ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Ekseeman ja atooppisen ihottuman hoito

Ekseema on tulehduksellinen ihosairaus, joka esiintyy erityyppisinä ihottumina. Ekseemaa kutsutaan myös atooppiseksi ihottumaksi Ekseemaan ei ole parannusta, mutta sen oireita voidaan pitää kurissa pienellä vaivalla käyttämällä erilaisia kosteusvoiteita ja huolehtimalla hyvästä hygieniasta. Olipa kyseessä ekseeman aiheuttamaan ihottuma, ihon hilseily tai kutina, löydät valikoimastamme laadukkaat tuotteet atooppisen ihon hoitoon.

Ekseema lyhyesti

Atooppinen ihottuma eli ekseema on tulehduksellinen ihosairaus, joka ilmenee useissa eri muodoissa. Sairautena se on verrattain yleinen ihosairaus, usein se on myös krooninen. Tyypillisiä oireita on tulehtunut, kutiseva ja kuiva iho; joka ärtyy erittäin helposti. Painopistealueita oireille on usein, talialue vartalolla ja kasvoissa. Ekseemaa ilmenee 15 – 30% aikuisista. Aikuisille tyypillisiä ihottuma alueita ovat kaula ja isot taive alueet, ihottumaa voi ilmetä rinnassa, selässä, kasvoissa ja kaulassa. Ekseemalle tyypillistä on ihon kova kutina ja oireiden äkillinen pahentuminen. Atooppinen ihottuma voi vallata koko ruumiin hyvinkin nopeasti. Tätä kutsutaan usein atooppisen ihottuman aktiiviseksi vaiheeksi. Ekseemasta kärsivien atoopikkojen tulisi huolehtia ihonsa suojaamisesta, myös silloin kun tauti ei ole aktiivinen. Tämä voi lieventää tai jopa estää aktiivisen vaiheen laukeamisen.

Atooppisen ihon taustalla voi olla monia syitä, se ei kuitenkaan ole tarttuva ihotauti. Kaikista tärkein syy ekseeman takana on usein ihon normaalin toiminnan estyminen. Tämä voi johtua monista tekijöistä ja / tai niiden yhteisvaikutuksesta. Ihon toiminta voi estyä ympäristötekijöiden, ihon toiminnan häiriön, mikrobien ja atooppisessa ihottumassa ilmenevä pahenevan kutinan seurauksena. Usein oireet laukeavat monen asian yhteisvaikutuksesta. Taustalla voi olla myös muut tekijät, kuten tietynlaiset allergiat. Näistä ruoka-aine allergia on hyvin tyypillinen laukaiseva tekijä, tällainen allergian lähde atooppisessa ihottumassa voi olla esimerkiksi allergia maidolle. Joskus ekseema voi esiintyä autoimmuunitaudin tyylisesti, tällöin henkilön oman kehon tuottamat ominaisuudet laukaisevat oireet. Näitä voivat olla hiki, ihon bakteerit ja iholla olevat normaalit hiivat tai muut ihon omat hajoamistuotteet.

Muita syitä voi olla perinnölliset tekijät ja ympäristöstä tuleva rasitus. Atooppisen ihottuman aiheuttamia oireita voi lievittää huolellisella ihon hoidolla.

Ekseeman oireet

Ekseemaa esiintyy laajasti eri kehon alueilla, yleisin oire on erittäin kuiva ja ärtyvä iho, joka kutisee voimakkaasti. Ekseemat voidaan jakaa kahteen pääryhmään tai vaiheeseen: akuuttiin ja krooniseen ekseemaan. Ekseeman oireita on todella vaikea ennustaa etukäteen, oireet voivat vaihdella jopa päivittäin. Pahenemisvaiheet tulevat usein yllättäen ja niihin on mahdoton varautua.

Ekseeman oireet ilmenee yleensä varhaisessa lapsuudessa, taudille on tyypillistä että oireet lieventyy tämän jälkeen. Atooppinen ihottuma voi kuitenkin pahentua huomattavasti aikuisiässä. Oireiden voimakkuus voi vaihdella voimakkaasti. Tärkein tekijä, joka vaikuttaa voimakuuteen on vuodenajat. Talviaikana oireet tyypillisesti voimistuvat, sillä kuiva ilma saa ihon oireilemaan herkemmin.

Ekseemassa ihottuma, saa ihon kutisemaan, joka johtaa usein ihon raapimiseen. Tämä voi johtaa ihon rikkoutumiseen ja näin erilaiset ulkoiset ärsykkeet pääsevät syvemmälle ihoon.

Tyypillisimmät oirealueet vaihtelevat iän mukaan. Aikuisiällä atooppisen ihottuman oireet esiintyy yleensä isoissa niveltaipeissa, kuten polvissa ja kyynärpäissä. Muita yleisiä ihoalueet, jotka joutuvat ulkoisten ärsykkeiden armoille. Näitä ovat kädet, kasvot, kaula ja ylävartalo.

Nuoremmalla iällä oireet vaihtelevat hyvin voimakkaasti iän mukaan. Vauvaikäisillä ekseeman oireet alkavat usein päästä ja leviävät siitä muualla vartaloon ja sitä kautta pidemmälle raajoihin. Oireita ei kuitenkaan usein esiinny niin sanotulla vaippa-alueella. Vauvaiän jälkeen noin kahdesta vuodesta ylöspäin oireiden tyypillisimmät alueet ovat isojen raajojen taipeet, kuten polvi- ja kyynärnivelet; ja niihin liittyvät alueet kuten nilkat ja ranteet; muita oirealueita ovat kaula, niska ja pään eri alueet (silmien alue, korvat ja suun alue). Noin seitsemästä ikävuodesta ylöspäin atooppinen ihottuma esiintyy yleensä isoilla taive alueilla polvissa ja kyynärtaipeissa.

Ekseeman oireet voivat olla hyvin lähellä myös muita ihotauteja, on tärkeää pystyä tunnistamaan mikä oireita aiheuttaa ja mitä muita ihosairauksia on otettava huomioon. Erityisesti, jos oireet ei lievenny normaalilla paikallishoidolla.

Atooppisen ekseemaan vaikuttavat tekijät

Atooppinen ihottuma on usein hyvin perinnällistä. Taudin saamisen mahdollisuus on noin 75%, jos molemmat vanhemmat on kärsineet atooppisesta ihottumasta. Riski madaltuu noin 50%, jos vain toinen vanhempi kärsii ekseemasta. Perimä määrä minkälainen taipumus ihmisellä on atooppisen ihottumaan. Voidaan puhua ihon herkkyydestä ja sen taipumuksesta reagoida eri ärsykkeisiin. Jos iho reagoi todella helposti erilaisiin ärsykkeisiin taipumus, voi laukausta ihottuman suuremmalla todennäköisyydellä.

Atooppisessa ihottuman oireita pahentavat tekijät

Ekseemasta tuleva ihon tulehdus ihottuma ei yleensä itsessään ole kovin paha, mutta oireita pahentavat siitä aiheutunut kutina ja ihon raapiminen. Tämä vaurioitta ja ärsyttää ihoa entisestään, saaden oireet pahentumaan päin. Tästä syystä ihon paikallishoito ja kosteustasapaino olisi syytä pitää kunnossa. Kunnollinen ihonhoito ekseemassa auttaa ihoa voimaan hyvin.

Perinnölliset tekijät ja hormonit vaikuttavat vahvasti atooppisen ihon puhkeamisen riskiin. Myös jotkin sairaudet voivat vaikuttaa siihen miten herkästi sairaus puhkeaa. Myös stressillä voi olla vaikutusta atooppisen ihon puhkeamiseen. Muita vaikuttavia asioita on erilaiset sairaudet (munuaisten vajaatoiminta ja diabetes) ja ulkoiset tekijät.

Ulkoisista tekijöistä vaikuttavia tekijöitä on erityisesti lämpötila eli vuodenajat. Tämä voi herkistää sairauksille. Voimakkaat kemikaalit ja saippuat voivat myös omalla tavallaan vaikuttaa ihotaudin puhkeamiseen. Atooppinen iho on usein erityisherkkä, mutta sen puhtaana pitäminen on erityisen tärkeää. Ihon päivittäistä pesua suositellaan usein ekseemasta kärsiville. Pesussa tulee kuitenkin välttää liian paljon ihoa kuivattavia saippuoita. Kaikista tärkein tekijä atooppisessa ihottumassa on ihon riittävä ravitseminen

Ekseeman hoito

Ekseema voi olla todella turhauttava ihotauti, vaikka sen toistuisikin vain muutaman kerran vuodessa tai erityisesti jos joudut taistelemaan sen kanssa joka ikinen päivä. Tärkeää olisi työskennellä tiiviissä yhteistyössä lääkärisi kanssa jotta voi suunnitella tehokkaan hoito-ohjelman jolla kontrolloida kutinaa ja ihottumaa.

Ekseeman hoitoon suunnitelluilla hoidoilla on neljä päätavoitetta:

  • kontrolloida kutinaa
  • parantaa ihoa
  • vähentää ja estää toistuvuutta
  • torjua tulehduksia

Oikeanlainen hoito sinulle riippuu iästä, hoitohistoriastasi, siitä kuinka pahoja ekseemaoireesi ovat, sekä monesta muusta asiasta. Jotta saisit parhaat tulokset hoidosta, suurimmalla todennäköisyydellä tarvitset monenlaista erilaista hoitomuotoa eli yhdistelmähoitoa. On monia elementtejä, joita voit tehdä myös itse pitääksesi ihosi terveenä ja kirkkaana.

Alla kokonaisvaltaiset ohjeet ekseeman eri hoitomenetelmistä.

Lääkitys

Ekseemalääkkeet voivat helpottaa oireitasi ja auttaa ihoa paranemaan kun käytät niitä lääkärin ohjeiden mukaisesti. Lääkkeet eivät vaikuta kaikkiin samalla tavalla. On siis mahdollista, että sinun ja lääkärisi on kokeiltava muutamaa vaihtoehtoa löytääksesi vaihtoehdon, joka soveltuu juuri sinulle. Kortikosteroidivoiteet, vaahdot ja salvat. Nämä tuotteet on valmistettu hydrokortisonisteroideista ja pystyvät nopeasti helpottamaan kutinaa ja vähentämään ihon tulehdusta. Niitä on tarjolla monissa eri vahvuuksissa, miedoista tuotteista vahvempiin, lääkärin reseptillä saataviin lääkkeisiin. Miedommat hydrokortisonituotteet ovatkin usein ensimmäisiä hoitomuotoja, joita lääkärit suosittelevat lievän ekseeman hoitoon. Saatat tarvita erilaisia vahvuuksia riippuen siitä, missä kohtaa ja kuinka paha ihottumasi on. Lääkärisi saattaa suositella vahvempaa steroidivoidetta kovettuneelle ja hilseilevälle iholle. Tämäntyylisten lääkkeiden sivuvaikutuksia ovat ihon pysyvä oheneminen ja raskausarpia muistuttavat vauriot, mutta ilmenevät varsin harvoin kun niitä käytetään lääkärin ohjeiden mukaisesti. Ihon suojakerrosta korjaavat kosteusvoiteet. Näitä voiteita saa apteekista ilman reseptiä, ja vahvempia tuotteita lääkärin reseptillä. Käytettäessä ne ehkäisevät kosteuden haihtumista ihosta, korjaavat ihoon syntyneitä vaurioita, helpottavat kuivuutta, punaisuutta ja kutinaa. Joissain tuotteissa on ekseemaihoa ärsyttäviä hajusteita, joten kannattaa tarkistaa lääkäriltä tai apteekkarilta, mitä tuotteita sinun kannattaisi välttää.

Pimekrolimuusi - ja takrolimuusivoiteet. Näitä lääkkeitä levitetään suoraan iholle, vaikean tai keskivaikean ekseeman hoitamiseen. Ne laannuttavat tulehdusta, mutta eivät ole steroideja. Ne saattavat lisätä Imukudossyövän riskiä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pimekrolimuusi - ja takrolimuusivoiteet kantavat erityisvaroitusta tämän takia. Keskustele lääkärisi kanssa käytön riskeistä ennen hoidon aloittamista. Kortikosteroidi pillerit, nesteet ja pistokset. Nämä voimakkaat lääkkeet helpottavat erityisen vakavan ja vaikeahoitoisen ekseeman oireita. Koska sivuvaikutuksen riskit ovat suuret (ihovauriot sekä luukato) tämäntyyppisiä lääkkeitä tulisi käyttää hyvin lyhytaikaisesti. Lääkkeitä jotka vaikuttavat immuunijärjestelmään. Esimerkiksi syklosporiini, metotreksaatti ja mykofenolaattimofetiili. Ne auttavat pitämään kehon puolustusmekanismit tasaisina, välttäen ylireaktioita. Niitä on tarjolla pillereinä, nesteinä sekä pistoksina. Usein tälläisia lääkkeitä käytetään vaikean ekseeman hoitoon silloin, kun muut hoitomenetelmät eivät ole saaneet aikaan toivottuja tuloksia. Vakavia sivuvaikutuksia ovat korkea verenpaine sekä munuaisongelmat. Riskien minimoimiseksi tämäntyyppisiä lääkkeitä tulisi käyttää hyvin lyhytaikaisesti.

Antibiootit. Raapiminen vaurioittaa ihoa, jolloin bakteerit pääsevät muhimaan ihon alle ja aiheuttamaan tulehduksia. Antibiootteja käytetään bakteeri-infektioiden hoidossa.

Antihistamiinit. Kun antihistamiineja käytetään öisin, ne helpottavat kutinaa ja auttavat nukkumisessa.

Ekseeman ihon kosteuttaminen

Atooppisen ihon hoitamisessa tärkeää on ihon riittävä kosteuttaminen, tämä tulisi tehdä vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa. Oikeanlaisen rasvapitoisuuden löytäminen on tärkeää. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos iho tuntuu kuivalta rasvauksen jälkeen on valittava rasvaisempi voide. Ihon kosteuttaminen vähintään 1-2 kertaa päivässä on suositeltavaa. Rasvaisempien kosteusvoiteiden on todettu olevan tehokkaimpia ekseeman hoidossa. Ihon kosteuttaminen tulisi tehdä mahdollisimman pian suihkun jälkeen. Rasva tulisi levittää myötäkarvaan, näin estetään mahdollinen karvatupen tulehdus. Atooppisen ihon hoidossa suositellaan erityisesti siihen tarkoitettuja voiteita. Kortisonivoide voi usein olla liioiteltu valinta, ne tulee kyseeseen jos atooppinen ihon akuuttivaihe on päällä. Riittävä rasvaus toimii tehokkaana estohoitona oireita vastaan.

Ennaltaehkäisy on atooppisen ihon hoidossa kaikista tärkeintä, sen tarkoituksena on ravita ihoa riittävästi ja ylläpitää ihon tervettä elastisuutta. Tärkeää on myös antaa rasvan imeytyä ihoon riittävästi. Huomionarvoista on ettei ole suositeltavaa käyttää vesipohjaisia kosteusvoiteita, tai voiteita, jotka sisältävät väriaineita, hajusteita tai pähkinää.

Lääkehoitoa on syytä harkita, jos oireet eivät akuuttivaiheessa ole kontrolloitavissa kosteusvoiteiden avulla. Kortisonipohjaisia steroidivoiteita voidaan käyttää, jos tulehdus on hyvin kovin paha. Useimmissa tapauksissa vahvat kortisonivoiteet ovat tehokkaita hillitsemään oireita akuuttivaiheessa, näiden osalta kerran päivässä levittäminen on yleensä riittävä.

Atooppisen ihon eli ekseeman vaiheet

Ekseeman eri tyyppejä yhdistää samankaltainen ulkonäkö sekä kutina. Eri ekseematauteja on olemassa useita. Niiden nimet ovat lähinnä kuvaavia eivätkä kerro ihottuman aiheuttajasta tai synnystä. Harvemmin edes tiedetään ekseeman todellista syytä. Eri ekseeman taudit on kuvailtu alla.

On tärkeää muistaa, että sama ekseema voi käydä läpi sekä akuutteja että kroonisia vaiheita. Usein nämä vaiheet toistuvat säännöllisin väliajoin. Ekseeman kaksi tärkeintä vaihetta ovat:

Akuutti ekseema

Akuutti ekseema esiintyy punoittavana ihoalueena, joka on täynnä pieniä kirkkaita vesikelloja tai ihottuma on vetistävä. Iho on haavaisen ja verestävän näköinen. Mikroskoopilla tarkasteltuna ihon sarveiskerroksen eli orvaskeden ja sidekudoskerroksen eli marraskeden solujen välitilan nestekertymiä ja vesikellojen alkuja.

Krooninen ekseema

Ekseeman kroonisessa vaiheessa ihottuma voi olla edelleen punoittavaa, mutta ihon on erityisesti kuiva, hilseilevä ja orvaskeden paksunemisen takia myös halkeileva. Mikroskoopilla voidaan nähdä, miten iho on paksuuntunut ja pinnalta hilseilevä.

Ekseeman eri tyypit

Atooppinen Ekseema

Yleisin ekseematauti. Tämä perinnöllinen ekseema alkaa usein vauvaiässä poskien ihottumana ja rauhoittuu murrosiässä.

Allerginen Kosketusekseema

Allergiseen kosketusekseeman laukeamiseen riittää yksikin kosketus allergisoivaa ainetta. Ihottuman sijainti voi kertoa allergian aiheuttajan.

Seborrooinen Ekseema, Aikuisilla

Aikuisilla Seborrooinen ekseema esiintyy usein päänahassa, kasvoissa, keskivartalossa ja taipeissa.

Seborrooinen Ekseema, Lapsilla

Seborrooinen ekseema on yleinen ihosairaus alle vuoden ikäisillä lapsilla. Usein, mutta ei kuitenkaan aina, sitä esiintyy maitoruoena päänahssa.

Lanttiekseema

Tässä ekseemataudissa esiintyy nimensä mukaisesti pyöreitä, kolikon mallisia kuivia läiksiä, useimmiten raajoissa. Tämän ekseemataudin syy on vielä tuntematon.

Toksinen Kosketusekseema

Ei voida silmämääräisesti erottaa allergisesta kosketusekseemasta. Esiintyy pääasiassa käsissä, ja saa alkunsa jatkuvasta altistumisesta esimerkiksi tietyille kemikaaleille.

Asteatootytinen Ekseema

Yli 60-vuotiaiden keskuudessa yleinen ihottuma, joka esiintyy käsissä ja säärissä. Iho halkeilee ja voi vuotaa visvaa muodostaen klellertäviä rupia.

Staasiaekseema

Säärten alueilla esiintyvä ihottuma, joka syntyy usein suonikohjujen seurauksena.

Ekseema ihon ylläpitohoito ja oireiden ehkäisy

Ekseemaan ei ole olemassa tunnettua parannuskeinoa, hoidolla pyritään kontrolloimaan aina vain oireita, kuten kutinaa ja tulehdusta. Hoidon tavoitteena on ehkäistä akuuttivaihetta. Kuten aiemmin mainittiin, ekseeman oireita hoidetaan tyypillisesti kosteusvoiteilla tai steroidivoiteilla. Paikallishoitoon suositellaan erilaisia voiteita, joista pyrimme tarjoamaan laajan valikoiman erilaisia tuotteita.

Elämäntapavalinnat ekseeman hoidossa

Kylpeytyminen ainakin kerran päivässä on suositeltavaa, sillä ekseema aiheuttaa ihoon tulehdusbakteereja. On väärin ajatella, että jatkuva peseminen kuivattaisi ihoa niillä, jotka kärsivät ekseemasta. Saippuoita ja puhdistusaineita ei kuitenkaan tulisi käyttää ihottuma-alueille, sillä ne voivat vähentää ihon luonnollista öljy ja rasva tasapainoa, ja se saattaa johtaa liialliseen ihon kuivumiseen. Omilla ruokaan liittyvillä valinnoilla ei ole todettu olevan selkeää vaikutusta ekseemaan oireiden puhkeamiseen tai akuuttivaiheen estoon. On kuitenkin todettu, että pienillä lapsilla, joilla on kanamuna-allergia, voi kananmunien vähentäminen ruokavaliosta vähentää myös ekseeman oireita.

Omilla vaate- materiaali ja yleisillä pukeutumisvalinnoilla voi myös vaikuttaa ekseeman oireiden laukeamiseen. Ekseemasta kärsivän kannattaa suosia sellaisia vaatteita, jotka on suunniteltu ehkäisemään kutinaa ja raapimista. Ihoa ärsyttävät ja kuivattavat vaatteet voi johtaa akuuttivaiheen puhkeamiseen. Erityisesti villavaatteita olisi usein syytä välttää, jos on taipumusta atooppisen ihottumaan.

Muita tärkeitä asioita on omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Näistä tärkeimpiä on esimerkiksi riittävästä unesta huolehtiminen. Unen riittävä saanti antaa iholle tilaa uusiutua. Säännöllinen urheilu voi vaikuttaa positiivisesti kehon hormonitasapainoon ja ihon toimintaan. Samanlainen vaikutus voi olla stressin lievityksellä. Liiallisen stressin on todettu vaikuttavan esimerkiksi aknen puhkeamiseen.

Vinkkejä ekseeman kanssa elämiseen

Ekseema voi uusiutua monesta syystä, vaatteiden pesuaineesta, pölystä tai saippuasta. Joissain tapauksissa kyseessä saattavat olla kodinpuhdistusaineet, kotieläimistä peräisin oleva hilse, puutarhan ruoho tai tietyt ruoassa käytetyt ainesosat.

Tärkein asia on oppia tuntemaan omakohtaiset ekseemaa pahentavat tai laukaisevat tekijät. Ekseemaan vaikuttavat kotikonstit voivat olla niinkin yksinkertaisia kuin vaatteiden pesuun käytettävän huuhtelu- tai pesuaineen vaihto tai yhtä vaikeaa kuin eri ilmanalaan muutto tai työpaikan vaihto. Tautia pahentavan syyn poisto on tehokkain tapa hoitaa ekseemaa.

Jos sinulla on ekseema, tiedät kuinka kutiseva ja kivulias se voi olla. Mutta onneksi yksinkertaiset elämäntapamuutokset voivat viedä sinut pitkälle ekseeman hoidossa. Kokeile näitä 10 vinkkiä pitääksesi ihosi pehmeänä ja miellyttävänä.

1. Tunnista ekseemasi laukaisevat tekijät

Monet eri asiat voivat laukaista tai pahentaa ekseeman oireita. Ne vaihtelevat tuoksusaippuasta pölyhiukkasiin. Opi tunnistamaan ympäristötekijät, jotka vaikuttavat juuri sinuun, ja yritä vältellä niitä mahdollisimman paljon. Yleisesti ottaen, hajusteet eivät sovi niille, jotka kärsivät ekseemasta - näihin lukeutuvat hajuvedet, hajustetut saippuat, meikit ja kosteusvoiteet. Korvaa mahdollisimman moni tälläisista tuotteista hajustamattomilla, miedoilla tuotteilla joissa ei ole lisäaineita tai kemikaaleja. Muita yleisiä oireiden aiheuttajia ovat kodin puhdistustuotteet, kotieläimistä peräisin oleva hilse ja karvat, ruoho, pöly, erilaiset kemikaalit, bensa, ja tietyt ruoat.

2. Kosteuta kuivaa, kutisevaa ihoa usein.

Ihon päivittäinen kosteutus on yksi parhaita keinoja pitää ekseema kurissa. Tärkeää on toistaa tätä usein, erityisesti pesun, suihkun tai kylvyn jälkeen. Parhaita mahdollisia tuloksia varten kannattaa valita mieto ja hajusteeton kosteusvoide. Etsi tuotteita, joissa ei ole lisäaineita ja kemikaaleja jotka saattaisivat ärsyttää ihoa. Täyteläiset tuotteet kuten salvat ja balsamit tarjoavat eniten suojaa herkälle ihollesi.

Voiteen ei tarvitse olla kallis ollakseen tehokas. Valitse ihollesi sopivia tuotteita. Joskus oikeanlainen tuote löytyy erilaisten voiteiden kokeilun ja vertaamisen kautta. Rasvaa ihon pesun jälkeen ja useasti päivässä, sillä se suojelee ihoa ympäristön ärsykkeitä vastaan.

3. Vältä voimakkaita lämpötilojen vaihteluita kotona.

Erityisesti voimakkaat vaihtelut lämpötilassa tai ilmankosteudessa voivat pahentaa ekseeman oireita. Vaikka et voi vaikuttaa säähän, voit kontrolloida kodin lämpötilaa sekä ilmankosteutta. Kun on kuuma ja kostea sää, voit käyttää ilmastointilaitetta apuna kotisi viilentämisessä. Kylmä ilma, sade ja tuuli riistävät kosteutta iholtasi. Siksi erityisesti talvella voi käyttää apuna ilmankosteuttajaa, jotta ihosta ei tule liian kuiva.

4. Älä raavi ekseemaihottumaa.

Ekseema voi olla todella kutiseva, mutta sen raapiminen voi pahentaa kutinaa entisestään. Ihon raapiminen voi myös johtaa ihon vaurioitumiseen ja jopa infektioon. Sen sijaan kutinaa voi yrittää rauhoittaa kylmäkääreillä, usein toistuvalla kosteutuksella, kylvyillä sekä lääkityksellä.

Sellaiset alueet, jossa ihottumaa on raavittu ja rapsuteltu usein, iho saattaa kovettua ja muuttua entistä kutisevammaksi. On houkuttelevaa hangata ja raapia kutisevaa ihoa, mutta tätä tulisi välttää mahdollisimman paljon.

5. Kontrolloi hikoilua ekseeman oireiden helpottamiseksi

Joillain ihmisillä hikoilu voi vaikeuttaa ekseeman oireita. Jos tämä on sinulle tuttu ilmiö, parasta olisi käydä suihkussa heti urheilun (tai muusta johtuvan hikoilun) jälkeen. Pese keho huolellisesti miedolla kädenlämpöisellä vedellä. Vältä erityisesti kuumaa vettä, sillä se kuivattaa ihoa ja lisää kutinaa.

6. Käytä mukavia vaatteita.

Puuvilla ja puuvillasekoitukset vaatteissa ovat yksi parhaimpia valintoja ekseemapotilaille. Villa, synteettiset kankaat ja ainesosat kuten polyesteri, voivat ärsyttää herkkää ihoa. Uudet vaatteet kannattaa pestä ennen käyttöä. Vaatteidenpesuaineen tulisi olla mietoja sekä hajusteettomia. Huuhteluaineen voi jättää kokonaan väliin.

7. Kiinnitä huomiota stressiin

Stressi aiheuttaa ekseeman oireiden pahenemista. Stressin aiheuttamat oireet kuten lisääntynyt kutina voivat tehdä sinusta entistä kiukkuisemman ja turhautuneen. Siksi kannattaa opetella ja kokeilla erilaisia keinoja stressin lieventämiseen. Tähän tarkoitukseen sopii syvähengitys, yooga, päiväunet tai vaikkapa meditointi. Kaikenlainen urheilu kuten reipas kävelylenkki helpottaa myös oloa.

8. Hoida ihoa myös suihkussa ja kylvyssä.

Kuumat suihkut tai kylvyt ovat yleisiä syitä ekseeman oireiden palautumiselle. Vaihda kuuma vesi kädenlämpöiseen. Vältä tuotteita kuten saippuoita, suihkugeelejä, kylpyvaahtoja joissa on voimakkaita hajusteita tai kemikaaleja. Ihoa ei myöskään kannata hangata tai kuoria, käytä sen sijaan lempeitä puhdistusaineita. Kun olet valmis, painele iho hellävaraisesti kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä, ja kostuta iho heti pesun jälkeen kun se on vielä kostea.

9. Suojele käsiäsi.

Kädet tulevat usein kontaktiin veden ja muiden aineiden kanssa jotka ärsyttävät ihoa. Käytä kumihansikkaita pestessäsi astioita tai kun kätesi ovat vedessä, erityisesti pitempiä aikoja. Kumihanskojen alla voi pitää toista paria ohuita puuvillahansikkaita, tämä auttaa käsien hien imeytymistä ja siten vähentää oireiden pahenemista. Puuvillahansikkaita kannattaa käyttää muunkinlaisten kotitöiden aikana. Ulkona valitse nahkaiset hansikkaat suojamaan käsiä kylmältä ilmalta. Villaisia hanskoja ja muita asusteita kannattaa karttaa.

10. Käytä ekseemalääkitystä tarvittaessa.

Jos elämäntyylimuutokset eivät yksinään auta ihosi kuntoa, keskustele lääkärisi kanssa ekseemaa helpottavan lääkityksen käytöstä. Lääkärisi saattaa suositella apteekista ilman reseptiä saatavia voiteita tai suullisesti otettavaa antihistamiinia, tai vahvempia reseptilääkkeitä jos oireesi ovat erityisen pahat. Jos sinulla on jo ekseeman hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, käytä niitä lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Pyrimme tarjoamana atooppisen ihottuman hoitoon laajan valikoiman laadukkaita tuotteita. Suosittelemme ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun, jos kaipaat vinkkejä itsellesi sopivan hoidon valintaan. Ekseeman ylläpitohoito on erityisen tärkeää ja tätä varten pyrimme tarjoamaan vain parhaiten toimivia hoitotuotteita. Tutustu laajan valikoimaan verkkosivullamme ja estä ekseeman akuuttivaihe tehokkaasti.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa