotona. Syöpädiagnoosiakaan ei kannata pelätä, koska ennuste on hyvä, etenkin jos sairaus todetaan jo varhaisessa vaiheessa.

Mikä on eturauhanen ja miten se toimii?

Oman kehon tunteminen on hyvän terveyden perusta. Vaikka eturauhasen vaivat ovat yleisiä, monikaan mies ei välttämättä ole kovin hyvin perillä sen toiminnasta.

Eturauhanen on miehillä esiintyvä lisäsukupuolirauhanen, jonka tärkein tehtävä on auttaa siemennesteen tuottamisessa. Eturauhanen sijaitsee aivan virtsarakon alapuolella, minkä vuoksi virtsaamisvaikeudet ovat yksi yleisimpiä eturauhasvaivoja. Se ei itse asiassa ole yksittäinen rauhanen vaan tukikudoksella kiinnittynyt 30-50 rauhasen ryhmittymä.

Eturauhasen normaali tehtävä on tuottaa maitomaista nestettä, joka vapautuu virtsaputkeen siemensyöksyn aikana. Sillä on tärkeä rooli seksuaaliterveydessä. Siittiöt kulkeutuvat siemenjohdinten läpi eturauhaseen, joka sitten supistuu työntääkseen ne eteenpäin virtsaputkeen. Eturauhasen toiminta liittyy näin ollen oleellisesti myös seksuaaliterveyteen.

Eturauhasen latinan- ja englanninkielinen nimi ‘prostate’ tulee kreikan sanasta ‘prostates’, ‘seisoa edessä’; muinainen kreikkalainen anatomisti Herophilus nimesi rauhasen näin, koska katsoi sen seisovan kivesten edessä

Eturauhasen tuottamassa nesteessä esiintyy PSA-entsyymiä eli prostataspesifistä antigeeniä, jonka tehtävä on ehkäistä sperman hyytymistä ja näin parantaa sen liikkuvuutta. PSA-entsyymillä on tärkeä rooli myös eturauhasvaivojen diagnosoinnissa. Eturauhasen sairaudet aiheuttavat usein PSA-erityksen lisääntymistä normaalia korkeammalle tasolle. Yli 50-vuotiaille suositellaankin PSA-tasojen testauttamista, etenkin mikäli suvussa on esiintynyt eturauhassyöpää.

Eturauhasvaivat ovat etenkin varttuneemmilla yleisiä

Eturauhasvaivat muuttuvat iän karttuessa yhä yleisemmiksi, vaikka niistä voivat kärsiä myös nuoret. Eturauhanen kasvaa iän myötä luonnollisesti, eikä sen suureneminen välttämättä aiheuta ongelmia.

Nuorilla miehillä eturauhasvaivat johtuvat usein eturauhasen tulehduksesta. Oireet saattavat liittyä myös sukupuolitautiin, kuten klamydiaan. Vanhemmilla miehillä eturauhasvaivojen yleisin syy on eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu.

Eturauhanen reistailee — milloin lääkäriin?

Eturauhasvaivat johtuvat yleensä kolmesta syystä: hyvänlaatuisesta liikakasvusta, tulehduksesta tai syövästä. Liikakasvun ja syövän oireet muistuttavat toisiaan, mikä aiheuttaa monille huolta.

Yleisimmät eturauhasvaivat liittyvät virtsaamiseen. Jos virtsaaminen tuntuu vaikealta, sen tarve on selkeästi lisääntynyt ja herättää öisinkin ravaamaan wc:ssä, on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä oireiden syy. Muita oireita ovat verinen virtsa ja sperma, kipuilu selässä ja lantiossa, sekä erektio-ongelmat.

Eturauhasvaivojen diagnosointi — mitä lääkärissä tapahtuu?

Koska eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu ja eturauhassyöpä muistuttavat oireiltaan toisiaan, on erittäin tärkeää, että lääkäri arvioi oireiden syyn.

Eturauhassyöpä on hitaasti etenevä syöpätyyppi, joten muutaman viikon odottelu ei merkittävästi huononna ennustetta. On kuitenkin parempi selvittää asia kuin tuskailla kotona. Lääkärikäynnin mahdollinen epämukavuus on pieni hinta mielenrauhasta ja hyvästä hoidosta.

Lääkäri tutkii oireiden syytä tunnustelemalla eturauhasen kokoa ja muotoa peräsuolen kautta. Myös laboratoriokokeita ja ultraäänitutkimusta saatetaan käyttää diagnoosin välineinä. Yleensä laboratoriokokeissa mitataan PSA-entsyymin taso, virtsanäyte, seerumin kreatiinitaso sekä munuaisten toiminta.

Mikäli eturauhassyöpää epäillään, lopullinen diagnoosi voidaan tehdä ottamalla eturauhasesta koepaloja. Tätä toimenpidettä varten eturauhanen voidaan puuduttaa, joten kipua ei tarvitse pelätä.

Eturauhasen liikakasvu

Eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu eli BPH (benigni prostata hyperplasia) on hyvin yleinen vaiva, joka esiintyy erityisesti yli 50-vuotiailla miehillä. Sitä voidaankin pitää normaalina ikääntymiseen liittyvänä muutoksena; yli 60-vuotiaista miehistä 80 prosentilla voidaan todeta eturauhasen liikakasvua.

Suurentuneen eturauhasen aiheuttamat vaivat johtuvat siitä, että virtsarakon kyljessä oleva eturauhanen painaa rakon pohjaa ja ahtauttaa virtsaputkea. Rauhasen suurentuminen heikentää myös virtsarakon kaulan ja rauhasen lihaksiston toimintaa. Näin virtsan eritys vaikeutuu.

Eturauhasen liikakasvu aiheuttaa tyypillisesti virtsaamisongelmia, kuten tihentynyt virtsaamistarve ja sen aiheuttama öinen heräily, virtsaamispakko ja toisinaan pidätyskyvyn häiriöt. Tyypillisiä ovat myös virtsasuihkun heikentyminen sekä tuntemus siitä, ettei rakko tyhjene kokonaan.

Vaikeissa tapauksissa eturauhasen liikakasvu saattaa aiheuttaa niin pahoja virtsaongelmia, että virtsaamiseen tarvitaan apuväline. Tätä kutsutaan virtsaummeksi.

Voiko eturauhasen liikakasvua ehkäistä?

Eturauhasen kasvu on normaali ikääntymiseen liittyvä tekijä. Kun nuorella miehellä eturauhanen on saksanpähkinän kokoinen, kuusikymppisellä sen koko lähenee jo sitruunaa. Se ei välttämättä haittaa elämää — vain puolet heistä, joilla on sen oireita, tarvitsevat hoitoa. Eturauhasen liikakasvu ei myöskään aiheuta syöpää.

Hyvälaatuisen liikakasvun kehittymistä ei voi kokonaan estää. Oireita voi kuitenkin hallita välttämällä kylmettymistä ja virtsaamisen viivyttelyä. Virtsaamista ei kannata viivytellä, vaan tyhjentää rakko aina tarpeen vaatiessa, koska viivyttely saattaa johtaa pidättämisongelmiin. Jo suurentuneen eturauhasen altistuminen esimerkiksi kylmälle tai tärinälle saattavat johtaa vaivojen ilmaantumiseen.

Eturauhasen liikakasvuun vaikuttavat seikat, joihin ei itse voi vaikuttaa, kuten perinnölliset tekijät. Elämäntavalla voi kuitenkin myös itse pyrkiä ehkäisemään eturauhasvaivoja. Oikeanlainen ruokavalio vähentää eturauhasvaivojen riskiä, ylipaino taas saattaa lisätä riskiä.

Tutkimusten mukaan ruokavaliolla voi olla vaikutusta eturauhasen liikakasvun oireisiin. Ruokavalio, joka sisältää vähän rasvaa ja punaista lihaa, ja paljon proteiinia ja kasviksia, saattaa vähentää oireilevan liikakasvun riskiä. Myös runsas alkoholin käyttö lisää tutkimuksen mukaan riskiä kärsiä liikakasvuun liittyvistä oireista.

Miten hoitaa suurentuneen eturauhasen oireita?

Jos oireet eivät merkittävästi haittaa elämää, niitä voi lievittää helpoin kotikonstein. Eturauhanen kannattaa pitää lämpimänä — etenkin kylmillä ilmoilla on hyvä käyttää villahousuja tai muita lämpimiä vaatteita. Kuumavesipullon pitely alavatsalla voi helpottaa oloa. Samoin saunominen ja kuumat kylvyt voivat lievittää oireita.

Suurentuneen eturauhasen aiheuttamien oireiden lievittämiseksi on myös hyvä rajoittaa suolan käyttöä sekä iltaisin juontia. Etenkin alkoholia ja kofeiinia sisältäviä juomia kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa. Runsas alkoholin käyttö saattaa johtaa tuskalliseen virtsaumpikohtaukseen, jota ei pysty hoitamaan ilman lääkärikäyntiä.

Mikäli oireet ovat vaikeampia, niitä voi myös helpottaa monien eri lääkkeiden avulla. Jotkut lääkkeet pienentävät eturauhasen kokoa, toiset taas lievittävät virtsausongelmia. Lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia, kuten erektiovaikeuksia ja huimausta. Nykyään on kuitenkin kehitetty lääkkeitä, joiden sivuvaikutukset etenkin seksuaaliterveyteen liittyen ovat lievempiä kuin aiemmilla vuosikymmenillä.

Hyvälaatuista eturauhasen liikakasvua voidaan hoitaa myös leikkauksen avulla. Perinteinen menetelmä on eturauhasen höyläysleikkaus, jossa eturauhasta kirjaimellisesti höylätään pienemmäksi. Tämä operaatio helpottaa oireita nopeasti. Sitä käytetään edelleen erityisesti tapauksissa, joissa virtsaaminen on estynyt.

Monia uusia hoitotapoja on tällä hetkellä kehitysvaiheessa. Esimerkiksi laserhoitoa on kokeiltu kirurgisen leikkauksen vaihtoehtona.

Eturauhassyövän diagnosoiminen

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Noin joka kuudes mies saa diagnoosin elämänsä aikana. Eturauhassyöpä on kuitenkin hitaasti etenevä syöpä, jota voidaan ehkäistä ja hoitaa.

Eturauhassyövän ennuste on hyvä: noin 90 prosenttia diagnosoiduista on elossa viisi vuotta hoidon jälkeen, ja lähes 70 prosenttia on elossa vielä 15 vuoden kuluttua syövän toteamisesta. Terveyden seuranta jatkuu koko loppuelämän.

Eturauhassyövän oireet ovat samankaltaisia kuin eturauhasen liikakasvuun liittyvät oireet. Oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, virtsaamisvaikeudet, heikko virtsasuihku ja tuntemus siitä, ettei rakko tyhjene kunnolla.

Eturauhassyöpä ei alkuvaiheessa välttämättä oireile lainkaan. Oireita alkaa useissa tapauksissa esiintyä vasta, kun tauti on jo edennyt pidemmälle.

Alkuvaiheessa eturauhassyöpä voidaan havaita laboratoriotestissä PSA-pitoisuutta mittaamalla. Iän karttuessa olisikin hyvä käydä testeissä tarkistamassa eturauhasen terveys. PSA-arvot nousevat myös hyvänlaatuisen liikakasvun yhteydessä, joten diagnoosin tueksi tarvitaan myös tunnustelutesti, koepaloja sekä mahdollisesti magneettikuva- ja ultraäänitestejä.

Jos tietää, että omassa suvussa on esiintynyt eturauhassyöpiä, voi PSA-verikokeessa käydä jo nuorempana, vaikkakaan alle 40-vuotiaille testiä ei suositella.

Jos perinnöllistä alttiutta ei ole, ei testeihin kannata kiirehtiä ennen 50. syntymäpäivää. 50. ikävuoden jälkeen suositellaan PSA-testissä käymistä vuosittain. Ensimmäisen testin jälkeen lääkäri saattaa suositella jatkotestejä tätä useammin tai harvemmin riippuen yksilöllisistä seikoista.

Miten eturauhassyöpää hoidetaan?

Mikäli eturauhassyöpä on paikallinen, sen hoitotapoja ovat aktiivinen seuranta, sädehoito sekä eturauhasen poistoleikkaus. Jos eturauhassyöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä, sitä voidaan hoitaa solunsalpaajin tai hormonein.

Eturauhasen poistoleikkausta suositellaan erityisesti silloin, kun syöpä on paikallinen, potilaan arvioitu elinaika on vielä yli kymmenen vuotta, ja syöpä arvioidaan aggressiiviseksi. Leikkaus poistaa kasvaimen, mutta se saattaa ainakin aluksi heikentää virtsanpidätystä sekä seksuaalitoimintoja.

Sädehoito ei yleensä heikennä seksuaalitoimintoja tai virtsanpidätystä, mutta sen haittapuolena on, että se voi aiheuttaa suolisto-oireita. Sädehoitoon päädytään usein tapauksissa, joissa potilaalla on myös muita sairauksia, ja leikkausta pidetään keholle liian rasittavana.

Jos syöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä, sitä hoidetaan usein säde- ja hormonihoidon yhdistelmällä. Testosteronilla on eturauhassyöpää kiihdyttävä vaikutus, joten hormonihoidolla hillitään sen tuotantoa. Etäpesäkkeitä hoidetaan hormonihoidon ja solunsalpaajahoitojen avulla.

Joskus eturauhassyöpää hoidetaan vain aktiivisella seurannalla. Näin toimitaan etenkin silloin, kun syöpäsolukko on pieni ja potilas on iäkäs. Eturauhassyöpä etenee hitaasti, ja sen hoito saattaa olla keholle raskaampi kuin itse sairaus.

Eturauhassyövän hoidolla oli aiemmin yleisenä haittavaikutuksena erektiöhäiriöt ja muu seksuaaliterveyden heikentyminen. Tällä saralla kehitystä on kuitenkin tapahtunut; nykyään enää noin 20 prosenttia hoidetuista kokee erektiokyvyn katoamista, ja hekin voivat saada apua erektiolääkkeistä.

Eturauhanen voi reistailla myös nuorilla

Vaikka eturauhasvaivoja pidetään yleisesti vanhempien miesten ongelmana, myös nuoret saattavat kärsiä niistä.

Eturauhassyöpä on nuorilla äärimmäisen harvinainen, mutta eturauhasen tulehdukset jopa yleisempiä kuin iäkkäämmillä miehillä. Tyypillisesti eturauhastulehduksen vuoksi urologin vastaanotolle hakeutuvat miehet ovat noin 30-40-vuotiaita. On siis turha pelätä, että kyseessä olisi pelkkä vanhojen ukkojen vaiva.

Eturauhastulehduksia voi ehkäistä välttämättä eturauhasen altistumista suurille lämpötilavaihteluille ja huolehtimalla seksuaalihygieniasta. Eturauhastulehduksille saattavat altistaa myös muut sairaudet, kuten diabetes.

Eturauhasen tulehdusta on kahta eri tyyppiä

Eturauhasen tulehdus eli prostatiitti on hyvin yleinen ongelma, josta voivat kärsiä myös nuoret miehet. Prostatiitti voi olla joko äkillinen tai krooninen eli pitkäaikainen. Oireiden ilmaantuessa on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä, kummasta tyypistä on kyse ja miten se voidaan hoitaa.

Äkillinen eturauhastulehdus on helpompi diagnosoida, koska sen oireet ovat yleensä voimakkaita. Yleensä kyseessä on bakteerin aiheuttama infektio. Krooninen eturauhastulehdus saattaa johtua monista eri tekijöistä, ja sen toteaminen on vaikeampaa.

Äkillisen eturauhastulehduksen oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, virtsaamisvaikeudet ja kirvely sekä kipu alavatsalla ja sukupuolielinten ympäristössä. Tulehdukseen liittyy usein kuumeen nousu. Myös kivulias siemensyöksy ja verinen siemenneste ovat prostatiitin oireita. Istuminenkin saattaa tuntua hankalalta.

Kroonisessa eturauhastulehduksessa oireet ovat samankaltaisia, mutta tuntuvat yleensä lievemmiltä. Krooninen prostatiitti saattaa myös olla kokonaan oireeton jonkin aikaa. Oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, virtsaamisvaikeus ja kirvely sekä vaikeasti paikannettava kipu alapäässä. Virtsarakossa ja alavatsalla saattaa myös tuntua paineen tunnetta.

Äkillinen prostatiitti on bakteeriperäinen. Sille altistavia tekijöitä ovat kylmettyminen ja suojaamaton sukupuoliyhteys. Kroonisen prostatiitin taustalla taas ei yleensä ole bakteeritartuntaa. Kyseessä on tulehdustila, joka on usein helposti uusiutuva ja vaikeammin hoidettava.

Miten eturauhasen tulehdus todetaan ja hoidetaan?

Eturauhastulehduksen oireet saattavat muistuttaa myös muita sairauksia, joten ennen hoidon aloittamista kannattaa käydä lääkärissä varmistamassa diagnoosi. Esimerkiksi tietyt sukupuolitaudit, kuten klamydia ja tippuri, saattavat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin prostatiitti.

Diagnoosin tehdäkseen lääkäri tunnustelee eturauhasta peräsuolen kautta ja saattaa ottaa virtsanäytteitä. Myös verinäytteestä PSA-tasoja mittaamalla voidaan selvittää, onko kyseessä aktiivinen eturauhastulehdus. Diagnoosin perusteella voidaan määrittää paras hoitotapa.

Äkillinen eturauhastulehdus voidaan hoitaa antibioottikuurilla, joka kestää vähintään kuukauden. Myös krooninen eturauhastulehdus voidaan hoitaa antibioottikuurilla, jonka pituus saattaa olla jopa kolme kuukautta.

Kroonisen prostatiitin hoito on vaikeampaa; antibioottikuuri lievittää oireita noin puolella tapauksista. Mikäli tulehdus uusiutuu, antibioottikuuri voidaan uusia ja sen lisänä voidaan kokeilla säännöllistä eturauhashierontaa. Myös erilaisia eturauhasen liikakasvuun käytettyjä lääkkeitä voidaan kokeilla tulehdusta helpottamaan.

Muita pitkittyneen eturauhastulehduksen hoitokeinoja ovat perustulehduskipulääkkeet, peräpuikot, kylmältä suojautuminen sekä lämpimät kylvyt. Säännöllinen seksin harrastaminenkin saattaa helpottaa kroonisen prostatiitin oireita ja edistää paranemista.

Eturauhanen ja seksuaaliterveys

Eturauhasen toiminta on vahvasti yhteydessä seksuaaliterveyteen. Yleisesti uskotaankin, että säännöllinen siemensyöksy edistää eturauhasen terveyttä. Päivittäinen seksi tai masturbointi voi tehdä hyvää ainakin mielialalle.

Koska korkea testosteronipitoisuus kiihdyttää eturauhassyövän kehitystä, on aiemmin epäilty, että seksuaalisesti hyvin aktiivisilla miehillä syöpäriski saattaa olla jopa muita korkeampi. Esimerkiksi avostetun yhdysvaltalaisen Mayo Clinicin mukaan siemensyöksyn terveyttä edistävä vaikutus on sitkeä urbaanilegenda.

Toisaalta erään yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan säännölliset siemensyöksyt pienensivät merkittävästi riskiä sairastua eturauhassyöpään myöhemmällä iällä. Lopputulokseen saattoivat kuitenkin vaikuttaa myös muut tekijät, kuten geenit ja elämäntavat.

Tutkijoiden mukaan säännölliset siemensyöksyt saattavat edistää eturauhasen terveyttä kolmesta eri syystä. Ensinnäkin ne saattavat puhdistaa eturauhasta syöpää aiheuttavista karsinogeeneistä. Toiseksi, siemensyöksyn yhteydessä tapahtuva psykologinen rentoutuminen saattaa vähentää stressiin liittyvää hermotoimintaa ja siten hidastaa mahdollisten syöpäsolujen kehittymistä eturauhasessa. Kolmanneksi, säännöllinen siemensyöksy saattaa estää tukosten kehittymistä eturauhasessa ja siten alentaa syöpäriskiä.

Seksin ja eturauhassyövän välistä yhteyttä on tutkittu paljon, ja niiden välille on tutkimuksesta riippuen esitetty positiivista tai negatiivista vaikutusta.

Yhteiskunnallisilla asenteilla on ehkä ollut vaikutusta siihen, että seksikumppaneiden tai seksikertojen korkeaa määrää on aiemmin usein pidetty syöpäriskiä kohottavana tekijänä.

Uusien tutkimusten mukaan yhteys saattaa päinvastoin olla positiivinen. Aktiivinen seksin tai masturboinnin harrastaminen saattaa ylläpitää eturauhasen terveyttä ilman haittavaikutuksia.

Eturauhasvaivoja ei tarvitse häpeillä

Moni mies vaikenee eturauhasvaivoistaan eikä hakeudu lääkärin pakeille, vaikka ne haittaisivat elämää tuntuvastikin. Häpeilyyn ei kuitenkaan ole mitään syytä. Kyse on normaalista asiasta, joka koskettaa lähes kaikkia miehiä viimeistään ikävuosien kartuttua.

Lääkäriin hakeutumista arastellaan usein, koska tunnustelutoimenpidettä pidetään epämukavana tai häpeällisenä. On kuitenkin hyvä muistaa, että lääkärit ovat ammattilaisia, joille asia on täysin normaali ja rutiininomainen.

Mikäli oireet haittaavat elämää, on aina hyvä käydä lääkärissä tai urologin vastaanotolla tutkimassa niiden aiheuttaja.

50. syntymäpäivän jälkeen kannattaa myös harkita PSA-testeissä käymistä, vaikka ei kärsisi eturauhasoireista, sillä alkuvaiheen eturauhassyöpä on usein oireeton. Jos syöpä todetaan varhaisessa vaiheessa, on mahdollisia hoitotapoja enemmän. Kannattaa myös muistaa, että eturauhassyövän ennuste on hyvä: diagnoosin saaneiden kuolinsyy on vain harvoin syöpä.

Eturauhasen vaivoja voidaan helpottaa monin eri tavoin. Oireiden taustalla on usein vaaraton, luonnollinen suurentuma. Lähes jokainen mies kärsii jossakin vaiheessa elämäänsä jonkinlaisista eturauhasvaivoista.

Lue myös nämä