ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Erityyppiset syylät eripuolella kehoa

Syylät ovat ihmisen papilloomaviruksen (HPV) kohonneita kyhmyjä iholla. Syylät ovat vaivanneet ihmisiä jo tuhansia vuosia, ja niitä on löydetty jopa 3000 vuotta vanhoilta muumioilta. Vaikka syylät eivät ole yleensä vaarallisia, voivat ne olla rumia, kiusallisia, kivuliaita ja tarttuvia.

Syylien eri tyypit

Syylät voidaan jakaa viiteen päätyyppiin. Jokainen tyyppi esiintyy eri osassa kehoa ja ulkonäöltään erilainen.

Tavallinen syylä

Tavalliset syylät (Verruca vulgaris) kasvavat yleensä sormissa tai varpaissa, mutta niitä voi esiintyä myös muualla. Nillä on karkea, rakeinen ulkonäkö ja pyöreä yläosa. Tavallisia syyliä ympäröivä iho on yleensä harmahtava.

Jalkapohjan syylä

Jalkapohjan syylät (Verruca plantaris) kasvavat nimensä mukaisesti jalkapohjissa. Toisin kuin muut syylät, nämä syylät kasvat ihoon eikä ihosta ulospäin. Voit päätellä, että sinulla on jalkapohjan syylä, jos huomaat jalanpohjassasi pienen reiän, jota ympäröi kovettunut iho. Syylät voivat tehdä kävelyn hyvin epämukavaksi.

Litteä syylä

Litteät syylät (Verruca plana) kasvavat usein kasvoissa, reisissä ja käsivarsissa. Ne ovat pieniä eikä helposti havaittavissa. Litteät syylät ovat yläosastaan litteitä, ikään kuin niitä olisi kaavittu. Ne voivat olla väriltään vaaleanpunaisia, ruskehtavia tai kellertäviä.

Lankamainen syylä

Lankamaiset syylät (Verruca Filiformis) kasvavat suun ympärillä tai nenässä ja joskus jopa kaulassa tai leuan alla. Ne ovat pieniä ja pienen läpän tai skin tagin muotoisia. Lankamaiset syylät ovat ihonvärisiä.

Kynnenalus- ja kynnenvierussyylä

Kynnenalus- ja kynnenvierussyylät kasvavat kynnen alla, ympärillä ja kynnessä. Ne voivat olla kivuliaita ja vaikuttaa kynnen kasvuun.

Sukupuolielinten syylät

On olemassa yli sata erityyppistä HPV:ta, virusta, joka aiheuttaa syyliä. Lähes kaikki HPV-tyypit aiheuttavat harmittomia syyliä, joita esiintyy lähinnä käsissä ja jaloissa. On kuitenkin olemassa joitain tyyppejä, jotka aiheuttavat syyliä sukupuolielimiin ja niiden ympärille. Naisilla nämä niin sanotut sukupuolielinten syylät voivat ajan myötä johtaa kohdunkaulan syöpään, joka voi mahdollisesti jopa johtaa kuolemaan. Jos luulet, että sinulla on sukupuolielinten syylä tai epäilet olevasi altistunut niille, tulisi sinun hakeutua välittömästi lääkäriin.

Voinko hoitaa syyliä kotona?

Vaikka syylät yleensä paranevat itsestään, voivat ne olla epämiellyttävän näköisiä ja tuntuisia. Onneksi voit hoitaa niitä kotonasi. Eri syylien hoitoon on saatavilla monia reseptivapaita lääkkeitä, kuten tehokas Zymaderm, joka hoitaa myös sukupuolielinten syyliä ja kondyloomaa.

Jäädytyshoito

Jäädytyshoidossa syylän päälle suihkutetaan tiivistettyä kylmää ilmaa (usein nestemäistä typpeä). Tämä tappaa ihoa, jonka jälkeen voit kaapia syylän pintaa pois. Nämä hoidot ovat erinomainen valinta, jos haluat syylästä eroon nopeasti, mutta ne eivät ole tarpeeksi vahvoja poistamaan kaikkia syyliä.

Salisyylihappoa sisältävät hoidot

Sinun tulee käyttää näitä tuotteita päivittäin, ja yleensä muutaman viikon ajan. Ne toimivat parhaiten, jos liotat syylää vedessä noin 15 minuuttia ennen kuin levität hoitotuotetta.

Ilmastointiteippi

Jotkut ovat päässeet syylistä eroon ilmastointiteipin avulla. Syylä peitetään pienellä palalla ilmastointiteippiä useiksi päiviksi. Tämän jälkeen syylää liotetaan ja lopuksi syylää hangataan kuolleen ihon poistamiseksi. Tämä hoitokeino voi vaatia useita hoitokierroksia.

Hyvä muistaa:

Syylät voivat levitä muualle kehoon tai tarttua muihin ihmisiin. Jos hoito edellyttää, että syylää hangataan kynsiviilalla tai hohkakivellä, älä käytä tätä välinettä muualla kehossasi tai anna kenenkään toisen käytettäväksi.

Älä yritä hoitaa syyliä jaloissasi, jos sinulla on diabetes, vaan ota ennemmin yhteys lääkäriin. Diabetes voi aiheuttaa tunnottomuutta jaloissa, joten voit helposti vahingoittaa itseäsi huomaamatta sitä.

Koska kannattaa mennä lääkäriin?

Sinun tulisi mennä lääkäriin, jos:

  • Sinulla on syyliä kasvoissasi tai toisessa kehon herkässä osassa
  • Huomaat verenvuotoa tai tulehduksen merkkejä, kuten mätää tai rupia syylän ympärillä
  • Syylä on kivulias
  • Syylän värit muuttuvat
  • Sinulla on syylä sekä diabetes tai immuunipuutostauti, kuten HIV/AIDS

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa