Palvelemme arkipäivisin klo 11 - 17

09 424 51705 Online Chat

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

Eturauhanen on virtsateiden ja siemenjohtimen välissä oleva mieshormoneista riippuvainen elin, jonka tehtävänä on tuottaa siemennestettä. Nuorella miehellä eturauhanen on noin saksanpähkinänn kokoinen, mutta iän myötä eturauhanen kasvaa useimmilla miehistä toistaiseksi tuntemattomasta syystä.

Eturauhanen on virtsateiden ja siemenjohtimen välissä oleva mieshormoneista riippuvainen elin, jonka tehtävänä on tuottaa siemennestettä. Nuorella miehellä eturauhanen on noin saksanpähkinänn kokoinen, mutta iän myötä eturauhanen kasvaa useimmilla miehistä toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Eturauhasen tehtävänä on muodostaa ja varastoida siemennestettä, se on niin sanottu lisäsukurauhanen. Miehen siemenneste muodostuu näissä rauhasrakenteissa, ja se purkautuu virtsaputken aluosaan rauhastiehyitä pitkin.

Syyt eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun riskitekijöitä ovat ikä ja normaali miessukuhormonin tuotanto sekä mahdollisesti perimä sekä oireet, jotka jaotellaan kerääntymis- ja tyhjennysoireisiin. Eturauhasvaivat alkavat usein oireilla jo nelikymppisenä. Jo puolet viisikymppisistä kärsii sen liikakasvun aiheuttamista vaivoista. Kun ikää tulee 80 vuotta, eturauhasvaivat haittaavat jo peräti yhdeksää miestä kymmenestä. Eturauhasen liikakasvun taustalla ovat usein ikääntymisen aiheuttamat hormonitasapainon muutokset, jolloin testosteronin määrä laskee. Eturauhasen kehitys, kasvu ja toiminta samoin kuin eturauhassyövän synty ja kasvu ovat myös riippuvaisia miessukuhormoneista. Todennäköisesti myös muilla hormoneilla, kuten estrogeeneilla, on tässä suhteessa merkitystä.

Oireet

Kun eturauhanen laajentuu, se ahtauttaa virtsateitä ja aiheuttaa ikäviä oireita. Yleisimpiä niistä ovat äkillinen tai tihentynyt virtsaamistarve etenkin öisin sekä heikentynyt virtsasuihku. Virtsarakko ei tyhjene kunnolla, ja monet kokevat jälkitiputtelua ja kivun tunnetta virtsatessa. Kyseiset vaivat ovat yleensä vaarattomia, joskin elämänlaatua heikentäviä, mutta ne voivat pidentyessään aiheuttaa painetta munuaisiin, jolloin eturauhasvaivat saattavat muuttua vakaviksi.

Tilaa uutiskirjeemme
Saat parhaat tarjoukset suoraan sähköpostiisi