Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Couperosa iho-punoituksen hoito ja ehkäisy

Couperosa on ruusufinnin lievempi muoto. Couperosa on ihosairaus - joka luokitellaan kosmeettiseksi vaivaksi - jossa Ihon puolustusmekanismi on heikentynyt ja pintaverisuonien haurastuneet seinämät aiheuttavat verisuonien laajenemista.

Mitä tarkoitetaan couperosa-iholla?

Yksi herkän ihon tyypeistä on couperosa-iho. Se on hyvin yleinen ongelma. Couperosa on rosacean eli ruusufinnin lievempi kosmeettiseksi vaivaksi luokiteltu ihosairaus, jossa ihon puolustusmekanismi on heikentynyt ja pintaverisuonien haurautuneet seinämät aiheuttavat suonien laajenemista. Valitettavasti couperosaa ei voida täysin parantaa, mutta onneksi on monia keinoja jolla voi helpottaa ja hoitaa herkkää couperosa-ihoa kotona ja kivuttomasti.

Pohjoismaissa useat kärsivat couperosa-ihosta, koska erityisesti talvisin altistumme lämpötilojen vaihtelulle päivittäin, kun vietämme aikaa kuivissa sisätiloissa ja ulkona kylmässa ilmassa. Mielenkiintoista ja samalla hälyyttävää on se että monet, erityisesti nuoret ihmiset, eivät tiedä että heillä on iho joka on taipuvainen punoitukseen ja couperosaan. Vasta kun ongelman laatu pahenee ja kasvoilla on näkyviä muutoksia, etsitään hoitokeinoja couperosa-ihoon. Ota asiantuntijoiden neuvot vastaan: älä odota vaan turvaudu heti tarjolla oleviin hoitomuotoihin! Vahvista ja huolla ihoa heti ensimmäisten couperosan merkkien jälkeen. Ennaltaehkäisy on paras mahdollinen keino. Suositeltavaa on hoitaa ihoa nyt, sillä sen ansiosta ihon kuntoa ei päästetä pahenemaan, ja voit välttää rankemmat hoitomuodot tulevaisuudessa.

Elämän eri vaiheina voi tulla vastaan monenlaisia iho-ongelmia, ja couperosa on yksi näistä. Riski on korkea varsinkin silloin jos sinulla on punaisuuteen taipuva vaalea iho tai monella perheenjäsenelläsi on myös sama ongelma. Couperosa-ihon merkkejä ovat vaaleahko puna kaulalla, nenässä ja poskissa, usein toistuva punastuminen ja kasvojen kuumotus, ja selkeästi katkeilleet hiusverisuonet (pintaverisuonet). Vaaleaihoiset ihmiset omaavat suuremman riskin ja taipuvaisuuden couperosaan. Se on myös perinnöllistä. Se vaikuttaa usein vanhempiin ikäluokkiin, sillä iho ohenee ja haurastuu iän myötä. Tummaihoisemmat ihmiset eivät saa couperosaa koska tumma pigmentti ja korkeampi ihon omien öljyjen tuotanto suojelevat hiusverisuonia. Paksummassa ja tummemmassa ihossa on parempi eristys kuin ohuessa, vaaleassa ja kuivassa ihossa.

Couperosa-ihon tunnistaa näkyvistä hiusverisuonista jotka ovat erityisen punaisia. Niitä ilmenee koska hiusverisuonien seinämät ovat heikentyneet, ja tämä johtaa niiden laajenemiseen. Couperosassa iho näyttää punoittavalta ja kuumottavalta, erityisesti kaulassa, poskissa ja nenässä, sillä näillä alueilla on suuri määrä pieniä, laajentuneita hiusverisuonia. Vaikka sitä esiintyykiin miehillä sekä naisilla, on se yleisempää naisilla. Erityisesti naisilla on herkkiä ja hauraita verisuonia, ja couperosaa saattaa myös esiintyä vaihdevuosien seurauksena. Vaikka couperosa muistuttaakin ruusufinniä (rosacea), nämä taudit ovat kuitenkaan ole aivan samanlaisia. Couperosa-iho on punoittava, kuiva ja kireä, mutta ei tulehtunut. Ruusufinnissä iho on tulehtunut, ja iholla saattaa olla rakkuloita ja muhkuroita. Jos muita iho-ongelmia esiintyy samanaikaisesti couperosan kanssa, on yleistä että se pahenee ajan myötä ruusufinniksi. Jos oireet kuullostavat tutuilta, et ole yksin: jopa 10% suomalaisista kärsii couperosasta. Jos epäilet joko couperosaa tai ruusufinniä, on parasta ottaa yhteyttä dermatologiin oikeanlaista diagnoosia ja neuvontaa varten, ja suunnittele avuksi hellävarainen kotihoito-ohjelma.

Couperosa ja ruusufinnni (rosacea): kuinka ne eroavat toisistaan?

Kummatkin näyttävät hyvin samanlaisilta, joten ne usein sekoitetaan toisiinsa. Couperosa iho on punoittava ja siinä saattaa olla näkyviä, laajenneita ja katkeilleita hiusverisuonia. Iho saattaa tuntua kuivalta, kireältä ja ärtyneeltä. Punoitus tai usein toistuva punastelu (ihon helakoituminen nopeasti ja joskus ilman syytä) on usein merkki couperosasta.

Rosacea eli ruusufinni on krooninen ihotauti jossa poskien, nenän, leuan, otsan ja jopa silmäluomien iho on tulehtunut. Iho joka kärsii ruusufinnistä saattaa olla myös couperosa mutta ruusufinniin kuuluvat myös akne-tyyppiset oireet ja muhkurainen iho.

Mikä aiheuttaa couperosaa?

Couperosan aiheuttaa hiusverisuonien hauraus. Emotionaaliset, hormonaaliset syyt ja ympäristötekijät vaikuttavat verisuonten seinämien kuntoon ja muutoksiin. Kiihtymys ja emotionaaliset reaktiot vapauttavat histamiinin tyyppisiä aineita jotka aiheuttavat ihon punastumista. Hermosto-ongelmat, kuten poskien punastuminen syömisen jälkeen, ongelmat ruoansulatuksessa, alkoholin nauttiminen ja pitkäkestoinen ummetus saattavat kaikki aiheuttaa tulehduksia. Tulehdukset vapauttavat kehossa histamiineja, ja ajan kuluessa nämä aiheuttavat couperosan ilmestymisen. Yksilöt joilla on nämä oireet usein kärsivät myös maksaongelmista, ja ne on yhdistetty epänormaaliin verenkiertoon. Umpieritysjärjestelmä vaikuttaa suuresti suonien laajenemiseen, ja yksi esimerkki tästä toiminnasta on punoitus ja ihon helakoituminen (punastuminen) jota tapahtuu kuukautisten ja vaihdevuosien aikana.

Couperosapotilailla on usein vajaapitoiset lukemat kortikosteroidihormonia. C-Vitamiini on elintärkeä koska se tukee ja suojelee verenkiertoa, ja P-vitamiini helpottaa verisuonien läpäiseväisyyttä. Kumpaakaan ei saisi olla liian paljon tai liian niukkoja määriä elimistön toiminnan optimoimiseksi sillä kummatkin vaihtoehdot stimuloivat couperosaa. Iso rooli on myös ympäristöllä sekä ilmastolla. Erityisesti suuret vaihtelevuudet lämpötiloissa, auringon säteilylle altistumisen määrässä, ilmankosteudessa tai kuivuudessa sekä tuulen voimakkuudessa saattavat ärsyttää couperosa-ihoa. Siksi couperosa ja erythrosis (punertava tai jopa tumman violetin värinen iho) on yleisempää esimerkiksi maanviljelijössä, urheilijoissa, merellä tai muuten ulkona työskentelevillä ihmisillä koska aikaa vietetään niin paljon ulkona. Sama pätee myös ravintola-alalla työskentelevillä, sillä he altistuvat suurille lämmönvaihtelulle kun työtä tehdään kuumissa keittiöissä.

Mikä voi laukaista couperosan?

Couperosan aiheuttama punoittava hipiä johtuu hiusverisuonien seinämien heikkoudesta. Seinämät antavat periksi ja laajenevat, eivätkä pysty supistumaan samalla vauhdilla takaisin normaalimittoihin koska ihon kimmoisuus (elastisuus) on vähentynyt. Tämä johtaa ihon punaisuuteen ja ihon pinnalla voi myös olla näkyviä hiusverisuonia. Auringon säteilylle altistuminen, voimakkaat lämpötilojen vaihtelut ja epäterveelliset elämäntavat (kuten savukkeiden polttaminen ja alkoholin käyttö) usein pahentavat couperosan oireita. Couperosa-ihosta kärsivien olisi suositeltaa suojata iho titaanidioksidi- tai sinkkioksidi-pitoisella voiteella jossa on korkea suojakerroin. Auringossa olemista kannattaisikin välttää mahdollisimman paljon, että ei altistuisi UV-säteilylle.

Couperosan aiheuttajina toimivat ympäristö- ja perinnöllisyystekijät. Erityisesti ohut, vaalea ja kuiva iho on kaikkein riskialttein ja voi herkästi kärsiä couperosasta. Ihmisillä joilla on tummempi iho eivät saa couperosaa koska heidän ihossaan on suurempi määrä pigmenttia ja korkeampi öljyntuotannon määrä. Nämä suojelevat ihoa tehokkaasti, koska niiden takia verisuonien seinämät ovat vahvempia. Paksumpi, tummempi iho ei siis ole altis couperosalle ja se on paremmin eristetty kuin ohut, vaalea ja kuivuuten taipuva iho. Kun altis iho kohtaa aiemmin mainitut ympäristötekijät kuten voimakkaat lämpötilan vaihtelut, voi couperosa kehittyä herkästi.

Couperosa on myös usein iäkkäämpien ihmisten ongelma, koska iho tulee ohuemmaksi ja hauraammaksi vanhetessa. Jos verisuonien seinämät ovat ohuet ja menettäneet elastisuutensa, ne eivät pysty laajetessaan palautumaan yhtä nopeasti kuin ennen. Normaali ja terveessä ihossa verisuonet pystyvät helposti laajenemaan ja supistumaan verenkierron vaihtelun mukana. Jos hiusverisuonien seinämät ovat heikentyneet, voi olla mahdollista että ne eivät pysty palautumaan entisiin mittoihinsa ollenkaan ja pysyvät laajentuneina, joka ilmenee ihon punoituksena.

Mitkä tekijät ovat haitallisia ja mitkä ovat couperosa-ihon oireet?

Couperosaa esiintyy, koska pintaverisuonien seinämät ovat heikentyneet eivätkä pysty reagoimaan verenkierron muutoksiin. Laajetessaan ne eivät pysty supistumaan samalla vauhdilla, joten iho punoittaa ja näkyvillä voi myös olla pintaverisuonia. Liiallinen auringonvalolle altistuminen, alkoholin käyttö ja tupakointi pahentavat yleensä couperosa-potilaiden oireita.

Couperosa-ihon oireita ovat vaaleahko puna kaulassa, nenässä ja poskissa, usein toistuva kasvojen kuumotus ja helakoituminen (punastelu), ja näkyvästi katkeilleet ja vaurioituneet pintaverisuonet. Ensimmäisiä merkkejä couperosasta ja hauraista hiusverisuonista on toistuva vaaleahka punoitus ja ärsytys, kun ihoa käsitellään (puhdistus ja erityisesti kuorinta, tietyt meikit ja ainesosat) sekä nopeat ja voimakkaat lämpötilojen tai ilmankosteuden vaihtelut. Usein oireita pahentaa itse arkielämän askareissa, esimerkiksi hiuksia käsitellessä kuumaa ilmaa puhaltavalla hiustenkuivaajalla, kokatessa lämpimästä uunista tai kiehuvasta kattilasta, kuumasta keitosta tai usein nauttien muita kuumia juomia tai ruokia, alkoholia tai kahvia (sekä muut kofeiinipitoiset tuotteet). Myös tupakointi ja tulisten mausteiden nauttiminen ärsyttää couperosaan taipuvaa ihoa.

Seuraava merkki on jatkuva tai todella pitkäkestoinen hiusverisuonien laajentuminen. Tätä esiintyy useimmiten naisilla, sillä estrogeeni rentouttaa verisuonien seinämien lihaksia (tuloksena verisuonet laajenevat). On myös muita syitä jotka altistavat hiusverisuonien liialliselle laajenemiselle ja jopa niiden katkeiluun - tämä on jo siinä vaiheessa, kun taudin oireet ovat näkyvillä. Ne ovat: hauras, ohut ja kuiva iho, ongelmia verenkierrossa, toistuva auringonotto lämpimillä säillä tai solariumissa, kovat tuulet ja lämpötilojen vaihtelu. Kuten aiemmin todettiin, laajentuneiden hiusverisuonien riski lisääntyy iän myötä. 40 - 50 vuotialla naisilla hiusverisuoniongelmat kasvoissa voivat aiheuttaa rosaceaa eli ruusufinniä, jonka hoitoon tarvitaan toistuvaa ja jatkuvaa erikoishoitoa.

Jos jo 20 - 30 vuotiaana todetaan couperosa, on kyseessä perinnölliset tekijät jotka aiheuttavat hiusverisuonien laajenemista. Jos vanhemmillasi tai isovanhemmillasi on ongelmia verenkierrossa ja punoittavat kasvot tai kaula, on todennäkoistä että oireet saattavat ilmestyä myös sinulle. Siksi kannattaa toimia heti jotta taudin kehittymistä voidaan ennaltaehkäistä ja torjua. Ihon oikeanlainen hoito, ja tapaamiset dermatologin tai kosmetologin kanssa voivat olla tarpeellisia. Ihon hoitoon erikoistuneet asiantuntijat pystyvät huomaamaan ensimmäiset oireet paljon aikaisemmin. Silloin voi ihoa hoitaa ja suojella oikeaoppisesti mahdollisimman pian ja laadukkailla tuotteilla, ennenkuin ongelma pääsee pahenemaan.

Sisäiset ja ulkoiset tekijät, jotka vaikuttavat couperosan ilmestymiseen

Kaikkein yleisimmät couperosan laukaisijat ovat lämpötilojen voimakkaat vaihtelut, alkoholi, tupakointi, auringon säteilylle altistuminen, stressi sekä tuliset ruoat.

Ihotyyppi: ihon paksuus ja sen luonnollinen rasvapitoisuus (ihon tuottamat öljyt) sekä ihonväri kaikki työskentelevät yhdessä suojaten hiusverisuonia. Paksu, tumma iho jossa on normaali tai lisääntynyt öljyneritys on vähemmän altis kärsimään couperosasta koska siinä on parempi eristys. Ohut, vaalea ja kuivuuteen taipuva iho on sen sijaan hyvin altis couperosan oireille. Kun mahdolliset perinnölliset tekijät lasketaan mukaan yhdessä ympäristötekijöiden kanssa, couperosan kehittyminen nopeutuu.

Perinnöllisyys: perinnöllisyyden rooli couperossa on merkittävä ja kiistämätön. Joillain ihmisillä on jo syntyessään hauraammat verisuonet joiden elastisuus vähenee nopeammin iän myötä.

Ulkoiset tekijät: kaikkein pahimmin couperosa-ihoon vaikuttavat altistuminen UV-säteilylle sekä lämpötilojen voimakas vaihtelu. Ilmanalan muutokset ja erityisesti kova tuuli ja kylmyys lisäävät myös couperosan oireita. Varsinkin äkkinäiset vaihtelut ärsyttävät ihoa, kuten takkatulen edessä lämmittelystä siirtyminen ulos kylmään viimaan. Kun iho on lämmin, hiusverisuonet laajenevat ja tuovat verisuonet hyvin lähelle ihon pintaa auttaakseen ihoa viilenemään. Keholle on shokki kun kylmä ilma pakottaa hiusverisuonet yhtäkkisesti supistumaan. Tämä toistuva laajeneminen ja supistuminen rasittaa verisuonien seinämien elastisuutta. Ylenpalttinen saunominen, pitkät kuumat suihkut sekä kylvyt ja kasvojen peseminen kuumalla vedellä on parempi jättää väliin kun kyseessä on herkkä iho.

Elämäntyyli: : kun on couperosasta kyse, epäterveellinen elämäntyyli voi olla ihon pahin vihollinen. Vaalea, herkkä iho on muutenkin altis couperosalle, ja pitkäkestoinen tulisten, kuumien ruokien sekä alkoholin nautiskelu ja ruoan syöminen liian nopeasti edistävät couperosaa, samoin kuin tupakointi. Auringolle ja UV-säteilylle altistuminen voi myös kärjistää oireita. Sen vuoksi on tärkeää käyttää päivittäin voiteita joissa on suojakerroin, sillä se auttaa ihon ärsytystä, palamista, vaurioita ja ihosyöpää vastaan.

Couperosan hoito

Couperosa-ihoa on helppo hoitaa kotona, sisäisesti ja ulkoisesti. Koska couperosa-iho on altis reagoimaan voimakkaisiin ärsykkeisiin, tärkeää on että ihoa hoidetaan varovaisesti ja ennaltaehkäisten. Ykkösasiana on helliä, suojella ja rauhoittaa ihoa, ja hoidettaessa jatkuvuus on olennaista. Sisäisesti hoito voi olla ruokavalion seka lääkityksen yhdistelmä, ja ulkoinen hoito pitää sisällään ihonhoitorutiinin seka ihon suojelemisen fyysisesti esimerkiksi lämmönvaihteluilta.

Iholla joka kärsii couperosasta (samoin rosacea eli ruusufinni) on hyödyllistä käyttää mietoja, hajusteettomia tuotteita joiden ainesosat ovat luonnollisia sekä luomusertifioituja, sekä rauhoittavia valmistusaineita kuten kamomillaa, aloe veraa ja kehäkukkaa. Esimerkiksi kamomillauute rauhoittaa ja tyynnyttää ihon punoitusta. Markkinoilla on tarjolla mainioita tuotteita jotka ovat suunnattuja juuri couperosa-ihon hoitoa varten. Oikeanlaisten tuotteiden käyttö auttaa vahvistamaan hiusverisuonien seinämiä, lievittää oireita ja auttaa vähentämään punaisuutta.

Meikkituotteet kannattaa vaihtaa luonnonmukaisiin ja mineraalipohjaisiin tuotteisiin, silla niiden ainesosat eivat ärsytä couperosa-ihoa. Punoituksen peittämiseen voi käyttää peiteaineita, joissa on vihreää väripigmenttia. Peiteaineessa tai päivävoiteessa olisi hyvä olla myos suojakerroin, sillä meikki suojaa ihoa päivän aikana UV-säteilylta sekä ilmansaasteilta – myös talvella! Voidemaiset peitevärit ovat hyvä valinta, sillä ne eivät kuivata ihoa toisin kuin puuterit. Ennen meikkaamista iho tulisi valmistella päivää varten kosteuttaen huolellisesti ja kevyesti hieroen.

Myös ruokavaliolla on suuri vaikutus ihon hoidossa. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä erilaiset vitamiinivalmisteet pitävät huolta siitä, etta couperosa-iho saa oikeanlaista ravintoa. Erityisen tärkeitä iholle ovat runsas vedenjuonti, C-vitamiini (lähteenä tuoreet marjat, hedelmät sekä kasvikset), seleeni (jota saa ruisleivästä) sekä hyvät rasvat (avokado, pähkinä, lohi). Nämä auttavat pitämään ihon kosteutettuna ja suojattuna kehon sisälta käsin.

Suositeltavaa olisi vähentää sokerin kayttöä, ja osalle myös maito- sekä vehnätuotteet voivat aiheuttaa oireiden lisääntymistä. Tuliset mausteet, alkoholi, kofeiini ja kuumat juomat kannattaa jättää kokonaan väliin, sillä ne lietsovat ihon punoitusta.

Kiinnitä huomiota myös siihen kuinka stressaantunut olet, sillä se voi edesauttaa oireiden pahenemista. Siksi couperosan hoidossa on hyvä kokeilla erilaisia keinoja stressin lieventämiseen. Siihen tarkoitukseen sopii kevyt liikunta kuten reipas kävelylenkki tai yooga, päiväunet tai vaikkapa meditointi.

Tärkeää on hoitaa ihoa heti kun oireita ilmenee, hoito joka toteutetaan heti ensimmäisten merkkien ja oireiden jälkeen voi olla niin tehokasta, että se pysäyttää taudin etenemisen ja vähentää sen toistuvuutta. Couperosa-ihoa on monenlaista, ne vaihtelevat kuivan, rasvaisen ja sekaihon välillä, joten couperosa-ihon hoitotuotteita valittaessa on tärkeää pitää mielessä oma ihotyyppi.

Ihon huolto

Todella kuuma tai kylmä vesi aiheuttaa vilkastuneen verenkierron kasvoissa, aiheuttaen punaisuutta. Couperosa-ihosta kärsivien onkin parasta vältellä kasvojen pesua kylmällä tai kuumalla vedellä, ja pitäytyä kädenlämpöiseen veteen. Jos rakastat saunomista, vältä kuumimpia löylyjä ja levitä kerros kosteusvoidetta iholle ennen saunaan menoa. Se auttaa suojautumaan lämmöltä ja lämpötilan vaihtelulta.

Ihon puhdistus: valitse kevyt hypoallergeeninen puhdistusaine joka ei riistä ihon kosteutta puhdistuksen jälkeen. Kuivatessa painele kasvoja pehmeällä pyyhkeellä. Vältä ihon hankaamista koska se ärsyttää couperosa-ihoa.

Couperosa-iholla hellävarainen verenkierron stimulointi auttaa tukkeutuneita hiusverisuonia, vähentää niiden sisäistä painetta ja auttaa tasaamaan ihonväriä. Markkinoilla on monia tuotteita joiden ainesosat edistävät verenkiertoa ja helpottavat ihokudoksen tulehtuneisuutta. On tärkeää käyttää tehokkaita ainesosia, jotka voivat vahvistaa hiusverisuonen laatua, palauttaa osan niiden joustavuudesta ja tarjota pitkäkestoista helpotusta couperosan oireisiin.

Uusia hoitomenetelmiä joita on kehitetty couperosa-ihon hoitoa varten:

  • Huippukylmähoito - varsin uusi menetelmä jossa keho altistetaan hyvin kylmille lämpötiloille parantumisen edistämiseksi
  • IPL & CO2 laserhoidot - IPL-tekniikka on hellävaraista matalien ja kontrolloitujen aallonpituuksien valoimpulssiterapiaa. Sillä pystytään vähentämään couperosan merkkejä iholla ilman kipua tai huolta ihon oireiden pahenemisesta. Laserhoidot voivat myös olla hyvin tehokkaita couperosan minimoinnissa tai jopa poistamisessa.

Couperasa ihon hoidossa erityisesti tärkeää

Muista, että hyvän kosteusvoiteen käyttö auttaa poistamaan ja vähentämään punaisuutta ja estää palamista, pistelyä, kutinaa ja ärsytystä jos kärsit couperosa-ihosta. Ihon kosteutus on tärkeimpiä keinoja jolla voi parantaa ihon ulkonäköä. Ainesosat joilla on kosteuttavia vaikutuksia voidaan käyttää punaisuuden estämiseen ja samalla se auttaa pitämään ihon joustavana. Käytä täyteläistä voidetta, joka kosteuttaa ihoa syvältä.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa