ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Näin hoidat allergian aiheuttamat silmäpussit

Allerginen nuha

Jos sinulla on allergioita, tiedät jo varmasti, että niiden vaikutus silmiin ei ole tavatonta. Silmät saattavat ärtyä punaisiksi ja kutiaviksi sekä iho silmien ympärillä voi turvota ja herkistyä oireiden seurauksena. Silmäluomien turvotusta, muiden allergiaoireiden lisäksi, voidaan hoitaa tunnistamalla allergisten oireiden aiheuttaja, jonka jälkeen kyseiselle aineelle altistumisen rajoittaminen saattaa riittää oireiden hoitoon. Painelu kylmällä, hoitavat silmänympärysvoiteet, silmätipat ja suun kautta nautittavat reseptittömät allergialääkkeet saattavat myös auttaa oireisiin.

Turvotuksen mekanismi

Allergisia reaktioita aiheuttavia syitä on useita. Joskus ympäristössä olevat ärsykkeet, kuten home, siitepöly tai tiettyjen kasvien kukintoajat, laukaisevat allergiset oireet. Erilaiset uudet meikit ja iholle laitettavat tuotteet, kuten aurinkovoiteet, piilolinssinesteet sekä erilaiset ruoka-aineet voivat laukaista allergisen reaktion. Silmien turvotus tapahtuu, kun vastustuskyky altistuu ärsyttävälle aineelle tai allergeenille. Allergeenit laukaisevat histamiinin erityksen, mikä stimuloi hermoja silmien ympärillä ja laajentaa verisuonia kasvoissa aiheuttaen turvotusta silmien ympärillä ja silmäluomissa. Histamiinin eritys on tyypillisesti liitetty intensiiviseen kutiavuuden tunteeseen. Silmien turvotuksen hoito ohjataan kohti ärsyttävälle aineelle altistumisen minimointia, joka taas pienentää histamiinin tuotannon vaikutuksia tai jopa lopettaa sen kokonaan.

Ärsyttävälle aineelle altistumisen lopettaminen

Allergisoiville aineille altistumisen

Joskus on vaikea tunnistaa syytä, joka aiheuttaa allergisen reaktion. Päiväkirjan pitäminen ja allergisten oireiden dokumentointi sekä luettelo aineista, jolle tietyn ajan sisällä on altistunut saattaa auttaa allergisoivan reaktion laukaisevan aineen tunnistamisessa. Näillä keinoilla voi tunnistaa kaavan allergisissa reaktioissa esimerkiksi, että silmiä kutittaa ja ne turpoavat aina, kun menee johonkin tiettyyn paikkaan, vaikka sellaisen ystävän luokse, joka omistaa koiran. Jonkun tietyn parfyymin tai kynsilakan käytön yhteydessä saattaa huomata silmien turvotusta ja kutinaa. Allergian aiheuttajille altistumisen minimointi on silloin ensimmäinen keino vähentää tai ainakin rajoittaa allergisia reaktioita. Joskus syyt eivät ole ilmeisiä, etenkin silloin, jos oireilija kärsii allergioista koko vuoden ympäri tai kausiluontoisesti. Tällaisissa tapauksissa allergioiden testaaminen ja hoito, allergeeneille altistumisen välttämisen lisäksi, on yleensä välttämätöntä tai erittäin suositeltavaa.

Allergioiden pinnallinen hoito

Turvonneiden silmäpussien hoitoon voi itsehoitona auttaa varovainen kylmällä painelu. Jääkaappikylmät silmiä kostuttavat silmätipat muutaman kerran päivässä päivittäin käytettynä saattavat myös ehkäistä silmäluomien turvotusta. Jos nämä itsehoidon muodot eivät auta, kannattaa hakeutua silmälääkärille, joka voi suositella muita hoitokeinoja ja määrätä oireisiin reseptilääkkeitä. Lääkäri saattaa suositella silmätippoja, jotka sisältävät antihistamiinia. Steroideja sisältävät silmätipat ovat myös yleisiä silmien allergisten oireiden ehkäisyssä. Useimpia näistä lääkintäkeinoista voidaan käyttää tarpeen mukaan, eli aina silloin, kun oireita ilmenee.

Allergioiden systemaattinen hoito

Jos allergiset oireet ovat jatkuvia ja sinnikkäitä, saattaa silmälääkäri ehdottaa allergioihin erikoistuneen asiantuntijan tapaamista, joka pystyy testaamaan allergeenien ja mahdollisten ärsyttävien aineiden avulla tarkasti, mikä allergisen reaktion laukaisee. Allergiaoireiden asiantuntija työskentelee läheisessä yhteistyössä silmälääkärin kanssa ja he yhdessä etsivät keinoa vähentää potilaan allergisia oireita. Tämä saattaa tarkoittaa jatkuvat systemaattisen lääkityksen aloittamista joko suun kautta tai injektioilla, tarkoituksena estää histamiinia vapauttava tuotanto ja ehkäistä lähtökohtaisesti oireiden muodostumista, eli silmien turvotusta ja kutinaa.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa