ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

Eturauhanen on virtsateiden ja siemenjohtimen välissä oleva mieshormoneista riippuvainen elin, jonka tehtävänä on tuottaa siemennestettä. Nuorella miehellä eturauhanen on noin saksanpähkinänn kokoinen, mutta iän myötä eturauhanen kasvaa useimmilla miehistä toistaiseksi tuntemattomasta syystä.

Eturauhanen on virtsateiden ja siemenjohtimen välissä oleva mieshormoneista riippuvainen elin, jonka tehtävänä on tuottaa siemennestettä. Nuorella miehellä eturauhanen on noin saksanpähkinänn kokoinen, mutta iän myötä eturauhanen kasvaa useimmilla miehistä toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Eturauhasen tehtävänä on muodostaa ja varastoida siemennestettä, se on niin sanottu lisäsukurauhanen. Miehen siemenneste muodostuu näissä rauhasrakenteissa, ja se purkautuu virtsaputken aluosaan rauhastiehyitä pitkin.

Syyt eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun riskitekijöitä ovat ikä ja normaali miessukuhormonin tuotanto sekä mahdollisesti perimä sekä oireet, jotka jaotellaan kerääntymis- ja tyhjennysoireisiin. Eturauhasvaivat alkavat usein oireilla jo nelikymppisenä. Jo puolet viisikymppisistä kärsii sen liikakasvun aiheuttamista vaivoista. Kun ikää tulee 80 vuotta, eturauhasvaivat haittaavat jo peräti yhdeksää miestä kymmenestä. Eturauhasen liikakasvun taustalla ovat usein ikääntymisen aiheuttamat hormonitasapainon muutokset, jolloin testosteronin määrä laskee. Eturauhasen kehitys, kasvu ja toiminta samoin kuin eturauhassyövän synty ja kasvu ovat myös riippuvaisia miessukuhormoneista. Todennäköisesti myös muilla hormoneilla, kuten estrogeeneilla, on tässä suhteessa merkitystä.

Oireet

Kun eturauhanen laajentuu, se ahtauttaa virtsateitä ja aiheuttaa ikäviä oireita. Yleisimpiä niistä ovat äkillinen tai tihentynyt virtsaamistarve etenkin öisin sekä heikentynyt virtsasuihku. Virtsarakko ei tyhjene kunnolla, ja monet kokevat jälkitiputtelua ja kivun tunnetta virtsatessa. Kyseiset vaivat ovat yleensä vaarattomia, joskin elämänlaatua heikentäviä, mutta ne voivat pidentyessään aiheuttaa painetta munuaisiin, jolloin eturauhasvaivat saattavat muuttua vakaviksi.

Laajentunut eturauhanen – eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu (benign prostatic hyperplasia eli BPH)

On hyvinkin normaalia, että miehen eturauhanen laajentuu tai kärsii liikakasvusta etenkin vanhemmalla iällä. Noin 40 ikävuoden jälkeen tällaista laajentumista kutsutaan eturauhasen liikakasvuksi eli BPH:ksi. Tämän tyyppinen eturauhasen liikakasvu voi aiheuttaa erinäisiä oireita ja hankaloittaa etenkin virtsaamista. Virtsaamisongelmien lisäksi BPH voi aiheuttaa vakavampiakin ongelmia sisäelinten, kuten virtsarakon tai munuaisten toiminnassa.

Markkinoilla on useita hyviä ja toimivia hoitokeinoja ongelman ratkaisemiseksi. Hoidot vaihtelevat lääkityksestä kirurgisiin toimenpiteisiin. Yleisimmät leikkaukset ovat joko höyläys- tai laserleikkauksia, joissa eturauhasesta poistetaan osa virtsaputken kautta.

Syitä laajentuneeseen eturauhaseen

Eturauhanen on pähkinän muotoinen rauhanen joka sijaitsee juuri virtsarakon ulkopuolella. Eturauhasen tärkein tehtävä on tuottaa siemennesteeseen nestettä, joka suojaa ja ravitsee siittiöitä.

Miehen vanhetessa on normaalia, että myös eturauhanen laajenee hieman. Eturauhasen laajeneminen alkaa noin 40 ikävuoden jälkeen ja liittyy usein kehon luonnollisiin hormonaalisiin muutoksiin. Eturauhasen laajeneminen saattaa vaikuttaa virtsaamiseen ja siten aiheuttaa ongelmia virtsarakon sekä munuaisten toiminnassa. Eturauhasvaivojen syinä ovat usein solumuutokset; joko solujen määrä lisääntyy huomattavasti tai niiden koko kasvaa. Molemmissa tapauksissa eturauhanen laajenee.

Eturauhasen liikakasvu ei itsessään aiheuta syöpää, mutta laajentunut eturauhanen voi olla herkempi kohde syöpäsoluille ja siten edesauttaa eturauhassyövän puhkeamista.

Laajentuneen eturauhasen oireita

Laajentunut eturauhanen voi vaikeimmassa tapauksessa painaa virtsaputkea niin että virtsaaminen vaikeutuu kun eturauhasen läpi kulkeva virtsaputki ahtautuu. Virtsaamisongelmat voivat olla seuraavanlaisia:

Mies lääkärin vastaanotolla
 • Virtsaamistarpeen tihentyminen
 • Äkillinen ja hallitsematon virtsaamisen tarve
 • Tarve herätä yöllä virtsaamaan
 • Vaikeudet saada virtsaaminen käyntiin
 • Heikko virtsaamispaine ja virtsasuihkun heikentyminen
 • Tiputtelu, etenkin virtsaamisen lopussa
 • Virtsarakon tyhjentämiseen liittyvät vaikeudet

Oireet voivat olla hyvinkin vaihtelevia. Osalla miehistä oireet ovat vakavia kun taas toisilla ne eivät haittaa lainkaan päivittäistä elämää. Vaikeanlaatuinen eturauhasen liikakasvu voi kuitenkin aiheuttaa pidempiaikaisia oireita kuten:

 • Virtsan sulloutumista munuaisiin
 • Virtsarakon laajentumista ja paksuuntumista
 • Virtsakiviä
 • Erinäisiä virtsatulehduksia
 • Virtsaputken verenvuotoa
 • Virtsaamisen mahdottomuutta

Kaikki yllämainitut haitat voivat aiheuttaa ongelmia virtsarakon, virtsaputken sekä munuaisten toiminnassa. Jos tunnet polttavaa tunnetta, kipua tai koet esimerkiksi verenvuotoa virtsatessasi, suosittelemme sinua kääntymään mitä pikimmin lääkärin puoleen. Myös virtsaamattomuus, eli tilanne, jolloin virtsaaminen ei onnistu lainkaan luokitellaan hätätilanteeksi, jolloin lääkärikäynti on välttämätöntä.

Laajentuneen eturauhasen diagnosoiminen

Jos koet joitain laajentuneen eturauhasen oireita, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jotta perinpohjainen diagnoosi voidaan antaa ja hoitosuunnitelma rakentaa. Lääkäri osaa myös karsia pois muut vakavammat tai lievemmät vaivat, kuten eturauhasen tulehduksen tai eturauhasen syövän. Diagnosoidakseen eturauhasen tilanteen, lääkäri tarkistaa usein seuraavat tiedot:

Hoitohistoria Riippuen vaivan luonteesta, sen kestosta sekä vakavuudesta, oma ja perheen hoito sekä tautihistoria tulee tarkastaa, jotta tarkka diagnoosi on mahdollista tehdä.

Fyysinen tarkastus Fyysisessä tarkastuksessa lääkäri tunnustelee vatsaa ja vatsaonteloa sekä suorittaa usein toimenpiteen, jolla tunnustellaan eturauhanen ja sen mahdollinen laajentuminen peräaukon kautta.

Verikokeet Verikokeiden tarkoituksena on tarkistaa munuaisten toiminta sekä eturauhasesta erittyvän prostataspesifisen antigeenin (PSA) eli glykoproteiinin arvot. Tavallista korkeammat proteiiniarvot voivat kertoa laajentuneesta eturauhasesta, tulehduksesta tai eturauhassyövästä. Etenkin eturauhasen syöpä nostaa glykoproteiinien määrää veressä huomattavasti, joskin syöpä ei ainoastaan selviä näitä lukuja tarkastelemalla.

Verikokeen tarkastus

Virtsakokeet Virtsakokeet paljastavat kehon mahdolliset tulehdustilat tai näyttävät onko virtsan seassa verta, joka kertoisi vakavammasta eturauhasvaivasta. Virtsakokeilla selvitetään myös kaikki virtsaamiseen liittyvät ongelmat, kuten virtsasuihkun tehokkuus ja paine tai mahdollinen tiputtelu sekä virtsarakon tyhjentämisongelmat.

Jos verikokeet ovat näyttäneet korkeita PSA arvoja ja jos eturauhasen tunnustelukoe on paljastanut epämuodostumia tai muita epänormaaliuksia, pienen koepalan ottaminen on suositeltavaa, jotta voidaan sulkea pois mahdollisuus eturauhasen syövästä. Myös ultraäänitutkimusta käytetään jonkin verran selvittämään poikkeamia eturauhasessa.

Laajentuneen eturauhasen hoito

Hoidot aloitetaan usein vasta kun laajentunut eturauhanen aiheuttaa todellisia oireita. Hoitoja on kolmenlaisia riippuen oireiden vakavuudesta. Joko eturauhasen toimintoja tarkastellaan aktiivisesti ja sen oireita odotellaan, eturauhasta hoidetaan lääkityksellä tai eturauhanen vaatii oireidensa puolesta kirurgisia toimenpiteitä.

“Wait and watch” (ei hoitoa)

Oireiden tarkkailu ja niiden odottelu on suositeltavaa silloin kuin oireilu on vähäistä eikä vaikuta jatkuvasti päivittäiseen elämään. Säännöllinen oireiden tarkkailu on kuitenkin suositeltavaa, jotta mahdollisiin muutoksiin voidaan reagoida nopeasti heti niiden ilmetessä. Näin hoitokin on usein tehokkaampaa.

Hoito lääkkeiden avulla

Markkinoilla on runsaasti erilaisia lääkkeitä, joilla voidaan hoitaa laajentunutta eturauhasta sekä siitä johtuvia vaivoja. Osa lääkkeistä toimii täsmähoitoina ja auttaa muun muassa eturauhasen sisäisiä ja ulkoisia lihaksia rentoutumaan, mikä taas helpottaa virtsaputken toimintaa. Jotkut taas kutistavat laajentunutta eturauhasta ja poistavat turvotusta.

Kirurginen hoito

Jopa 25% miehistä, jotka kärsivät laajentuneesta eturauhasesta, joutuvat turvautumaan kirurgiseen hoitoon. Kirurginen toimenpide suoritetaan vain, jos potilaalla on kivuliaita eturauhasesta johtuvia vaivoja tai jos laajentuneen eturauhasen oireet vaikuttavat negatiivisesti päivittäiseen elämään ja sen laatuun. Vähemmän intensiivisiä toimenpiteitä on kehitelty paljon viime vuosina, mutta koska niiden tuloksien pysyvyydestä ei olla saatu vielä tarpeeksi kattavaa tutkimustulosta, eturauhasen höyläysleikkaus (transurethral resection of the prostate eli TURP) on edelleen yleisin eturauhasen leikkaustoimenpide. Tällaisen leikkauksen suorittaa usein urologi ja potilas nukutetaan toimenpiteen ajaksi.

Rohtopohjaisia vaihtoehtohoitoja laajentuneelle eturauhaselle

Markkinoilta löytyy useita eri kasvipohjaisia tuotteita eturauhasvaivojen hoitoon. Sahapalmu, kasvisterolit sekä pygeum-uute ovat näistä tunnetuimmat ja eniten Euroopassa käytetyt kasviperäiset raaka-aineet.

Tutkijat ja lääkärit kaikkialla kehottavat kuitenkin varovaisuuteen erinäisiä kasvi- ja rohtoperäisiä lisäravinteita käytettäessä. Suurin osa kasvipohjaisista hoidoista ei ole kansainvälisten lääkevirastojen hyväksymiä ja niiden laatu voi vaihdella eri toimijoilla huomattavasti. Kasvipohjaisen tuotteen turvallisuus perustuu useaan eri asiaan kuten lisättyihin kemikaalimääriin sekä siihen, kuinka yksilöllisesti tuotteet voivat vaikuttaa ihmisiin (erikoisemmat kasvit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, etenkin jos niiden käyttäjä ei ennen ole altistunut kyseiselle raaka-aineelle). Lisäksi merkittäviä tekijöitä ovat tuotteen valmistusprosessi sekä se, kuinka paljon sitä nauttii kerralla.

Lääkäri pitelee ravintolisää kädessä

Kuten erinäiset lääkeyhdistelmät, myös kasvi- ja rohtotuotteet voivat vaikuttaa muiden käyttämiesi lääkkeiden kanssa negatiivisesti sekä siten aiheuttaa vakavampiakin sivuvaikutuksia. Kaikkia kasvipohjaisia yhdistelmiä ei ole edes tutkittu, joten on hankala sanoa, miten ne vaikuttavat eri henkilöihin.

Ennen kuin aloitat vaihtoehtoiset hoidot, tee huolellinen taustatutkimus ja vertaile erinäisiä kasvipohjaisia raaka-aineita toisiinsa. Juttele myös lääkärisi kanssa ennen vaihtoehtohoitojen aloittamista. Suurin osa lääkäreistä ei koe yritti- tai kasvihoitoja tehokkaina, vaan pikemminkin kalliina lumelääkkeinä ja siten toimimattomina suurimpaan osaan eturauhasen vaivoista.

Sahapalmu: Sahapalmusta saatavat raaka-aineet ovat yksi tunnetummista kasvipohjaisista ravintolisistä eturauhasen liikakasvun hoitamiseksi. Sahapalmu-uutetta saadaan palmun kypsistä marjoista. Uutteen on ajateltu vaikuttavan ehkäisevästi testosteronin rikkoutumiseen joka herkistää eturauhasen kudoksia laajenemiselle, mutta laboratoriotutkimuksissa on saatu vaihtelevia tuloksia.

Useat eri lääkärit ovat sitä mieltä, että sahapalmusta saatavat raaka-aineet eivät toimi hoitomuotona laajentuneeseen eturauhaseen. Täysin sattumanvaraisuuteen perustuvassa tutkimuksessa selvisi, että sahapalmu ei ole sen tehokkaampi kuin lumelääke liikakasvaneen eturauhasen oireiden lieventämiseen. Jotkut tutkimukset taas ovat päätyneet tulokseen, että sahapalmu olisi yhtä tehokas kuin eturauhasen hoitoon suunnitellut lääkket. Kasvipohjaisten tuotteiden arviointi on hankalaa, sillä niihin liittyy paljon muuttuvia tekijöitä. Uutteiden puhtautta, niihin lisättyjä ainesosia tai määriä on hankala arvioida, jolloin tutkimustuloksetkin ovat vaihtelevia. Yhteismielisyyteen tutkijat ovat päässeet vain siitä, kuinka hankala kasvipohjaisten uutteiden ja muiden yrttipohjaisten tuotteiden kontrollointi markkinoilla on.

Kasvisterolit: Kasvisteroleita saadaan raiheinän siitepölystä ja erinäiset tutkimukset ovat todenneet, että kasvisterolit todella saattavat helpottaa erilaisista virtsaamiseen liittyvistä ongelmista johtuvia olotiloja. Kuitenkaan neljässä eri tutkimuksessa ei paljastunut mitään positiivista muutosta virtsasuihkun paineen parantumiseksi, eturauhasen pienenemiseksi tai virtsarakon kokonaisvaltaisen tyhjentymisen helpottumiseksi.

Pygeum-uute: Pygeum-uutetta saadaan Afrikassa kasvavasta Pygeum Africanum puun kuoresta. Lukuisat eri tutkimukset ovat saaneet positiivisia tuloksia pygeum-uutteen toimivuudesta. 18 erillisessä tutkimuksessa pygeum-uute helpotti laajentuneen eturauhasen oireita kaksi kertaa enemmän kuin vaihtoehtoisesti lumelääke teki. Uute lisäsi myös virtsaamisen tehokkuutta lähes 25%.

Kuinka hoitaa hyvälaatuista eturauhasen liikakasvua?

Hoitomuodot laajentuneeseen eturauhaseen riippuvat oireittesi vakavuudesta. Jos kärsit lievistä oireista, jotka eivät haittaa päivittäistä elämääsi, tuskin tarvitset erityistä lääkehoitoa, etenkin jos käyt säännöllisesti tarkistuttamassa eturauhasen.

Laajentuneeseen eturauhaseen vaikuttavat jossain määrin myös ympäristötekijät sekä elämäntavat. Näitä asioita sinun tulisi etenkin tarkkailla:

 • Juo vähemmän alkoholia, kofeiinia tai hiilihapollisia juomia
 • Vähennä keinotekoisten makeutusaineiden nauttimista
 • Harrasta säännöllistä liikuntaa
 • Juo yleisesti vähemmän iltaisin

Lääkkeitä, jotka rentouttavat virtsarakkoasi sekä pienentävät eturauhasesi kokoa suositellaan lievistä eturauhasen ongelmista kärsiville. Joskus vaikeammatkin tapaukset saadaan lääkehoidoilla kuntoon. Vakavampiin tapauksiin suositellaan leikkausta, etenkin jos oireet eivät ole korjaantuneet lääkkeiden tai elämäntapamuutosten myötä. Säännöllinen seksielämä auttaa eturauhasta pysymään terveenä.

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa