Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin

 Palvelemme arkipäivisin klo 11:00 to 13:00

klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus aina yli 59€ ostoksiin
Luotettavat ja nopeat toimitustavat

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Arpien hoito ja poisto arpia häivyttämällä

Arvet ovat sidekudoksen alueita, jotka korvaavat normaalin ihon tilalle loukkaantumisen jälkeen. Arpeutuminen on seurausta kehon kudosten luonnollisesta paranemisprosessista. Monet yrittävät peitellä näkyviä arpiaan, ja siksi ShytoBuy on ottanut valikoimaansa tehokkaita tuotteita, joilla voit häivyttää ja vaalentaa arpia pois näkyvistä. Onko arvet mahdollista saada pois kotikonstein? Uskomme, että on - siksi tarjoammekin tehokkaita tuotteita erilaisten arpien hoitoon.

Mikä on arpi?

Arpi on merkki, joka jää iholle haavan tai pintavaurion jälkeen ihon korjaantumisen yhteydessä. Arvet ovat hyvin yleisiä - useimmat ihmiset saavat ainakin yhden arven elämänsä aikana, ja ne ovatkin täysin luonnollinen osa ihon paranemisprosessia. Arvet voivat muodostua kehon sisäpuolelle ja ulkopuolelle. Niitä voi esiintyä sisäelimissä esimerkiksi leikkauksen jälkeen, tai niitä voi kehittyä iholle tiettyjen sairauksien, kuten aknen ja vesirokon, sivuoireena. Yleisimpiä arpia on kuitenkin ihon pinnalla olevat näkyvät arvet, jotka voivat aiheuttaa kosmeettista haittaa.

Onko sitten mahdollista saada näkyvät arvet pois kotikonstein?

Ensin on hyvä miettiä miten arvet muodostuvat ja mikä vaikuttaa niiden näkyvyyteen. Arpien poisto riippuu pitkälti arven tyypistä ja rakenteesta.

Miten arvet muodostavat?

Kun ihoalue haavoittuu, sen kudokset repeytyvät. Jos ihon pintakerrokseen eli orvasketeen kohdistunut vaurio yltää sen alla olevaan verinahkaan asti, keho käynnistää välittömästi paranemisprosessin. Tällöin se alkaa tuottaa tavallista enemmän kollageeniksi kutsuttua proteiinia, joka kerääntyy vaurioituneisiin kudoksiin tukemaan paranemista ja ihon vahvistumista. Kollageeni sitoo vahingoittuneen ihokudoksen yhteen, jolloin haavauma sulkeutuu, lakkaa vuotamasta ja paranee. Seurauksena on kuitenkin tavallisesta ihokudoksesta poikkeava arpikudos.

Kollageenin tehotuotanto jatkuu vielä jopa kuukausia paranemisen jälkeen, mikä aiheuttaa arven muodon ja koon muuttumista ajan. Arven alueen verenkierto on heikkoa, joten se voi tuntua rosoiselta, eikä jousta yhtä paljon kuin normaali iho.

Ajan myötä osa kollageenista haavan paikalla hajoaa ja verenkierto tehostuu, jolloin arpi vähitellen tasoittuu, pehmenee ja vaalenee. Vaikka arvet ovat pysyviä, voivat ne haalistua vaalentua lähes näkymättömiin noin kahden vuoden kuluessa. On epätodennäköistä, että ne haalistuisivat enää tämän jälkeen.

Arpien muodostumisen syitä

Arpia voi muodostua monista syistä. Yleensä arpeen johtavan ihovaurion kyllä huomaa, mutta joskus niiden taustalla voi olla esimerkiksi sairauksia, jotka aiheuttavat arpeutumista epäsuoremmin. Joskus arpikudosta voi syntyä myös kehon sisäpuolelle. Yleisiä syitä arpeutumiseen ovat nämä:

Tapaturmat - Kaikille on varmasti joskus sattunut jonkinlainen haveri, joka johtaa arpikudoksen muodostumiseen ja pitkälliseen paranemiseen. Etenkin lapsuudessa polvien kolhiutuminen ja muut naarmut ovat arkipäivää.

Leikkaukset - Leikkausten yhteydessä arpikudosta voi syntyä iholle sekä toimenpiteestä riippuen myös kehon sisäpuolelle. Tämä on täysin normaali osa paranemisprosessia. Oikeanlainen arven hoito tikkien poiston jälkeen edistää ihon palautumista. Ota käyttöön tehokas arpivoide tai silikonigeeli, jotta pääset leikkausarvesta eroon mahdollisimman nopeasti.

Palovammat - Palovamma-arpien paraneminen voi vaatia paljon aikaa, koska palovammat voivat vahingoittaa ihoa voimakkaasti. Oikeanlainen palovamma-arpien hoito tukee ihon paranemista.

Akne ja muut ihosairaudet - Aknen oikeaoppinen ja mahdollisimman varhainen hoito auttaa ehkäisemään arpeutumista. Joskus aknearpia ei kuitenkaan voi välttää - erityisesti vaikea tulehdustyyppinen akne johtaa lähes väistämättä jonkinasteisiin arpiin. Myös muut ihosairaudet voivat aiheuttaa ihon arpeutumista. Hoida ihoa hellävaraisesti arpeutumisen hillitsemiseksi.

Missä arpia voi esiintyä?

Arpien esiintymispaikat ovat arvaamattomia ja vaihtelevat henkilöstä toiseen. Tietyt kehon alueet ovat suuremmassa vaarassa saada arpia, esimerkiksi rinta, selkä, korvanlehdet ja olkapäät. Arvet, jotka muodostuvat polviin ja olkapäihin, voivat näyttää venyneiltä tai levinneiltä liikkuvien nivelten vuoksi.

Sairauksien, kuten aknen ja vesirokon, aiheuttamat arvet voivat olla myös hyvin näkyviä. Aknearvet ovat verrattain yleisiä, etenkin jos akne on ollut tulehdustyyppistä tai hyvin voimakasta. Aknearpien hoito on kuitenkin mahdollista esimerkiksi mikroneulauksen ja hoitovoiteiden avulla. Kasvojen alueen arpien hoito onnistuu myös luonnollisilla kotikonsteilla, esimerkiksi ruokasoodan avulla.

Erityyppiset arvet

Keloidi - Keloidit ovat arpia, jotka ovat kasvaneet liian voimakkaasti suhteessa kudosvaurion kokoon. Keloidit siis kasvavat alkuperäistä ihovauriota laajemmalle alueelle. Suurentuessaan liiallisesti keloidit voivat jopa vaikeuttaa liikkumista. Keloideja esiintyy useammin tummaihoisilla kuin vaaleammilla ihmisillä, vaikka niistä voi kärsiä kuka tahansa. Niitä voidaan hoitaa silikoniliuskojen, ruiskehoitojen ja leikkausten avulla. Pienempiä keloideja voidaan hoitaa esimerkiksi jäädyttämällä. Keloidien syntymistä voi ehkäistä hoitamalla ihovaurioita silikonigeelillä heti ihovaurion synnyttyä.

Kontraktuura - Kontraktuura-arvet syntyvät yleensä palovammojen seurauksena. Nämä arvet aiheuttavat ihon “kiristymistä”, joka voi vaikeuttaa liikkumista. Vaikeat kontraktuurat voivat ulottua syvälle ihon pinnan alle ja vaikuttaa myös lihasten sekä hermoston toimintaan.

Litteä ja vaalea arpi: Tämä on yleisin arpityyppi ja johtuu elimistön luonnollisesta paranemisprosessista. Aluksi ne voivat olla punaisia tai tummia ja kohonneita, mutta vaalenevat ja tasoittuvat luonnostaan ajan myötä. Tämä voi kutienkin kestää jopa kaksi vuotta.

Hypertrofinen arpi - Hypertrofiset arvet ovat yleisin arpityyppi. Ne ovat väriltään usein punoittavia arpia, jotka saattavat olla litteitä tai lievästi koholla ihon pinnasta. Hypertrofisia arpia syntyy kolhujen ja viiltojen seurauksena. Niitä voidaan hoitaa esimerkiksi arpivoiteiden ja silikoniliuskojen avulla.

Entäpä aknearvet - Ihmisillä, jotka ovat aiemmin kärsineet aknesta, on usein muistonaan jonkinasteisia aknearpia. Etenkin tulehdustyyppinen akne johtaa lähes aina ihon arpeutumiseen. Jotkut aknearvet ovat syviä, kuoppamaisia ja voimakkaasti erottuvia, toiset taas oireilevat vain ihon pienenä epätasaisuutena. Aknearpien tehokkain hoitotapa riippuu niiden laadusta.

Arpien hoito kotikonstein ja arpien vaalentaminen

Arven iästä ja tyypistä riippuen eri hoidot voivat auttaa tekemään niistä vähemmän näkyviä ja parantaa niiden ulkonäköä. Suuret arvet eivät välttämättä koskaan katoa kokonaan, vaikka ne voivatkin ajan mittaan muuttua lähes näkymättömiksi. Jos epämiellyttävän näköinen arpi heikentää itsetuntoasi, voit valita monien tehokkaiden hoitokeinojen joukosta. Keinoja päästä arvista eroon ovat muun muassa:

Arpivoide - Arpivoide levitetään suoraan arpeutuneelle alueelle, jolloin se voi tehostaa arven paranemista. Tähän tarkoitukseen suositellaan muun muassa E-vitamiinivoidetta tai kosteuttavia ihovoiteita, jotka ehkäisevät arpien kuivumista ja ihon kiristymistä. ShytoBuy-valikoimasta löydät myös esimerkiksi Skinception Dermefface FX7-arpivoiteen, joka voi tuoda helpotuksen ikävännäköisiin arpiin luonnonmukaisten ainesosien avulla. Arpivoiteiden lisäksi on suositeltavaa käyttää myös tehokasta aurinkovoidetta, koska auringolle altistuminen voi pahentaa arpia.

Silikonigeeli - Silikonigeeliä tai silikoniliuskoja voidaan käyttää hypertrofisten arpien ja keloidien hoitoon. Ne vähentävät ihon punoitusta ja vaalentavat arpia. Silikonigeelistä voi olla apua myös voimakkaan arpeutumisen ehkäisemiseksi. Silikonigeeliä tai liuskoja tulisi levittää arven päälle ainakin 12 tunnin ajaksi päivässä kolmen kuukauden ajan. Silikonigeeli voi olla tehokas tapa saada ärtyneet tai punaiset arvet pois iholta. Valikoimastamme löydät silikonipohjaiste Remescar tuotteet arpiin ja raskausarpien hoitoon.

Painesiteet - Painesiteitä käytetään litistämään ja pehmentämään arpikudosta. Niitä käytetään etenkin suurien palovamma-arpien eli kontraktuuran hoitoon tai ihonsiirtoleikkausten jälkeen. Painesiteitä käytetään ympäri vuorokauden muutaman kuukauden ajan. Painesidehoito voidaan yhdistää silikonigeeliin, jolloin arpien hoito tehostuu. Painesiteiden käyttöä kokeillaan yleensä erikoislääkärin suosituksesta.

Kortikosteroidipistokset - Kortikosteroidit ovat hormoneita, joita voidaan käyttää keloidien ja hypertrofisten arpien hoitoon. Pistoshoidossa lääkeainetta pistetään suoraan arpeen, jolloin sen tulehdus ja turvotus laskevat. Hoitoa voidaan jatkaa tasaisin väliajoin niin kauan kuin tarvetta on. Pistokset eivät poista arpia, mutta auttavat häivyttämään niitä.

Mikroneulaus - Mikroneulaus niin kutsutun dermarollerin avulla voi helpottaa arpien häivyttämiseen. Dermarolleria tulee käyttää säännöllisesti pitkällä aikavälillä, jolloin se voi auttaa häivyttämään arpia ja tasoittamaan ihon väriä ja pintaa. Dermarollerin teho perustuu siihen, että se nopeuttaa ihosolujen uusiutumista. ShytoBuy-valikoima sisältää tehokkaan Eco Masters Dermarollerin, jonka avulla voit kokeilla mikroneulausta arpien hoitoon oman kotisi mukavuudessa.

Leikkaus - Leikkauksen avulla voidaan korjata arpien ulkonäköä esimerkiksi siirtämällä tai pienentämällä niitä. Leikkauksesta voi myös olla hyötyä, jos nivelen lähellä sijaitseva arpi vaikeuttaa sen liikuttamista. Leikkaus ei ole suositeltava keino pienien arpien hoitoon, koska se aiheuttaa joka tapauksessa uuden arven, jonka paraneminen vie aikaa. Hypertrofisten arpien hoitoon leikkauksessa ei ole juurikaan järkeä, koska leikkaus itsessään voi aiheuttaa entistä pahempaa arpeutumista. Tiettyihin vaikealaatuisiin arpiin voi leikkauksesta kuitenkin olla apua.

Timanttihionta Timanttihionta on tehokas keino aknearpien hoitoon. Hoidon tavoitteena on saada ihosta sileämpi ja tasaisempi. Timanttihionta perustuu ihon kuorimiseen mikrokokoisten timanttipäiden avulla. Hoidossa muodostetaan pieni alipaine, jonka avulla karheat timanttipäät kuorivat ihoa. Seurauksena on ihon värin ja pinnan tasoittuminen. Myös mustapäät ja muut epäpuhtaudet voivat vähentyä. Timanttihionta soveltuu kaikille ihotyypille, mutta ei potilaille, jotka kärsivät parhaillaan tulehdustyyppisestä iho-oireilusta tai käyttävät aknelääkitystä. Aknen parannuttua voi timanttihionta tarjota avun aknearpien häivyttämiseen mahdollisimman tehokkaasti.

Eri keinojen yhdisteleminen voi tarjota parhaan avun arpien hoitoon. Kosmeettiset tuotteet sisältävät usein ainesosia, joiden avulla arpien vaalennus onnistuu kotonakin. Perusperiaate arpien hoidossa on niiden häivyttäminen. Arvet ovat yleensä eri värisiä kuin muu iho. Monet hoidot pyrkivätkin ensisijaisesti arpien vaalentamiseen, jolloin sävyero normaalin ihon kanssa pienenee ja arven näkyvyys pienenee.

Arpien hoito kotikonstein - 4 lisävinkkiä

Näiden vinkkien avulla voit täsmähoitaa erityyppiset arvet kätevästi kotona.

Aknearpien hoito ja ehkäisy onnistuu teepuuöljyllä

Teepuuöljy on yksi suosituimpia aknearpien hoitokeinoja. Tätä öljyä voi käyttää paikallisesti aknearpien hoitoon esimerkiksi vanulapun avulla. Öljy sisältää terpinen-4-nimistä öljyä, joka hillitsee bakteerien toimintaa iholla pitkävaikutteisesti. Näin aknea aiheuttava ihobakteeri nimeltä Propionibacterium acnes lamautuu eikä pysty enää aiheuttamaan lisää aknea. Samalla teepuuöljy rauhoittaa ihoa ja auttaa jo syntyneitä aknearpie paranemaan nopeammin.

Vaalenna arpia omenasiiderietikalla

Omenasiiderietikka auttaa arpien häivyttämiseen, koska sillä on luonnollisesti antiseptisiä ja vaalentavia ominaisuuksia. Omenasiiderietikka myös puhdistaa ihoa kuolleista ihosoluista, mistä voi olla hyötyä aknearpien hoidossa. Sekoita omenasiiderietikkaa hunajaan, levitä seos iholle vanulapun avulla ja anna vaikuttaa 10 minuuttia. Huuhtele iho ja toista hoito kolmesti päivässä. Vastaavaan tapaan voit käyttää myös esimerkiksi sitruunamehua, jolla on samankaltaisia vaalentavia vaikutuksia, sekä tomaattimehua. Hapokkuus ja antioksidantit antavat näille ruoka-aineille luonnolliset ihon terveyttä edistävät ominaisuutensa.

Viiltelyarvet pois Aloe Veran avulla

Aloe Vera rauhoittaa koholla olevia arpia ja tehostaa vahingoittuneen ihokudoksen paranemisprosessia. Aloe Veran monipuoliset terveysvaikutukset erityisesti ihonhoidossa on tunnettu jo pitkään, ja monet arpivoiteet sisältävätkin tätä kasvia yhtenä vaikuttavista ainesosistaan. Voit puristaa geeliä suoraan Aloe Vera-kasvin lehdistä tai ostaa sitä pullotettuna. Levitä geeliä suoraan arpien peittämälle alueelle kerran tai kahdesti päivässä, niin viiltelyarpien hoito helpottuu.

Arpien hoito kasvoissa onnistuu ruokasoodan avulla

Ruokasooda on suosittu hoitokeino kasvojen arpiin, koska sillä on luontaisesti ihoa puhdistava ja hellävaraisesti kuoriva vaikutus. Lisää kaksi teelusikallista ruokasoodaa pieneen määrään vettä ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Hiero tahnaa hellävaraisesti kasvojen iholle parin minuutin ajan ja jätä vaikuttamaan muutamaksi minuutiksi. Huuhtele kasvot lämpimällä vedellä ja käytä luonnollista kosteutusainetta, esimerkiksi oliiviöljyä. Toista hoito joka toinen päivä. Ruokasooda soveltuu lievien kasvojen arpien hoitoon, erityisesti aknearpien häivyttämiseen.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa